Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Čipování lidí“ při plošném testování na Slovensku: Ze lží si střílí premiér i policisté

Autor: Sabina Dračková - 
14. listopadu 2020
12:10

Slováci mají za sebou dva víkendy plošného testování na koronavirus. Ještě před uskutečněním ambiciozního plánu se ale zemí začala šířit řada dezinformací. Lži dál posílal třeba i poslanec Marian Kotleba. Ten mluvil o čipování lidí prostřednictvím očkování, největší „úspěch“ ale měla teorie čipování lidí pomocí výtěrů z nosohltanu. Slováci ji však obrátili a začali proti ní bojovat humorem. Stejnou strategii zvolil mimo klasická varování před dezinformacemi i premiér Igor Matovič a slovenská policie.

Akce, o které uvažovalo i Česko, nemá v Evropě obdoby. Slovensko o prvním listopadovém víkendu otestovalo na koronavirus dvě třetiny svých obyvatel. Testy odhalily 38 359 nakažených lidí, tedy 1,06 procenta z bezmála 3,63 milionu zúčastněných. Další víkend přišlo ještě jedno plošné testování. A výsledkem bylo 13 509 nakažených ze 2,04 milionu zúčastněných, tedy zhruba 0,66 procenta.

To, že Slováci přišli a nechali se otestovat, oceňuje i slovenská policie. Podle jejího vyjádření je to totiž i znamení porážky dezinformátorů. Jednou z falešných zpráv, které se šířily po internetu, totiž bylo, že pomocí testování se lidé čipují.

O čipování začal poslanec Kotleba

První výraznou slovenskou osobností, která dezinformaci šířila, byl poslanec a předseda strany LSNS Marian Kotleba. Není to poprvé, co se tento politik uchýlil k šíření nesmyslů, kterým ale mnoho lidí věří. Kotleba mimo jiné zpochybňoval koronavirová opatření, nakonec sám covidem19 onemocněl. To ho ale v šíření absurdních zpráv nezastavilo.

Video  Sílící extremisté na Slovensku: „Kotlebu nevolí jen nevzdělaní a sociálně slabí,“ říká politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Přátelé, v tomto videu najdete můj způsob léčby, o kterém v médiích nikdy neuslyšíte ani slovo,“ uvedl Kotleba a tvrdil, že při léčbě „použil metody našich předků a začal míchat sirup Bromhexin s vodkou a že mu to zachránilo zdraví.“

Dezinformace kolem 5G sítí i Billa Gatese

Kotleba už dříve varoval před vakcínou na koronavirus. Podle něj je očkování pouze záminkou pro očipování obyvatelstva. Dokonce tvrdil, že slova o čipování pochází z Bible. V řetězových e-mailech, které často bojují proti 5G sítím, se pak mezi lidi rozšířila teorie, že čipy se do lidí budou aplikovat i pomocí právě výtěru z nosohltanu a plošného testování, ke kterému slovenská vláda přistoupila.

A právě kreslená koláž na motivy seriálu Simpsonovi, kde zakladatel a šéf společnosti Microsoft Bill Gates aplikuje čip do mozku poslance Mariana Kotleby odstartovala smršť dalších satirických obrázků s motivy čipování slovenské populace. Osoba Billa Gatese se stala předmětem mnoha dezinformací, na jednu takovou se nachytala i česká zpěvačka Ilona Csáková. Ta napsala, že testování řídí právě on ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací.

Humor nasadil premiér i policisté

I přesto, že někteří uvěřili a šířili falešné zprávy dál. Slováci se k těmto hoaxům ve velkém postavili s humorem. Premiér Igor Matovič vtipkuje, že už se podařilo očipovat miliony lidí.

3 milióny úspešne začipované🤦‍♂️

Zveřejnil(a) Igor Matovic dne Neděle 1. listopadu 2020

Humorem proti lžím začala bojovat i slovenská policie. Policisté sami sepsali „hlášení“ o účasti Billa Gatese při celé akci plošného testování. „Ano, můžeme potvrdit informaci, že Bill Gates se zúčastnil plošného testování v Handlové jako pozorovatel tajného plánu čipování Slováků s 5G mikročipy,“ napsali policisté na stránce, kde upozorňují na podvody. Dodali také informaci o tom, že na otázku policistů, proč nemá roušku, Gates lámanou slovenštinou odpověděl: „Lebo your opatrenia sú zero.“

Poté zvážněli a dodali: „Omlouváme se, ale chtěli jsme si dnes splnit sen všech konspirátorů, protože dnes utrpěli těžkou prohru - jejím důkazem je velmi vysoký počet otestovaných lidí a přátelské chování občanů vůči zdravotníkům a všem složkám.“ Za to policisté poděkovali a podpořili občany, aby nevěřili hoaxům a smyšleným zprávám. „Je velmi snadné napsat do očí bijící hloupost, přidat jakýkoliv obrázek a tajné odhalení je na světě,“ připomněli.

Matočip a Čipotová

U Slováků vznikl také nespočet satirických koláží. Ty u sousedů slaví velký úspěch. Ukazují například představitele státu jako Terminátory. Tvůrci změnili premiérovo jméno Matovič na Matočip a prezidentku Čaputovou na Čiputovou.

„Ahojte Slovensko, hovoří k vám Bill Gates, už jste v mojí moci ,“ vzkázali tvůrci prostřednictvím obličeje Billa Gatese ve falešném videu, které je zakončeno další Kotlebovou teorií o alkoholu. Video má už několik tisíc označení „to se mi líbí“ a přes 120 tisíc zhlédnutí.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa