Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nouzový stav do 23. prosince: Rozhodla KSČM. Hamáček sepsul šílence, Babiš strašil mrtvými

Aktualizováno -
10. prosince 2020
05:49
Autor: ČTK, for, simao, vei - 
9. prosince 2020
07:46

Sněmovna ve středu posuzovala žádost vlády o další prodloužení nouzového stavu. Vláda jej chtěla do 11. ledna, nakonec ale poslanci odhlasovali návrh KSČM, který počítá s termínem 23. prosince. Debatu provázely emoce ohledně očkování a také útoky směrem k opozici, která nouzový stav nechtěla prodlužovat vůbec. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že si z toho dělají fetiš, odmítače prodloužení označoval za pokrytce či nezodpovědné šílence. Andrej Babiš (ANO) se čílil kvůli ohrožování životů lidí a varoval před nárůstem mrtvých. Sněmovna odhlasovala i návrh, kvůli kterému podnikatelé a firmy zřejmě budou mít povinnost dodržovat koronanařízení, jinak budou muset zaplatit 3 miliony korun. Jednání Sněmovny jsme sledovali online.

Diskuse ve Sněmovně o prodloužení nouzového stavu trvala zhruba šest hodin. Nebyla ale překvapivě tak vyhrocená, jak by se dalo čekat. I přesto především opoziční poslanci návrh vlády na prodlouženi nouzového stavu o třicet dní odmítali. Se žádostí vůbec nesouhlasili, protože vláda podle nich neplní ani to, co jí v rámci epidemie uložila Sněmovna, nebo že vládní nařízení jsou chaotická. 

Do Sněmovny se vydal hájit vládní návrh o prodloužení stavu nouze o 30 dní přímo premiér Andrej Babiš (ANO). Poslance žádal o prodloužení nouzového stavu v krátké době už potřetí. 

„Ten nouzový stav, ono to tak působí na lidi možná skličujícím způsobem, já bych to spíš nazval stav pomoci. Stav pomoci v ohrožení zdraví našich spoluobčanů. A já jsem si vědom toho, že nikdo z občanů ani nikdo z nás, ani samozřejmě já sám, po tomto nouzovém stavu netoužíme, ale přesto musím s tímto požadavkem před vás předstoupit. Důvod je jediný a prostý, a to je skutečnost, že v rámci celé Evropy pokračuje komunitní šíření viru Sars-CoV-2, pandemie covid-19, a naše země není výjimkou,“ řekl před poslanci Babiš.

„Prostě bez prodloužení nouzového stavu se s tou epidemií bojovat nedá,“ tvrdil poslancům ve Sněmovně šéf Ústředního krizového štábu, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Z nouzového stavu jste udělali fetiš,“ peskoval Hamáček opozici. „Když skončí nouzový stav předčasně, tak to může být průšvih,“ dodal s tím, že bude zázrak, když zůstanou i během příštího týdne protikoronavirová opatření v systému PES na 3. stupni. 

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

„Polevili jsme ve své ostražitosti, a tak za to dostáváme to, co dostáváme. To znamená větší množství nakažených, tak ať si to vyhodnotí každý sám,“ nešetřil obecnou kritikou také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který má nově kvůli koronavirové situaci ochranku.

Pokud se Česko přesune v dohledné době do stupně čtyři, což ministr nevyloučil, zavřou se opět restrauce a bary, vládní opatření však prý budou stejná jak pro velké, tak malé podniky a obchody, i provozovatele služeb. 

Proti vládní žádosti vystupovali ve Sněmovně především opoziční poslanci. Drobný rýpanec si ale neodpustil ani vládní poslanec, první místopředseda ČSSD Roman Onderka., podle kterého je potřeba především změnit komunikaci s lidmi. 

„Nevidím problém v nouzovém stavu jako takovém. Ale pokud se zásadně nezlepší komunikace s občany této země, tak nouzový ani žádný jiný stav nepomůže. Pak totiž na jakékoliv zlepšení budou potřeba násobky opatření a nákladů. Klíč je v lidech, ne ve stavech,“ poznamenal Onderka.

„Palec dolů“ od Onderky za špatnou komunikaci vlády přišel i o pár hodin později, a to za obrat premiéra i ministra zdravotnicí v nařízení, které zakazuje prodej piva v restauracích do džbánu či PET lahví. Vláda to chce napravit podle ministra Blatného do 24 hodin. 

Čekají na zjevení dobrovolníků

„Vůbec se nedivím tomu, že lidé mají obavy z očkování, vůbec se nedivím, že mají otázky, ale divím se, že vláda na ně neodpovídá,“ mluvil Feri od pultíku na adresu ministra zdravotnictví. Lidé mají strach i podle průzkumů, nemají podle Feriho ani právní jistotu při komplikacích. „Obávám se, že na dostatečnou proočkovanost se dostaneme velmi těžko,“ má Feri obavu z malého zájmu o očkovací vakcínu nejmladší poslanec současné Sněmovny. Podivil se nad tím, že v Česku na rozdíl od jiných evropských států není žádná kampaň na očkování. „Pane ministře, já vám nabízím, jestli nevíte, jak tu kampaň udělat, tak my vám s tím pomůžeme,“ podal ruku Feri ministru zdravotnictví. Připomněl, že podobně už pomohl také s informačním webem s praktickými informacemi.

„Vláda vypadá, že čeká, že se zjeví dobrovolníci a pomůžou jí,“ dodal Feri. Pochopení neměl poslanec ani pro rozhodnutí ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která podle studenta práv Feriho zrušila nařízení, podle kterého nemají soudci nařizovat jednání.   

„Náš poslanecký klubu nemůže podpořit nouzový stav. Poté, co tady vládla předvedla, co udělala a neudělala, nemůže náš poslanecký klub podpořit prodloužení nouzového stavu,“ avizoval Feri. 

„Konstatuji, že je to poprvé,“ uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala jakmile oznámil postoj ODS nepodpořit delší nouzový stav, než který je schválený do 12. prosince. „Máme pocit, že už to dál nejde, a naše hlasy k podpoře nebudou,“ dodal. 

Video  Hamáček: Zemanovi jsem potvrdil, že se nechám očkovat. Ptal se i na omezení restaurací  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vláda má podle Fialy používat nástroje, které k řešení koronavirové krize má. ODS také odmítla nabídku, aby nominovala svého zástupce do Ústředního krizového štábu. Ministři podle Fialy zatím nepřišla s žádným racionálním opatřením.

Opět prošel návrh komunistů

Poslanci nakonec krátce před 20. hodinou schválili prodloužení nouzového stavu opět tak, jak považovali ve svém návrhu komunisté. Tedy do 23. prosince. Premiér Babiš ve Sněmovně ale ale několikrát avizoval, že vláda zřejmě přijde s další žádostí o prodloužení nouzového stavu ještě jednou těsně před Vánocemi. 

V debatě dnes vystoupilo 29 řečníků a padly celkem 4 návrhy:

  • Ten první byl vládní návrh - tedy prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 11. ledna.
  • Komunisté navrhli prodloužit nouzový stav do 23. prosince včetně. 
  • Lidovci nabídli termín prodloužení nouzového stavu jen do 18. 12. S podmínkou zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc korun. 
  • Nezařazený poslanec Marian Bojko pak navrhnul okamžité zrušení nouzového stavu. 

Oficiálně o prodloužení nouzového stavu rozhodne vláda ve čtvrtek ráno. Jednání má začít v sedm hodin. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil se sobotou 12. prosince. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. S nouzovým stavem ve všech pěti stupních počítá i systém PES.

Babiš udeřil na opozici: Chcete jen chaos. A mrtví vám nevadí?

Premiér Babiš se během svého závěrečného slova čertil: „Někdo tady říkal, že jsme přišli s pýchou. Já jsem sem přišel s pokorou, se žádnou pýchou. A v podstatě já vůbec nechápu, co tady vlastně diskutujeme 5,5 hodiny. Všichni ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí chaos a ohrožují životy našich spoluobčanů. Jednoznačně. Ano. Chcete jenom chaos, nic jiného.“

Vadily mu údajné „stokrát opakované lži“. „Když se neprodlouží, je to chaos, je to katastrofa, je to ohrožení životů,“ varoval Babiš. „Takže vy vlastně říkáte, že nemáte problém s tím, že skončí nouzový stav, bude chaos, pandemie se rozšíří, budeme mít zase 300 mrtvých denně. A potom budete zase řvát,“  kritizoval opozici.

„Já jsem věděl, že COVID-19 bude hlavní téma před krajskými volbami, ale teďka v tom pokračujete? Teďka vám je jedno, že za chvíli můžou být přeplněné nemocnice a zase budou umírat lidi? Já fakt tomu nerozumím. Nerozumím, proč tady se dělá politika,“ dodal Babiš.

Vicepremiér Hamáček označoval odmítače nouzového stavu za pokrytce, případně za nezodpovědné šílence.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
17:18
26. 2. 2021
!

„Statisíce našich občanů nemohou do práce, děti a studenti nemohou do škol a univerzit, divadla, kina, služby a mnohé obchody jsou zavřené. V takové situaci má každý z nás přirozeně mnoho otázek, jak to bude dál,“ uvedla vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO).

Děkovala všem, kdo dočasně svůj „politický světonázor dokázali upozadit“ a pomohli přijímat opatření vlády. Není přesvědčena o správnosti každého z kroků, ke kterým vláda přistoupila. Vyzvala však, aby ve chvíli, kdy počty nakažených narůstají a jednotlivé nemocnice dostahují svých kapacit, dali poslanci souhlas s prodloužením nouzového stavu do konce března.

„Chtěla bych vás ujistit, že i pro mě je nouzový stav ospravedlnitelný jen v případě absolutní nouze. Všichni bohužel víme, že současná situace tento atribut naplňuje,“ dodala s tím, že následující dny budou kritické.

17:09
26. 2. 2021
!

Místopředseda ODS Martin Kupka po Babišově projevu potvrdil, že ODS nadále odmítá hlasovat pro prodloužení nouzového stavu. Varoval před „velmi vážným problémem pro celou republiku“, nechápe, proč Babiš zachoval žádost, aby se nouzový stav prodloužil. „Takové vršení chyb nedává absolutně žádný smysl,“ rýpl si Kupka.

16:59
26. 2. 2021
!

Po projevu premiéra Babiše začala ve Sněmovně diskuse k prodloužení nouzového stavu.

Poslanci mají omezenou řeč na maximálně dvakrát 5 minut. Nemohou uplatňovat ani faktické poznámky, které diskusi často zablokují na několik desítek minut. 

16:57
26. 2. 2021
!

„Předpokládám, že to hlasování nedopadne. Možná změníte názor a chtěl bych vás poprosit, abyste podpořili prodloužení nouzového stavu, protože myslím, že jsme ho vyhlásili správně. Po vládě lidem vysvětlíme, abychom alespoň tři týdny ještě vyřešili. Doufáme, že to všichni pochopí a ještě nám dají poslední šanci,“ zakončil premiér své vystoupení.

16:55
26. 2. 2021
!

Čeští vědci prý podali na SÚKL žádost na roztok, který se inhaluje „a zabíjí vir v těl,e“ popsal Babiš v pasáži, ve které se věnoval zajištění vakcín a také léků proti covid. „Všechny léky, které se vyskytnou ve světě, tak řešíme,“ roztok je podle Babiše podobný medikamentu v Izraeli. 

16:48
26. 2. 2021
!

Vláda je připravena vyhlásit nouzový stav i bez podpory Sněmovny. 

„Pokud to hlasování nedopadne, tak samozřejmě ihned po hlasování svolám vládu a vláda ten nouzový stav vyhlásí. Nemáme jinou možnost. Nouzový stav prostě potřebujeme, aby to bylo podle zákonů naší země,“ řekl Babiš ve Sněmovně. 

16:46
26. 2. 2021
!

„Pravděpodobně lockdown měl být dřív,“ lituje Babiš. 

„Nemáme tvář pandemie, která stále chodí do televize, jako chodil pan Prymula,“ je podle něj další vládní chybou, že nikdo lidem pořádně nevysvětluje kroky vlády. 

„Co chceme od lidí? Chtěli bychom, i když vím, že ta důvěra tady není, vím, že jsme několikrát selhali, ale to neznamená, že to úsilí tady není.“ „Potřebujeme teď, aby se lidé chovali jako v březnu 2020. A kdyby se nám to povedlo, tak jsem přesvědčen, že se nám to podaří zvládnout a že nedojde ke kolapsu,“ prosil občany ve Sněmovně Babiš.  

„Dospěli jsme k názoru, že potřebujeme nouzový stav a potřebujeme zkrátka, aby lidi omezili kontakty, čeho jsem se báli v březnu,“ apeloval Babiš na poslance. 

 

16:40
26. 2. 2021
!

Babiš ve Sněmovně mluvil o „tom, který měl přijít, ale pak už nepřišel“. 

Ve svém projevu k poslancům zmínil opět ředitele pojišťovny Pavla Řeháka, který přišel s Janem Hamáčkem a ukázal první model predikcí. 

„Pak jsem se vystrašil, že ten model funguje,“ zmíni Babiš. 

„Best in covid,“ prý nemyslel na vládu ani na sebe, ale na Čechy. „Češi byli best in covid,“ vrátil se do minulosti rok staré Babiš a zmínil Čechy, šijící si roušky. 

„To byly časy, kdy to lidé akceptovali. Byly to doby, kdy když byl někdo na ulici bez roušky, tak ho lidé upozornili: Proč nemáš roušku. Byli jsme totálně vystrašení Itálií. Ale zvládli jsme to, ano zvládli jsme to jako republika,“ stojí si na svém Babiš a vzpomněl i dobu, kdy se v ČR zrušil biatlon. 

Zlom podle premiéra přišel v době, kdy se objevil nakažený taxikář. „To jsme měli počet nakažených asi 415,“ zavzpomínal premiér. 

Ve svém výčtu přidal také zmínku o tom, kdy Roman Prymula oznámil odchod z ministerstva, přidal také oslavu na Karlově mostě. „1. 7. jsme zrušili roušky, obrovská chyba,“ přidal jednu z dalších chyb Babiš. 

„26. 8. říkali odborníci zdravotnické skupiny, že vir zeslábl. Tehdy už ale nikdo neřval. Už ani Řehák neměl čísla,“ pokračoval premiér v dalším výčtu. 

Za další chybu považuje Vánoce a systém PES. „Chtěli jsme systém, tak ho máme, šíleně složité,“ okomentoval. Za chybu označil také otevření restaurací. „Otevřeli jsme 3. 12., šílená chyba,“ vršil Babiš další z chyb. 

 

Premiér AndrePremiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
16:30
26. 2. 2021
!

Premiér Andrej Babiš stáhl část žádosti vlády, zaslané poslanecké sněmovně, která se týká části revokace ukončení nouzového stavu 27. 2. 

Žádost o prodloužení nouzového stavu ale podle Babiše i nadále trvá. 

 

16:28
26. 2. 2021
!

Vláda může vyhlásit sama nový nouzový stav. Poslanci schválili návrh poslanců Pirátské strany, který umožňuje vládě ukončit nouzový stav k 27. 2. 2021 a v návaznosti vyhlásit nový nouzový stav. 

„Poslanecká sněmovna konstatuje, že po ukončení nouzového stavu ke dni 27. 2. 2021 je v návaznosti na šíření nových mutací koronaviru a snižující se kapacity zdravotního systému v kompetenci vlády vyhlásit nový nouzový stav za účelem přijetí opatření proti šíření epidemie nad rámec pandemického zákona,“ schválili poslanci usnesení. 

Pro hlasovalo 132 přítomných. 

16:20
26. 2. 2021
!

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) a zpravodaj projednávaného bodu, kterým je diskuse o protipandemických opatření, slíbil vládě, že pokud současný nouzový stav skončí a ministři vyhlásí nový, nebudou ho nijak opoziční politici napadat. „Nebudeme takto vyhlášený nouzový stav, který bude jasně zdůvodněn a který bude vycházet z nové situace a nových dat, tak opozice nebude nijak zpochybňovat,“ přislíbil Výborný. Vláda by tak mohla vyhlásit bez souhlasu Sněmovny nouzový stav na celých 30 dní. 

Opozice má ale podmínky. Součástí mají být uvedená opatření a co si od nich vláda slibuje. „Zároveň bych považoval za seriózní, kdyby nás vláda informovala, jak se tato opatření daří naplňovat,“ dodal Výborný. 

Expředseda KDU-ČSL Výborný se nakazil koronavirem, pociťuje jen drobnou rýmu
16:05
26. 2. 2021
!

Poslanec Leo Luzar (KSČM) navrhuje rozšířit Ústřední krizový štáb o ředitele veřejnoprávních médií. 

Luzar také varoval ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby si vystavěl silný tým složený z odborníků. „Když máte tým, který zklame, tak se nebojte ho vyměnit. Jinak se totiž může stát, že tým vymění trenéra,“ varoval Luzar Blatného a zároveň by si prý přál, aby do vlády během pandemie nenastupoval už čtvrtý ministr. 

15:51
26. 2. 2021
!

Nestátní nemocnice by mohly fungovat podle stejného režimu jako ty státní. Ministr zdravotnictví připustil na dotaz poslance KDU-ČSL Jana Čižínského, že i nemocnice, kterým stát zatím nenařizoval pandemická pravidla, by mohly fungovat podle stejného režimu. "S nestátními zdravotnickými zařízeními je jednáno. Je to jeden ze způsobu jak navýšit kapacity," reagoval Blatný. 

Podle Čižínského totiž v takových nemocnicích provádějí běžné operace, které snesou odklad. "Ostatní lékaři si zaslouží, aby se jim trochu ulevilo," reagoval poslanec na ministra.

Nově je podle Blatného denně diagnostikováno asi 2000 lidí starších 65 let. „To, že se o několik sed příjmů zvýšily také příjmy na jednotkách intenzivní péče, je také nezpochybnitelné,“ hájil Blatný svůj výrok ze začátku projednávání, kdy tvrdil, že v Česku bude během pár dní až 20 tisíc nakažených koronavirem denně. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na jednání Sněmovny. (26.2.2021)
15:43
26. 2. 2021
!

„Právní stát a vláda práva musí být zachována a musí být naším primárním právem,“ apelovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která proto doufá, že Sněmvona nebude hlasovat o prodloužení současného nouzového stavu. 

„Velmi brzy se můžeme dočkat toho, že Ústavním soudem bude tento nouzový stav shozen,“ varuje Pekarová Adamová před několika podněty ústavního soudu. Vláda by podle ní měla mít proto připravený plán B. 

„Je nutné se bavit o těch opatřeních, nechci je tu teď pitvat, ale nechci, aby nastal zmatek, až rozhodne ústavní soud, který už tu nastal, nastává,“ dodala. 

Opatření, která by zabrala, je potřeba podle předsedkyně TOP 09 rychle. Zmínila tak například testování ve firmách. „Mělo přijít mnohem dříve,“ kritizovala pomalost zavádění opatření. 

19999 obětí, ke kterým budou přibývat další, by mělo být pro vládu podle Pekarové velkým varovným signálem. „Kdybychom za každého drželi minutu ticha, tak budeme mlčet bezmála 14 dní. Je to téměř jedno okresní město v České republice,“ přidala přirovnání. 

„Že nás premiér je schopen provést krizí, věří už jen jednotky procent,“ řekla Pekarová, která znovu zopakovala svou výzvu, aby se premiér v tuto chvíli upozadil a komunikoval za vládu někdo jiný, který pomůže lidem vrátit důvěru v politiky. 

„Nevolám po vyslovení nedůvěry vládě, volám po konsenzu,“ naznačila Pekarová Adamová, že by měla vzniknout nějaká vláda na šiřším půdorysu. 

Předsedkyně TOP 09 vyzvala každého, aby dodržoval základní pravidla, včetně omezení setkávání se lidí, aby se situace začala lepšit. „Až projdeme tím nejhorším, tak budeme hledat, co mělo a mohlo být jinak,“ uzavřela Pekarová s tím, že každý má situaci ve svých rukou. 

2. čtení rozpočtu 2021: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (2.12.2020)
15:30
26. 2. 2021
!

Se stanoviskem klubu ODS předstoupil místopředseda strany Martin Kupka. 

„Současné prodloužení nouzového stavu znamená prodloužení, které je problémové, chceme-li tedy najít východisko, znamená nemířit mimo terč,“ apeloval Kupka s tím, že by vláda měla brát občany jako partnery, kteří politikům rozumějí a rozumějí tomu, proč jaká opatření platí. 

Podle Kupky je důležité představit také vizi, co přijde po skončení opatření.

15:10
26. 2. 2021

První dodávka antigenních testů pro školáky by měla dorazit podle plánu do neděle. Na dotaz ČTK to dnes ve Sněmovně řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vzhledem k tomu, že oproti původním plánům se ani část studentů do škol se začátkem března nevrátí, nevyloučil využití i třeba pro testování státních zaměstnanců.

„Podle toho, co vím, tak první část dodávky se proclívá a připravuje k odletu do České republiky, takže by na tom harmonogramu nemělo být nic měněno. První dodávka byla lehce pod milion testů. Ta by tu měla být podle plánu,“ řekl Hamáček. „Samozřejmě bude na státu, jak s nimi naloží. Můžeme je nechat pro školy, nicméně můžeme je využít i pro testování například státních zaměstnanců. Oboje je možné,“ dodal.

14:49
26. 2. 2021

Podle předsedy Pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka má vláda vyhlásit nový nouzový stav, protože se objevily nové okolnosti, které mají ale ministři dostatečně popsat. 

Michálek tak předložil Sněmovně už avizované usnesení, že vláda má kompetenci po ukončení stávajícího nouzového stavu vyhlásit nový. 

14:35
26. 2. 2021
!

Předseda KSČM  a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip kritizoval vládu ve svém vystoupení za to, že dostatečně nereagovala. Lidé jsou podle něj frustrovaní a nevidí důvod, proč nařízení ministrů dodržovat.

„Je evidentní, že ta opatření nejsou akceptována veřejností. Je to ztráta ochoty lidí se podřídit, bez toho, aniž by viděli nějaké řešení,“ řekl Filip. 

Podle Filipa jsme nyní v úplně nové situaci nejen kvůli tomu, že je v Česku nová britská a jihoafrická mutace. Filip nemá chuť sanovat neústavní postup, kterým podle něj vláda vyhlásila nouzový stav. Je ale připravený podle svého podpořit nově vyhlášený nouzový stav. 

„Už zahoďme minulý pandemický stav a naděje, že nám to pandemický zákon vyřeší,“ vyzval politiky šéf komunistů. 

„Pokud ministr školství není schopen zajistit testy do škol, tak možná by ho měl pan premiér vyměnit,“ kritizoval Filip Roberta Plagu. Podobně nešetřil ani ministra zahraničí Tomáše Petříčka, kvůli omezení cestování do okolních států. Právě o těchto dvou ministrech se přitom nyní spekuluje, že by měli být ve vládě nahrazeni. 

Filip také kritizoval nákup a zajišťování vakcín i roli Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Žádám vládu, aby ze své pravomoci stáhla návrh na revokaci o ukončení nouzového stavu, nepřeju si to,“ zakončil Filip a zopakoval, že tento nouzový stav je podle něj protiústavní. 

Předseda SPD Tomio Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
14:23
26. 2. 2021
!

Šéf KDU-ČSL kritizoval ve Sněmovně stav trasování, ale i chování některých politiků, jako je například bývalý prezident Václav Klaus, nebo nezařazený poslanec Lubomír Volný. „To jsou všechno takové silácké výkřiky do doby, než to zasáhne jejich okolí,“ zmínil Jurečka.

„Mrzí mě, že podklady dostanem půl hodiny před jednáním Sněmovny a že tam chybí nějaká opatření,“ vzkázal vládě s tím, že mu chybí například návrh na to, co by se stalo, kdyby se místo školek utlumilo jiné odvětví. 

„Kladu si otázku, proč některé věci nemohly být dřív, " řekl. 

Vláda má podle Jurečky zajistit distribuci respirátory sociálně slabým lidem i zvážit omezení cestování jen v rámci okresů. I v Praze podle Jurečky nebude příliš srozumitelné. 

„Věnujte velkou pozornost tomu, aby ta opatření, která vyhlásíte, byla důkladně zdůvodněna,“ dodal Jurečka za koalici SPOLU a opoziční anticovid tým. 

„Jinak je pak důležité si klást otázku, jestli vůbec tato země s takovou vládou má vůbec nějakou perspektivu v příštích týdnech a dnech,“ zakončil své výstoupení Jurečka, který varoval vládu před tím, aby vyhlášení, která se chystá nařídit, zabrala a byla nezpochybnitelná. 

14:12
26. 2. 2021
!

Blatného vystřídal vicepremiér a minsitr vnitra Jan Hamáček. 

Poslancům řekl, že ani ve vládě není schoda zda omezit průmysl. „Proto hledáme možnost, jak omezit mobilitu obyvatelstva,“ popsal. 

„Přicházíme s omezením pohybu mimo okresy. Je to opatření nouzové, je to omezení etrémní, a je to omezení časově omezené,“ upřesnil Hamáček. Po třech týdnech by se podle vicepremiéra měla stoupající křivka zlomit. 

„Vím, že to je kontroverzní opatření, které vyvolá diskuse, ale je to opatření nezbytné. Smyslem není nikoho šikanovat. Ještě chvíli to musíme vydržet,“ doplnil Hamáček.  

Hamáček potvrdil, že ve hře byla varianta omezit pohyb osob maximálně na kilometr od domova.  „Pracovali jsme s tím kilometrem v případě cest do přírody za sportem. Návrh dozná změny a pokud chtějí lidé se proběhnout, nebo vyrazit za sportem, bude stanoveno, aby se lidé zdržovali v katastru obce kde bydlí,“ upřesnil minsitr. 

Lidé budou smět opustit okres v případě, že budou potřebovat na úřad, či k lékaři mimo vymezené území. „Ten občan před tím, než opustí své bydliště, tak na kus papíru napíše čestné prohlášení kdy byt opouští a kam jede, jakou výjimku využívá. Je to model papír-tužka, ale ve Francii funguje. Je to model, který je co nejméně invazivní do životů obyvatel,“ upřesnil vicepremiér. 

Politice podle Hamáčka posílena nebude. „Kontroly budou namátkové. Odmítám akceptovat to, že naši občané jsou ti, kteří nic nedodržují,“ odmítá Hamáček, že by lidé chtěli omezení záměrně porušovat. 

„Stačí, když občan cestující mimo okres, ve kterém bydlí, ale nám tám trvalé bydliště, předloží nějaké potvrzení o tom, že tam skutečně bydlí,“ Hamáček zmínil například účtenku o plyn, výpis z účtu, nebo jiné průkazné potvrzení. 

14:02
26. 2. 2021
!

Blatný představil poslancům návrh omezení, která vláda navrhuje. Mezi nimi jsou už zmiňované zavřené školy, povinnost nosit respirátory FFP, nebo výrazné doporučení práce z domova. Omezený bude také provoz obchodů. „Jedná se o redukci počtu dosud otevřených obchodů,“ dodal Blatný.  

„Pohybování se pouze v okrese, kde má člověk trvalé bydliště,“  možnost bude podle Blatného cestovat pouze za prací. 

Podle pandemického zákona není možné podle Blatného možnost nařídit pohyb jen v rámci okresu, nařídit pracovní povinnost, určit školy pro nezbytná zaměstnání, nebo zákaz nočního vycházení či shromažďování. 

13:58
26. 2. 2021
!

Po pandemickém zákonu se poslanci dostali k projednávání informace o pandemii koronaviru. 

Jako první dostal slovo ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

„V současné době je pandemické číslo 1,2 a bude směřovat k vyšším bodům asi 1,3 až 1,4,“ začal výčet aktuálních dat. 

„Je více než 30% nárůst v mezitýdenním srovnání v Ústeckém kraji, v Praze, Karlovarském nebo Plzeňském kraji,“ varoval ministr. 

Nárůst počtu případů ve věkové kategorii 65+ je ke dnešnímu dni hlášen podle Blatného na hranici 2000 případů. „Nejhorší situace je ve Středočeském kraji,“ dodal. 

Aktuálně je hospitalizovano více než 7000 tisíc pacientů. Ve většině krajů jsou jednotky intenzivní péče na hranici naplněnosti, pod tlakem, dodal Blatný další čísla. 

Poslancům ukázal grafy, co by se dělo, pokud by pokračoval nouzový stav, a co by se dělo, pokud by se zachovala opatření jen podle pandemického zákona. „Když to převedu do řeči čísel, tak je v průběhu března a potom i déle odhadováno až 20 tisíc nakažených,“ varoval Blatný. 

Podobná čísla ovšem očekává i příštích dnech, pokud se bude i dál pokračovat v současném stavu. „V polovině března už bychom ale pak měli mít na zhruba shodné hranici, jako je nyní,“ odhaduje Blatný. 

13:49
26. 2. 2021
!

Poslanci přijali pandemický zákon. Pro hlasovalo 124 ze 156 přihlášených poslanců. Proti jich bylo 24. 

13:47
26. 2. 2021

Pikal nechal ve sněmovně provést testovací hlasování o tom, zda je dnes úterý. 

Poslanci to zamítli. „Což považuji za poměrně dobrý výsledek,“ pobavil Pikal poslance. 

13:37
26. 2. 2021

Hlasování o pandemickém zákoně museli poslanci na čas odložit, protože byly problémy s hlasovacím zařízením. To nefungovalo ani po nucené pauze. 

„Ano, nefunguje hlasovací zařízení, nefunguje odhlášení,“ varoval řídící schůze Vojtěch Pikal sněmovní personál. 

A přerušil jednání do 14:43.

13:32
26. 2. 2021

Valachovou ve Sněmovně rozplakal dopis jako vzpomínka vzpomínka na sestru, kterou zabil covid. 

Místopředsedkyně poslaneckého klubu a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v poslanecké Sněmovně popsala, jak jí přišel dopis, ve které autorak popisuje jak ji covid-19 zabil mladší sestru Marcelu. Na závěr řeči se Valachová ve Sněmovně rozplakala. 

Na potíže si prý sestra autorky  stěžovala už před Vánocemi. Rodina ji proto nechala převézt do nemocnice a na infekční kliniku. „Ve čtvrtek 18. 2. mi lékař řekl, že se její stav zhoršil,“ popsala rodinnou situaci autorky Valachová a pohnutým hlasem pokračovala. 

„Můžete se přijít rozloučit,“ odpověděl prý lékař na dotaz, zda může za sestrou dorazit. „Synovec ji pohladil po vlasech,“ přidala bývalá ministryně další silný moment z dopisu.

„Za ty tři hodiny, co jsem u ní zůstala, se mi promítnul celý náš život,“ četla Valachová dál z šesti stránkového dopisu. Lékaři prý reagovali a do dnes jí i píší, že „jsme traumatizovaní, jak pacienti odcházejí a rodiny truchlí,“ popsala slova lékařů. 

„Doufali jsme a věřili, že to sestra rozdýchá,“ líčila dál Valachová léčení zmiňované ženy. Čekala na pozitivní telefon lékařů. Ten zazvonil...

„Lékařka mi ale řekla, musím vám oznámit zdrcující zprávu,“ plakala u mikrofonu Valachová. Lékařka pak prý prosila, ať vláda vyhlásí maximální opatření. 

„Lidský život je křehký a musíme udělat vše pro to, aby se tato nákaza nešířila,“ dodala Valachová na závěr svého smutného vystoupení. 

ČSSD prosazuje plán "Obětujme březen," ve kterém navrhuje tvrdá opatření. 

13:10
26. 2. 2021

„Paní profesorka Válková neodešla proto, že by vláda něco pokazila. Paní profesorka Válková odešla proto, že jste bezohledný sobec,“ zastal se vládní poslankyně Heleny Válkové předseda opozičních poslanců za hnutí STAN Vít Rakušan.  

13:05
26. 2. 2021

„Jsou určitá jména, která by na tomto plénu neměla padat a já to nezopakuju. Žádám poslance Volného, aby to vzal zpět, nebo nějak vysvětlil,“ apeloval poslanec ODS Pavel Blažek, podle kterého se za Volného výroky budou na český parlament dívat přes prsty. 

„Pro mě už žádné slovo není tvrdé,“ reagoval Volný, podle kterého česká vláda zabila už 19 tisíc lidí, „a dalších 19 tisíc lidí se chystá,“ dodal nezařazený poslanec. Podle Volného navíc vláda přijímá taková opatření, podle kterých nikdo v České republice nemusí mít nasazenou roušku a nikdo ho k tomu nemůže ani nutit. 

Řízení schůze se mezi tím po Tomiu Okamurovi ujal Pirát Vojtěch Pikal, který opět po vystoupení Volného vyhlásil krátkou „hygienickou pauzu“ na vydezinfikování řečniště.  

13:00
26. 2. 2021

Sněmovna bude jednat bez polední pauzy. 

12:59
26. 2. 2021

„Raději v očích některých nekulturní, ale živý. Můžete být kulturní, jak chcete, nebo se tvářit, že jste kulturní, ale když máte na rukou krev tisíců lidí, tak vám to moc nepomůže. On i takový Mengele byl kulturní člověk,“ řekl na mikrofon směrem k Lubomíru Zaorálkovi poslanec Lubomír Volný. 

Sálem se rozléhalo po těchto slovech bušení do lavic. 

Po Volného vystoupení opět sněmovní personál vydezinfikoval řečnický pult. 

12:52
26. 2. 2021

„Když se mě bude někdo ptát, proč jsme na tom tak špatně, tak mu řeknu, že je to kulturní problém, protože to máme v sobě, porušovat ty pravidla,“ rozkřičel se opět ve Sněmovně ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Politici dnes musí podle Zaorálka předvést, že se dohodli, i když jde o kompromisy.  

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
12:50
26. 2. 2021

„Se všichni chováme jako prasata. Jestli tu máme nějakou epidemii, tak jí můžeme zabránit jen díky tomu, že budeme ohleduplní k ostatním,“  nechal se unést poslanec hnutí ANO Jiří Bláha. Upozornil na to, že kvůli lidem, jako je poslanec Lubomír Volný, který nenosí ve Sněmovně roušku, nemůže devět měsíců ani podnikat. 

„To, že to půlka národa neřeší, nebo řeší jen v zaměstnání, ale jakmile projdou k branám závodů, tak to porušují...Díky tomu jsme zavření,“ dodal. 

Poslanec Lubomír Volný v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
12:44
26. 2. 2021

Václav Klaus vystupuje ve Sněmovně s respirátorem s nezakrytým výdechovým ventilem. Jeho otec - bývalý prezident Václav Klaus - se nyní léčí z nákazy covidem-19. 

12:35
26. 2. 2021

Příspěvek v záchranářských montérkách a o správném smrkání. 

Svým vystoupením pobavil a zaujal poslance Milan Brázdil (ANO). U pultíku vystoupil v záchranářských montérkách. „Nebojte, pane ministře, jsou vyprané,“ řekl. 

V projevu řekl, že sám jako doktor slouží, ale naočkovat se bál, aby nečelil následným otázkám. „Mám nyní strach ze smrti. Chraňte se,“ apeloval na přítomné.

A poslance zároveň poučil, že všichni špatně smrkáme. 

„Jen pár z nás umí smrkat. Vy si tlačíte do nosu větší nálož. A náhle z toho je horší průběh té nemoci. Smrká se tak, že se provede jedna evakuace nosní dírky jedním prstem a následně druhým prstem z druhé dírky. A pak si to necpeme do paranazálních dutin a s větší pravděpodobností neonemocníme, nebo neskončíme až někde na JIP,“ popsal jako lékař správný postup. 

Lidé by jako prevenci měli podle Brázdila používat také solární sluníčko. „Co člověk může použít, je UV záření. Máme ho doma. Horské slunko, to je náhražka za to, že nemůžeme někde k moři. Použijme ho. Ne jen, že je to něco jako spermici…, promiňte, germicidní záležitost, která zničí bakterie a viry, ale je to i něco, co vám vytvoří na kůži vitamín D, což je něco, co vám pomůže v tomto onemocnění,“ dodal Brázdil. „Jsme ve válce,“ apeloval a vyzval všechny, aby vydrželi. 

Poslanec ANO a lékař Milan Brázdil na jednání Sněmovny. (26.2.2021)
12:20
26. 2. 2021

„KSČM říkala při projednávání zákona, že je špatný, že je šitý horkou jehlou,“ řekl ve Sněmovně k zákonu komunistický poslanec Leo Luzar. 

Zkritizoval také zástupce koalice SPOLU, že podpořila zákon za ústupky vládě. „Zákon je nekvalitní, je šitý horkou jehlou a je vytvořený na objednávku. Politickou objednávku a to si lidé nezaslouží,“ rozohnil se Luzar.  

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou  - Blesk
Video se připravuje ...

adeso ( 10. prosince 2020 11:55 )

hodně čtu... takže vím jak se všude v Evropě utahují a šrouby, a u nás se diví tomu, že je to snad parodie to naše rozvolňování Nechápu to, prostě nechápu, všude se okoukává co dělají sousedi a když to zabere zavedou si to taky, ale my ne. Když svět uvolňuje tak my utahujeme. Když svět utahuje tak my uvolňujeme. Prostě my jsme nabl--é Česko a my si to budeme dělat podle našich blbou--ů. Co si o sobě myslí Bartoš, Fiala, Němcová, Rakušan a Petrová (nebo jak se ta koza jmenuje). Těmhle lidem opravdu nevadí ti mrtví, a že jich je od mého posledního psaní o 2500 víc.... Tomu říkám demokracie, čert vzal lidi co umřeli, hlavně že se budou dál válet a lhát v parlamentu. Čím víc vidím jak se o ty posty perou, tak je mi k bli--í.

brano34 ( 10. prosince 2020 11:25 )

Poslanci jsou nemocní hlupáci...nouzák si pak posunou do 1.1., následně do 1.3. a pak do konce roku 2021...
Ať si tedy užijí chřipky plnými doušky

Pollo ( 10. prosince 2020 10:07 )

Bože, krása. To je typické uvažování voliče babišárny?

Pollo ( 10. prosince 2020 10:05 )

Jestli na to potřebuješ zrušení nouzového stavu, to tě kámo fakt lituju!

Pollo ( 10. prosince 2020 10:02 )

Nevíte někdo, v jakém poměru hlasů to odhlasovali? Nechce se mi na stránky Sněmovny. Protože těch keců kolem včera, kolik oponentnīch exhibicí! Díky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa