Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Takhle se lže o vakcíně: Sterilizace, zabíjení i změna DNA, hoaxy straší i ochrnutím

Autor: Sabina Dračková - 
30. listopadu 2020
05:30

Svět a s ním i Česko čeká na spolehlivou vakcínu proti koronaviru, mezitím ale přichází spíš hromada dezinformací. Sterilizace obyvatel, vyhlazení lidstva, ale i postižení ledvin a všeřídící Bill Gates - to jsou jen některé z nich. Někdy zní jako „přitažené za vlasy“, jindy jsou ale tak propracované, že jim lidé věří víc než státním autoritám a seriózním médiím, které informace několikrát kontrolují a ověřují. Velký problém s dezinformacemi kolem vakcíny má Česko i podle ministra zdravotnictví Jana Blatného. Češi zatím moc neprojevují o očkování proti covidu-19 zájem. Ministerstvo přitom má v plánu objednat tolik vakcín, že by se mohli naočkovat všichni obyvatelé a ještě o polovinu víc. To vše ale až ve chvíli, kdy testy ukážou, že je vakcína opravdu bezpečná a spolehlivá.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal slyšet, že proočkovanost populace proti novému typu koronaviru by kvůli účinnosti měla dosáhnout 65 až 70 procent. V pondělí dokonce oznámil, že má Česko ve společné dohodě států Evropské unie objednanou vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel a vakcíny pro dalších až 10,6 milionu obyvatel jsou v záloze od dalších výrobců.

„Měli bychom jí tak mít až pro 16 milionů lidí, což je více než je obyvatel ČR,“ řekl Blatný, který připravuje strategii, jež určí, kdo dostane očkování jako první.

Ve hře i pro ČR je 7 firem

Všechny vakcíny, které bude Česko nakupovat, budou vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou. Země EU může vakcíny koupit jen v případě, že projdou všemi testy a budou schválené. Pokud se tak stane, dávky pro prvních 400.000 lidí by mohly přijít už koncem roku 2020.

Vláda už dříve schválila odběr tří milionů dávek jiného druhu séra od firmy AstraZeneca. Tou bude možné naočkovat 1,5 milionu lidí, protože jsou vždy potřeba dvě dávky. Nyní se ale objevují kolem této vakcíny pochybnosti. Shrnujeme je v tomto článku:

Vakcínou od firem BioNTech a Pfizer se naočkují dva miliony Čechů a stejné množství bude mít ČR i od firmy Johnson & Johnson. Zatím bez určeného množství je objednávka od firmy Sanofi. Komise podle materiálu jedná také o očkovací látce pro nejvýše 2,56 milionu lidí od firmy Curevac, pro maximálně 950.000 lidí od firmy Moderna a až 3,5 milionu lidí od firmy Novavax, která část očkovací látky vyrábí i v Česku.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Průzkumy: Češi očkování spíš nechtějí

Průběžně se však také zjišťuje, jaký zájem vůbec Češi o očkování, které má pomoci v boji proti zákeřnému koronaviru, mají. Ze zářijového průzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že se skoro tři pětiny Čechů očkovat nechtějí.

Podobný průzkum dělala na přelomu října a listopadu firma European National Panels a zjistila, že ochota Čechů k očkování proti předchozímu zjištění ještě mírně klesla. Uvedla, že očkovat by se nechalo 36 procent občanů ČR. Naopak 46 procent o tom neuvažuje a zhruba pětina není ještě rozhodnuta.

Menší ochotu nechat se očkovat mají podle průzkumu ženy, lidé na Moravě a obyvatelé větších měst. Mezi důvody neochoty se očkovat se řadí nedůvěra v očkování obecně, ale i obavy z nedostatečného prověření vakcíny. Lidé zmiňovali i to, že covid-19 podle nich není závažným onemocněním, že vakcína nemusí být dost účinná nebo že by očkování mohlo mít vedlejší účinky.

Blatný varoval před dezinformacemi

Ministr zdravotnictví Blatný však slibuje, že se jeho resort bude snažit vysvětlit občanům, že pokud se dostaneme na 65 až 70 procent proočkovanosti, budeme „mít vyhráno“. V souvislosti s tím upozornil, že se objevilo obrovské množství dezinformací o vakcinaci. Na tiskových konferencích několikrát vyzval novináře, aby pomáhali hoaxy vyvracet, a lidi, aby neověřené informace z neznámých zdrojů nebo konspiračních webů nešířili.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by měla vláda spustit  informační kampaň, která očkování podpoří. „Protože ty antikampaně odpíračů už na internetu běží dávno, přitom vakcína je skutečně světlo na konci tunelu,“ řekl.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hoax: Vakcína z potraceného lidského plodu

To, že si dezinformátoři smlsli na koronaviru, se ukazuje už od začátku jeho šíření po světě. Jednou ze známých dezinformací je třeba to, že je celá koronavirová pandemie falešná. I v Česku se ale ve velkém řešilo třeba to, že žena měla údajně dostat zprávu o tom, že je pozitivní, i když jen stála ve frontě a na test nakonec nešla, vzápětí se ukázalo, že jde o nesmysl.

Zejména u vakcín je ale dezinformací tolik, že je velice náročné informace stíhat ověřovat a vyvracet. Pravdivá informace se navíc nešíří většinou tak rychle jako šokující, avšak falešné zprávy.

Řadu dezinformací šíří projekt jménem Otevři svou mysl. Autoři se ve videích snaží lidem namluvit, že vakcína od firmy AstraZeneca obsahuje látky z nenarozených dětí, přesněji z potracených lidských plodů. A používají k tomu navíc dost důrazné věty, což je často znakem neseriózního článku: „Toto jsou fakta, sdílejte je se všemi svými skupinami, s kýmkoliv, kdo si do sebe nechce dávat fragmenty tkání z potracených lidských plodů nebo nechat měnit svou DNA. Toto jsou fakta, toto je balení vakcíny covid-19 od firmy AstraZeneca. Přímo před vámi, podívejte se na to.“ Jak ověřila agentura Reuters, nic takového vakcína neobsahuje.

Zavádějící zprávy o zabíjení žraloků

Další falešná zpráva informuje o tom, že prý kvůli výrobě vakcíny musejí umírat žraloci. Opírá se totiž o fakt, že se při výrobě některých vakcín používá živočišný olej skvalen, který produkují žraločí játra.

Pravdou však je, že tuto látku už neobsahuje ani většina vakcín proti chřipce a používala se spíš v minulosti. Ani tak se kvůli tomu nemuseli žraloci masově vybíjet. Ročně se jich zabijí miliony bez ohledu na koronavirus nebo potřebu vakcíny a potřebný olej skvalen se případně bere z těchto zvířat.

Ne/povinné očkování

Další ze zpráv, které mají za cíl jen oklamat čtenáře, pojednává o povinnosti nechat se očkovat. „Teď už nejde o covid podvod a nějaké zlodějiny. Jestli tu vládu nesvrhneme, nacpou do nás jedovaté vakcíny. Už změnili zákon a je to povinné,“ tvrdí autor obrázku, který koluje na sociálních sítích.

Česká vláda přitom dlouhodobě deklaruje, že očkování rozhodně povinné nebude.

Dezinformátoři útočí: Změna DNA i sterilizace

Dezinformátoři sází hlavně na to, že v lidech vyvolají strach, nedůvěru a obavy buď o život svůj, anebo svých blízkých. Český tvůrce Michal Shark Hašek třeba mluví o tom, že vakcína může změnit DNA člověka. V těchto kruzích se tvrdí, že vakcíny obsahují DNA jiných lidí, zvířat či dokonce nějakého mimozemského druhu. Ačkoliv to pro mnohé zní naprosto absurdně, vzhledem k tomu, jakým způsobem dezinformátoři informace podávají, mají mnoho sledujících, kteří jim a jejich videím či článkům věří. Často se také schovávají za rádoby odborně působící zdroje.

Jinak tomu nebylo ani u falešných zpráv o tom, že očkování má ve skutečnosti lidi plošně sterilizovat. Autoři dokonce zmiňují i snahu o úplné vyhlazení lidstva a často přidávají jméno zakladatele společnosti Microsoft Billa Gatese, který prý za řadou nekalých plánů stojí. Opět i zde upozorňujeme, že nic takového se nikdy neukázalo jako pravdivá informace.

V Těšíně spustili hoax omylem

Jak snadné je, aby se po internetu šířily nepravdivé informace neboli hoaxy, dokazuje i nedávný příklad z Těšína. Na začátku byla jen snaha ředitelky domova důchodců na pokyn lékaře zjistit, kteří z klientů by se nechali očkovat, až bude hotová a schválená vakcína k dispozici.

Zjišťovala to i telefonicky nebo e-mailem u opatrovníků a příbuzných. Většina předběžně souhlasila, ale našlo se pár těch, kteří chtěli písemný formulář. A tak ředitelka použila formulář, kterým dřív dávali klienti svolení k očkování proti chřipce. V tom ale zůstaly uvedené vedlejší účinky a rizika.

„Alergická reakce vedoucí ve zvláštních případech k selhání oběhového systému (šoku), ve velmi vzácných případech otok, nejvíce na hlavě a krku, včetně obličeje, rtů, jazyka, hrdla, nebo dalších částí těla,“ uváděl dokument a zmiňoval také zánět cév, přechodné postižení ledvin, křeče, závratě, ale i ochrnutí části, celého těla či snížení počtu krevních destiček. Přitom žádné z vedlejších účinků zatím ve skutečnosti známy nejsou, protože vakcíny ještě nejsou hotové.

„Výčet nežádoucích účinku je nešťastný. Jedná se o nežádoucí účinky, které máme uvedené ve formuláři k souhlasu/nesouhlasu s očkováním proti chřipce. Tvořil ho lékař. Je používán a podepisován k souhlasu od 16. 9. 2014 bez jakýchkoliv námitek,“ řekla serveru Manipulátoři ředitelka Mariola Nožičková a dodala: „Vycházeli jsme z toho, že vedlejší účinky jsou možné vždy a původcem SARS-CoV-2 je vir. Chřipku vyvolává také vir, z toho vyplývá, že mechanismy k tvorbě protilátek budou shodné.“

dessy ( 6. prosince 2020 19:15 )

BoziMilda ( 2. prosince 2020 19:50 )

Lže se mnohem více. Třeba politici tvrdí, že si na vakcíně nenamastí kapsy.

yokky ( 2. prosince 2020 14:28 )

yokky ( 2. prosince 2020 14:27 )

yokky ( 2. prosince 2020 14:25 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa