Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko čeká na vakcínu. Experti promluvili o neochotě lidí nechat se očkovat i rizicích

Autor: Nikola Forejtová - 
4. prosince 2020
05:15

K vakcíně proti koronaviru se upíná řada nadějí, průzkumy však naznačují, že o očkování řada Čechů nestojí. Experti varují před dopady odmítání očkování. Česku hrozí nejen pomalejší návrat do běžného života. Dle odborníků přitom bude vakcína bezpečná i přes její rychlý vývoj. A virolog Jan Černý míní, že si díky vakcíně bude naočkovaný imunitní systém virus pamatovat déle, než imunitní systém, který se s nákazou vypořádal v terénu. 

Česko čeká na vakcínu proti covid-19, cca 5,5 milionu lidí by rád nechal otestovat ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) do konce léta 2021, jak uvedl během čtvrtečních interpelací ve Sněmovně. Testování však má být dobrovolné. A panují obavy, jak k němu lidé ve skutečnosti přistoupí.

„Česká republika má nyní závazně objednáno dostatečné množství dávek pro cca 5,5 milionu obyvatel ČR, další dodávky jsou v jednání. Vakcín tedy bude celkem dodáno dostatečné množství pro všechny zájemce,“ potvrdila Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Cílem resortu je proočkovat 65-70 procent obyvatel, tedy dostatek lidí, aby to vedlo ke kolektivní imunitě ve společnosti. Zatím to ale vypadá, že ne každý Čech se bude chtít od ledna naočkovat. Podle řady průzkumů o tom polovina Čechů ani neuvažuje. Výsledky agentury STEM/MARK dokonce ukázaly, že se nechce vakcinovat nadpoloviční většina. 

Češi o vakcíně moc neví, míní expert

Podle expertů může být za vlažným zájmem o vakcínu, která by mohla za koronakrizí udělat pomyslnou tlustou čáru, velmi malá informovanost o očkovacím plánu, ale třeba i o samotných účincích očkovací látky. 

„Postrádám cílenou kampaň, která by populaci přesvědčovala o tom, že na ni mají jít a proč. Bylo by výborné, kdyby se předělala písnička přemluv babičku a dědu, ať jdou k volbám, na to, aby se šli nechat očkovat,“ míní Ladislav Machala z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Machala, který má i německé kořeny, dodává, že právě u našich sousedů jede masivní kampaň pro očkování už delší dobu. „Jede to tam ráno, v poledne i večer v televizi. Vysvětlují, proč je to dobré (...) Kdyby se třeba prezident Miloš Zeman obrátil k voličům, tak by to od něj vzali,“ konstatoval během online diskuze Vakcína proti Covid-19 a jak dál?

Odbornice: Důležité je nestrašit

Souhlasně k tomu kýve hlavou i  komunikační poradce projektu Medici PRO očkování Karolína Hájková, která vede osvětovou kampaň ohledně očkování nejen na covid-19, ale také na chřipku a ostatní dostupné vakcíny. 

„Komunikační strategie tu měla být ještě předtím, než se o problému začalo diskutovat. Nevidím žádnou velkou kampaň. Restrikce jako zákaz cestování není pozitivním motivátorem. Musíme ukazovat, že vakcína funguje, ale nestrašit. Strašení není dobrý přesvědčovací nástroj,“ komentovala během diskuze.

Podle Hájkové se také účinně nebojuje proti dezinformacím, které se objevily společně s počátkem pandemie. Nepravdy o vakcínách se objevují již teď, ať už ohledně toho, že vám s vakcínou vstříknou do těla čip, nebo že je naplněna smrtícími látkami. 

Obavy z informační mlhy

Řada lidí navíc může být odrazena možnými negativními účinky, jaké může mít ostatně každá vakcína. 

„Doufám, že se to nepotáhne ve vlně, kdy vám známý řekne – teď jsem se očkoval a tři dny jsem trpěl – ale obávám se, že ta informační mlha půjde tímto směrem,“ uvedl pro Blesk Zprávy virolog Jiří Černý.

První dávky by se měly k pacientům dostat v lednu, jak uvádí ministr Blatný. „V současné chvíli není žádná vakcína proti covid-19 v EU a tím pádem ani v ČR registrována. Dále se bude postupovat dle očkovací strategie, tzn. přednostně budou očkovány zranitelné skupiny obyvatel, senioři a také zdravotníci,“ dodává pro Blesk Zprávy.

Kolektivní imunita a oslabený virus

Ohledně časového plánu na proočkování lidí virolog Černý poznamenává, že když se chce, může jít relativně rychle i to, aby se vakcíny skutečně dostaly do českých těl. 

„Byl jsem v Sao Paulo před třemi lety při epidemii žluté zimnice a tam byli schopni očkovat statisíce lidí denně, protože se snažili udělat to rychle (...) Osobně si myslím, že celou republiku neproočkujeme, ale k lidem, kteří o to projeví zájem, to stihneme do léta,“ řekl Blesk Zprávám Černý. 

Černý ale doufá, že zájem projeví více lidí, než odhadují průzkumy - jinak bychom nemuseli dosáhnout kolektivní imunity. Stejného názoru je i Machala, který k tomu ale dodává, že při počátcích vakcinace bude nejdůležitější dostat vakcínu k ohroženým skupinám a k lékařům. „Virus bude sice cirkulovat dále, ale ve stále menší a menší míře,“ vysvětloval Machala. 

Poradit se před očkováním s praktikem

Oba experti pak nachází názorovou shodu i v tom, zda-li je vakcína nebezpečná. Zjednodušeně by se dalo říci, že ne.

„Vždy je nutné se pobavit s praktickým lékařem. Vakcíny mohou obsahovat látky, na které konkrétní člověk může být alergický,“ doporučuje Machala.

Jedním dechem ale dodává, že to, že je někomu špatně po vakcinaci, neznamená, že vakcínu tělo přijalo špatně. „Případy, kdy se po očkování u člověka projevila komplikace, jsou případy, kdy by se komplikace objevily i v případě pravé nákazy,“ dodává.

Vakcíny přinášejí naději, ale ne všem. Vakcíny přinášejí naději, ale ne všem. | Reuters

Podle Hájkové si navíc řada lidí neuvědomuje, že tělo potřebuje i na boj s vakcínou klid, aby si imunita dokázala vytvořit protilátky. „Lidé nám říkali, že už znovu nepůjdou na očkování na chřipku, protože jim bylo dva dny zle. Pak se ale dozvíme, že po vakcinaci šli na dvě hodiny do posilovny,“ uvádí na příkladu. 

Černý také zmiňuje možnost, že by si mohla imunita po vakcinaci pamatovat virus déle, než poté, co virus prodělá. „Nemám to ale podložené. Nicméně první pokusné osoby už byly očkovány někdy na jaře,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Běžné očkování společně se chřipkou?

O možnosti dlouhodobější imunity se rozhovořil během diskuze i Machala. „Stále ještě nevíme, jestli budou v těle déle než jeden rok, protože ten vývoj ani rok netrval,“ uvedl s tím, že ukáže čas.

Prozatím je v platnosti tvrzení, že imunita si udržuje protilátky asi 90 dní po prodělání nákazy. „I kdyby to ale jen byla krátkodobá ochrana, pomůže nám to se pomalu dostávat do normálů. Mohlo by se v budoucnu očkovat společně s chřipkou,“ dodává.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

laskava ( 5. prosince 2020 10:11 )

Souhlasím s Vámi. Taky je mi šumák, jestli se někdo doví, co dělám, zas tak moc co tajit nemám. Štve mě ale spíš zdravotní hledisko, nedostatečně odzkoušená vakcína. A upřímně, ani tak nevěřím čipu ke sledování lidí, jako tomu, že "ti nahoře" si nechají píchnout skutečnou vakcínu, spíš to bude placebo,aby lidi oblbli. Ale třeba se hoodně mýlím a to bych byla ráda.

gabreta ( 4. prosince 2020 12:05 )

Nechat se dneska očkovat mi přijde tak bezpečné, jako vyskočit z letadla s předraženým padákem, od Mirka Kalouska!!

hejhej ( 4. prosince 2020 11:23 )

Neprobádaný virus, na rychlo vyrobená vakcína, ale peníze farmaceutických firem na prvním místě. Naše rodina se v žádném případě nenecháme.

illyria ( 4. prosince 2020 10:54 )

.-) mě se fakt libí, jak jsou někteří lidi naivní... I kdyby předělali všechny písničky na vakcinační, tak prostě se většina naočkovat nenechá... Pamatuje si komunistickou propagandu... Místo aby propagovali vitamín C, D, pohyb, zdravý životní styl... Tak budou cpát prachy do korporací...

lucie13 ( 4. prosince 2020 10:48 )

Já si myslím, že s tím testováním by dobrovolně měl začít pan Blatný s rodinou, dále naše vláda a vládní úředníci s rodinami, dále ti všichni experti s rodinami. Pár lidí se jim vystrašit podařilo, kteří půjdou dobrovolně.
Nevím, co tu straší s nějakou reklamní masírkou z Německa? Vrazit další peníze daňových poplatníků do reklam, abychom ráno, v poledne i večer slyšeli, jak je tato po”revoluční” první RNA vakcína 3. generace, která byla díky “corona-krizi” schválena ve zkráceném schvalovacím procesu, super a bezpečná? V Německu jako takovém, je dle RKI polovina lékařů neočkovaná a neexistuje tam povinnost, nechat se očkovat. To leda že by někdo “vyhrabal” praktiky komunistů a posílal na lidi policajty a ty je dovlečou k dobrovolnému očkování vždyť už tu jeden z prvních případů máme, kdy chtěly nutit očkovat 10letou holku proti tetanu.
Takže nějaký ten soudce rozhodne, že si proočkujeme dobrovolně důchodce, jelikož oni již díky své demenci nechápou, že to je pro jejich blaho a blaho společnosti? Samozřejmě na tom zase není nikdo finančně zainteresovaný a nikdo tu celou dobu úmyslně neprodukoval vysoká čísla covid nemocných či mrtvých? Český statistický úřad covid statistiku jako takovou nedělá, prý ministerstvo zdravotnictví- chtěla jsem si ověřit nějaká data a byla v kontaktu s ČSÚ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa