Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protest hospodských proti nařízením vlády: Ze „Staromáku“ k vládě natáhnou řetěz z půllitrů

Autor: ČTK - 
17. prosince 2020
13:20

Vytváření takzvaných cest naděje z půllitrů by se mohlo stát novou formou protestů majitelů restaurací proti koronavirovým opatřením vlády. Své příznivce k tomu dnes na webu vyzval majitel restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček, který je členem výzvy Chcípl PES. Plánuje, že 3. ledna spojí řadou půllitrů a skleniček se svíčkami sídlo úřadu vlády se Staroměstským náměstím.

Vytváření cest naděje v českých městech a obcích má být podle Janečka posledním pokojným varováním. Vládě chce tímto způsobem ukázat, že podnikatelů a živnostníků postižených protiepidemickými opatřeními je více, než si představitelé kabinetu myslí.

„Nejde nám jen o gastro, ale i o hotely, umělce, taxikáře, fitness centra, naše dodavatele, naše hosty a mnoho dalších a dalších dotčených skupin. Mnoho podnikatelů bez rychlé finanční pomoci nedokáže přežít toto předvánoční uzavření,“ uvedl Janeček.

Plánuje, že 3. ledna v 15:00 propojí v Praze řadou půllitrů a skleniček sídlo vlády ve Strakově akademii se Staroměstským náměstím. „Nebudeme se shlukovat, nebudeme řečnit. Jen jasně sdělíme vládě: Je nás mnoho a máme toho už dost!“ řekl Janeček.

Opatření

Kvůli epidemii koronaviru platí v Česku řada opatření, která mají zabránit jejímu šíření. Restaurace, a bary musí ukončit provoz nejpozději ve 20:00 a od pátku budou muset být zavřené úplně. Část hospodských a restauratérů se přihlásila k výzvě chcípl PES a v minulých dnech odmítla zavřít ve stanovenou dobu, nebo alespoň symbolicky vyvěsila nad svůj podnik státní vlajku.

Janeček, který je členem výzvy Chcípl PES, pozval na tento pátek do své restaurace na oběd představitele politických stran, aby se podívali na dopad koronavirových opatření a probrali s ním současnou situaci. „Politici si neuvědomují, co způsobí za strašné tragédie,“ uvedl. Pozvánku poslal předsedům parlamentních klubů, aby je rozšířili mezi členy.

Video  Ostrá výměna názorů. Vicepremiér Havlíček a hospodský Janeček o chaosu v opatřeních restaurací  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

marlen52 ( 17. prosince 2020 18:27 )

zrovna včera v telce mluvil hospodský který byl nakažený umím si představit kolik lidí mohl nakazit v hospodě. a pak budou protestovat. v hospodách se nakazí nejvíc lidí

franz ( 17. prosince 2020 16:54 )

Kvůli jejich nenažranosti mohou všichni ostatní klidně pomřít. A koho v tom případě budou okrádat ?

jajas ( 17. prosince 2020 16:15 )

To jo, řetěz z půllitrů je fakt dobré řešení. Nechápu, v čem jim to pomůže, maximálně se "naperou" kolemjdoucí!

russoo ( 17. prosince 2020 16:06 )

Jako poslanec nestál za nic, tak alespoň ted´si chce užít svých 5 minut slávy! Šmejd může kandidovat zase jen za šmejdy ....tedy za ODS.V politice si nakradl na hospodu a teď zase státe dej...

e.lesanova ( 17. prosince 2020 16:00 )

Hospodští mají asi "vypito", kdy si pletou nařízení proti covidu s vládní "sabotáží" jejich zaří­zení­...nes­ledu­jí, co se děje všude ve světě?? Za každou nablblou provokaci odebrat kompenzace...Něco snad svými akcemi změní?? Covid zmizí???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa