Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vakcínu už koupíte v temném koutě internetu, „zahrabanou“ mezi drogami. Policie je ve střehu

Autor: Markéta Mikešová - 
5. prosince 2020
05:00

Bylo to místo, kde se dříve vyskytovaly hlavně drogy, dětská pornografie či falešné doklady. Na jaře se mezi zbožím začaly objevovat roušky a dnes tu najdeme vakcíny proti covidu. Pandemie proměnila i dark web, skrytou část internetu, která je rejdištěm nejrůznějších zločinců. Ti vycítili příležitost a svou aktivitu v posledním roce částečně přesměrovali právě na produkty spojené s koronavirem. Často jde o nebezpečné padělky a neschválená léčiva, jejichž nákup je problematický nejen proto, že je nelegální – můžou být i život ohrožující. Mluvčí policejního prezidenta Ondřej Moravčík pro Blesk Zprávy potvrdil, že policie situaci monitoruje.

Podrobnou analýzu koronavirových aktivit na dark webu přinesla agentura Bloomberg. Podotkla, že pandemie přinesla do tohoto temného zákoutí internetu úplně nový typ zboží, především zdravotnického, kterým se zločinci snažili vydělat na aktuální pandemické situaci. Dosud zde přitom hrály prim drogy, zbraně apod. prodávané za kryptoměny.

Pravděpodobně nejméně překvapivý příklad jsou roušky a respirátory. Když v březnu nastal jejich celosvětový nedostatek, jedním z míst, kde stále byly k dostání, byl dark web. Samozřejmě za patřičně nadsazenou cenu. Větší variabilitu nabídka dostala až s postupujícími týdny, například v dubnu jeden z prodávajících nabízel velkoobchodní množství plicních ventilátorů. Lidé si jich koupili nejméně 300.

V květnu zas byla k nalezení infikovaná krev a sliny, nabízel ji zde přímo španělský lékař. Není příliš jasné, zda pro zájemce, kteří by chtěli nakazit své okolí či kvůli obsaženým protilátkám, obě varianty jsou stejně reálné. Šlo ale o přechod k obskurnějšímu typu zboží.

Celou samostatnou kategorii pak tvoří „zázračná léčiva“ proti covidu. Obvykle tím byly míněny léky, o kterých někde proběhlo, že mají potenciál proti nákaze pomoci, ale ještě nebyly schválené. Takto tu lidé prodávali například regeneron, přípravek použitý k léčbě amerického prezidenta Donalda Trumpa nebo antimalarikum hydroxychlorochin.

Nechybí ani vakcíny, jež prodejci na dark webu inzerují od jara. Tehdy tak nazývali plazmu uzdravených pacientů, nyní tvrdí, že se dostali k těm reálným. Jedna dávka vakcíny od Pfizeru zde vyjde na 1300 dolarů (cca 28 tisíc korun), objevují se ale i nabídky za 25 tisíc dolarů (545 tisíc korun). „Tohle je jediný způsob, jak se vyhnout smrti,“ nebojí se využívat strachu podvodníci. Také k příspěvkům přidávají konspirační teorie o tom, jak „farmaceutické firmy už vakcíny dávno mají, jen si je drží, aby zvedly jejich cenu“.

Hazard se zdravím

Problematické jsou tyto nabídky hned z několika důvodů. Ten nejzjevnější – celé je to nelegální činnost. Ale hlavně často jde o pouhé padělky, kterými si můžete velmi ublížit, někdy dokonce fatálně. Nikde nemáte záruku, co kupujete, nějakému anonymovi na internetu je úplně jedno, co s vámi bude. U žádného úřadu si stejně stěžovat nemůžete. Záleží mu hlavně na tom, aby vydělal.

A i kdyby nastala hypotetická situace, že produkt je pravý (což spíš nebude), existuje dobrý důvod, proč se například hydroxychlorochin neprodává volně v lékárně jako první pomoc při covidu. U části nakažených může vyvolat smrtelné srdeční arytmie. Podobné je to u dalších léčiv, buď se jejich účinek nepotvrdil, nebo patří výhradně do odborných rukou.

Vakcíny jsou pak celý samostatný případ. „Očekává se, že padělané verze značek budou rychle cirkulovat, aby byla uspokojena vysoká poptávka,“ varoval v pátek Europol a potvrdil, že na reklamy pochybných vakcín zneužívající jména reálných farmaceutických firem již na dark webu narazil.  

„Tyto padělané vakcíny mohou představovat významné riziko pro veřejné zdraví, pokud jsou neúčinné nebo toxické vzhledem k jejich výrobě v laboratořích bez požadovaných hygienických norem. Je možné, že budou obíhat na nezákonných trzích nebo budou uvedeny na legální trh,“ popsal evropský policejní úřad.

Česká policie v pozoru

Skupina odborníků na kyberbezpečnost CTI League odhaduje, že na dark webu je inzerované covidové zboží v hodnotě nejméně 100 milionů dolarů. Zkoumala 25 největších místních tržišť a odhalila, že deset procent z nich obsahovala koronavirovou tématiku.

Jak moc jsou tyto produkty výnosné, nelze zjistit. Nicméně Úřad OSN pro drogy a kriminalitu už v létě varoval, že tradiční prodejci drog zřejmě přejdou na zdravotnické zboží, což naznačuje, že sumy nebudou malé. „Covid je pro dark web něco jako Black Friday výprodej,“ zhodnotil zástupce skupiny Sean O’Connor pro Bloomberg. Podle něj představuje pandemická tematika pro zločince dobrý marketingový nástroj.

Situaci sledujte také česká policie. „Spolupracujeme i se zahraničím, mimo jiné v rámci struktury Interpolu. A monitorujeme tuto situaci, protože to je aktuální téma, každopádně nemáme žádný příklad, že bychom něco takového zaznamenali tady u nás,“ popsal pro Blesk Zprávy mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Jedním dechem ale dodal, že podrobnosti stejně nemůže sdělit, aby to nenarušilo případné sledovací operace. Agenda léků pak spadá hlavně pod Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), podotkl.   

Česká policie si na poli odhalování trestných činů na dark webu připsala tento rok úspěch, kriminalisté z Národní protidrogové centrály zatkli v červnu Čecha, který spravoval jedno z tamních drogových tržišť. Šlo o první případ, kdy mělo Česko aktivní podíl na shození podobné sítě.

Co je dark web

Dark web spadá pod část internetu, která se nazývá deep web. Obsah vyskytující se na deep webu není přístupný pomocí klasických webových vyhledávačů, například přes Google se do něj nedostanete – řečeno ajťáckou mluvou není indexovaný. To znamená, že k přístupu potřebuje odkaz a často heslo. Jde například o různé informační systémy, vládní databáze, bankovní účty apod.

Zatímco na deep webu se nelegální aktivita obvykle nevyskytuje, na dark webu už ano. Je to proto, že tento „temný internet“ využívá sérii softwarových nástrojů, díky kterým jsou jeho obsah i adresy zcela anonymní, celá komunikace je šifrovaná. Vystopovat člověka na dark webu je velmi těžké, zároveň potřebujete speciální prohlížeč nazvaný Tor, abyste se do něj dostali.

Nutno nicméně dodat, že samotný dark web nelegální není. Nezákonné jsou jen aktivity, které zde probíhají. Protože je zdejší prostředí maximálně anonymní, sbíhají se sem nejrůznější zločinci obchodující s těmi nejhoršími věcmi, které si člověk dokáže představit. Ale také třeba aktivisté nebo novináři, kteří potřebují skrýt svou identitu před extremistickými režimy.

Video  Českolipští policisté pomáhají na covidových odděleních.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa