Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Promořování k vymizení viru nestačí. Strach lidí z očkování mírní odborníci, odhalují mýty

Autor: Sabina Dračková - 
7. prosince 2020
11:15

Národ je potřeba přirozeně promořit a zbavíme se tak viru, vakcína šitá horkou jehlou bude nekvalitní a nebezpečná? I to jsou dezinformace, které stačily k tomu, aby se část Čechů koronavirové vakcíny začala obávat. Šéfka Státního ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) však připomíná, že všechny vakcíny před uvedením na trh čekají těžké zkoušky a očkování je nutnost. Právě proočkování obyvatel dle expertů může vrátit životy lidí zpátky do normálu a nemoci covid-19 se zbavit, nebo ji maximálně omezit. S vakcínou se lidé zbavili v minulosti i dalších nemocí. Navzdory hoaxům o hrozbě autismu.

I přesto, že se o vakcíně mluví jako o možnosti zastavit pandemii a také ekonomickou krizi, řada Čechů zatím váhá, zda se nechat očkovat, až nadejde tato možnost. Jak uvádí Státní ústav pro kontrolu léčiv, Čechy ovlivňuje tlak dezinformací, ale i nedostatek srozumitelných, vědecky podložených informací ohledně vyvíjených vakcín. 

„Očkování je nejlepší ochranou před virovými onemocněními. Čím dříve dosáhneme dostatečného počtu očkovaných osob, tím dříve můžeme čekat návrat společnosti do stavu před pandemií,“ upozorňuje přitom ředitelka SÚKL Irena Storová.

Ministerstvo zdravotnictví si nechalo udělat průzkum veřejného mínění a z toho vyplývá, že zájem nechat se očkovat proti covidu-19 má 39 % dospělých a 16 % lidí zatím váhá. „O očkování mají zájem hlavně lidé nad 60 let. A právě ti podle vládní strategie dostanou vakcínu mezi prvními,“ uvádí ministerstvo a připomíná: „ Očkování je nejefektivnější cesta, jak šíření pandemie zastavit.“

Obavy lidí rozdmýchávají dezinformace

„Dezinformace a hoaxy vzbuzují obavy. Lidé si pak nejsou jisti tím, co je a není skutečné. Pro mnohé, kteří nejsou a ani dosud nebyli v přímém kontaktu s problematikou klinického hodnocení a kteří nesledují zahraniční zdroje či nejsou zvyklí si informace pečlivě ověřovat, je velmi jednoduché dezinformátorům naletět,“ říká výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Podle jeho slov právě to může vést k vyššímu procentu odmítání očkování, kterého se odborníci nyní obávají. „S jistotou totiž víme, že k úspěšnému zastavení šíření viru a návratu do běžného života bez lock-downů nám pomůže pouze dosažení 60–70% proočkovanosti populace,“ dodává.

Promořování by způsobilo kolaps

SÚKL se nyní snaží prostřednictvím vysvětlování mýtů o očkování proti covid-19. „Samovolné promoření není akceptovatelné, neboť by hrozilo velké množství obětí a pravděpodobně také kolaps českého zdravotního systému,“ uvádí Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

I bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ještě jako náměstek tehdejšího ministra Adama Vojtěcha (za ANO) přitom hovořil o promořování, které by mělo pomoci virus zastavit.

Řada lidí tak začala spoléhat na to, že právě promoření je klíčem k úspěchu, ukázalo se ale, že tomu tak rozhodně není. Odborníci se sice shodují, že k zastavení šíření viru covid-19 je potřeba dosáhnout právě 60–70% imunizace společnosti, rozhodně ale ne cestou samovolného promoření.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Spěch se na kvalitě prý nepodepíše

Kvůli tomu, jaká situace kvůli nemoci covid-19 panuje v celém světě, snaží se odborníci výzkum vakcíny zrychlit. Obvykle je to totiž běh na dlouhou trať, což si svět nyní nemůže dovolit, protože na koronavirus stále umírá mnoho lidí.

SÚKL vysvětluje, že se urychlují pouze administrativní kroky a ne tedy posuzování bezpečnosti samotné vakcíny. Zrychlit je možné díky zkušenostem s vakcínami proti SARS, MERS, Ebole a dalším onemocněním. Pomáhá také zařadit dostatečné množství účastníků do klinického hodnocení. Někdy se také slučují jednotlivé fáze studií, stále ale musí být dodržena pravidla pro maximální bezpečnost. Pravidla jsou daná mezinárodním platným souborem nazvaným Správná klinická praxe.

Aby jakákoli vakcína dostala rozhodnutí o registraci, musí být všechny údaje podložené. To má zajistit bezpečnost, kvalitu a účinnost očkovací látky. Ještě před samotnou registrací vakcínu budou posuzovat nezávislé regulační autority. V USA to je třeba Úřad pro kontrolu léků a potravin (Food and Drug Administration, FDA) a v Evropě máme Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (European Medicines Agency, EMA). Pouze vakcíny, které prokáží bezpečnost, kvalitu a účinnost budou registrovány a zamíří na trh.

Kolektivní imunita funguje

Podle odborníků je potřeba zachovat kolektivní imunitu. Když se totiž třeba ve Velké Británii v letech 2003 a 2004 naočkovalo málo dětí proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, nemocných začalo přibývat.

„Potřebné procento proočkovanosti se liší podle typu vakcíny. U spalniček většina zdrojů uvádí nutnou proočkovanost 95 %. U některých vakcín postačí 85 %. Míra návratu nemocí pak závisí na míře proočkovanosti,“ vysvětluje Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Tenkrát však dosahovala ve Velké Británii proočkovanost proti spalničkám pouze 80 %. Nemocní přibývali během dalších dvou až tří let. V roce 2006 773 dětí onemocnělo a jeden dětský život dokonce vyhasl. Jednalo se o první úmrtí na spalničky v Británii za 14 let. V roce 2012 už bylo nemocných před dva tisíce a o rok později propukla ve  Walesu spalničková epidemie. Tu zažehnalo právě až masové očkování.

Mýtus: Očkování způsobí autismus

Zajímavé je, že tehdejší nedostatek očkovaných byl také způsobený hromadou lží a dezinformací. Tenkrát totiž vznikla prokazatelně podvržená studie o souvislosti mezi očkováním a autismem.

„Neznám žádnou studii, která by potvrdila tvrzení o tom, že autismus je způsoben očkováním. Tento mýtus byl opakovaně ze strany mnoha odborníků vyvrácen,“ říká doktorka Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost České republiky.

Podvrh byl prošetřen britskou lékařskou komorou (General Medical Council, GMC), její autor byl za záměrné falšování dat vyloučen z lékařských kruhů.

3R nestačí

Hygienická opatření, na která nás upozorňují ze všech stran, tedy ruce, roušky, rozestupy známé jako „zaklínadlo“ 3R mají vliv na snížení výskytu nemoci.

Ti, kteří si však myslí, že se díky tomu podaří šíření viru zcela zastavit, se pletou. Podle odborníků je skutečnou pomocí až vakcína. „Nejtypičtějším příkladem může být očkování proti závažným hemofilovým infekcím, které u nás bylo zavedeno před několika lety, tedy v době, kdy nemůže nikdo zpochybnit vysokou úroveň hygieny. Až díky očkování došlo k dramatickému snížení výskytu zákeřných epiglotitid neboli zánětů hrtanové příklopky, onemocnění, které ohrožovalo životy dětí. Vliv očkování je zde nezpochybnitelný,“ komentuje Dvořáček.

Právě až vakcína v minulosti snížila výskyt infekčních onemocnění. SÚKL připomíná třeba očkování proti dětské obrně. V roce 1961 se tehdejší Československo stalo díky očkování dětí dokonce první zemí na světě, kde byla dětská obrna vymýcena na národní úrovni, připomíná státní ústav.

Dalším příkladem je vymýcení neštovic. Tedy těch pravých, které jsou velice závažným onemocněním. Ve 20. století kvůli neštovicím zemřelo 300–500 milionů lidí na celém světě.

Vakcína pro Čechy prý bude „maximálně prověřená“

Jak uvádí šéfka SÚKLu Storová, stejně jako v minulosti u jiných onemocnění  je i nyní u koronaviru očkování jediným východiskem, jak virus potlačit a vrátit život do běžných kolejí.

„Proces testování a schvalování vakcíny se řídí přísnými pravidly a ani v případě vakcíny proti covid-19 tomu není jinak. Na očkovací látky jsou z pohledu bezpečnosti a účinnosti kladeny vysoké nároky,“ říká Irena Storová.

„K českým pacientům se tak dostane pouze maximálně prověřená vakcína,“ podotýká ředitelka, podle níž je přirozené, že lidé mají kvůli dezinformacím obavy z nových vakcín.

Video  Žně internetových obchodů: Česká dvojka Mall.cz si prošla největším náborem lidí vůbec  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 7. prosince 2020 13:35 )

Strach z očkování zmírníte snadno páni odborníci. Když půjdete první a po pěti letech budete všichni naživu a bez komplikací. Mě osobně takováto odborná studie stačí.

mak ( 7. prosince 2020 13:10 )

"Podle odborníků je potřeba zachovat kolektivní imunitu. Když se totiž třeba ve Velké Británii v letech 2003 a 2004 naočkovalo málo dětí proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, nemocných začalo přibývat."


Kolektivní imunita je fikce.
A nemocných na spalničky začalo přibývat, protože vakcína nemá celoživotní účinnost, ale jen na pár let a zto ještě možní, vždycky tyhle nemoci chodily ve vlnách. Taky byly příušnice u teenagerů... tak se ve školkách u nedávno očkovaných vysktuje černý kašel... taky spousta lidí po očkávní žádné protilátky na ty nemoce nemá... Ostatně většina očkovaných na chřipku tou chřipkou taky onemocní, akorát mají horší průběh.

A klinické studie? To nemají žádná očkování, ani ta stará, žádné studie srovnávající zdraví očkované a neočkované populace a jejich odolnost vůči nemocem NEEXISTUJÍ... a tak\ klinické studie na covid nemůžou existovat, kdž je tu vakcína sotva pár týdnů, a oni budou tvrdit, že se vám to stopro neprojeví třeba jako revma za 2 roky.
A s tou boreliozou už něco udělali? Ne? Ta se chytne snadno, kl횡%t. encefalitida ne, ale na bor. není očko, tak strašej klášťovkou....
A že neočkujou proti mononukleoze a nestrašej tím virem... všichni jsme ho potkali, onemocněli jen někteří, a z toho někteří převelice těžce, na dlouho, měsíce až roky, a někteří umřeli.
Tak ať jdou výrobci a propagátoři příkladem a nechají se naočkovat, veřejně, pod dohledem, že fakt, taky Prymula, Blatný, Babiš, Zeman a všichni. A samozřejmě všichni ti, kdo chtějí. A ti, co nechtějí, ať se neočkoují. Očkovaný jedinec je přece chráněný očkováním, nikdo už ho pak neohrožuje. (Kromě několika tisíc dalších virů a breberek.)

abil ( 7. prosince 2020 12:27 )

Jak si muzeme byt jisti, ze propagatori ockovani maji ve vsem pravdu a 'dezinfatori' nemaji! Kolik existuje zmanipulovanych studii, kolik studii se sije na miru zadavatelum. A nejsou nezname pripady, kdy byla vakcina schvalena, zacalo se ockovat a nakonec musela byt stazena, protoze se ukazalo, ze neni bezpecna. Treba ockovani proti viru zika v jihoamerickych zemich a nasledne rozeni velkeho mnozstvi deti s nevyvinutou lebkou. Nebo ockovani proti nevolnosti v tehotenstvi a porody postizenych deti. Take tezko vysvetlite maminkam, ktere nechaly naockovat uplne zdrave dite, a po ockovani se z nej stalo apaticke dite, ktere zapomnelo to, co uz drive umelo, ze ockovani neskodi. Sama mam vnuka, ktery se narodil zdravy a dobre se vyvijel a po ockovani se zmenil, uplne se prestal usmivat, objevila se u nej vyvojova porucha a dnes je autista. Nepopiram existenci covidu, zemrela na nej jedna ma znama, pomerne mlada, ale to, co se deje, je uz daleko za carou. Je dulezite nosit vhodne rousky na urcitych mistech, je dulezite dodrzovat odstupy a vyhybat se mistum z mnoha lidmi, ale snaha o ockovani za kazdou cenu a vsech, kdy neockovani muzou mit velke problemy, je naprosto nepripustne. Vypada to, ze nejde o to udrzet lidi zdrave, ale naockovat je ! A to podezrele je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa