Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nouzový stav do 23. prosince: Rozhodla KSČM. Hamáček sepsul šílence, Babiš strašil mrtvými

Aktualizováno -
10. prosince 2020
05:49
Autor: ČTK, for, simao, vei - 
9. prosince 2020
07:46

Sněmovna ve středu posuzovala žádost vlády o další prodloužení nouzového stavu. Vláda jej chtěla do 11. ledna, nakonec ale poslanci odhlasovali návrh KSČM, který počítá s termínem 23. prosince. Debatu provázely emoce ohledně očkování a také útoky směrem k opozici, která nouzový stav nechtěla prodlužovat vůbec. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že si z toho dělají fetiš, odmítače prodloužení označoval za pokrytce či nezodpovědné šílence. Andrej Babiš (ANO) se čílil kvůli ohrožování životů lidí a varoval před nárůstem mrtvých. Sněmovna odhlasovala i návrh, kvůli kterému podnikatelé a firmy zřejmě budou mít povinnost dodržovat koronanařízení, jinak budou muset zaplatit 3 miliony korun. Jednání Sněmovny jsme sledovali online.

Diskuse ve Sněmovně o prodloužení nouzového stavu trvala zhruba šest hodin. Nebyla ale překvapivě tak vyhrocená, jak by se dalo čekat. I přesto především opoziční poslanci návrh vlády na prodlouženi nouzového stavu o třicet dní odmítali. Se žádostí vůbec nesouhlasili, protože vláda podle nich neplní ani to, co jí v rámci epidemie uložila Sněmovna, nebo že vládní nařízení jsou chaotická. 

Do Sněmovny se vydal hájit vládní návrh o prodloužení stavu nouze o 30 dní přímo premiér Andrej Babiš (ANO). Poslance žádal o prodloužení nouzového stavu v krátké době už potřetí. 

„Ten nouzový stav, ono to tak působí na lidi možná skličujícím způsobem, já bych to spíš nazval stav pomoci. Stav pomoci v ohrožení zdraví našich spoluobčanů. A já jsem si vědom toho, že nikdo z občanů ani nikdo z nás, ani samozřejmě já sám, po tomto nouzovém stavu netoužíme, ale přesto musím s tímto požadavkem před vás předstoupit. Důvod je jediný a prostý, a to je skutečnost, že v rámci celé Evropy pokračuje komunitní šíření viru Sars-CoV-2, pandemie covid-19, a naše země není výjimkou,“ řekl před poslanci Babiš.

„Prostě bez prodloužení nouzového stavu se s tou epidemií bojovat nedá,“ tvrdil poslancům ve Sněmovně šéf Ústředního krizového štábu, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Z nouzového stavu jste udělali fetiš,“ peskoval Hamáček opozici. „Když skončí nouzový stav předčasně, tak to může být průšvih,“ dodal s tím, že bude zázrak, když zůstanou i během příštího týdne protikoronavirová opatření v systému PES na 3. stupni. 

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

„Polevili jsme ve své ostražitosti, a tak za to dostáváme to, co dostáváme. To znamená větší množství nakažených, tak ať si to vyhodnotí každý sám,“ nešetřil obecnou kritikou také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který má nově kvůli koronavirové situaci ochranku.

Pokud se Česko přesune v dohledné době do stupně čtyři, což ministr nevyloučil, zavřou se opět restrauce a bary, vládní opatření však prý budou stejná jak pro velké, tak malé podniky a obchody, i provozovatele služeb. 

Proti vládní žádosti vystupovali ve Sněmovně především opoziční poslanci. Drobný rýpanec si ale neodpustil ani vládní poslanec, první místopředseda ČSSD Roman Onderka., podle kterého je potřeba především změnit komunikaci s lidmi. 

„Nevidím problém v nouzovém stavu jako takovém. Ale pokud se zásadně nezlepší komunikace s občany této země, tak nouzový ani žádný jiný stav nepomůže. Pak totiž na jakékoliv zlepšení budou potřeba násobky opatření a nákladů. Klíč je v lidech, ne ve stavech,“ poznamenal Onderka.

„Palec dolů“ od Onderky za špatnou komunikaci vlády přišel i o pár hodin později, a to za obrat premiéra i ministra zdravotnicí v nařízení, které zakazuje prodej piva v restauracích do džbánu či PET lahví. Vláda to chce napravit podle ministra Blatného do 24 hodin. 

Čekají na zjevení dobrovolníků

„Vůbec se nedivím tomu, že lidé mají obavy z očkování, vůbec se nedivím, že mají otázky, ale divím se, že vláda na ně neodpovídá,“ mluvil Feri od pultíku na adresu ministra zdravotnictví. Lidé mají strach i podle průzkumů, nemají podle Feriho ani právní jistotu při komplikacích. „Obávám se, že na dostatečnou proočkovanost se dostaneme velmi těžko,“ má Feri obavu z malého zájmu o očkovací vakcínu nejmladší poslanec současné Sněmovny. Podivil se nad tím, že v Česku na rozdíl od jiných evropských států není žádná kampaň na očkování. „Pane ministře, já vám nabízím, jestli nevíte, jak tu kampaň udělat, tak my vám s tím pomůžeme,“ podal ruku Feri ministru zdravotnictví. Připomněl, že podobně už pomohl také s informačním webem s praktickými informacemi.

„Vláda vypadá, že čeká, že se zjeví dobrovolníci a pomůžou jí,“ dodal Feri. Pochopení neměl poslanec ani pro rozhodnutí ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která podle studenta práv Feriho zrušila nařízení, podle kterého nemají soudci nařizovat jednání.   

„Náš poslanecký klubu nemůže podpořit nouzový stav. Poté, co tady vládla předvedla, co udělala a neudělala, nemůže náš poslanecký klub podpořit prodloužení nouzového stavu,“ avizoval Feri. 

„Konstatuji, že je to poprvé,“ uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala jakmile oznámil postoj ODS nepodpořit delší nouzový stav, než který je schválený do 12. prosince. „Máme pocit, že už to dál nejde, a naše hlasy k podpoře nebudou,“ dodal. 

Video  Hamáček: Zemanovi jsem potvrdil, že se nechám očkovat. Ptal se i na omezení restaurací  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vláda má podle Fialy používat nástroje, které k řešení koronavirové krize má. ODS také odmítla nabídku, aby nominovala svého zástupce do Ústředního krizového štábu. Ministři podle Fialy zatím nepřišla s žádným racionálním opatřením.

Opět prošel návrh komunistů

Poslanci nakonec krátce před 20. hodinou schválili prodloužení nouzového stavu opět tak, jak považovali ve svém návrhu komunisté. Tedy do 23. prosince. Premiér Babiš ve Sněmovně ale ale několikrát avizoval, že vláda zřejmě přijde s další žádostí o prodloužení nouzového stavu ještě jednou těsně před Vánocemi. 

V debatě dnes vystoupilo 29 řečníků a padly celkem 4 návrhy:

  • Ten první byl vládní návrh - tedy prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 11. ledna.
  • Komunisté navrhli prodloužit nouzový stav do 23. prosince včetně. 
  • Lidovci nabídli termín prodloužení nouzového stavu jen do 18. 12. S podmínkou zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc korun. 
  • Nezařazený poslanec Marian Bojko pak navrhnul okamžité zrušení nouzového stavu. 

Oficiálně o prodloužení nouzového stavu rozhodne vláda ve čtvrtek ráno. Jednání má začít v sedm hodin. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil se sobotou 12. prosince. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. S nouzovým stavem ve všech pěti stupních počítá i systém PES.

Babiš udeřil na opozici: Chcete jen chaos. A mrtví vám nevadí?

Premiér Babiš se během svého závěrečného slova čertil: „Někdo tady říkal, že jsme přišli s pýchou. Já jsem sem přišel s pokorou, se žádnou pýchou. A v podstatě já vůbec nechápu, co tady vlastně diskutujeme 5,5 hodiny. Všichni ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí chaos a ohrožují životy našich spoluobčanů. Jednoznačně. Ano. Chcete jenom chaos, nic jiného.“

Vadily mu údajné „stokrát opakované lži“. „Když se neprodlouží, je to chaos, je to katastrofa, je to ohrožení životů,“ varoval Babiš. „Takže vy vlastně říkáte, že nemáte problém s tím, že skončí nouzový stav, bude chaos, pandemie se rozšíří, budeme mít zase 300 mrtvých denně. A potom budete zase řvát,“  kritizoval opozici.

„Já jsem věděl, že COVID-19 bude hlavní téma před krajskými volbami, ale teďka v tom pokračujete? Teďka vám je jedno, že za chvíli můžou být přeplněné nemocnice a zase budou umírat lidi? Já fakt tomu nerozumím. Nerozumím, proč tady se dělá politika,“ dodal Babiš.

Vicepremiér Hamáček označoval odmítače nouzového stavu za pokrytce, případně za nezodpovědné šílence.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
12:00
26. 2. 2021
!

„Pandemický zákon je lepší než nic, je žádoucí, aby byl schválen,“ řekl za Piráty šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. 

Zákon je důležitý podle Pirátů především pro podnikatele, kteří by v případě dalších pandemií nebo nutnosti použít pandemický zákon „mohli dostat na kompenzacích nulu,“ dodal.  Piráti zákon podpoří.

11:41
26. 2. 2021
!

Slova se ujal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Senát navrhuje zákon schválit. Chtějí v něm jen ukotvit jasný konec opatření ve chvíli, kdy se nebudou vyžadovat opatření na základě pandemického zákona. 

Blatný doporučil změny Senátu podpořit.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na jednání Sněmovny. (26.2.2021)
11:37
26. 2. 2021

Poslanci schválili pořad schůze. 

Jako první projednají pandemický zákon, který jim vrátil s drobnou úpravou Senát. 

11:35
26. 2. 2021
!

Poslanci se teď dohadují o schvalování schůze Sněmovny. Zda mohou vůbec vyřadit hlasování o nouzovém stavu, kvůli kterému původně byla schůze svolána. 

„Může to být na hraně,“ varoval předseda Sněmovny Radek Vondráček. 

V prvním hlasování poslanci rozhodli o zařazení nového bodu na návrh koalice Spolu. 

Hlasování o prodloužení nouzového stavu už ale poslanci z programu nevyřadili. 

11:30
26. 2. 2021
!

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka vystoupil se stanoviskem koalice SPOLU. „Nemyslím si, že je tu prostor, abychom tu nejistotu udržovali v příštích týdnech. Byl bych rád, abychom tuto nejistotu ukončili,“ řekl Jurečka a navrhnul to, co avizoval za koalici na tiskové konferenci. Spolu chce navrhnout nový bod, kde by ministři řekli, jaká je situace okolo šíření nákazy a jaká situace nás čeká v příštích týdnech. 

V rámci tohoto bodu chce koalice přijmout usnesení, ve kterém dá vládě svolení  oprávnění vyhlásit nový nouzový stav v délce 30 dnů. „Tímto bychom se vypořádali s tím, jakým způsobem by mohla vláda legislativně správně postupovat,“ dodal Jurečka.

11:26
26. 2. 2021
!

Jako první se ujal slova ve Sněmovně její předseda Radek Vondráček (ANO). Sněmovna si odsouhlasila jednání ve stavu legislativní nouze. 

Vondráček navrhuje, aby Sněmovna jednala o prodloužení nouzového stavu až jako o třetím bodu. Až po projednání pandemického zákona, který vrátil Sněmovně Senát. 

11:24
26. 2. 2021
!

Šéf ODS Petr Fiala kritizoval vládu, že nejdříve nouzový stav nepotřebovala, protože spoléhala na pandemický zákon. 

Poté, kdy změnila stanovisko, vláda prý nebyla schopna dodat podklady. 

11:17
26. 2. 2021
!

Jednání Sněmovny po několika přestávkách na jednání opozice s premiérem Andrejem Babišem konečně v 11:15 začalo. 

Podle všeho žádná dohoda o nouzovém stavu zatím není. 

Jednání se účastní plný počet poslanců. Ze schůze se ale řada poslanců omluvila - chybí například ale jak předseda ODS Petr Fiala, tak i předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Chybí také předseda klubu TOP 09 Vlastimil Válek nebo Karel Schwarzenberg. 

Z vlády se omluvili ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministr zemědělství Miroslav Toman i ministr obrany Lubomír Metnar. 

11:15
26. 2. 2021
!

Koalice SPOLU - ODS, TOP 09, KDU-ČSL také požaduje, aby vláda vyhlásila nový stav nouze. Prodloužení toho stávajícího považuje za problematické. 

Koalice chce také zařadit na jednání Sněmovny nový bod, kde by vláda podala informace o vývoji pandemie a chystaná opatření. V rámci tohoto bodu chce koalice pak přijmout usnesení.

„PS konstatuje, že po ukončení nouzového stavu dne 27. 2. 2020 v návaznosti na šíření nákazy je v kompetenci vlády vyhlásit nový nouzový stav,“ přečetl návrh usnesení předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

Tento návrh prý koalice přednesla Andreji Babišovi. „Mám pocit, že pan premiér nás nepochopil,“ dodal Jurečka. 

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová chtěla po premiérovi i ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) slyšet reakci, co by se stalo v případě prodloužení nouzového stavu, který by soud označil za protiústavní. „Neodpověděli nám,“ varovala Pekarová Adamová. 

„Chceme, aby budoucí nouzový stav v sobě neobsahoval žádnou nejistotu,“ dodal místopředseda ODS Martin Kupka. Lidé by podle koalice měli dodržovat omezení sociálních kontaktů...

11:00
26. 2. 2021
!

Dominik Feri požádal o dalších 15 minut na jednání poslaneckého klubu TOP 09. Začátek Sněmovny tak je posunutý až na 11:15.

10:52
26. 2. 2021
!

Diskuse dnes není příliš o tom, zda bude, nebo nebude dále v ČR nouzový stav, ale spíše jakou formou se vyhlásí, řekl ve Sněmovně vicepremiér Havlíček.

10:37
26. 2. 2021
!

Pokud by se teď vláda rozhodla, může podle Bartoše vystoupit a říct, že stávající nouzový stav končí a může vyhlásit nouzový stav nový. 

„Prodlužovat nouzový stav, na který jsou podány ústavní žaloby, není podle nás legislativně čisté,“ řekl Rakušan, podle kterého má vláda vyhlásit nový nouzový stav na základě nový okolností. 

Důležité je podle obou předsedů především to, aby lidé dodržovali nastavená pravidal, bez ohledu na to, zda platí nouzový stav, nebo se bude vláda řídit případně pandemickým zákonem. 

Koalice Pirátů a STAN navrhuje pro lidi z nízkopříjmových skupin SMS voucher na nákup zdravotnických pomůcek, které mají lidi ochránit před nákazou covid-19. 

Koalice chce také důsledněji kontrolovat lidi, že dodržují karanténu. „Stejně tak jako kontrolujeme lidi na neschopence,“ řekl šéf hnutí STAN Rakušan.

10:31
26. 2. 2021
!

Po jednání s premiérem vystoupili na tiskové konferenci předsedové volební koalice Pirátů a STAN. 

„Nemyslím si, že cesta revokace nouzového stavu, který už je zapsaný ve Sbírce zákonů, je správná,“ řekl Ivan Bartoš. Vláda by proto podle něj měla případně vyhlásit nouzový stav nový. 

„Máme pocit, že vláda by měla přijít a vysvětlit opatření, která mají být vyhlášena,“ doplnil Bartoše Vít Rakušan z hnutí STAN.

10:06
26. 2. 2021
!

Schůzka koalice SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, je podle informací Blesk Zpráv ve Sněmovně přerušena. Kluby se šly poradit, jak dál v jednání pokračovat. 

Premiér požaduje prodloužit stávající nouzový stav. Opozice chce po vládě, aby vyhlásila nový. 

10:04
26. 2. 2021
!

Jednání Sněmovny nezačalo ani v 10:00. Předseda poslanců Radek Vondráček řekl, že kluby ODS, TOP 09 i KDU-ČSL „svorně žádají“ o další čas na jednání s premiérem. 

Schůze má pokračovat až v 11 hodin. 

Předseda klubu SPD Radim Fiala svolal na jednání své poslance. 

9:53
26. 2. 2021
!

Šéf Pirátů Ivan Bartoš si na twitteru stěžuje na špatnou komunikaci vlády. Strana se dožadovala od premiéra podkladů pro dnešní jednání. Andrej Babiš podle něj stále jejich zaslání oddaloval. 

„Máme od vlády něco? Nemáme nic, jen hromadu SMS „pošlu ráno, pošlu večer, pošlu po obědě“. Chceme jen zdůvodnění potřeby NS a zamýšlených opatření,“ napsal Bartoš na twitter a připojil také SMS zprávu, kterou posílal Babišovi. 

9:44
26. 2. 2021
!

„Pokud by nouzový stav nebyl prodloužen, tak pravděpodobná alternativa je postup podle pandemického zákona,“ řekla ve čtvrtečním Epicentru studia Blesk Zpráv vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). V tom případě by ale vláda nemohla omezit noční vycházení nebo shromažďování lidí. „Což je poměrně velký problém,“ dodala. 

„Anebo vláda musí zvážit za pomoci ústavních právníků, zda by byly podmínky vzhledem k situaci, která se den za dnem zhoršuje, pro nové vyhlášení nouzového stavu,“ přidala Schillerová návrh nouzového řešení, pro které by podle svých slov zvedla ruku. 

Schillerová ve studiu také přiznala, že vládě nejde příliš komunikace s veřejností a vysvětlování kroků, které mají zamezit šíření nákazy covid-19.

Video  
Video se připravuje ...
9:32
26. 2. 2021
!

Jednání Sněmovny nezačalo ani v 9:30. Dominik Feri si vzal jako předseda poslaneckého klubu TOP 09 pauzu na jednání jeho frakce, a to do 10:00.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka žádal předsedu, zda by se o pauzách mohli politici dozvídat dopředu „nějakým centrálním systémem. Jsme v 21. století, tak abychom se tu nemuseli vždy sejít. Navíc tu máme ten covid,“ dodal Chvojka.

9:01
26. 2. 2021
!

Mimořádná schůze Sněmovny začala v 9 hodin jen formálně. Předseda Radak Vondráček (ANO) ji hned ukončil, protože zástupci stran stále jednají o prodloužení nouzového stavu s premiérem Andrejem Babišem. 

„Doufám, že to bude jen do 9:30,“ řekl Vondráček. 

Jednání poslanců pro vás budeme sledovat celý den v online reportáži. 

Opozice chce, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav, ne aby se prodlužoval ten současný, který kabinet vyhlásil od 15. 2. na žádost hejtmanů. 

8:50
26. 2. 2021
!

Poslanci budou o dalším postupu rozhodovat ve chvíli, kdy se Česko potýká s dalším extrémním nárůstem nakažených a nemocnice čelí takovému náporu, který od loňského března ještě nezažily.

Ve čtvrtek laboratoře potvrdily 14 457 nových případů. To je zhruba o 2800 víc než před týdnem a téměř o 700 víc než ve středu. Zatíženost nemocnic nepolevuje, hospitalizovaných je kolem 7200, z toho ve vážném stavu bylo ve čtvrtek rekordních 1531 pacientů. Počet zemřelých s covidem v Česku je téměř 20 000, ministerstvo zdravotnictví jich k dnešku eviduje 19 999. 

8:33
26. 2. 2021

Pražský městský soud odmítl správní žalobu, která požadovala zrušení nově vyhlášeného nouzového stavu. Soudní senát Ivanky Havlíkové se žalobou věcně vůbec nezabýval. Odmítl to s odkazem na judikaturu Ústavního i Nejvyššího správního soudu.

„Vládní rozhodnutí o vyhlášení nouzového stavu nepředstavuje jednu z forem realizace veřejné správy přijatou správním orgánem. Vláda nouzový stav vyhlašuje na základě ústavního zákona, a činí tak v rámci své exekutivní funkce, která nemá charakter správní, nýbrž ústavní,“ citovala Havlíková Ústavní soud ve svém usnesení z 22. února.

Vládu a ministerstvo zdravotnictví zažaloval kvůli novému nouzovému stavu Michael Svatoš. V žalobě uvedl, že účelem a smyslem ústavního zákona o bezpečnosti ČR je zamezit svémoci ze strany vlády. „Jedná se o závažný zásah do rozdělení moci ve státě a zejména o závažný zásah do lidských a občanských práv občanů České republiky. Je tedy nutné, aby tento zásah vznikl na základě široké dohody politických sil, a nikoliv rozhodnutím, v tomto případě dokonce menšinové, vlády,“ napsal.

Pražský městský soud však v tomto týdnu při rozhodování o jiné správní žalobě konstatoval, že aktuální nouzový stav byl vyhlášen protiústavně.

8:29
26. 2. 2021

„Pokud se týká opatření, jejich podmínkou opravdu je zavedení nouzového stavu. Zejména omezení pohybu není možné bez tohoto právního rámce,“

varuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (25.2.2021) Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (25.2.2021)
8:20
26. 2. 2021
!

Podpoří komunisté nouzový stav do konce března?

„Zkoumáme ty dokumenty, které vláda předkládala,“ uvedl v Událostech na ČT šéf KSČM Vojtěch Filip předtím, než vláda na tiskovce odhalila své záměry ohledně třítýdenního umrtvení Česka.

„Pro nás je rozhodující nikoliv to, kolik se toho bude testovat, protože testování neléčí, ale jakým způsobem bude vláda reagovat na potřebu více vakcín v kratším čase. Naše úvahy směřují k tomu, aby se už vláda nespoléhala na Amsterodam a na EMU, na dodávky z Evropské unie. Abychom se zachovali jako sousední Rakousko nebo Maďarsko a nakoupili vakcíny ať už v dalších zemích, které je vyrábí – jestli to je Rusko, nebo Čína nebo Spojené státy americké, není rozhodující. Rozhodující je, abychom je měli a co nejdříve naočkovali co největší podíl populace. To je pro nás rozhodující,“ uvedl Filip.

Při dotazu na nedodržené dřívější vládní sliby – komunisté požadovali návrat žáků do škol či rozvolnění u skiareálů – poznamenal: „Vláda je menšinová a potřebujeme, aby ten slib vlády byl potvrzen usnesením Poslanecké sněmovny, že vláda začne na tom nákupu pracovat.“

8:08
26. 2. 2021

Aktuální nouzový stav je vyhlášen do 27. února. Vláda se na jeho prodloužení i přes nesouhlas Sněmovny domluvila s hejtmany. A nouzový stav vyhlásila 14. února, čímž obešla rozhodnutí Sněmovny.

Koalice Spolu by prodloužení nouzového stavu pokládala za ústavně pochybné a navrhuje, aby kabinet vyhlásil nový nouzový stav. „To je bitva nějakých právních názorů, naši legislativci si myslí, že ten nouzový stav, který jsme vyhlásili na základě žádosti hejtmanů, je v souladu se zákony,“ reagoval Babiš ve čtvrtek na vládní tiskovce.

7:42
26. 2. 2021
!

O tzv. pandemickém zákonu by měli dnes poslanci znovu hlasovat potom, co jej Sněmovně vrátili s úpravami senátoři. Předpis umožní ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat širší restrikce než nynější zákon o ochraně veřejného zdraví. Senát chce opatření svázat s pandemickou pohotovostí, kterou bude moci Sněmovna ukončit nebo obnovit.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) čelil v Senátu za pandemický zákon i kritice, narážkám na zbabělost či paskvil. Více čtěte ZDE

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (uprostřed) hájil v Senátu pandemický zákon (24.2.2021)
7:24
26. 2. 2021
!

Jak se dolní komora k žádosti vlády postaví, není jasné. Například opoziční ODS, KDU-ČSL, TOP 09 uvedly, že kabinet by měl pro další boj s epidemií využít pravomoci vyplývající ze schvalovaného pandemického zákona, nebo vyhlásit nový nouzový stav jen pro opatření, které jinak vyhlásit nelze.

7:16
26. 2. 2021
!

„Proč potřebujeme nouzový stav? Hlavně proto, abychom radikálně omezili mobilitu obyvatelstva jako základního faktoru šíření epidemie při situaci, kdy skutečně máme dramatický nárůst v nemocnicích,“ uvedl ve čtvrtek večer na tiskovce premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda připravila plán na třítýdenní umrtvení Česka, kdy by lidé měli jezdit jen do práce a domů. Uzavřít by se měly okresy či školy a školky. Více čtěte ZDE

Video  
Video se připravuje ...
7:00
26. 2. 2021

Dobrý den. Poslanci se dnes opět sejdou k debatě o prodloužení nouzového stavu. Menšinový kabinet ANO a ČSSD požádal Sněmovnu, aby souhlasila s jeho trváním do konce března. Žádost vláda zdůvodňuje zrychlováním šíření nákazy koronavirem i kvůli mutacím (britské, jihoafrické) a hrozícím přetížením nemocnic.

22:20
11. 2. 2021

Děkujeme za pozornost, kterou jste našemu přenosu z Poslanecké sněmovny věnovali. Blesk Zprávy sledují i další dění. Vše, co se týká reakcí a změn po konci nouzového stavu, najdete na našem webu. 

22:15
11. 2. 2021

Sněmovnou neprošel ani návrh lidovců, aby lidé v případě skončení nouzového stavu dodržovali všechna opatření k ochraně svého zdraví. 

„Lidem vzkazujete, chovejte se jako ta banda v Teplicích s Bendou a spol.,“ vytkl zejména poslancům hnutí ANO někdejší lidovecký předseda Marek Výborný. Po jeho slovech začala část poslanců v sále bouchat do lavic a bučet. 

 

22:09
11. 2. 2021

Konec nouzového stavu přinese podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) chaos a nedůvěru v politiku jako celek. 

„Jsem zvědav, jak to ODS, KDU-ČSL, Pirátská strana, nebo STAN vysvětlí svým hejtmanům,“ reagoval Hamáček na twitteru. 

22:05
11. 2. 2021

Pro prodloužení nouzového stavu hlasovalo 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Pro její přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů. Stejně co do počtu hlasů dopadlo rozhodování o návrhu lidovce Stanislava Juránka, aby kabinet mohl prodloužit nouzový stav o dva týdny.

Poslanci jednají kvůli pandemii covid 19 v polovičním počtu. 

22:03
11. 2. 2021
!

Pardubický kraj bude chtít po vládě nové vyhlášení nouzového stavu. 

Hejtmani vyzývají vládu na pátek ke společnému jednání. Chtějí zjistit, jaký bude postup proti pandemii covidu, když v neděli končí nouzový stav.

Sněmovna odmítla prodloužení nouzového stavu, Pardubický kraj bude žádat o vyhlášení nového. Kraje o tom chtějí jednat s vládou už v pátek. „Svoláme na pátek jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje, která by měla schválit žádost vládě České republiky o vyhlášení nového nouzového stavu, jelikož stávající situace se liší od října loňského roku, kdy byl nouzový stav vyhlášen,“ uvedl hejtman Martin Netolický ČSSD.

 

 

21:57
11. 2. 2021
!

Poslanci neprodloužili nouzový stav ani o 14 dní do 28. února. 

Schválený nouzový stav tak skončí v České republice s nedělí. Zítra bude o situaci jednat vláda. 

21:55
11. 2. 2021
!

Poslanci neschválili prodloužení nouzového stavu na žádost vlády o 30 dní, tedy do 16. března.  Hlasují ale ještě o návrhu lidovce Stanislava Juránka, který chce nouzový stav prodloužit o 14 dní do 28. února. 

Pro bylo 48 poslanců, proti 49. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou  - Blesk
Video se připravuje ...

adeso ( 10. prosince 2020 11:55 )

hodně čtu... takže vím jak se všude v Evropě utahují a šrouby, a u nás se diví tomu, že je to snad parodie to naše rozvolňování Nechápu to, prostě nechápu, všude se okoukává co dělají sousedi a když to zabere zavedou si to taky, ale my ne. Když svět uvolňuje tak my utahujeme. Když svět utahuje tak my uvolňujeme. Prostě my jsme nabl--é Česko a my si to budeme dělat podle našich blbou--ů. Co si o sobě myslí Bartoš, Fiala, Němcová, Rakušan a Petrová (nebo jak se ta koza jmenuje). Těmhle lidem opravdu nevadí ti mrtví, a že jich je od mého posledního psaní o 2500 víc.... Tomu říkám demokracie, čert vzal lidi co umřeli, hlavně že se budou dál válet a lhát v parlamentu. Čím víc vidím jak se o ty posty perou, tak je mi k bli--í.

brano34 ( 10. prosince 2020 11:25 )

Poslanci jsou nemocní hlupáci...nouzák si pak posunou do 1.1., následně do 1.3. a pak do konce roku 2021...
Ať si tedy užijí chřipky plnými doušky

Pollo ( 10. prosince 2020 10:07 )

Bože, krása. To je typické uvažování voliče babišárny?

Pollo ( 10. prosince 2020 10:05 )

Jestli na to potřebuješ zrušení nouzového stavu, to tě kámo fakt lituju!

Pollo ( 10. prosince 2020 10:02 )

Nevíte někdo, v jakém poměru hlasů to odhlasovali? Nechce se mi na stránky Sněmovny. Protože těch keců kolem včera, kolik oponentnīch exhibicí! Díky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa