Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nouzový stav do 23. prosince: Rozhodla KSČM. Hamáček sepsul šílence, Babiš strašil mrtvými

Aktualizováno -
10. prosince 2020
05:49
Autor: ČTK, for, simao, vei - 
9. prosince 2020
07:46

Sněmovna ve středu posuzovala žádost vlády o další prodloužení nouzového stavu. Vláda jej chtěla do 11. ledna, nakonec ale poslanci odhlasovali návrh KSČM, který počítá s termínem 23. prosince. Debatu provázely emoce ohledně očkování a také útoky směrem k opozici, která nouzový stav nechtěla prodlužovat vůbec. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že si z toho dělají fetiš, odmítače prodloužení označoval za pokrytce či nezodpovědné šílence. Andrej Babiš (ANO) se čílil kvůli ohrožování životů lidí a varoval před nárůstem mrtvých. Sněmovna odhlasovala i návrh, kvůli kterému podnikatelé a firmy zřejmě budou mít povinnost dodržovat koronanařízení, jinak budou muset zaplatit 3 miliony korun. Jednání Sněmovny jsme sledovali online.

Diskuse ve Sněmovně o prodloužení nouzového stavu trvala zhruba šest hodin. Nebyla ale překvapivě tak vyhrocená, jak by se dalo čekat. I přesto především opoziční poslanci návrh vlády na prodlouženi nouzového stavu o třicet dní odmítali. Se žádostí vůbec nesouhlasili, protože vláda podle nich neplní ani to, co jí v rámci epidemie uložila Sněmovna, nebo že vládní nařízení jsou chaotická. 

Do Sněmovny se vydal hájit vládní návrh o prodloužení stavu nouze o 30 dní přímo premiér Andrej Babiš (ANO). Poslance žádal o prodloužení nouzového stavu v krátké době už potřetí. 

„Ten nouzový stav, ono to tak působí na lidi možná skličujícím způsobem, já bych to spíš nazval stav pomoci. Stav pomoci v ohrožení zdraví našich spoluobčanů. A já jsem si vědom toho, že nikdo z občanů ani nikdo z nás, ani samozřejmě já sám, po tomto nouzovém stavu netoužíme, ale přesto musím s tímto požadavkem před vás předstoupit. Důvod je jediný a prostý, a to je skutečnost, že v rámci celé Evropy pokračuje komunitní šíření viru Sars-CoV-2, pandemie covid-19, a naše země není výjimkou,“ řekl před poslanci Babiš.

„Prostě bez prodloužení nouzového stavu se s tou epidemií bojovat nedá,“ tvrdil poslancům ve Sněmovně šéf Ústředního krizového štábu, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Z nouzového stavu jste udělali fetiš,“ peskoval Hamáček opozici. „Když skončí nouzový stav předčasně, tak to může být průšvih,“ dodal s tím, že bude zázrak, když zůstanou i během příštího týdne protikoronavirová opatření v systému PES na 3. stupni. 

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

„Polevili jsme ve své ostražitosti, a tak za to dostáváme to, co dostáváme. To znamená větší množství nakažených, tak ať si to vyhodnotí každý sám,“ nešetřil obecnou kritikou také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který má nově kvůli koronavirové situaci ochranku.

Pokud se Česko přesune v dohledné době do stupně čtyři, což ministr nevyloučil, zavřou se opět restrauce a bary, vládní opatření však prý budou stejná jak pro velké, tak malé podniky a obchody, i provozovatele služeb. 

Proti vládní žádosti vystupovali ve Sněmovně především opoziční poslanci. Drobný rýpanec si ale neodpustil ani vládní poslanec, první místopředseda ČSSD Roman Onderka., podle kterého je potřeba především změnit komunikaci s lidmi. 

„Nevidím problém v nouzovém stavu jako takovém. Ale pokud se zásadně nezlepší komunikace s občany této země, tak nouzový ani žádný jiný stav nepomůže. Pak totiž na jakékoliv zlepšení budou potřeba násobky opatření a nákladů. Klíč je v lidech, ne ve stavech,“ poznamenal Onderka.

„Palec dolů“ od Onderky za špatnou komunikaci vlády přišel i o pár hodin později, a to za obrat premiéra i ministra zdravotnicí v nařízení, které zakazuje prodej piva v restauracích do džbánu či PET lahví. Vláda to chce napravit podle ministra Blatného do 24 hodin. 

Čekají na zjevení dobrovolníků

„Vůbec se nedivím tomu, že lidé mají obavy z očkování, vůbec se nedivím, že mají otázky, ale divím se, že vláda na ně neodpovídá,“ mluvil Feri od pultíku na adresu ministra zdravotnictví. Lidé mají strach i podle průzkumů, nemají podle Feriho ani právní jistotu při komplikacích. „Obávám se, že na dostatečnou proočkovanost se dostaneme velmi těžko,“ má Feri obavu z malého zájmu o očkovací vakcínu nejmladší poslanec současné Sněmovny. Podivil se nad tím, že v Česku na rozdíl od jiných evropských států není žádná kampaň na očkování. „Pane ministře, já vám nabízím, jestli nevíte, jak tu kampaň udělat, tak my vám s tím pomůžeme,“ podal ruku Feri ministru zdravotnictví. Připomněl, že podobně už pomohl také s informačním webem s praktickými informacemi.

„Vláda vypadá, že čeká, že se zjeví dobrovolníci a pomůžou jí,“ dodal Feri. Pochopení neměl poslanec ani pro rozhodnutí ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která podle studenta práv Feriho zrušila nařízení, podle kterého nemají soudci nařizovat jednání.   

„Náš poslanecký klubu nemůže podpořit nouzový stav. Poté, co tady vládla předvedla, co udělala a neudělala, nemůže náš poslanecký klub podpořit prodloužení nouzového stavu,“ avizoval Feri. 

„Konstatuji, že je to poprvé,“ uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala jakmile oznámil postoj ODS nepodpořit delší nouzový stav, než který je schválený do 12. prosince. „Máme pocit, že už to dál nejde, a naše hlasy k podpoře nebudou,“ dodal. 

Video  Hamáček: Zemanovi jsem potvrdil, že se nechám očkovat. Ptal se i na omezení restaurací  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vláda má podle Fialy používat nástroje, které k řešení koronavirové krize má. ODS také odmítla nabídku, aby nominovala svého zástupce do Ústředního krizového štábu. Ministři podle Fialy zatím nepřišla s žádným racionálním opatřením.

Opět prošel návrh komunistů

Poslanci nakonec krátce před 20. hodinou schválili prodloužení nouzového stavu opět tak, jak považovali ve svém návrhu komunisté. Tedy do 23. prosince. Premiér Babiš ve Sněmovně ale ale několikrát avizoval, že vláda zřejmě přijde s další žádostí o prodloužení nouzového stavu ještě jednou těsně před Vánocemi. 

V debatě dnes vystoupilo 29 řečníků a padly celkem 4 návrhy:

  • Ten první byl vládní návrh - tedy prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 11. ledna.
  • Komunisté navrhli prodloužit nouzový stav do 23. prosince včetně. 
  • Lidovci nabídli termín prodloužení nouzového stavu jen do 18. 12. S podmínkou zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc korun. 
  • Nezařazený poslanec Marian Bojko pak navrhnul okamžité zrušení nouzového stavu. 

Oficiálně o prodloužení nouzového stavu rozhodne vláda ve čtvrtek ráno. Jednání má začít v sedm hodin. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil se sobotou 12. prosince. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. S nouzovým stavem ve všech pěti stupních počítá i systém PES.

Babiš udeřil na opozici: Chcete jen chaos. A mrtví vám nevadí?

Premiér Babiš se během svého závěrečného slova čertil: „Někdo tady říkal, že jsme přišli s pýchou. Já jsem sem přišel s pokorou, se žádnou pýchou. A v podstatě já vůbec nechápu, co tady vlastně diskutujeme 5,5 hodiny. Všichni ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí chaos a ohrožují životy našich spoluobčanů. Jednoznačně. Ano. Chcete jenom chaos, nic jiného.“

Vadily mu údajné „stokrát opakované lži“. „Když se neprodlouží, je to chaos, je to katastrofa, je to ohrožení životů,“ varoval Babiš. „Takže vy vlastně říkáte, že nemáte problém s tím, že skončí nouzový stav, bude chaos, pandemie se rozšíří, budeme mít zase 300 mrtvých denně. A potom budete zase řvát,“  kritizoval opozici.

„Já jsem věděl, že COVID-19 bude hlavní téma před krajskými volbami, ale teďka v tom pokračujete? Teďka vám je jedno, že za chvíli můžou být přeplněné nemocnice a zase budou umírat lidi? Já fakt tomu nerozumím. Nerozumím, proč tady se dělá politika,“ dodal Babiš.

Vicepremiér Hamáček označoval odmítače nouzového stavu za pokrytce, případně za nezodpovědné šílence.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
21:35
9. 12. 2020

Středeční mimořádná schůze Sněmovny měla jen dva body. Poslanci je oba projednali krátce před půl desátou a rozešli se domů. 

Znovu se ale sejdou ve čtvrtek v děvět hodin ráno. 

Politicky bude i 10. prosinec zajímavý. Nejdříve totiž v sedm hodin ráno vláda pomocí videokonference rozhodne oficiálně o prodloužení nozového stavu - a to až do 23. prosince. Hned poté, premiér Andrej Babiš (ANO) zamíří do Senátu obhajovat daňový balíček. A pak odletí do Bruselu na summit lídrů EU.  

Dnešní online přenos o dění v Poslanecké sněmovně končí. Děkujeme za pozornost. I dál ale pro vás chystáme aktuální informace z domova, i ze světa. Vše najdete na blesk.cz

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Zdeněk Ondráček (KSČM) u pultíku, Andrej Babiš (ANO) na své židli (9.12.2020)
21:29
9. 12. 2020
!

Podnikatelé a firmy zřejmě budou mít povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce. Sněmovna to schválila.

Dnes přitom některé hospody a restaurace odmítly dodržet vládní nařízení o zavírací době. Dnes poprvé měli hospodští zavřít už ve 20 hodin místo původně povolených 22. 

„Z mého pohledu má zákon platit pro všechny. Nelze, aby zde byla skupina lidí, které lze za trestní čin trestat, a jinou skupinu trestat nelze,“ hájil potřebu zákona těsně před hlasováním poslanců předkladatel normy ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).  

Podnikatelé a firmy by měli mít povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce, které se týkají podnikatelské činnosti. Sněmovna zákon schválila navzdory opoziční kritice zrychleně ve stavu legislativní nouze. Dolní komora zamítla snahy Dominika Feriho z opoziční TOP 09 o snížení horní hranice postihů o milion až 2,5 milionu korun.

Na návrh bezpečnostního výboru poslanci z předlohy vyškrtli navrhované zvýšení horní hranice pokut pro jednotlivce z 20 000 korun na 50 000 korun. Feri do ní prosadil úpravu pracovní povinnosti studentů. Hejtmani ji budou moci nařídit jen za předchozího souhlasu ministra školství. Nyní novelu dostanou k posouzení senátoři.

21:07
9. 12. 2020
!

Po nouzovém stavu poslanci projednávají v rámci mimořádné schůze Sněmovny také novelu zákona o krizovém řízení. Obsahuje nová pravidla pro tresty za porušování vládních opatření. 

„Odnáším si z toho pocit, že vláda nenávidí všechny malé a střední podnikatele, místo toho, aby se snažila posilovat důvěru, tak posiluje represi. Jak já vnímám náladu ve společnosti, tak se schyluje k občanské neposlušnosti, což je právo každého z nás,“ což je podle poslance Petra Pávka z hnutí STAN patrně důvod, proč se vláda snaží posílit represi.

20:13
9. 12. 2020
!

Oficiálně o prodloužení nouzového stavu rozhodne vláda ve čtrtek ráno.

Jednání má začít v sedm hodin a mělo by mít jen jediný bod. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil se sobotou 12. prosince. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Jan Hamáček (ČSSD) u pultíku, Andrej Babiš (ANO) a Jan Blatný (za ANO) ve vládní lavici (9.12.2020)
20:04
9. 12. 2020
!

Poslanecká sněmovna prodloužila nouzový stav do 23. 12. 2020 včetně.

Prošel tak opět návrh KSČM. Pro hlasovalo 53 z 98 přihlášených poslanců. Poslanci hlasovali v polovičním počtu. Vláda přitom původně žádala, aby nouzový stav platil až do 11. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) v diskusi před hlasováním varoval, že pokud projde tento zkrácený termín, vláda bude žádat Sněmovnu, aby se sešla nad další žádostí o dalším prodloužení nouzového stavu ještě před Vánocemi.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k žádosti vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu (9. 12. 2020)
19:59
9. 12. 2020
!

Poslanci jdou hlasovat o prodloužení nouzového stavu: 

V debatě dnes vystoupilo 29 řečníků a padly celkem 4 návhy. 

Ten první byl vládní návrh - tedy prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 11. ledna.

Komunisté navrhli prodloužit nouzový stav do 23. prosince včetně. 

Lidovci nabídli termín prodloužení nouzového stavu jen do 18. 12. S podmínkou zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc korun. 

Poslanec Bojko pak navrhnul okamžité zrušení nouzového Stavu. 

19:55
9. 12. 2020

„Nenechte se zmást, že buďto chaos, nebo nouzový stav,“ reagoval na Babiše v posledním vystoupení před hlasováním předseda ODS Petr Fiala. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Petr Fiala (ODS) (9.12.2020)
19:53
9. 12. 2020

„Není pravda, že já bych vinil Pražany z toho, že dělají něco špatně. To není vůbec pravda. Já jsem vyzval pana Hřiba, aby řešil dopravu, ty narvané tramvaje,“ odmítl Babiš, že by za nárůst čísla R i nakažených obviňoval obyvatele hlavního města. 

„Není pravda, že já jsem kritizoval obyvatele Prahy. Je to lež, kterou opakoval Bartoš, Hřib a další. Já jsem jenom chtěl, když teda pan primátor říká, že nic nemůže, tak mohl aspoň zavolat na ten Dopravní podnik, aby posílili ty spoje, ne, když jsou tam lidi jak sardinky. Vždyť věděli kolik dní dopředu, že skončíme ve 22.00. To věděli, ne? A neuděl vůbec nic. To jsem kritizoval. A potom jsem kritizoval, že na Staromáku někdo prodává langoše a trdelník. A to bylo všechno. Ale vy jste to převrátili všechno, protože vám to vyhovuje, děláte tu politiku, vy jste ti profesionální politici. Takže já to odmítám. Není to pravda,“ čílil se Babiš.

19:51
9. 12. 2020
!

Jako poslední vystoupil v rozpravě k prodloužení nouzového stavu Andrej Babiš. Kritizoval především ty, kteří se staví zády k žádosti vlády a odmítají nouzový stav prodloužit. „Nechápu, co tady diskutujeme. Všichni ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí jenom chaos a ohrozit zdraví našich občanů,“ pustil se do odpůrců a lituje toho, že se bude muset Sněmovna sejít zřejmě kvůli další žádosti těsně před Vánocemi. 

„Vy jste zapomněli, co jsme tady dělali před měsícem. Kupovali jsme postele, řešili jsme přístroje z Nového Zélandu, stavěli polní nemocnice a řešili, kdo bude inkubovat lidi na chodbách,“ vyčítal všem kritikům. „Vy vlastně říkáte, že nemáte problém s tím, že skončí nouzový stav, bude chaos, pandemie se rozšíří, budeme mít zase 300 mrtvých denně. A potom budete zase řvát,“ čílí se premiér.

„Já jsem tady získal asi tři voliče, protože mi někdo říkal, že ty projevy, že to ani v hospodě, když mají pět piv, neříkají ty věci, které odezněly, některé ty projevy byly šílené úplně. Takže díky za to teda. Někteří psali, že mě nevolili, ale po tom, co vidí, jak trpím tady, tak že dostanu ten hlas. Tak díky,“ dodal.

Premiér naopak pochopil připomínky poslanců, kteří vládě vyčítají, že není zatím ještě žádná kampaň k očkování, které by mělo přijít v Česku na začátku roku. „Já tomu rozumím, chceme se s vámi o tom bavit,“ dodal premiér. 

 „Já jsem věděl, že COVID-19 bude hlavní téma před krajskými volbami, ale teďka v tom pokračujete? Teďka vám je jedno, že za chvíli můžou být přeplněné nemocnice a zase budou umírat lidi? Já fakt tomu nerozumím. Nerozumím, proč tady se dělá politika,“ pozastavoval se nad tlakem především opozičních stran.

Zopakoval také, že v okolních státech mají zavřené restaurace. „Vy jste dnes nenavrhli, co máme dělat, vše jen kritizujete,“ vytýkal Babiš poslancům. 

Premiér Andrej Babiš vystoupil na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020)
19:20
9. 12. 2020
!

Pravidelně vládu za přijatá opatření i za prodlužování nouzového stavu kritizuje také poslanec Václav Klaus mladší, který je zároveň také předsedou hnutí Trikolóra. Vystoupil ve sněmovně i nyní. 

„Semafor byl spíš stroboskop,“ kritizoval vládu za přijímaná opatření. Kritizoval také PSA i chytrou karanténu. „Není pravda, že víte, jak se bude epidemie vyvíjet. Vaše opatření mají politický charakter. Zavření obchodních center se podle Klause mladšího vládě nechce, lyžařská centra neřešíte, protože jejich uživatelé nejsou voliči ČSSD a ANO,“ je přesvědčený šéf hnutí Trikolora, který je znám, stejně jako jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus, jako vášnivý lyžař.

„Vy tu zemi neřídíte, já vím, že to k tomu svádí, ale nemějte pocit, že na vašich rozhodnutích závisí to, jak se bude ta nákaza šířit dál,“ je přesvědčený Klaus.  

Vášnivý lyžař Václav Klaus: Zakažte zábavy, ne lyžování Václav Klaus mladší s rouškou
18:50
9. 12. 2020

Další kolo reakcí na výroky jednotlivých ministrů má za sebou ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Řada bonusů, které jsou vypláceny, jsou vypláceny i díky tomu, že je nouzový stav. MHD je mnou připravený a podepsaný dopis pro svaz obcí i primátory větších měst, aby posílili MHD. „Souhlasím s vámi, že i ve chvíli, kdy se lidé mohou pohybovat v nočních hodinách, tak mít omezenou hromadnou dopravu není správné. Může docházet k vyšší kumulaci a šíření nákazy,“ naznačil možné změny v systému PES ministr.

Blatný zároveň nevyloučil, že se může Česko v systému PES posunout do rizikové fáze číslo 4.

„V případě, že to budeme muset udělat, a nevylučuji, že ta situace nastane v době dohledné, tak postavíme naroveň velká obchodní centra i drobné obchodníky, a provozovatele služeb,“ naznačil restrikce v obchodech nebo například u zdravotníků Blatný.  

Blatný také uvedl na pravou míru spor s bývalým prezidentem Václavem Klausem, který má být dezinformátorem. Blatný tvrdí, že nic takového na webu ministerstva jeho úřad netvrdí. „Když takovému člověku něco ulítne, tak to automaticky chytnou ti, kteří chtějí dezinformovat. Václav Klaus ani pan Beran nejsou dezinformátoři, to na našem webu nenajdete,“ okomentoval Blatný otevřený dopis, který dostal od Václava Klause.

Restrikce při bohoslužbách navrhovali podle Blatného sami biskupové - vyloučen je tak hromadný zpěv i podávání ruky.

Blatný také vyčíslil, že ročně by testování PCR testy vyšlo za stávajících cen a podmínek na 24 miliard korun. „Testování PCR testy stojí tuto zemi zhruba dvě miliardy měsíčně – což je třeba nová porodnice ve fakultní nemocnici v Brně,“  vypočetl Blatný s tím, že neumí vypočítat, kolik by Česko stál jeden den lockdownu. Pět miliard ale Česko stojí jeden den státního svátku.

„Polevili jsme ve své ostražitosti, a tak za to dostáváme to, co dostáváme. To znamená větší množství nakažených, tak ať si to vyhodnotí každý sám,“ uzavřel své další vystoupení v rámci mimořádné schůze Blatný a zároveň přivítal nabídku Dominika Feriho, který chce vládě pomoci při informační kampani pro očkování.

18:25
9. 12. 2020

Poslanci si schválili možnost projednávat prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně i po 19. a zároveň i 21. hodině. 

Pro návrh zvedlo ruku 56 poslanců, proti byl jeden. 

18:25
9. 12. 2020
!

Poslanec Marian Bojko, bývalý člen SPD, dnes nezařazený poslanec, ve svém vystoupení navrhnul okamžité zrušení nouzového stavu. Pokud by jeho návrh Poslanecká sněmovna schválila, nouzový stav by skončil s dnešní půlnocí.

17:50
9. 12. 2020
!

 Dominik Feri se obrátil na tři členy vlády – dva z nich ale ve Sněmovně chybí.  Poslanec TOP 09 nabídl opět vládě pomoc, tentokrát s přípravou kampaně pro očkování.

„Vůbec se nedivím tomu, že lidé mají obavy z očkování, vůbec se nedivím, že mají otázky, ale divím se, že vláda na ně neodpovídá,“ mluvil Feri od půltíku na adresu ministra zdravotnictví. Lidé mají strach i podle průzkumů, nemají podle Feriho ani právní jistotu při komplikacích. „Obávám se, že na dostatečnou proočkovanost se dostaneme velmi těžko,“ obává se malého zájmu o očkovací vakcínu nejmladší poslanec současné Sněmovny. Podivil se nad tím, že v Česku na rozdíl od jiných evropských států není žádná kapaň na očkování. „Pane ministře, já vám nabízím, jestli nevíte, jak tu kampaň udělat, tak my vám s tím pomůžeme,“ podal ruku Feri ministru zdravotnictví. Připomněl, že podobně už pomohl také s informačním webem s praktickými informacemi.

 „Vláda vypadá, že čeká, že se zjeví dobrovolníci a pomůžou jí,“ dodal Feri.

V další fázi svého vystoupení Feri kritizoval, že vláda po pár dnech co povolila otevřít hospody a restaurace, přišla s omezením otevírací doby. „Já bych pochopil, kdyby s tím příšly zároveň kompenzace,“ kritizoval ministry. 

Podle Feriho ani vláda nezvládla zákaz prodeje piva do PET lahví ani zákaz prodeje alkoholu na vánočních  a dalších trzích. 

Pochopení nemá Feri ani pro rozhodnutí ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která podle poslance a studenta práv Feriho zrušila nařízení, podle kterého nemají soudci nařizovat jednání.   

„Náš poslanecký klubu nemůže podpořit nouzový stav. Po té, co tady vládla předvedla, co udělala a neudělala, nemůže náš poslanecký klub podpořit prodloužení nouzového stavu,“ avizoval Feri na závěr svého vystoupení postoj klubu TOP 09. 

2. čtení rozpočtu 2021: Vyrazil na něj i Dominik Feri (TOP 09) (2.12.2020) Dominik Feri (TOP 09) tasil na tiskovce ve Sněmovně přepracovanou tabulku PES (9.12.2020)
17:35
9. 12. 2020

Poslanci zatím ještě nehlasovali o schválení programu mimořádné schůze. Vystupují tak jen ti, kteří mají přednostní právo promluvit u řečnického pultíku. 

Za SPD to byl aktulně šéf poslaneckého klubu Radim Fiala. Hnutí prý nepodpoří prodloužení nouzového stavu. 

17:20
9. 12. 2020

Lidovci podpoří prodloužení nouzového stavu o týden. Mají prý ale podmínku. „Hledáme správné řešení pro tuto zemi. Podpoříme prodloužení nouzového stavu o týden, do 18. Prosince, a to s jednou podmínkou,“ řekl za lidovce poslanec Jiří Mihola. Tou podmínkou je navýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc.

KDU-ČSL chce být podle Miholy konstruktivní, i proto poslala strana do Ústředního krizového štábu svého zástupce. 

17:15
9. 12. 2020
!

Blatného hlídá ochranka. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) má kvůli covidu přidělenou dočasnou policejní ochranu. Právu to potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Důvody ale nechtěl rozebírat. 

„Bohužel to nemohu v této fázi komentovat,“ reagoval Hamáček pro Blesk Zprávy. 

Ochrannou službu měl také Blatného předchůdce Roman Prymula, má ji i ministr Karel Havlíček (za ANO). Podle vládního nařízení mají trvalou policejní ochranu vedle prezidenta, premiéra a šéfů parlamentních komor také ministři zahraničí, vnitra, spravedlnosti a financí. Ministra obrany hlídá vojenská policie.

Tisková konference po jednání vlády (7. 12. 2020): Jan Blatný (za ANO) Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Jan Hamáček (ČSSD) (9.12.2020)
17:05
9. 12. 2020

U řečnického pultu se opět objevil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Reaguje na poznámky dosavadních předřečníků. „Chtěl bych se ohradit proti tomu, že máme nejvíce úmrtí ve světě, nebo v Evropě. To považuji za jednu z informačních kampaní, která nevím, proč se vede. Není to pravda,“ odmítl Blatný údajně nepravdivé informace.

Pro 100% plat pro všechny, které jsou doma s nákazou covid-19, nemá Blatný podle svých slov nějaký problém. Neví ale, jak by vysvětlil pacientům například s leukémií, že oni musejí být doma za 60% platu na rozdíl od těch, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus. „Covid není jediné ani nejzávažnější onemocnění,“ dodal ministr svůj argument.

Očkovací strategii rozešle prý ministr až po té, co ji projedná vláda. Vakcínu bude mít Česká republika z Velké Británie a kampaň k očkování už se prý pomalu rozeběhla. Ta největší za zhruba 50 milionů přijde kvůli nutnosti vyhlásit veřejnou soutěž až v lednu. „Ano je to později, než bychom si představovali,“ přidal další z argumentů Blatný.

„To, že máme otevřené restaurace a hotely, byť s nějakým omezením, je známkou toho, že se snažíme pomoct podnikatelům,“ odmítl ministr kritiku, že vláda hází klacky pod nohy hoteliérům i hospodským. „Podívejte se na okolní země, kde mají většinou zavřeno,“ argumentoval.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovoří na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020) Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovoří na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Vlevo sedí premiér Andrej Babiš (ANO) (9. 12. 2020)
16:30
9. 12. 2020

„Z nouzového stavu jste udělali fetiš,“ peskoval vicepremiér Jan Hamáček opozici. „Když skončí nouzový stav předčasně, tak to může být průšvih.“ Lidé jsou podle Hamáčka zmateni, protože jim opozice namluvila, jak bez nouzového stavu zmizí covid-19. „Bohužel tu v reálu vůli po spolupráci nevidím,“ kritizoval opozici vicepremiér Hamáček.

„Teď budeme asi diskutovat, jestli bude platit vládní PES, nebo ten opoziční,“ vyčítal Hamáček. „Tak jak to tady společně všichni vedeme, tak to daleko nedovedeme. Ta situace neskončí Vánocemi.“

„Bude zázrak, když budeme příští týden na trojce. Myslím, že budeme spíš na čtyřce,“ varoval Hamáček s tím, že pokud se neprodlouží nouzový stav o 30 dní, bude se muset sejít Sněmovna ještě zhruba 22. prosince a vést tu samou debatu jako dnes. Hamáček je nicméně rád, že alespoň komunisté dodají hlasy. „získali jsme tak alespoň 14 dní navíc,“ dodal Hamáček.

„Ještě tu není ani kapka vakcíny a už je vše špatně. A takhle chcete přesvědčit ty lidi, aby se nechali očkovat?“  vadí Hamáčkovi kritika očkovací strategie, kterou vláda představila.

16:10
9. 12. 2020

Lidovci posílají do Ústředního krizového štábu, stejně jako v první vlně, svého poslance, lékaře Víta Kaňkovského. Na twitteru potvrdil nominaci strany předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

Lidovci tak zvolili jiný přístup než ODS, se kterou se chystá strana spolu s TOP 09 kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce. 

16:05
9. 12. 2020
!

ODS nepodpoří prodloužení nouzového stavu. „Konstatuji, že je to poprvé,“ uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala. „Máme pocit, že už to dál nejde, a naše hlasy k podpoře nebudou,“ dodal. 

Vláda má podle Fialy používat nástroje, které k řešení koronavirové krize má. ODS také odmítla nabídku, aby nominovala svého zástupce do Ústředního krizového štábu. Vláda podle Fialy zatím nepřišla s žádným racionálním opatřením.

2. čtení rozpočtu 2021: Šéf ODS Petr Fiala (2.12.2020)
15:27
9. 12. 2020
!

Ani Piráti podle předsedy Ivana Bartoše nepodpoří prodloužení nouzového stavu, protože prý umožňuje vládě svévolně měnit její opatření bez zdůvodnění a vyhodnocování.

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Pirát Ivan Bartoš (9.12.2020)
15:25
9. 12. 2020

Lidé jsou podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové zoufalí. „Zoufalí lidé dělají zoufalé činy,“ řekla před poslanci. Vychází prý ze stovek emailů i SMS zprávy, které od občanů dostává. 

Zmínila nervózní a zoufalé podnikatele. Jako příklad uvedla hospodského, který má tržby letos na zhruba 30%, které měl loni. „Zoufalost tohoto člověka opravdu chápu,“ reagovala šéfka TOP 09. Tento konkrétní podnikatel prý doufá, že jeho podnik zůstane otevřený nějakou dobu, aby nemusel vylévat pivo a vyhazovat nakoupené zásoby. 

„Vážená vládo, tvá pomoc je ve stylu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“  apeluje Pekarová. Slíbená pomoc živnostníkům a všem, kterým vláda zakázala podnikat, je podle Pekarové rovněž zoufalá. „Ke konci listopadu je vyplaceno pouze 50% slíbeného,“ kritizovala šéfka TOP 09 vládní pomoc. Vláda prý lakuje pomoc na růžovo. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (9.12.2020)
15:15
9. 12. 2020

Piráti posílají vládě předžalobní výzvu. Nelíbí se jim podle šéfa strany Ivana Bartoše nerovné podmínky mezi podnikateli.

„Vláda žene maloobchody a živnostníky do krachu. Posíláme jí proto předžalobní výzvu a žádáme okamžité nastavení férových podmínek. Již nemáme jiný prostředek, jak se postavit proti bankrotu tisíců lidí, než postupovat právními kroky. Vláda ignorovala i usnesení Sněmovny,“  napsal uvedl Bartoš na svém twitteru. 

15:10
9. 12. 2020

„V současné chvíli je systém PES nastaven způsobem, že v každém z jeho stupňů je nutné přebývat v režimu nouzového stavu. Nesouhlasíme s tím, aby se nouzový stav stal pro vládu běžnou záležitostí,“ uvedl šéf STA Vít Rakušan.

Podle ministra Blatného by vláda mohla systém PES předělat tak, aby v první stupni bylo možné fungovat už bez nutnosti vyhlášeného nouzového stavu. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Šéf STAN Vít Rakušan a ministr zdravotnictví Ivan Blatný (9.12.2020)
15:05
9. 12. 2020
!

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček nemůže nějakou dobu najít zpravodaje schůze, kde se řeší prodloužení nouzového stavu. Nakonec se této role ujal za potlesku kolegů poslanec ČSSD Jan Birke. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš kritizoval ve svém vystoupení, že se toho neujal někdo z hnutí ANO. „Jste můj hrdina,“ komentoval Bartoš svolení Birkeho, který už sedí u stolu zpravodaje. Šéf Pirátů připomněl, že při poslední žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu se této role ujala místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. 

15:02
9. 12. 2020
!

Podle ministra Blatného nebude nouzový stav v České republice potřeba ve chvíli, kdy bude přibývat maximálně 3500 nakažených covidem-19 týdně, v tom případě už prý nepůjde o komunitní šíření nákazy. 

Aktuální modely však vypovídají o tom, že se k tomuto číslu Česko jen tak nepřiblíží. "Víme, že k 15. 12., pakliže nedojde k nějaké zásadní změně, se bude počet nově diagnostikovaných osob pohybovat mezi 5 a 9,5 tisíci denně, ke konci roku se bude pohybovat mezi 5 a 17 tisíci nověš diagnostikovaných denně," uvedl Blatný.

"Všimli jste si, že je to veliký rozptyl a záleží v podstatě na tom, jakým způsobem se bude epidemie chovat a ta se bude chovat podle toho, jak se ji budeme snažit ovlivnit a jak se budeme chovat my. Zcela otevřeně říkám, že si můžeme sice myslet, že můžeme celou situaci dostat pod kontrolu, ale byla by to falešná domněnka," varoval.

Blatný dnes v rozhovoru pro Prostor X na stránkách Reflexu varoval, že již v pondělí 14. 12. může vláda rozhodovat o dalším zpřísnění opatření v Česku. A přesunu ČR do stupně 4. Více čtěte ZDE

14:50
9. 12. 2020

„Opatření, která byla nastavena, nebyla pravděpodobně dodržována, a proto nastala tato změna,“ varoval ve svém vystoupení ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Není to prý žádná kritika, ale konstatování stavu, který se zlomil, i když to ještě minulý týden vypadalo na obrat směrem k lepšímu. „Ještě o víkendu jsme si mysleli, že epidemie zpomaluje,“ řekl Blatný. Nyní ovšem začala čísla nakažených i reprodukční číslo R stoupat. Ministr také připomněl, že čtvrtý den se pohybuje skórovací číslo na hranici 64 bodů, což znamená, že vládní PES by měl být na čtvrtém stupni.

„Bohužel v současné době nemáme ze zákona jinou možnost než nastolit celorepubliková pravidla v rámci nouzového stavu,“ apeloval na poslance ministr Blatný.

„Dosud dlouhodobě klesal celkový počet hospitalizovaných. Tento stav zatím platí. Denně přichází zhruba 300 nových nakažených. Jestli se začne tento počet měnit, bude to signál k tomu, abychom dělali něco víc, než děláme teď,“ varoval Blatný.

„Pokud dojde ke zhoršení šíření pandemie, a já varuji, že tato situace v podstatě nastala, nemocnice dostanou informace o tom, aby provedly neodkladnou péči do konce roku,“ následně by se měly nemocnice připravit opět na přednostní péči o nemocné koronavirem.

Lidé si budou moci opět podle Blatného koupit pivo v hospodě a odnést si ho domů. „Nebyla současná opatření směřována k tomu, aby si nikdo nemohl odnést pivo z hospody nebo ve džbánku, tato politováníhodná událost, řečena slovy doktora Chocholouška, bude napravena v horizontu 24 hodin,“ řekl na závěr svého vystoupení ministr Blatný.

14:49
9. 12. 2020

O vládních opatřeních i žádosti o prodloužení stavu nouze o 30 dní mluvil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz Miroslav Kalousek (TOP 09).

Video  
Video se připravuje ...
14:48
9. 12. 2020

Předseda STAN Vít Rakušan považuje žádost vlády o dalších 30 dní nouzového stavu za nesmysl. K diskusi by podle něj mohlo být prodloužení v řádu dnů, řekl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Kabinetu ANO a ČSSD vytkl mimo jiné nedostatečné trasování kontaktů pozitivních osob na koronavirus či testování.

Podle Rakušana se nepovedlo protestovat ani nejohroženější skupiny obyvatel, trasování pak také nedosahuje potřebné úrovně. Stát by měl zároveň pozitivně motivovat lidi, kteří dodržují karanténu. Kritizoval také vládní strategii očkování.

„Pokud je slovně vyslovená vládní ambice taková, že by mělo v České republice dojít k proočkování šesti milionů lidí někdy do jarních měsíců, znamenalo by to, že by od ledna každý obvodní praktický lékař musel denně pět hodin své pracovní doby očkovat. Pokud to necháme na obvodních praktických lékařích, tak to nikdy nebude fungovat, protože ostatní pacienti s jinými problémy se už ani nedostanou na řadu,“ řekl Rakušan. Vláda podle něj zároveň nekomunikovala očkovací strategii s kraji. Kabinet by podle něj měl vést také informační kampaň, aby lidé z vakcinace neměli strach.

14:41
9. 12. 2020

„Se dnes mimo jiné budu ve sněmovně ptát vlády i na to, proč pivo v petce z obchodu ano, pivo v petce z hospody ne. Kdo tuto hovadinu vymyslel a proč,“ přidává se ke kritice jedné z posledních vládních restrikcí, která opět zasáhla české hospody a restraurace, šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Úmyslem vlády rozhodně nebylo zakázat prodej piva s sebou, když si ho lidé chtějí vypít doma,“ reagoval na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého mělo opatření zamezit popíjení piva na veřejných místech včetně vánočních trhů. Pivo domů se podle něj bude moci prodávat pravděpodobně od čtvrtka.

14:45
9. 12. 2020

Opoziční poslanci se dál pozastavují nad aktuálními opatřeními vlády. Z omezení restaurací vyplynulo, že nesmí prodávat hostům ani pivo v PET lahvích domů.

„Zákaz kupování piva v lahvích z restaurací a hospod je neuvěřitelná stupidita. Tohle není o koronaviru, jde o šikanu živnostníků. Ministr zdravotnictví by měl okamžitě zjednat nápravu, protože jinak opatření budou vyhlašována, ale už nebude žádná vůle je dodržovat,“ čílí se Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

14:39
9. 12. 2020

"Je to situace, která je vážná a i když chápu, že tady bude politická debata a celá ta debata o covidu a o ochraně životů našich spoluobčanů se zvrhla na politiku, to mě strašně mrzí, tak i když se to prodlouží a nevíme jak dlouho, protože naše vláda nezískala podporu většiny Sněmovny na prodloužení, tak zdaleka nemáme vyhráno a samozřejmě počet nemocných neklesne a jediné řešení, jak jsem řekl, je vakcína. Není žádný lék, není nic jiného než vakcína. To je jediná naděje," upozornil Andrej Babiš během svého projevu s tím, že vakcinační strategie již byla představena vládě a on požádal ministra Blatného, aby ji poslal všem předsedům sněmovních stran a hnutí, aby k ní mohla proběhnout debata a byla připravena co nejdříve.

"Proč žádáme o prodloužení nouzového stavu právě do 11. ledna, tak proto - a to potvrzuje ta situace, včerejší čísla, pravděpodobně ta čísla budou ještě stoupat, tak proto je důležité, abychom měli tento stav, abychom mohli dělat ta opatření," pokračuje premiér.

"Je předpoklad, že se to do Vánoc nezmění. Uvidíme, jestli se to skutečně promítne do obsazenosti kapacit zdravotnických zařízení, kde stále naši zdravotníci - a nejen tam, ale i ošetřovatelé v sociálních zařízeních - bojují za nás za všechny, aby ochránili lidi. Takže my si myslíme, že ten stav se nezmění do začátku ledna, a proto si dovolujeme požádat o prodloužení o 30 dní," podotkl Babiš.

14:35
9. 12. 2020

„Musíme společně zabránit tomu, aby nedocházelo k šíření, a proto musíme mít nástroje, které zabrání šíření nemoci po celé zemi,“ pokračoval Babiš. Podle premiéra proto bude potřeba omezit například shromažďování.

„Bohužel ta čísla stále stoupají a je otázka, jak se to vyvine,“ neskrýval obavy premiér.

„Reprodukční číslo se navýšilo, takže je jasné, že musíme požádat o prodloužení nouzového stavu.“ Podle premiéra je nouzový stav potřeba udržet také proto, aby vláda mohla povolávat k pomoci s trasováním a k dalším potřebám například vojáky, hasiče, ale i studenty k pracovní povinnosti.

„Samozřejmě, když si to občané spojují s nějakými represemi, tak to určitě tak není, ale je to proto, abychom ochránili jejich životy,“ dodal premiér s tím, že si neumí představit, co by se stalo, kdyby byla současná opatření ukončena. „Respektive si to umím představit, bohužel by se opět naplňovala kapacita nemocnic,“ obává se premiér.

„Pravděpodobně ta čísla budou ještě stoupat. Je důležité, abychom měli tento stav a mohli zapojit do plnění těch opatření všechny, které jsem jmenoval. Je pravděpodobnost, že se to do začátku ledna nezmění, a proto žádáme o prodloužení nouzového stavu o 30 dní,“ obhajoval premiér žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o celý měsíc.

Premiér Andrej Babiš vystoupil na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020) Premiér Andrej Babiš vystoupil na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020)
14:24
9. 12. 2020

„Nevidím problém v nouzovém stavu jako takovém. Ale pokud se zásadně nezlepší komunikace s občany této země, tak nouzovový ani žádný jiný stav nepomůže. Pak totiž na jakékoliv zlepšení budou potřeba násobky opatření a nákladů. Klíč je v lidech, ne ve "stavech",“ poznamenal na twitteru statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou  - Blesk
Video se připravuje ...

adeso ( 10. prosince 2020 11:55 )

hodně čtu... takže vím jak se všude v Evropě utahují a šrouby, a u nás se diví tomu, že je to snad parodie to naše rozvolňování Nechápu to, prostě nechápu, všude se okoukává co dělají sousedi a když to zabere zavedou si to taky, ale my ne. Když svět uvolňuje tak my utahujeme. Když svět utahuje tak my uvolňujeme. Prostě my jsme nabl--é Česko a my si to budeme dělat podle našich blbou--ů. Co si o sobě myslí Bartoš, Fiala, Němcová, Rakušan a Petrová (nebo jak se ta koza jmenuje). Těmhle lidem opravdu nevadí ti mrtví, a že jich je od mého posledního psaní o 2500 víc.... Tomu říkám demokracie, čert vzal lidi co umřeli, hlavně že se budou dál válet a lhát v parlamentu. Čím víc vidím jak se o ty posty perou, tak je mi k bli--í.

brano34 ( 10. prosince 2020 11:25 )

Poslanci jsou nemocní hlupáci...nouzák si pak posunou do 1.1., následně do 1.3. a pak do konce roku 2021...
Ať si tedy užijí chřipky plnými doušky

Pollo ( 10. prosince 2020 10:07 )

Bože, krása. To je typické uvažování voliče babišárny?

Pollo ( 10. prosince 2020 10:05 )

Jestli na to potřebuješ zrušení nouzového stavu, to tě kámo fakt lituju!

Pollo ( 10. prosince 2020 10:02 )

Nevíte někdo, v jakém poměru hlasů to odhlasovali? Nechce se mi na stránky Sněmovny. Protože těch keců kolem včera, kolik oponentnīch exhibicí! Díky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa