Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci po bouři prodloužili stav nouze do 14. února. Zase prošel návrh KSČM

Aktualizováno -
21. ledna 2021
19:40
Autor: simao, vei, ČTK - 
21. ledna 2021
05:30

Tohle Sněmovna ještě nezažila. Jednání o prodloužení nouzového stavu vždy doprovází bouřlivá debata, tentokrát se ale proměnila i ve fyzickou potyčku. To když nezařazený poslanec Lubomír Volný napadl předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD) kvůli výzvám, aby si nasadil roušku a mluvil k věci. Poslanci nakonec po více než 10hodinové debatě souhlasili, že nouzový stav prodlouží do 14. února. Tento termín požadovala KSČM. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
19:38
21. 1. 2021

Sněmovní schůze pro dnešek skončila a tím končí i náš online přenos. Děkujeme, že jste ho společně s námi sledovali. 

19:34
21. 1. 2021

Návrh KSČM o prodloužení nouzového stavu o dalších 23 dnů získal podporu 53 z 98 přítomných poslanců. Proti jich bylo 19. Pro návrh hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM.

Není přitom jasné, zda vláda přistoupí na podmínky, kterými KSČM podmiňovala podpoření delšího nouzového stavu. Mezi nimi byl návrat žáků prvního stupně do škol či otevření skiareál.

19:23
21. 1. 2021

Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii nového koronaviru bude moci vláda prodloužit o zhruba tři týdny do neděle 14. února. Sněmovna nakonec souhlasila s návrhem KSČM. Ostatní opoziční strany návrh nepodpořily. Vláda chtěla dalších 30 dnů do neděle 21. února.

Za nynější situace by stav nouze končil s pátkem. Je na něm závislá většina vládních protikoronavirových omezení. Lze také nasadit vojáky na pomoc například ve zdravotnictví a v domovech pro seniory. Kabinet prodlouží nouzový stav a platnost protiepidemických opatření v pátek.

18:55
21. 1. 2021

Rozprava skončila, za pár minut se přejde k hlasování.

18:50
21. 1. 2021

Schůze Sněmovny se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Mezi posledními vystupujícími byli exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) či Pirát Mikuláš Ferjenčík. Promluvil také šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Je třeba podpořit, aby lidé šli do covidové karantény a izolace,“ uvedl Jakub Michálek (Piráti) a vyzval vládu, aby v tom Čechy podpořila.

17:55
21. 1. 2021

Poslanci se po nucené přestávce kvůli potyčce vrátili k projednávání prodloužení nouzového stavu. Jenže diskuse netrvala příliš dlouho a příšla další pauza. Požádal o ni šéf poslaneckého klubu ANO. A to kvůli poradě ministrů. Ti se sešli kvůli poradě nad obsáhlým návrhem pirátské strany, která jeho přijetím podmiňuje prodloužení nouzového stavu. 

Znovu mají poslanci jednat v 18:20. 

17:45
21. 1. 2021
!

Poslanec Volný se po incidentu nevzdá mandátu.

Nezařazený poslanec Lubomír Volný nerezignuje po dnešní fyzické potyčce s dalšími zákonodárci na plénu Sněmovny na svůj mandát. Novinářům řekl, že se cítí ještě víc povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací. Uvedl také, že fyzicky napaden byl on.

17:35
21. 1. 2021
!

Poslanec Marek Benda (ODS) se veřejně omluvil ochranné službě Poslanecké sněmovny. 

„Když někdo udělá chybu, měl by ji přiznat,“ začal své vystoupení služebně nejstarší poslanec. Reagoval tak na svá slova pro Českou televizi, kdy mluvil o potyčce ve Sněmovně a řekl, že ochranka nezasáhla dostatečně včas. 

„Registroval jsem, že pana místopředsedu Hanzela šli chránit zejména poslanci, ale ochranná služba v okamžiku, kdy je gestem ruky pan místopředseda Hanzel zavolal, přišla a zasáhla,“ omluvil se veřejně Benda. 

17:25
21. 1. 2021

„To je nejostudnější okamžik, který jsem zažil v Poslanecké sněmovně,“ ragoval pro ČT na bitku přímo v jednacím sále předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Je mi líto to komentovat, je mi líto, že jsem to viděl,“ dodal s tím, že si Lubomíra Volného předvolá mandátový a imunitní výbor. „Jestli spáchal trestný čin, bude předmětem zkoumání,“ dodal Vondráček s tím, že volného útok na řídícího schůze Tomáše Hanzela (ČSSD) mohl být i za hranicí zákona. 

„Stržení jednoho měsíčního platu se mi zdá málo,“ reagoval Vondráček na možný trest pro Volného. 

17:10
21. 1. 2021
!

Bitka přímo v jednacím sále sněmovny! 

Nezařazený poslance Lubomír Volný (bývalý člen SPD) napadl přímo v jednacím sále řídícího schůze, Tomáše Hanzela z ČSSD. 

Hanzel totiž napomenul Volného a Mariana Bojka, který stejně jako Volný mluvil ve Sněmovně v potištěném tričku, ale především také bez roušky. 

„Já bych vyhlásil pětiminutovou pauzu na to, abychom mohli vydezinfikovat řečnický pultík. Chtěl bych upozornit všechny poslance, kteří vystupují bez roušky, že zásadním způsobem porušují pravidla a ohrožují své kolegy. Jestli chcete ohrožovat sami sebe, prosím, dělejte to tak, ale neohrožujte ostatní. Měli byste jít příkladem, styďte se,“ reagoval Hanzel na vystoupení Mariana Bojka.

 Slova se ujal Lubomír Volný - také bez roušky, na triku měl tentokrát nasazené sako. 

„Vašim prostřednictvím k vám samotnému. Pan Marian Bojko se nemusí stydět, protože on není členem zkorumpované politické partaje, která si nazvrací do úst, kdykoliv jde o to, kdy by mohla přijít o své socanské posty ve vládě,“ vzal si Volný slovo. 

„Vy jste tady už několikrát předvedli, jací jste vy socani zbabělci a pokrytci,“ pokračoval. 

„Pane poslanče, buď budete hovořit k věci, nebo vás vypnu,“ varoval Volného řídící schůze Tomáš Hanzel. 

„Já budu mluvit, co chci, protože jsem voleným zástupcem lidu. Nepřerušujte mě,“ pokračoval Volný. 

„Buď budete mluvit k věci, nebo vás vypnu,“ upozornil Hanzel Volného, který se nechtěl nechat odbýt. 

Hanzel, nakonec, skutečně Volnému vypnul mikrofon a tak se Volný vydal k pultu předsedajícího. „Tak já si půjdu sednout k vám na klín a řeknu to rovnou do vašeho mikrofonu,“ řekl ještě před tím. 

„Komedie v přímém přenosu, já poprosím, aby přišla ochranka,“ reagoval do mikrofonu Hanzel.  Když se Volný přiblížíl k mikrofonu, snažil se ho zmocnit. Hanzel ho chtěl naopak vypnout. 

Na pomoc mu přiběhl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka, který Hanzela bránil před napadáním poslance Volného. Do situace se vložil také místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. „Jestli tady pudeš, dostaneš flákanec!“ křičel na něj ale Volný. 

Následně se strhla strkanice, do které se vložila také ochranná služba sněmovny. Hanzel nemohl vstát ze svého křesla, protože by tím automaticky byla přerušena schůze. 

Tu nakonec Hanzel stejně přerušil. Personál sněmovny musel opravit mikrofon. 

„Tento sál, ve kterém zvolili Tomáše Garrigua Masaryka prvním prezidentem, zažil to, co dosud nezažil. Nečekal jsem, že se toho někdy dožiju,“ reagoval po té šéf poslanců Radek Vondráček, který nakonec Lubomíra Volného vykázal z jednacího sálu Sněmovny do konce jednacího dne. 

 

17:00
21. 1. 2021

První vystoupení v roli poslance má za sebou náhradník za Miroslava Kalouska, starosta Roztok Jan Jakob. Mimochodem bratr dlouholetého nejbližšího spolupracovníka Kalouska Ondřeje. 

Kritizoval vládu, že neumí lidem svá opatření vysvětlovat. 

16:55
21. 1. 2021

Záznam bitky ve Sněmovně. 

16:55
21. 1. 2021

Takto vypadala fyzická potyčka, ve kterou se debata ve Sněmovně zvrhla.

Fyzická potyčka ve Sněmovně při jednání o prodloužení stavu nouze. Fyzická potyčka ve Sněmovně při jednání o prodloužení stavu nouze. Fyzická potyčka ve Sněmovně při jednání o prodloužení stavu nouze. Fyzická potyčka ve Sněmovně při jednání o prodloužení stavu nouze.
16:53
21. 1. 2021

Další nezařazený poslanec ve Sněmovně bez roušky. 

Po nezařazeném poslanci Lubomíru Volném vystoupil u řečnického pultu bez roušky a další ochrany obličeje Marian Bojko (oba bývalí členové SPD). Oba ve stejném tričku s heslem Svoboda republice.

Řídící schůze Vojtěch Pikal (Piráti) se proti vystoupení Bojka bez roušky ohradil. „Podle platných příkazů bychom se tu měli pohybovat s rouškami. Ctím vaše právo zákonných zástupců pourušovat všechno možné, ale cítím se povinnen vás na to upozornit,“ upozornil Pikal. 

Po tomto upozornění Bojko jen reagoval jedním slovem. „Děkuji,“ pokračoval dál ve svém vystoupení.

Na Volného, který vystoupil bez roušky jako první, reagoval ostře ještě před obědovou pauzou místopředseda klubu TOP 09 Dominik Feri. „Jste sobecký idiot,“ nešetřil výrazy Feri. 

15:53
21. 1. 2021

Po pauze na jednání klubu Pirátů se ujal slova poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL). Obracejí se prý na něj lidé, kteří se bojí, že budou povinné respirátory v MHD. „Bojí se, jak budou jezdit do práce, když nebudou respirátory k dostání,“ upozornil Mihola. 

15:07
21. 1. 2021

Místopředseda klubu Pirátů si vzal 31 minut poradu na jednání poslanců Pirátské strany. Schůze bude pokračovat až v 15:35

15:05
21. 1. 2021

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Dominik Feri ocenil  přítomnost ministra zdravotnictví Jana Blatného, který trpělivě také vždy po nějakém čase reaguje na dotazy a připomínky poslanců. „Pak je tu ministr průmyslu a obchodu, který to má na salámu,“  pustil se naopak Feri do Karla Havlíčka, který prý několikrát vytýkal opozici, ať nekritizuje, aby dělal nějakou práci

Feri připomněl, že opozice předložila 9 opatření na podporu kutury, prosadila odklad EET, přišli s návrhy, aby systém PES doznal změn, aby nediskriminoval obchodníky. Feri zmínil zhruba třicet změn a návrhů, se kterými opozice přišla. 

„Vy začněte pracovat a začněte sem chodit,“ apeloval na ministra Havlíčka Dominik Feri. 

Feri chce, aby ministr Blatný zkusil odhadnout data, kdy se systém PES může dostat do různých stupňů opatření. Tak aby například hospodští tušili, kdy zhruba budou smět otevřít, a uměli se na to opatřit. „V tomto by vláda mohla umět říci, podívejte se, toto nás čeká,“ zakončil své vystoupení Feri. 

14:47
21. 1. 2021

Poslanci konečně mohli začít odpolední část schůze, na které jednají o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu. Z ministrů sedí v lavici opět jen ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

Zmatky na začátku odpoledního jednání, kdy schůze nemohla kvůli chybějícím ministrům ani začít, kritizoval na svém twitteru například lidovec Jiří Mihola. 

„Když je něco mimořádného,mělo by to podle toho vypadat. Mimořádná schůze, na níž vláda žádá o prodloužení nouzového stavu však nesvědčí o ničem mimořádném.Vládní lavice zcela prazdna,schůze se musela přerušit.Tak ještě nějaký srdceryvny projev premiéra na téma ‚jsme na jedné lodi‘.“

14:38
21. 1. 2021

Ani pět minut nestačilo. Ani ve 14:37 nebyl ve Sněmovně žádný ministr. „Mám informace, že by tu do pěti minut měl být ministr Brabec,“ řekl Vojtěch Pikal od řídícího pultu. Poslanci ale trvali na dodržení pravidel, aby člen vlády byl v sále. Schůze by tak měla začít ve 14:43. 

14:32
21. 1. 2021

Jednání Sněnovny mělo začít po polední pauze ve 14:30. Řídící schůze Vojtěch Pikal z pirátské strany ho ale hned přerušil. Ve Sněmovně totiž chyběl alespoň jeden člen vlády. Jednání bude pokračovat ve 14:37

13:34
21. 1. 2021

Další ministr s COVID-19. 

Nákazu koronavirem dnes oznámil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). 

Na svém twitterovém účtu oznámil, že už se několik dní necítil dobře, a pracoval proto z domova. "Test na covid dnes bohužel potvrdil, že jsem pozitivní. Mám kašel a cítím se unavený, ale jsem a snad i nadále budu schopen důležitou agendu řešit online," doplnil ministr ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu. 

Už v pondělí oznámil nákazu covidem-19 ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček 

Ministr obrany Lubomír Metnar.
13:01
21. 1. 2021

Pauza na oběd

Přesně ve 13 hodin přerušil řídící schůze Tomio Okamura z SPD vystoupení šéfa hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího a vyhlásil přestávku na oběd. 

Poslanci se znovu sejdou ve 14:30

12:56
21. 1. 2021

Sprostá slova ve Sněmovně. 

Nově zvolený místopřesdseda poslaneckého klubu TOP 09 Dominik Feri se neudržel a při svém vystoupení použil sprostá slova. 

„Jste sobecký idiot,“ ohradil se proti vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného. Ten si totiž odmítl v poslanecké sněmovně nasadit roušku. 

„To, co se tady událo, je věc naprosto neuvěřitelná,“ reagoval na Volného vystoupení poslanec Feri. „Pane kolego Volný, prostřednictvím předsedajícího: jste sobecký idiot, protože tady mluvíte bez roušky, bez roušky na mikrofon,“ řekl. „Můžeme spolu nesouhlasit, ale prosím, dodržujme hygienická opatření,“ dodal. Volný už od řečniště na Feriho slova nezareagoval.

12:16
21. 1. 2021

Návrat žáků k prezenční formě výuky je prioritou ministerstva školství, kvůli riziku zhoršení epidemie covidu-19 by ho ale nyní muselo doprovázet zpřísnění opatření například v průmyslu nebo ve firmách. V reakci na požadavek komunistů, aby se k 1. únoru do škol vrátili žáci prvního stupně základních škol, posledních ročníků a maturantů, to dnes řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Muselo by se podle ní také zajistit pravidelné testování žáků a učitelů, jak úřad opakovaně požadoval po ministerstvu zdravotnictví. Zda se žáci budou moct k 1. únoru do lavic vrátit, dál neupřesnila.

Ministr zdravotnictví odmítl dát ve Sněmovně poslancům jakýkoli slib. „Vystavil bych se tomu, že ho nebudu umět dodržet,“ zdůvodnil Jan Blatný. 

12:10
21. 1. 2021

U lidí převažuje podle místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové zoufalství. 

„Naším prvotním úkolem je ochrana života a zdraví lidí,“ řekla bývalá ministryně školství, podle které by se neměla opozicie a koalice dostávat do vzájemného střetu. 

„Budem se obracet na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, ministra naší koaliční vlády, aby byly dodržovány podmínky zaměstnanců na pracovištích. Máme povinnost zajistit, aby se i oni cítili bezpečně. Že se bezpečně mohou dopravovat do práce, že mají účinné prostředky pro ochranu zdraví, že firmy budou mít dostatek antigenních testů i že se firmy postupně během roku 2021 zapojí, tam kde to bude potřeba, do očkování,“ dodala Valachová. 

 

12:03
21. 1. 2021

„Pokud vláda projeví dobrou vůli řešit klíčové otázky, tak podpoříme prodloužení nouzového stavu. Pokud ta vůle nebude, pak prodloužení nouzového stavu nepodpoříme,“ varoval při svém vystoupení před poslanci šéf klubu Pirátské strany Jakub Michálek. 

Vláda by podle Michálka neměla lidem nařizovat tvrdé restrikce a umožnit jim třeba jít si večer zaběhat - což v případě, že se vrátí pozdě z práce, při zákazu nočního vycházení není možné.  

 

11:52
21. 1. 2021

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) reagoval na první várku vystoupení poslanců při jednání o žádosti vlády na prodloužení nouzového stavu. 

Školy se podle Blatného zatím v nejbližších dnech otevírat nebudou. „Záleží na epidemické situaci. První stupeň základních škol, deváťáci a maturanti jsou ale prioritou,“ nastínil, kteří školáci a studenti by se vrátili v případě rozvolnění do lavic jako první. 

Ministr také zopakoval, že do omezení dodávek vakcín firmou Pfizer je pro Česko komplikace, i proto si prý pozval zástupce společnosti v Česku na jednání. „Je potřeba vyvíjet tlak ze všech stran,“ řekl ministr. 

Podle Blatného je také možné, že se prodlouží termín očkování prioritní skupiny 1A. 

„V případě, že nebude uvedena na trh vakcína firmy AstraZeneka, tak bude toto očkování ukončeno až na konci března 2021. Pokud bude vakcína uvedena na trh, tak platí termín na konci února,“ uvedl Blatný. 

Ministr zdravotnictví se zároveň odmítl zavázat k požadavkům například komunistů, kteří si kladou podmínky pro podpoření prodloužení nouzového stavu. 

„Neumím vám dát žádný slib, protože bych se vystavil tomu, že ho nebudu umět dodržet,“ vzkázal poslancům Blatný. KSČM přitom požaduje od 1. února otevření škol pro první stupeň, deváťáky a maturitní ročníky. 

 

Vláda požádala Sněmovnu 21. ledna 2021 o další prodloužení nouzového stavu. Komunisté chtějí jeho prodloužení jen 14. 2. ostatní další termín odmítají. Ministři podali žádost o prodloužení o 30 dní do 21. února
11:45
21. 1. 2021

Předseda KSČM Vojtěch Filip požaduje větší kompetence pro Krajské hygienické stanice. „Musíme mít vůli. Byl jsem maximálně spokojený s tím, že proběhlo Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře,“ dodal příklad Filip, podle kterého se závody zvládly právě díky krajské hygienické stanici, která vypracovala podrobný protiepidemický manuál. 

Podobně by měl vzniknout podle Filipa také manuál pro chování na horách. „Chci, aby na horách místo chaosu fungoval nějaký řád. Pokud můžeme mít manuál pro to jak chodit do obchodu, tak si myslím, že ho můžeme mít i pro chování na horách,“ míní Filip. 

11:27
21. 1. 2021

Za vládu vystoupil ve Sněmovně také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Lidem podle Zaorálka ani tolik nevadí, že pokud se v Česku prodlouží nouzový stav o dalších 30 dní, tak bude platit už 200 dní. „Lidem vadí ta situace, plné nemocnice. Lidi nezajímá, jestli je tu nouzový stav,“ řekl Zaorálek. 

„Žádná vláda by nebyla schopná dát lidem jistotu, tak to bohužel je,“ varoval Zaorálek. Ve svém projevu ocenil všechny ty, kteří se s ní baví, ať už jsou z opozice, či koalice. Odmítl ale zároveň i požadavky KSČM, kteří chtějí pustit žáky prvních stupňů do škol, nebo otevřít lyžařské areály. 

„Nejsme schopni splnit tyto požadavky, a přesto potřebujeme nouzový stav. Tento typ závazků není dnes vhodný,“ varoval Zaorálek před obchodem, že některé strany podpoří prodloužení nouzového stavu jen za splnění některých podmínek. 

„Ani vláda nemůže říct 100% čísla, jaká budou za 14 dní,“ odmítl tlak jednotlivých stran Zaorálek. 

„Mně lidsky připadá, že by tu neměla být tak velká bariéra mezi opozicí a koalicí. Jsme v tom všichni,“ apeloval na spolupráci všech politiků ministr kultury. O situaci v kultuře neřekl ani slovo. 

11:15
21. 1. 2021

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ve svém vystoupení kritizoval chabou účast ministrů na jednání Sněmovny, ve chvíli, kdy vláda žádá o prodloužení nouzového stavu. V ministerských lavicích jsou jen ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

„Každý den lockdownu nás stojí zhruba 1,5 miliardy korun,“ připomněl Jurečka. 

Šéf lidovců zároveň odmítl postoj vlády, podle kterého opozice jen kritizuje. Připomněl znovu například Anticovid tým koalice SPOLU, který přichází podle Jurečky s konkrétními návrhy. 

„Zvyšte kompenzační bonus na 20 tisíc,“ vyzval vládu Jurečka. Připomněl, že při jarní vlně pandemii byl sice bonus 15 tisíc, ale narozdíl od dnešní situace se z něj nemusely platit odvody na sociálním a zdravotním pojištění. 

Jurečka navrhuje alespoň na určitou dobu prominutí odvodů a aby také vláda dopracovala novelu krizového zákona. 

Jurečka vyzval také ministry, aby si udělali čas a komunikovali s opozicí alespoň jednou za měsíc pomocí telekonference. 

„Jsem táta pěti dětí, a moji nejstarší kluci mají větší boty,“ upozornil Jurečka na nesmyslnost opatření, kdy vláda povolila prodej jen dětské obuvi. „Udělejte něco, abychom mohli dětem kupovat dětské oblečení, když se jim něco rozbije,“ píší prý Jurečkovi rodiče. 

10:58
21. 1. 2021

Koalice SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, podle kandidáta na premiéra a lídra ODS prodloužení nouzového stavu nepodpoří. 

Vláda nejenže nezvládá podle Fialy očkování. Je prý potřeba odpovědět na řadu otázek. 

„Je potřeba odpouštět, je potřeba deregulovat, je potřeba zbavit drobné živnostníky byrokratické zátěže,“ vyzval vládu Fiala. Podle kterého by se měl obnovit program Antivirus C. „Odpusťme sociální odvody z mezd zaměstnanců alespoň za první čtvrtletí,“ dodal předseda ODS. 

10:40
21. 1. 2021

KSČM je podle Zdeňka Ondráčka připravena podpořit prodloužení nouzového stavu jen při dodržení několika podmínek, které zástupce KSČM před poslanci také vyjmenoval. 

Komunisté chtějí návrat žáků prvního stupně základních škol do lavic. Podle Ondráčka by se mělo uvažovat i o návratu žáků devátých tříd a studentů maturitních ročníků středních škol. 

Ondráček chce, aby také vláda stanovila nová pravidla pro lyžařské areály a ubytovací služby. Tak aby mohly vyrazit na hory rodiny s dětmi při jarních prázdninách. „Je třeba, aby vláda řekla, zda je připravena areály otevřít 29. ledna, kdy začínají jarní prázdniny, a za jakých podmínek,“ řekl Ondráček ve Sněmovně. 

KSČM chce po vládě také otevřít za dodržování určitých hygienických podmínek většinu obchodů a služeb a včetně všech prodejen obuvi. Ondráček totiž kritizoval ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, který nesedí v ministerské lavici, za to, že vláda povolila prodej jen dětské obuvi. 

„Uzavření služeb nemůže trvat věčně. Stejně jsou realizovány v šedé ekonomice,“ dodal Ondráček, podle kterého by se vláda měla zamyslet také nad zákazem večerního vycházení. 

„KSČM je připravena podpořit prodloužení nouzového stavu jen do 14. 2. 2021 při splnění příslibů požadavků, které jsem zde nastínil,“ uzavřel své vystoupení Ondráček s tím, že by přísliby měly zaznít od vlády jako celku nebo příslušného ministra alespoň na mikrofon ve Sněmovně. 

10:30
21. 1. 2021

Komunisté budou prosazovat při hlasování prodloužení nouzového stavu do 14. února. Stanovisko klubu hájil před poslanci Zdeněk Ondráček. Vládě vyčetl, že se nestará o české lidi, ale ohlíží se na to, co dělá Evropská unie. 

Premiér Babiš by měl podle Ondráčka volat do Ruska a zjistit, jak je to s jejich vakcínou na očkování. 

„Je mi jedno, jak to dělají Němci. My žijeme v ČR a jaké si to uděláme, takové to budeme mít,“ nechce Ondráček, aby se vláda ohlížela na ostatní státy v rámci EU.  „Nestaráte se o vlastní lidi,“ nešetřil ministry. 

„Umím si představit provoz státu i bez vyhlášení nouzového stavu,“ řekl Ondráček ve Sněmovně poslancům. Vše by muselo být podle Ondráčka ale po spolupráci vlády. „Víme, že například vojáci mohou i bez nouzového stavu pomáhat policii ČR, určitě by šlo zapojit i dobrovolné hasiče,“ dodal. 

 

Sněmovna o prodloužení stavu nouze: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček (19.11.2020)
10:13
21. 1. 2021

Hnutí SPD podle jeho předsedy Tomia Okamury prodloužení nouzového stavu nepodpoří. „Řešením je návrat k běžnému životu při zachování základních opatření,“ míní šéf opozičního hnutí a zároveň místopředseda Poslanecké sněmovny. 

Prodlužování nouzového stavu vnímá Okamura jako „omezování svobod, narušování ekonomiky a zdraví občanů a zdravotnictví,“ dodal. „Výsledkem je bohužel nekončící chaos a lidé upadající do dluhů,“ vyčítal vládě její opatření.

Podle Okamury je také potřeba pracovat na lécích proti koronaviru. Děti by měly chodit do školy, protože podle Okamury může být jejich distanční výuka kontraproduktivní s ohledem na jejich imunitu.

„Vážený pane premiére, vraťte lidem svobodu. Osobní i ekonomickou,“ zakončil Okamura své vystoupení.  

 

10:00
21. 1. 2021

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvala vládu, aby převzala odpovědnost za nehodu, kterou sama způsobila. A připodobnila situaci k nehodě dvou sanitek, z nichž jednu z nich řídil řidič Andrej. A způsobil nehodu, za kterou ale prý odmítl převzít odpovědnost, protože od druhého řidiče Petra nedostal žádné rady. Chtěl proto, aby převzala odpovědnost společnost. 

Pekarová Adamová připomněla, že její strana i koalice SPOLU - tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL - navrhovali vládě hned několik úprav. 

Pekarová vytkla premiérovi... „Tohle jsou ty reakce strašně spokojených, restauratérů, provozovatelů služeb, na tu vaši pomoc. Mnozí dostali jen zlomek pomoci, než co je slibované v médiích, a někteří z nich také zavřeli,“ zlobila se Pekarová Adamová na vládu. 

„V takové situaci, když nepřijímáte naše řešení, když nepříjímáte naše návrhy, nemůžeme podpořit prodloužení nouzového stavu,“ dodala.  

Šéfka TOP 09 přece jen ale ocenila ministra Blatného, že se chce i s opozičními politiky potkávat, vysvětlovat a přijímat alespoň dílčí návrhy a úpravy. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (9.12.2020)

AHel ( 12. února 2021 17:17 )

Za mě je covid průšvih, okolo mě umírají lidé a nejsou to vždy 80 +. Kdybych mohla, tak bych se odstěhovala někam na samotu s rodinou. Považuji politiky za ubožáky, kteří se nedovedou domluvit. POkud je průšvih v nemocnicích a nestíhá se, tak zdravý selský rozum velí, přitvrdit. Prostě chodit na 100 metrů od domova, z covidu se nedostaneme. Když mi někdo z mých přátel řekne, že ho rouška omezuje na jeho právech, tak bych mu dala pár facek. jen ***m vadí základní ochrana. Je slyšet, jak hospodští jsou na mezině, nebo herci...a ty kteří jsou nejvíce postiženi mlčí...průvodci a průvodkyně od cestovek. Prostě trochu škudlí, či se rekva­lifi­kují­....ma­jí můj obdiv. Z takového Polraicha se mi zvedá žaludek. Je mi smutno.

stoura ( 22. ledna 2021 11:36 )

Hlavně z toho Kalouska nedělejte světce!!

serunavas ( 22. ledna 2021 09:46 )

Bleskžumpa plná sra ček s placeným provo­katé­rem___­______­______­______­______­______­___

verka1 ( 21. ledna 2021 21:36 )

Stbaci pořád živý a udávají.

levice-je-smegma ( 21. ledna 2021 21:33 )

Je to účel. Oni potřebují hloupé voliče a ne vzdělané lidi, kteří se jich štítí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa