Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dělení o první vakcíny v Praze: Očkovalo se ve velkých nemocnicích

Aktualizováno -
27. prosince 2020
11:39
Autor: ČTK - 
27. prosince 2020
11:01

Jako první dostanou vakcíny proti nemoci covid-19 zdravotníci Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN), Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, nemocnice Na Bulovce, nemocnice v Motole a Ústřední vojenská nemocnice. Zájem o očkování je přitom obří, proto se VFN a vinohradská nemocnice o prvních 975 dávek vakcíny podělily. První den dostali vakcínu také jejich ředitelé David Feltl a Petr Arenberger. Očkovat se začalo v neděli 27. prosince v nemocnicích v Praze a v Brně. Mezi prvními byli v Praze premiér Andrej Babiš (ANO) a v Brně ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Přemýšleli jsme, jestli se nechat už dnes očkovat nebo své dávky přenechat jiným zdravotníkům,“ řekl ředitel vinohradské nemocnice Arenberger. Podle něj se na to i pacienti často ptali, proto se rozhodli jít příkladem a dokázat, že není třeba se bát. „Pokud nemáte pořádný lék na nějakou chorobu a bohužel u covidu-19 to tak stále je, tak je nejlepší chorobě předcházet. To vám řekne každý pracovník na jednotce intenzivní péče,“ dodal.

Podle ředitele VFN Davida Feltla je symbolické, že očkování začíná v neděli. „V neděli se chodí do kostela pro naději. A tohle je svého druhu bohoslužba, aby byl ten příští rok lepší než ten letošní,“ řekl na tiskovém brífinku na Karlově náměstí před nemocniční poliklinikou. Situace se podle něj nezlepší hned, ale postupně se budou proočkovávat rizikové skupiny a další lidé si vytvoří protilátky potom, co nemoc prodělají.

Dělení o vakcínu

První dodávku 975 dávek si rozdělí nemocnice v poměru 60:40, menší podíl putoval na Vinohrady. Využité budou během prvních tří dnů, další očekávají pražské nemocnice zřejmě 28. prosince. Z ní už budou očkováni také například senioři nebo další rizikové skupiny.

V nemocnicích je podle ředitelů o očkování velký zájem. Například VFN podle Feltla chce do konce ledna proočkovat prakticky všechny své zdravotníky. Očkování začalo o víkendu v celé Evropské unii. První schválená vakcína je od společnosti Pfizer/Biontech. Česko jí má objednanou asi pro dva miliony lidí a v minulých dnech uplatnilo opci na další čtyři miliony dávek. Každý člověk musí být očkovaný dvěma dávkami. Celkově má země od různých výrobců zajištěno 15,9 milionu kusů vakcín pro 8,95 milionu lidí.

Hotovo v půli ledna

Česká republika má k dispozici téměř 10.000 vakcín. Polovina zůstala v Praze, polovina zamířila do Brna. Na Bulovce mají k dispozici necelou tisícovku dávek. „Do půlky ledna bychom měli mít naočkovány ty zdravotníky, kteří se přihlásí,“ uvedla mluvčí. Dodala, že očkování se dělá po skupinách, přičemž personál zvládne vakcínu aplikovat asi 30 lidem za hodinu. Očkovat se v neděli v Praze kromě Bulovky a ÚVN začalo také v Motole a Ústřední vojenské nemocnici.

V neděli 27. prosince bylo zahájeno očkování proti nemoci covid-19:

Video V Česku začalo očkování proti covid 19 - Blesk
Video se připravuje ...

Počítá se s očkováním nejdříve zdravotníků, seniorů a mladších lidí s vážnými chronickými nemocemi, kterým by hrozil při nákaze horší průběh nemoci. V nemocnicích má v první fázi vzniknout asi 30 očkovacích center, na jaře se zapojí do očkování také praktičtí lékaři.

Covid_19 ( 27. prosince 2020 14:14 )

kdy se budou očkovat senioři, kteří jsou v rodinách? Němci mají plán, v kterém počítají s očkováním lidí 80+ v prvním kole, u nás 23.prosince posílalo ministerstvo zdravotnictví nějaký obecný manuál ředitelům nemocnic

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa