Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kapacity se plní: Na Bulovce a ve VFN leží nejvíce pacientů s covidem-19 od začátku pandemie

Aktualizováno -
12. ledna 2021
14:29
Autor: ČTK - 
12. ledna 2021
13:18

Fakultní nemocnice Bulovka v Praze má nejvíc pacientů s covidem-19 od začátku epidemie. Aktuálně se zde starají o 165 pacientů, z toho 20 z nich je na jednotce intenzivní péče. Prozatím nejvyšší počet pacientů, kterých je dnes 102, má podle mluvčí Marie Heřmánkové také Všeobecná fakultní nemocnice.Kapacity v metropoli se momentálně celkem plní. Podle zveřejněných dat je aktuálně v celé Praze volných lůžek pro pacienty s covidem 61 s kyslíkem a 17 na jednotkách intenzivní péče. Celková kapacita JIP v Praze je naplněna z 83 procent a kapacita lůžek s rozvodem kyslíku na 80 procent.

V nemocnicích v celé zemi je podle posledních dat z pondělí 11. ledna více než 7 100 nakažených a téměř 1 100 je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče. Nad 7 000 se tento počet pohybuje šest z posledních osmi dní. Maximum bylo ve čtvrtek 7. ledna - přes 7 400. Zatím nejvíc lidí potřebovalo nemocniční péči na začátku listopadu, kdy jich bylo maximálně 8 167, max. 1 204 bylo ve vážném stavu.

Praha

Nemocnice v Praze a Jihočeském kraji mají podle dat ministerstva zdravotnictví nejvíc volných kapacit lůžek. Fakultní nemocnice v Motole poslední data o počtech hospitalizovaných zveřejnila v pátek. S covidem-19 tam bylo 113 lidí, 38 ve vážném stavu a 15 z nich potřebovalo umělou plicní ventilaci. Kapacity nemocnic v současné době snižují i vysoké počty nakažených zdravotníků. Například motolská nemocnice měla v pátek v izolaci 373 zaměstnanců. Bulovka se aktuálně stará o největší počet pacientů od začátku pandemie - 165 lidí.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že pokud by počty nakažených v posledních dnech už signalizovaly začátek zlepšení, v nemocnicích se projeví nejméně za dalších deset dní. V neděli i v pondělí počty nakažených byly nižší než před týdnem, přísnější opatření, včetně znovuuzavření většiny obchodů či zpřísnění nočního zákazu vycházení, byla zavedena 27. prosince.

Video  Zeman hájil distanční výuku. Za rok bez školy by byl šťastný chlapeček.  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa