Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česká vakcína nebude, „spolkla“ 4 miliony Kč. A Blatný zmínil časový plán na očkování Čechů

Aktualizováno -
3. prosince 2020
21:21
Autor: ČTK - 
3. prosince 2020
16:25

Pokračovat ve vývoji české vakcíny proti covidu-19 není podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) důvod, protože brzy bude k dispozici vakcína komerční. Projekt považuje za úspěch, řekl na čtvrteční tiskové konferenci. Vývoj vakcíny, kterou někteří odborníci kritizovali, v první fázi stál podle něj 4,3 milionu korun. Pro EU zatím není komerční vakcína schválená, očekává se v lednu. Proočkování 5,5 milionu lidí má být v ČR do konce léta 2021, míní Blatný.

ČR disponuje týmem odborníků, který je schopen ve velice krátkém čase naplnit úspěšně první fázi vývoje nové vakcíny. V krátké době bude dostupná vakcína komerční, proto není důvod v projektu pokračovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Byla vyvinuta vakcína, která je schopná vytvořit imunitní odpověď u myšího modelu. To vakcína měla za úkol a to splnila,“ dodal.

Podle něj je dohoda, že výzkumný tým bude udržovaný v pohotovosti, pokud by byl znovu potřeba. Pracovali v něm odborníci ze Státního zdravotního ústavu, Ústavu hematologie a krevní transfuze a Institutu klinické a experimentální medicíny.

Blatný: Díky EU bude v ČR vakcína pro všechny zájemce

Podle vědeckého garanta projektu Marka Petráše příprava projektu začala už v březnu, dva měsíce před jeho představením veřejnosti byla první fáze vývoje dokončená na konci září. K dokončení finálního projektu, který by se mohl začít klinicky testovat, by podle něj bylo třeba asi 150 milionů korun a šest až dvanáct měsíců.

Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při spuštění projektu v květnu řekl, že je důležitá soběstačnost. Koordinátorka vědeckého týmu, poslankyně ANO Věra Adámková tehdy řekla, že se Česko nemůže spoléhat na ostatní. „Světová zdravotnická organizace v minulých dnech oznámila, že jsou si prakticky jistí, že nebude dostatek vakcíny pro všechny zájemce. Takže se to potvrdilo,“ řekla ve čtvrtek Adámková. Ministr Blatný ale ujistil, že díky EU bude v ČR vakcína pro všechny zájemce.

Ministr odhaduje první očkování v zemi koncem ledna

Český projekt si vysloužil i kritiku. Například bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula ČTK v květnu řekl, že většina světových týmů jde při vývoji vakcíny jinou cestou než tým Adámkové. Místo inaktivovaného viru volí mikroorganismy, které jsou schopny vyvolat imunitní odpověď, a do nich vpraví genetickou informaci viru. Další odborníci se podivovali nad tím, že výzkum vede kardioložka.

Vakcíny proti viru SARS-CoV-2 nyní vyvíjí a testuje řada farmaceutických firem a vědeckých pracovišť. Ruští vědci v srpnu představili vakcínu Sputnik jako první oficiálně dokončenou. Někteří odborníci ji ale nepovažují za důvěryhodnou, protože neprošla třetí fází klinických testů.

O schválení pro použití v EU mají požádáno dvě vakcíny, očekává se v první polovině ledna. První použití v ČR ministr Blatný odhaduje v takovém případě na přelom ledna a února.

Blatný: Proočkování 5,5 milionu lidí do konce léta 2021

Proočkování 5,5 milionu lidí v české populaci, které plánuje vláda, by přitom podle Blatného mělo být provedeno do konce léta příštího roku. Ministr to dnes uvedl ve Sněmovně v rámci interpelací.

„Když půjde všechno tak, jak je naplánováno, tak proočkování zhruba těch 5,5 milionu lidí, což je zhruba 60 - 70 procent dospělé populace, by mělo být ukončeno na sklonku léta příštího roku,“ podotkl ministr.

Vláda má zatím očkování zajištěno pro 5,5 milionu lidí, uvolnila na to celkem 3,4 miliardy korun. Pro dalších až 10,6 milionu lidí si je může ještě doobjednat.

Ministr poslancům potvrdil, že strategie počítá nejprve se očkování lidí nad 60 let věku, kteří patří mezi nejrizikovější skupiny, lidí s chronickými onemocněními a zdravotníky na exponovaných místech, což představuje řádově tisíce až desítky tisíc lidí. Očkování by měli podstoupit v očkovacích centrech nebo u svých praktických lékařů. Vakcína bude všem hrazená z veřejného zdravotního pojištění a očkování nebude povinné.

Zatím není jasné, kolik vakcín nakonec bude Česko potřebovat. Podle zářijového průzkumu agentury STEM/MARK se očkovat nechtělo 58 procent lidí. Další průzkum agentuře podle Blatného zadalo ministerstvo zdravotnictví, výsledky bude mít v pondělí.

Video  Nový Protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES.  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 3. prosince 2020 20:34 )

V ukradených 500 miliaardách s 4 miliony úplně ztratí. Zase si předstíráním někdo namastil kapsu. Copak to bylo za kamárádíčka ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa