Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nouzový stav do 23. prosince: Rozhodla KSČM. Hamáček sepsul šílence, Babiš strašil mrtvými

Aktualizováno -
10. prosince 2020
05:49
Autor: ČTK, for, simao, vei - 
9. prosince 2020
07:46

Sněmovna ve středu posuzovala žádost vlády o další prodloužení nouzového stavu. Vláda jej chtěla do 11. ledna, nakonec ale poslanci odhlasovali návrh KSČM, který počítá s termínem 23. prosince. Debatu provázely emoce ohledně očkování a také útoky směrem k opozici, která nouzový stav nechtěla prodlužovat vůbec. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že si z toho dělají fetiš, odmítače prodloužení označoval za pokrytce či nezodpovědné šílence. Andrej Babiš (ANO) se čílil kvůli ohrožování životů lidí a varoval před nárůstem mrtvých. Sněmovna odhlasovala i návrh, kvůli kterému podnikatelé a firmy zřejmě budou mít povinnost dodržovat koronanařízení, jinak budou muset zaplatit 3 miliony korun. Jednání Sněmovny jsme sledovali online.

Diskuse ve Sněmovně o prodloužení nouzového stavu trvala zhruba šest hodin. Nebyla ale překvapivě tak vyhrocená, jak by se dalo čekat. I přesto především opoziční poslanci návrh vlády na prodlouženi nouzového stavu o třicet dní odmítali. Se žádostí vůbec nesouhlasili, protože vláda podle nich neplní ani to, co jí v rámci epidemie uložila Sněmovna, nebo že vládní nařízení jsou chaotická. 

Do Sněmovny se vydal hájit vládní návrh o prodloužení stavu nouze o 30 dní přímo premiér Andrej Babiš (ANO). Poslance žádal o prodloužení nouzového stavu v krátké době už potřetí. 

„Ten nouzový stav, ono to tak působí na lidi možná skličujícím způsobem, já bych to spíš nazval stav pomoci. Stav pomoci v ohrožení zdraví našich spoluobčanů. A já jsem si vědom toho, že nikdo z občanů ani nikdo z nás, ani samozřejmě já sám, po tomto nouzovém stavu netoužíme, ale přesto musím s tímto požadavkem před vás předstoupit. Důvod je jediný a prostý, a to je skutečnost, že v rámci celé Evropy pokračuje komunitní šíření viru Sars-CoV-2, pandemie covid-19, a naše země není výjimkou,“ řekl před poslanci Babiš.

„Prostě bez prodloužení nouzového stavu se s tou epidemií bojovat nedá,“ tvrdil poslancům ve Sněmovně šéf Ústředního krizového štábu, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Z nouzového stavu jste udělali fetiš,“ peskoval Hamáček opozici. „Když skončí nouzový stav předčasně, tak to může být průšvih,“ dodal s tím, že bude zázrak, když zůstanou i během příštího týdne protikoronavirová opatření v systému PES na 3. stupni. 

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

„Polevili jsme ve své ostražitosti, a tak za to dostáváme to, co dostáváme. To znamená větší množství nakažených, tak ať si to vyhodnotí každý sám,“ nešetřil obecnou kritikou také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který má nově kvůli koronavirové situaci ochranku.

Pokud se Česko přesune v dohledné době do stupně čtyři, což ministr nevyloučil, zavřou se opět restrauce a bary, vládní opatření však prý budou stejná jak pro velké, tak malé podniky a obchody, i provozovatele služeb. 

Proti vládní žádosti vystupovali ve Sněmovně především opoziční poslanci. Drobný rýpanec si ale neodpustil ani vládní poslanec, první místopředseda ČSSD Roman Onderka., podle kterého je potřeba především změnit komunikaci s lidmi. 

„Nevidím problém v nouzovém stavu jako takovém. Ale pokud se zásadně nezlepší komunikace s občany této země, tak nouzový ani žádný jiný stav nepomůže. Pak totiž na jakékoliv zlepšení budou potřeba násobky opatření a nákladů. Klíč je v lidech, ne ve stavech,“ poznamenal Onderka.

„Palec dolů“ od Onderky za špatnou komunikaci vlády přišel i o pár hodin později, a to za obrat premiéra i ministra zdravotnicí v nařízení, které zakazuje prodej piva v restauracích do džbánu či PET lahví. Vláda to chce napravit podle ministra Blatného do 24 hodin. 

Čekají na zjevení dobrovolníků

„Vůbec se nedivím tomu, že lidé mají obavy z očkování, vůbec se nedivím, že mají otázky, ale divím se, že vláda na ně neodpovídá,“ mluvil Feri od pultíku na adresu ministra zdravotnictví. Lidé mají strach i podle průzkumů, nemají podle Feriho ani právní jistotu při komplikacích. „Obávám se, že na dostatečnou proočkovanost se dostaneme velmi těžko,“ má Feri obavu z malého zájmu o očkovací vakcínu nejmladší poslanec současné Sněmovny. Podivil se nad tím, že v Česku na rozdíl od jiných evropských států není žádná kampaň na očkování. „Pane ministře, já vám nabízím, jestli nevíte, jak tu kampaň udělat, tak my vám s tím pomůžeme,“ podal ruku Feri ministru zdravotnictví. Připomněl, že podobně už pomohl také s informačním webem s praktickými informacemi.

„Vláda vypadá, že čeká, že se zjeví dobrovolníci a pomůžou jí,“ dodal Feri. Pochopení neměl poslanec ani pro rozhodnutí ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která podle studenta práv Feriho zrušila nařízení, podle kterého nemají soudci nařizovat jednání.   

„Náš poslanecký klubu nemůže podpořit nouzový stav. Poté, co tady vládla předvedla, co udělala a neudělala, nemůže náš poslanecký klub podpořit prodloužení nouzového stavu,“ avizoval Feri. 

„Konstatuji, že je to poprvé,“ uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala jakmile oznámil postoj ODS nepodpořit delší nouzový stav, než který je schválený do 12. prosince. „Máme pocit, že už to dál nejde, a naše hlasy k podpoře nebudou,“ dodal. 

Video  Hamáček: Zemanovi jsem potvrdil, že se nechám očkovat. Ptal se i na omezení restaurací  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vláda má podle Fialy používat nástroje, které k řešení koronavirové krize má. ODS také odmítla nabídku, aby nominovala svého zástupce do Ústředního krizového štábu. Ministři podle Fialy zatím nepřišla s žádným racionálním opatřením.

Opět prošel návrh komunistů

Poslanci nakonec krátce před 20. hodinou schválili prodloužení nouzového stavu opět tak, jak považovali ve svém návrhu komunisté. Tedy do 23. prosince. Premiér Babiš ve Sněmovně ale ale několikrát avizoval, že vláda zřejmě přijde s další žádostí o prodloužení nouzového stavu ještě jednou těsně před Vánocemi. 

V debatě dnes vystoupilo 29 řečníků a padly celkem 4 návrhy:

  • Ten první byl vládní návrh - tedy prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 11. ledna.
  • Komunisté navrhli prodloužit nouzový stav do 23. prosince včetně. 
  • Lidovci nabídli termín prodloužení nouzového stavu jen do 18. 12. S podmínkou zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc korun. 
  • Nezařazený poslanec Marian Bojko pak navrhnul okamžité zrušení nouzového stavu. 

Oficiálně o prodloužení nouzového stavu rozhodne vláda ve čtvrtek ráno. Jednání má začít v sedm hodin. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil se sobotou 12. prosince. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. S nouzovým stavem ve všech pěti stupních počítá i systém PES.

Babiš udeřil na opozici: Chcete jen chaos. A mrtví vám nevadí?

Premiér Babiš se během svého závěrečného slova čertil: „Někdo tady říkal, že jsme přišli s pýchou. Já jsem sem přišel s pokorou, se žádnou pýchou. A v podstatě já vůbec nechápu, co tady vlastně diskutujeme 5,5 hodiny. Všichni ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí chaos a ohrožují životy našich spoluobčanů. Jednoznačně. Ano. Chcete jenom chaos, nic jiného.“

Vadily mu údajné „stokrát opakované lži“. „Když se neprodlouží, je to chaos, je to katastrofa, je to ohrožení životů,“ varoval Babiš. „Takže vy vlastně říkáte, že nemáte problém s tím, že skončí nouzový stav, bude chaos, pandemie se rozšíří, budeme mít zase 300 mrtvých denně. A potom budete zase řvát,“  kritizoval opozici.

„Já jsem věděl, že COVID-19 bude hlavní téma před krajskými volbami, ale teďka v tom pokračujete? Teďka vám je jedno, že za chvíli můžou být přeplněné nemocnice a zase budou umírat lidi? Já fakt tomu nerozumím. Nerozumím, proč tady se dělá politika,“ dodal Babiš.

Vicepremiér Hamáček označoval odmítače nouzového stavu za pokrytce, případně za nezodpovědné šílence.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
10:00
21. 1. 2021

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvala vládu, aby převzala odpovědnost za nehodu, kterou sama způsobila. A připodobnila situaci k nehodě dvou sanitek, z nichž jednu z nich řídil řidič Andrej. A způsobil nehodu, za kterou ale prý odmítl převzít odpovědnost, protože od druhého řidiče Petra nedostal žádné rady. Chtěl proto, aby převzala odpovědnost společnost. 

Pekarová Adamová připomněla, že její strana i koalice SPOLU - tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL - navrhovali vládě hned několik úprav. 

Pekarová vytkla premiérovi... „Tohle jsou ty reakce strašně spokojených, restauratérů, provozovatelů služeb, na tu vaši pomoc. Mnozí dostali jen zlomek pomoci, než co je slibované v médiích, a někteří z nich také zavřeli,“ zlobila se Pekarová Adamová na vládu. 

„V takové situaci, když nepřijímáte naše řešení, když nepříjímáte naše návrhy, nemůžeme podpořit prodloužení nouzového stavu,“ dodala.  

Šéfka TOP 09 přece jen ale ocenila ministra Blatného, že se chce i s opozičními politiky potkávat, vysvětlovat a přijímat alespoň dílčí návrhy a úpravy. 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (9.12.2020)
9:51
21. 1. 2021

Jako cestu ze situace vidí ministr Blatný očkování, sebetestování, dodržování karantény a izolace. Poslancům zároveň nabídl i pomoc při tvorbě legislativy, i při přípravě antigenního testování v podnicích. 

9:45
21. 1. 2021
!

V České republice je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) stále silné šíření koronaviru. „Objektivní fakt je, že stav šíření je stále rizikový,“ řekl poslancům ministr Blatný. 

Nouzový stav je podle ministra potřeba zachovat pro efektivní a rychlý boj s pandemií. „Počet zemřelých osob s koronavirem je přes 150 lidí denně,“ přidal konkrétní číslo Blatný. 

Udržet nouzový stav je potřeba podle Blatného také proto, aby mohla platit opatření, aby mohla být nasazená armáda. 

Důvodem je také podle Blatného nejen šíření nové britské mutace, ale také nákaza velkého množství zranitelných osob i stále pokračující komunitní nákazy. „Šíření nákazy v ČR v současnosti naštěstí zpomaluje,“ řekl. 

„V ČR záchyt nově nakažených překračuje 10násobně doporučené množství,“ je to podle ministra ale také dáno tím, že se v ČR hodně testuje.  

„Víme, že v době maximálních špiček se jednalo až o 3000 nakažených seniorů denně. Dnes kleslo toto číslo na polovinu,“ varoval a přidal příklad z praxe, jak by to vypadalo, kdyby zítra nouzový stav skončil. 

„I kdybychom se zaměřili jen na ty nejstarší, kterým je 80 a více, tak ve chvíli, kdyby bez opatření onemocněli, skončilo by jich asi 30% do tří týdnů v nemocnici. To je zhruba 130 tisíc,“ varoval Blatný poslance a věří, že nouzový stav Sněmovna opět prodlouží.  

„Teprve ve chvíli, když se počet hospitalizovaných sníží pod 2000 nakažených covidem - 19, budou moct nemocnice plně obnovit zdravotní péči,“ dodal Blatný.  

9:28
21. 1. 2021

Rozvolňování může podle premiéra přijít až ve chvíli, kdy bude denní nárůst nakažených maximálně 3000 a na oddělení JIP v nemocnicích bude ležet maximálně 450 pacientů s koronavirem. 

Premiér vyzval poslance především k občanské odpovědnosti, aby žádost vlády podpořili. „Chci vás požádat, abyste přijali ten náš návrh na prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Situace je stále vážná a teď si myslím, že je to velmi důležité. Teď je ten moment, který nesmíme promarnit a tu situaci i ohledem na očkování zvládnout,“ narážel Babiš na zhoršení stavu po vánočních svátcích.  

 

9:20
21. 1. 2021
!

Jako první vystoupil za vládu premiér Andrej Babiš. Připomněl, že vláda žádá o prodloužení nouzového stavu už pošesté.

„Vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, hlavně kvůli zásadnímu snížení nakažených. Potřebujeme prodloužit stav nouze především kvůli tomu, že potřebujeme dělat plošná opatření,“ dodal Babiš. V nemocnicích je nyní 6390 nakažených, z toho 1100 na oddělení JIP. 

Od 26. 12. 2020 dorazilo podle premiéra 248 625 vakcín. Naočkováno má být přes 154 tisíc lidí. „Problém je, že nemáme dostatek vakcín,“ řekl premiér, podle kterého nastal především problém s firmou Pfizer, která krátí počty dodávek. 

Babiš připomněl, že odpoledne zasedá Evropská rada, kde bude tlačit na urychlení schvalování vakcín. „Budeme znovu apelovat, tak jak jsme apelovali už 10. prosince,“ řekl Babiš poslancům.  

„Každý systém má nějaké porodní bolesti, ale řešíme je. Očkování je základ,“ řekl pak premiér k očkovacímu systému. Babiš věří, že se vakcína dostane na všechny, kteří budou chtít naočkovat. Do systému se zatím zaregistrovalo 173 tisíc zájemců, rezervaci má podle Babiše 62 tisíc a na potvrzení termínu čeká na 100 tisíc zájemců. 

„Pokud chce Rusko a Čína dodávat vakcínu do Evropy, mají možnost požádat evropskou lékovou agenturu o registraci. Evropa s tím nemá problém,“ nebylo by to prý podle Babiše žádné politické, ale odborné rozhodování. Podle Babiše je prý ale především hlavní vyvinout evropskou vakcínu. 

 

9:01
21. 1. 2021
!

Schůze Poslanecké sněmovny k žádosti vlády o prodloužení doby nouzového stavu začala přesně v 9 hodin. 

Těsně před začátkem měli tiskovou konferenci zástupci KSČM. Jejich poslanec Zdeněk Ondráček řekl, že za komunistický klub navrhne prodloužení nouzového stavu do svátku všech zamilovaných. Tedy do 14. 2. 

Vláda chce o týden víc. 

Kvůli koronavirovým opatřením se sešli poslanci opět v polovičním stavu. Z ministrů se omluvila Marie Benešová, Jana Maláčová, Lubomír Metnar, Tomáš Petříček a Robert Plaga. 

08:48
21. 1. 2021
!

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je prodloužení nouzového stavu nutností, vedle toho pak avizoval, že rozvolňovat opatření kvůli aktuální epidemické situaci nechce. Babiš se přitom odkazuje především na vytíženost nemocnic, kde je hospitalizovaných přes 6 tisíc Čechů s covidem-19. Prostor pro rozvolňování vidí přitom premiér až v případě poklesu na cca 2 tisíce hospitalizovaných.

„Věřím, že ve Sněmovně zvítězí zdravý rozum,“ uvedl po středečním jednání krizového štábu vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ten pro změnu razí názor, že by se rozvolňovat mělo až v momentě poklesu denních přírůstků nových případů na jeden až dva tisíce.

08:40
21. 1. 2021

„Nepodpoříme další prodlužování především z důvodu, že vláda nemá dostatečné a adekvátní kompenzace pro lidi, kterým omezuje podnikání, možnost příjmů, živobytí a dostává je do neřešitelné situace,“ poznamenal před čtvrtečním jednáním Sněmovny předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

08:29
21. 1. 2021

I v ODS vadí nedostatečné odškodňování. „Nepředpokládám, že bychom hlasovali pro prodloužení nouzového stavu. Vláda neplní to, co by se plnit mělo,“ uvedl místopředseda ODS Martin Baxa.

08:24
21. 1. 2021

TOP 09, kterou ve Sněmovně v úterý opustil Miroslav Kalousek, je proti dalšímu prodlužování nouzového stavu. Pokud vláda dlouhodobě odmítá opoziční návrhy, nemůžou být strany spoluodpovědné za to, co dělá, míní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Nouzový stav vládě dává nebývalé pravomoci zasahovat do práv občanů, kabinet ale stav není schopen využít adekvátně a často dochází ke zmatečnému rozhodování, míní Pekarová Adamová.

Video  
Video se připravuje ...
08:19
21. 1. 2021

Podporu k prodloužení nouzového stavu však mohou vyslovit i Piráti, byť 30 dní jim přijde příliš. I oni v minulosti navrhovali vlastní termíny prodloužení.

„Kloníme se k tomu, že by to nemělo být v té plné délce, jako to navrhuje vláda, to je zbytečně dlouho, na druhou stranu ta doba by měla být dostatečně relevantní, dlouhá na to, abychom se tady nemuseli neustále scházet. Když řeknu to rozmezí, tak 15 až 21 dní,“ uvedl tento týden ve Sněmovně šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Pro prodloužení jen v rámci dnů jsou ochotni hlasovat poslanci STAN, kteří půjdou do říjnových sněmovních voleb v koalici právě s Piráty.

08:12
21. 1. 2021

Rozhodující slovo dle všeho opět bude mít KSČM, která při předchozích žádostech o delší stav nouze přicházela i s vlastními termíny, do kdy by měl platit.

Pro délku prodloužení, kterou by KSČM mohla tentokrát podpořit, bude podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa rozhodující odhad Blatného, jak dlouho bude nutná pomoc vojáků v nemocnicích. „Dokud je potřeba nuceně přemístit vojáky na výkon zdravotnických povolání v nemocnicích či ústavech sociálních péče, ten nouzový stav by se měl prodloužit,“ míní Filip. Takřka jisté tak je, že k prodloužení nouzového stavu dojde. Otázkou je, do kdy bude platit tentokrát. A kdy bude muset Sněmovna řešit další žádost.

08:00
21. 1. 2021
!

Dobrý den. Vláda bude ve čtvrtek ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Pokud získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února. Zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 22. ledna.

Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nejspíš nepodpoří žádost o prodloužení nouzového stavu, kabinet podle nich nedostatečně odškodňuje lidi postižené koronavirem. Zástupci rýsující se trojkoalice jednali v úterý s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), ani to je však nepřesvědčilo, aby vládě vyšli vstříc.

Že přitom bude nouzový stav třeba i po 22. lednu, na to ministr Blatný upozorňoval již 7. ledna. 

18:35
22. 12. 2020

Poslední online přenos o prodloužení nouzového stavu z Poslanecké sněmovny v letošním roce skončil. 

Poslanci po té, co ho prodloužili na žádost vlády o celých 30 dnů, se rozjeli na vánoční svátky ke svým rodinám. 

Ve středu se sejde ještě vláda, která bude jednat o zpřísnění rizika systému PES - posunout by se měl ze čtvrtého do páteho stupně. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného je vysoce pravděpodobné, že vláda opatření zpřísní. 

Děkujem za pozornost a přejem pokud možno klidné svátky. 

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Poslanec TOP 09 Dominik Feri (za ANO), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Poslanec Lubomír Volný (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Poslanec ANO Patrik Nacher (22.12.2020)
18:30
22. 12. 2020

Celkem 20 poslanců se při hlasování o prodloužení nouzového stavu zdrželo. 

Pro ale ani proti prodloužení nouzového stavu - při hlasování se tedy zdrželo 12 zástupců ODS. Za Piráty se pak zdrželi dva poslanci, včetně místopředsedy Sněmovny Vojtěch Pikala a zdrželo se také pět zástupců KDU-ČSL. 

 

 

18:13
22. 12. 2020
!

Nouzový stav bude v České republice platit až do 22. ledna 2021. 

Poslanecká sněmovna opět prodloužila nouzový stav. V Česku bude platit až do 22. ledna. 

Prošel tak vládní návrh. Ze 104 přihlášených poslanců návrh podpořilo 54 politiků, 29 bylo proti. 

Předseda Lidovců Marian Jurečka těsně před hlasování stáhnul návrh své strany, aby se nouzový stav prodloužil jen do 8. 1. 2021

Vládě pomohly hlasy KSČM. Ministr Blatný odmítl udělit výjimku na silvestrovskou noc. Ve středu vláda zřejmě zpřísní opatření a systém PES se posune z čtvrtého do pátého stupně. 

Video  
Video se připravuje ...
18:12
22. 12. 2020

Ve Sněmovně se blíží hlasování o prodloužení nouzového stavu. Se závěrečným vystoupením vystoupil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Znovu požádal poslance a poslankyně o podporu prodloužení lhůty. 

Nyní mohou vystupovat ve Sněmovně už jen poslanci s přednostním právem. 

Ve vládních lavicích byl až dosud jen ministr Blatný, a ministr kultury Lubomír Zaorálek. 

Poslanec Marian Jurečka stáhnul návrh KDU- ČSL, aby byl prodloužený nouzový stav jen do 8. 1. 2021

17:40
22. 12. 2020

Podle místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové vláda manažersky selhává.

„Jedním z těch manažerských diletantství je to, že pan předseda vlády nesehnal odborného koordinátora očkování. To je něo, co si absolutně neumíme vysvětlit. Tenhle diletantismus je pak korunovaný nepravdivými informacemi v premiérově pořadu Čau lidi,“ míní Richterová, podle které Babiš podává informace o skladování vakcíny v rozporu s informacemi výrobce. „Opravdu, pane premiére, vakcína nevydrží v termoboxu půl roku,“ dodala Richterová, která byla jedinou zástupkyní Pirátské strany, která dnes vystoupila ve Sněmovně před schvalováním prodloužení nouzového stavu.

Piráti si nechali udělat právní analýzu, ze které vyplývá, že po skončení nouzového stavu, může vláda vyhlásit nouzový stav znovu i se zúženími opatřeními. 

17:30
22. 12. 2020

Kromě komunistů chce výjimku pro silvestrovskou noc z vládních protikoronavirových opatení i poslanec TOP 09 Dominik Feri. 

„Dejte tam tu výjimku na Silvestra. Lidé to jinak nebudou dodržovat,“ vyzval Feri vládu. 

17:22
22. 12. 2020

TOP 09 prodloužení nouzového stavu nepodpoří.

Vláda podle předsedy klubu Miroslava Kalouska příliš nereflektuje připomínky a návrhy opozice, kterou chce ale vláda podle Kalouska jen k tomu, aby nouzový stav prodloužila a víc do ničeho nemluvila. 

„Chápu, že vláda zřejmě potřebuje ten právní rámec nouzového stavu, ale nechť za to nesou odpovědnost ti, kteří s vládním postupem souhlasí. My to nejsme a proto pro nouzový stav hlasovat nebudeme,“ řekl Kalousek. 

TOP 09 prodloužení nouzového stavu podle Miroslava Kalouska nepodpoří
16:58
22. 12. 2020

Poslankyně hnutí Trikolóra Tereza Hyťhová chce zas po vládě záruky,že se při zpřísnění opatření nebudou zavírat školy. „Děti potřebují sociální kontakt a potřebují být ve škole. Jak se mají například žáci prvního stupně učit číst a psát přes monitor? Je to strašné. Dáte nám záruku, že se již nebudou zavírat školy?,” dotazovala se vlády Hyťhová.

16:55
22. 12. 2020

Poslankyně ODS Jana Černochová navrhuje vládě, aby za přísných hygienických podmínek umožnila provoz zimních kluzišť, které mohou být kromě lyží jedním z mála zimních sportů dobrým vyžitím pro děti, které mají v současné době prázdniny a zřejmě pro ně zůstanou po zpřísnění rizikového stupně systému PES na pátý stupeň uzavřené také školy. 

22. 12. 2020
!

Změny v opatřeních asi až od 27. 12. oznámil minsitr Blatný. 

Podle ministra zdravotnictví Jan Blastného je téměř jisté, že vláda zpřísní rizikový stupeň psa na stupeň číslo 5. „Jediná změna která ale zřejmě bude, je že nebude platit od 25., ale až od 27. 12. Aby se lidé, kteří se nechali testovat, měli možnost se setkat během vánočních svátků,“ řekl ministr. 

Blatný ale zároveň odmítl, že by po zpřísnění opatření měla začít platit výjimka pro silvestrovské oslavy. „Co se týká silvestra, myslím, že bychom byli všem k smíchu, kdybychom dělali další a další výjimky,“ odmítl zásah do PSA. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a PES v pátém, nejpřísnějším stupni
16:25
22. 12. 2020

„Bez nouzového stavu není možné omezení volného pohybu osob. Bez nouzového stavu není možná pracovní povinnost pro studenty, není možné pracovat s materiálem ze státních hmotných rezerv. Proto váš žádáme o delší nouzový stav,“ zopakoval ve Sněmovně znovu ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„V jiných zemích to dělají dobře, my to také děláme dobře, jen to děláme každý trochu jinak,“ zmínil Blatný směrem k poslancům, kteří prý neprávem kritizují postup vlády.  

PES bude vyhodnocen na konci roku. Podle Blatného je do něj zakomponovat především vytíženost nemocnic. 

Očkování je podle Blatného připraveno a jsou připravené i seznamy lidí, kteří se budou v první vlně testovat. 

První várka se má začít očkovat 27. prosince, další by měla podle ministra dorazit 29. 12. 

16:10
22. 12. 2020

Prodloužení nouzového stavu o měsíc asi projde!

Komunisté podpoří prodloužení nouzového stavu o celých 30 dnů. Ve sněmovně to řekl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. Je tak pravděpodobné, že vláda ve Sněmovně se svou žádostí uspěje, protože bude mít pro žádost dotatek hlasů. 

Ondráček chce zároveň výjimku pro silvestrovské oslavy. Podle něj by stejně lidé opatření nedodržovali. 

15:40
22. 12. 2020
!

Objednáno přes 11 milionů vakcín

„Situace není dobrá, začínají se plnit nemocnice. Včera jsme měli nárůst – 350 hospitalizovaných. Zítra vláda rozhodne hlavně v zájmu ochrany životů našich spoluobčanů, to je náš cíl,“ potvrdil premiér, že vláda den před štědrým dnem bude jednat o možném zpřísnění opatření a přesunu do rizikového stupně číslo 5.

Vláda je podle premiéra na očkování připravena. objednala pět vakcín. „Objednali jsme 11 901 700 vakcín. Pro 6 953 849 občanů České republiky,“ upřesnil Babiš. 

„Jen můžu zopakovat to, že alespoň poprvé, když jste byli vždy poprvé, tak abyste to udělali poprvé. Je to důležité pokud nechcete aby tady byl chaos a nebyly ohrožené životy našich občanů. Doufám, že alespoň tentokrát to budete akceptovat,“ apeloval na poslance, aby prodloužili nouzový stav o celých navrhovaných 30 dnů. 

Premiér Babiš vystoupil s plemenným projevem. Od sněmovny chce opět prodloužit nouzový stav
15:34
22. 12. 2020
!

U mikrofonu je s emotivním vystopením premiér Andrej Babiš. Opozici kritizuje za to, že chce po vládě nové finanční krytí pro podnikatele a další kompenzace, ale nepodpořila státní rozpočet na příští rok. 

„Vidím, že se nic nezměnilo od čtvrtku. Nejhorší zážitek v mé politické kariéře,“ kritizoval Babiš jednání sněmovny z minulého týdne, která projednával státní rozpočet, ale nakonec museli poslanci diskusi přerušit, protože vláda neměla dostatek hlasů k jeho prosazení.

„Koho tady vyzýváte. Vždyť jste tady hlasoval proti 10 miliard pro živnostníky a hotely. A hlasovali jste proti rozpočtu,“ rozčiloval se premiér. 

Babiš zmínil ve svém vystoupení pokrytectví i to, že mu pirát Mikuláš Ferjenčík řekl, že se minul povoláním. „Má pocit, že jsem politik. No nejsem politik. Dělám politiku, ale neumím tu politiku. Neumím, neumím být pokrytec.“

„A ty řečičky tady, vždy vám to ani nikdo nevěří. A vy mě tady chcete školit o čem,“ reagoval Babiš na zástupce lidovců.

„Víte, co je to operace očkování? Nevíte. Protože jste v životě nic neřídil,“ ohradil se Babiš na šéfa KDU-CŠL Mariana Jurečku.

Jurečka mu z místa řekl, že byl ministrem. „To že jste byl ministr, to ministerstvo jede i bez vás,“ vzkázal mu odpultu Babiš.

Premiéra rozlítilo, že Jurečka kritizoval nepřipavenou strategii očkování a také to, že si očkování vzal na starosti samotný Babiš.

„Já jsem v životě něco odřídil, od momentu, než jsem vstoupil do očkování.“

A pochlubil se, že se nově navýší počet dodávaných očkovacích vakcín od firmy Pfizer „50 tisíc nových na leden,“ upřesnil premiér a připomněl, že 26. 12. dopoledne přijedou do všech 27 členských států EU kamiony s vakcínami. „Každé to auto bude mít dvě krabice, je 9750 vakcín,“ vakcíny poputují podle Premiéra do Prahy a následně do Brna. „A my ještě dostaneme další množství, tak mě prosím neučte, co je odborník a co je neodborník. Skutečně nevím,“ školil Babiš Jurečku s tím, že očkování je logistická operace.

„Na rozdíl od vás jsem řídil 35 tisíc lidí a stovky firem. Takže já jsem odborník na řízení,“ řekl premiér, který prý není žádný zmocněnec, ale premiér, který to bude řídit.

„Všechno děláte proti lidem, protože vše děláte proti vládě,“ rozesmál Babiš opozici. „No jen se smějte, já jsem v pohodě,“ reagoval premiér na smích.

Video  
Video se připravuje ...
15:30
22. 12. 2020

Poslanec Marek Výborný vystoupil za rodící se předvolební koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Trojblok připravil takzvanou vánoční výzvu, která má sedm bodů. 

Pokud by toto usnesení Sněmovna podpořila, vláda by měla například připravit navýšení kompenzačních bonus, a to k začátku ledna.

„Jsme v situaci, kdy vláda opakovaně přichází s žádostí o prodloužení nouzového stavu. Přiznejme si, je to svým způsobem berlička, která má umožnit provádět některá opatření. Pokud se skutečně nacházíme ve stupni pět PES, tak vláda musí přijít s žádostí. Musí být ale jasně zdůvodněna,” řekl ve Sněmovně Výborný. 

Součástí Vánoční výzvy je také bod směřovaný přímo premiérovi. „Aby respektoval stanoviska ministra zdravotnictví a věnoval se řízení vlády jako celku,“ zakončil své vystoupení Výborný.

15:00
22. 12. 2020

Hnutí SPD podle šéfa Tomia Okamury prodloužení nouzového stavu nepodpoří. A to i z toho důvodu, že počet pozitivně testovaných rostou, i přes přijímaná vládní opatření. 

Okamura považuje nouzový stav za diskriminaci a potlačování svobod občanů.

14:55
22. 12. 2020

Po ministru Blatném vystoupil šéf hnutí STAN a stal se také zároveň zpravodajem projednávaného bodu. 

„Trochu jsem si přestavoval, že tady přijde pan premiér, nebo vy, pane ministře a dáte nám všem takový vánoční dárek a to, že nám řeknete, že se opravdu silně posílí testování antigenními testy, které v mnohých krajích nebyly dostupné, že nám řeknete, že systém PES začne zase fungovat, protože to co vy jste s tím systémem předvedli to je nevídané,“ kritizoval Rakušan vládu. „On se vám ten systém rozpadl pod rukama, jako by nefungoval. Je to výsměch všem odborníkům, kteří vám ten systém pomáhali dávat dohromady,“ přidal kritiku vládě Rakušan, podle kterého není jasná predikce. 

Podle Rakušana chybí také motivace lidí, aby zůstávali v karanténách. „Proč vláda stále odmítá plně kompenzovat náklady lidí, kteří žijí v izolaci?,“ ptal se šéf opozičního lidí. 

Vláda má říct lidem, že bude znovu fungovat chytrá karanténa i výsledky testů do 24 hodin. Opozici chybí také novela krizového zákona. 

A Rakušan kritizoval také nepřipravenost vlády na očkování - tedy očkovací strategii, o které mluvil Blatný. „To je alfa a omega. Ale kde prosím pěkně ta očkovací strategie je? Kde jsou ta očkovací centra v krajích? kde jsou pokyny pro hejtmany,„ čílil se Rakušan. 

Očkování je přitom podle něj nejsložitější logistická akce v ČR za posledních třicet let. „A jak k tomu přistupujeme? Premiér Babiš se sám stává koordinátorem očkování v České republice. Jak to vedeme tento stát?,“ vyčítal Rakušan dál vládě. 

Lidé podle Rakušana ztrácí motivaci. Protože vlád neustále podniky otevírá a zavírá a není schopná připravit plnohodnotné kompenzace pro ty, kteří zavírají své podniky. 

„Já se toho bojím,“ řekl Rakušan na fakt, že má premiér plnit i post koordinátora očkování. Vláda nemá prý nemá žádnou strategii vývoje a opatření, která bude potřebovat.„Prostě vaše vláda selhala, vy jste nedali lidem pocit bezpečí,“ vyčetl kabinetu s tím, že lidé nedostanou naději tím, že se prodlouží nouzový stav o dalších 30 dní. 

Video  
Video se připravuje ...
14:48
22. 12. 2020

V nemocnicích končí podle ministra Blatného denně zhruba kolem 350 nových pacientů s Covid-19. Vývoj ukazuje podle ministra, že může denní nárůst hospitalizovaných narůst až na 400 nově hospitalizovaných. „Naplní-li se rizikový scénář, potom by koncem měsíce v našich nemocnicích leželo až 7000 hospitalizovaných, z toho 1000 osob na jednotkách intenzivní péče,“ varuje před vývojem.

Na konci roku by se podle stávajících modelů bez dalšího zásahu mohlo objevit denně až 11 tisíc nově pozitivně testovaných lidí. „Je tedy potřeba znovu důrazněji zasáhnout,“ dodal ministr.

Stát se teď nyní podle Blatného musí připravovat na očkování, které by mělo začít v příštích týdnech. „A k tomu potřebuje při současné míře rizika nouzový stav,“ dodal závěrem Blatný ve svém úvodním vystoupení. 

14:41
22. 12. 2020

Podle Blatného jsou například země V4 – tedy Česko, Polsko, Maďrasko a Slovensko jsou na tom s opatřeními velmi podobně. „Slovensko má nouzový stav, Maďarsko má nouzový stav, Polsko jej nemá, ale má celou řadu dalších omezení. Německo svému nouzovému stavu říká tvrdý locdown a je plánován až do 10. ledna,“ vyjmenovávál Blatný opatření v okolních státech a přidal také výčet opatření v dalších zemích jako například ve Španělsku, nebo Francii. „Nežádám od vás tedy nic, co by neprobíhalo v okolních zemích, protože i tam se šíří virus stejně, jako u nás,“ přidal ministr srovnání. 

Za poslední týden počet nově diagnostikovaných podle Blatného vzrostl a je bez mála 30%. Index rizika vzrostl podle ministra na v minulých dnech na hodnotu 76. Mezi seniory jde podle Blatného především o komunitní šíření. Počet infekcí ale poklesl díky plošnému testování v domech sociální službou. A bude v něm potřeba podle ministra pokračovat.

O 15% vzrostl ale podle Blatného počet infikovaných seniorů. Což je polovina s testované populace. „Počet hospitalizovaných pacientů v současné době kolísají okolo počtu 4,5 tisíce a na intenzivních lůžcích leží kvůli této diagnóze kolem 700 osob,“ další vývoj nemocniční péče je proto podle Blatného rizikový.

14:35
22. 12. 2020

Číslo R stále roste

Rizikovost nákazy je podle Blatného stále dost vysoká. „Nelze vyloučit zásahu velmi rychlého zásahu i během Vánoc,“ varoval.

Vývoj epidemie nabral podle Blatného růstovou dynamiku, reprodukční číslo vykazuje ukazatel podle ministra ve výši 1,2 – 1,3. „A je nutno zdůraznit, že počty nově diagnostikovaných případů stále narůstají,“ a to nejen podle ministra kvůli zvýšenému testování antigenními testy.

„Ale je jednoznačně nutné, uvědomit si, že počty nově nakažených, rozhodně neklesají,“ varoval ministr.

14:29
22. 12. 2020

Jednání o prodloužení nouzového stavu od dalších 30 dní začalo v Poslanecké sněmovně ve 14:20. Plánované vystoupení premiéra se ale nekonalo. Andrej Babiš má jiné pracovní povinnosti. Oběd pomocí videokonference k ukončení německého předsednictví EU. 

Jako první se tak ujal slova ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) 

Sněmovnu žádá vláda o prodloužení nouzového stavu až do 23. ledna 2021

„Nečiním tak rád, činím tak s pokorou a omluvou před vámi jako poslanci i před občany této země,Věřím, že i k dnešnímu stavu přistoupíte stejně zodpovědně, jako vždy předtím,“ začal své vystoupení ministr zdravotnictví. 

„Bez nouzového stavu nelze v daném legislativním nastavení efektivně prosazovat opatření, zejména opatření, která vedou ke snížení mobility, obyvatel,“ zdůvodnil žádost Blatný.

Rovnice proč omezit mobilitu – tedy cestování je podle Blastného jednoduchá.

„Omezení mobility obyvatel+plus omezení četnosti kontaktů se rovná zpomalení šíření nákazy,“ dodal. 

13:50
22. 12. 2020
!

Sněmovna dnes neschválila návrh na předřazení hlasování o prodloužení stavu nouze a jako první se řešil daňový balíček, který nakonec díky hlasů ANO, ODS, SPD, ale také jednoho z KSČM a dvou od lidovců prošel.

Během projednávání balíčku vstoupil už poněkud nervózní premiér Andrej Babiš (ANO). „Já od rána čekám, že tady vystoupím s nouzovým stavem, měl jsem být už v nemocnici v UVN, protože připravujeme to očkování a 12:30 máme oběd, virtuální, skončí německé předsednictví, tak jsou tam všichni velvyslanci. Takže jsem vás chtěl poprosit, jestli byste si to nechali na příští rok, ty ideové střety a že byste mohli hlasovat, abych mohl jít do práce. Nejdu péct, ale zítra je poslední den pracovní, máme plno práce,“ uvedl Babiš.

"Jste v práci, pane poslanče, když zasedá Poslanecká sněmovna, tak je to hlavní práce poslance. tady jste fakt v práci, nevím, čemu se divíte," podotkl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Daňový balíček obsahuje i Babišův poslanecký návrh na snížení daně z příjmu na sazbu 15 a 23 procent a zrušení superhrubé mzdy. Více o bitvě o balíček a chystaném zrušení superhrubé mzdy čtěte ZDE

Video  
Video se připravuje ...

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou  - Blesk
Video se připravuje ...

adeso ( 10. prosince 2020 11:55 )

hodně čtu... takže vím jak se všude v Evropě utahují a šrouby, a u nás se diví tomu, že je to snad parodie to naše rozvolňování Nechápu to, prostě nechápu, všude se okoukává co dělají sousedi a když to zabere zavedou si to taky, ale my ne. Když svět uvolňuje tak my utahujeme. Když svět utahuje tak my uvolňujeme. Prostě my jsme nabl--é Česko a my si to budeme dělat podle našich blbou--ů. Co si o sobě myslí Bartoš, Fiala, Němcová, Rakušan a Petrová (nebo jak se ta koza jmenuje). Těmhle lidem opravdu nevadí ti mrtví, a že jich je od mého posledního psaní o 2500 víc.... Tomu říkám demokracie, čert vzal lidi co umřeli, hlavně že se budou dál válet a lhát v parlamentu. Čím víc vidím jak se o ty posty perou, tak je mi k bli--í.

brano34 ( 10. prosince 2020 11:25 )

Poslanci jsou nemocní hlupáci...nouzák si pak posunou do 1.1., následně do 1.3. a pak do konce roku 2021...
Ať si tedy užijí chřipky plnými doušky

Pollo ( 10. prosince 2020 10:07 )

Bože, krása. To je typické uvažování voliče babišárny?

Pollo ( 10. prosince 2020 10:05 )

Jestli na to potřebuješ zrušení nouzového stavu, to tě kámo fakt lituju!

Pollo ( 10. prosince 2020 10:02 )

Nevíte někdo, v jakém poměru hlasů to odhlasovali? Nechce se mi na stránky Sněmovny. Protože těch keců kolem včera, kolik oponentnīch exhibicí! Díky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa