Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronaviru podlehl v Česku už pátý lékař. Nemocných zdravotníků dál přibývá, pomůže WHO

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2020
07:43

Česko vyjednává se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) o pomoci s bojem proti koronaviru. WHO je připravena poskytnout zdravotnické týmy, které by mohly nastoupit do českých nemocnic. Radiožurnálu to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví i české zastoupení WHO. Ministerstvo zdravotnictví požádalo zatím o dva lékaře a 15 zdravotních sester. Podle vyjádření prezidenta České lékařské komory Milana Kubka v Radiožurnálu je nyní v Česku nakažených 16.000 zdravotníků, před týdnem jich bylo 13.000.

Podle Kubka za poslední týden přibylo mezi lékaři přes 500 nakažených a celkem jich je přes 2700. O 2000 stoupl počet nakažených zdravotních sester. „Co je nejsmutnější, zemřel pátý lékař. Za uplynulý týden zemřeli dva kolegové,“ řekl Radiožurnálu Kubek.

Kapacity českých nemocnic nejvíc ohrožuje právě nedostatek personálu, uvedl minulý týden národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ale hrozí to, že ve druhé polovině listopadu bude téměř vyčerpána kapacita nemocnic i poté, co se jich maximální počet změní na lůžka pro pacienty s covidem. Černý k tomu dodal, že kapacita jako celek se zdá dostačující, ale některé kraje jsou na hranici existujících kapacit.

Podle posledních dat ministerstva zdravotnictví k neděli bylo v nemocnicích hospitalizováno 7486 lidí s covidem, z toho 1163 potřebovalo intenzívní péči. Celková kapacita akutních lůžek v nemocnicích je asi 47.000.

brano34 ( 3. listopadu 2020 18:21 )

Smrt si nevybírá. Doktor nebo bezdomovec, bere všechny nad 60 let.
Kumulovat nemocné na jednom místě je nebezpečné pacientům, doktorům i sestrám.

Omasta ( 3. listopadu 2020 11:48 )

U ruské vakcíny máte naději, že nebude urychlovat stárnutí. Rusové se nepotýkají s přelidněností, ale naopak s malou plodností. Taková vakcína urychlující stárnutí by samozřejmě zhoršovala plodnost.

BoziMilda ( 3. listopadu 2020 11:46 )

Počet nakažených klesá, stovky mrtvých už nikoho nevzrušujou, je potřeba najít nové děsítko.

Omasta ( 3. listopadu 2020 11:43 )

Tak jim zatelefonujte a nechatujte tu

Omasta ( 3. listopadu 2020 11:42 )

Není to hrůza, že covidu podlehl teprvé pátý lékař? A z obyčejných lidí podlehly milióny nebo alespoň statisíce přistižených. Oni si chrání děti, mládež, zdravé dospělé, lékaře. A ohrožené osoby vydávají na pospas viru. Toto musí skončit! Doktoři musí sdělat ochranné protichemické obleky a pomůcky, na jejichž povrchu přenášejí vir na pacienty. A musí se vystavit nákaze jako předvoj. Jen tak budou pacienti ochránění přirozenou imunitou vyléčeného perzonálu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa