Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi u vakcín proti covidu nedostanou na výběr. Co o očkování řekl Blatný a experti?

Autor: Nikola Forejtová - 
14. prosince 2020
05:30

Vakcín proti onemocnění covid-19 je hned několik, na český trh zamíří dvě. Češi ale nebudou mít na výběr, kterou z nich jim v případě zájmu o očkování vpraví lékař do těla. To vyvolalo jistou vlnu nevole. Podle expertů ale zbytečnou. Zdůrazňují, že mají stejný efekt a naopak jedna z nich může být vhodnější pro seniory. Člověk by tak podle nich měl věřit rozhodnutí svého ošetřujícího lékaře.

Na český trh míří vakcína proti onemocnění covid-19. Jak zmínil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), existují dva hráči. Lidem by však mělo být podle něj lhostejné, jakou vakcínu dostanou. „Nepředpokládám, že bude možno, aby si každý vybral, kterou vakcínu chce. Neumím si představit, na základě čeho by si vybíral. U lékaře si také nemůžete vybrat lék. Dostanete ten, který je potřeba, který je adekvátní,“ dodal Blatný.

Vakcíny se od tebe zásadně neliší, jak poznamenává ministr, ale i řada dalších odborníků. Dávky, které by se měly už od ledna 2021 dostat k rizikovým skupinám a k lékařům, budou nicméně dvojfázové. Druhá očkovací látka je jednorázového charakteru.

Očkovacích nadějí je několik. Očkovacích nadějí je několik. | ČTK / AP / Hans Pennink

Právě fakt, že musí člověk přijít po cca 14 dnech na druhou dávku, by mohl některé lidi od vakcinace odrazovat, jak poznamenala imunoložka Zuzana Bílková v rozhovoru pro iDNES.cz. „Ne všichni pacienti jsou ochotni na druhou dávku přijít a určitá sociální vrstva, co i třeba nekomunikuje s lékařem, tak prostě zapomene, nebo se na ni nedostaví, protože si myslí, že to není potřeba,“ konstatovala Bílková.

Bílková k tomu dodala, že naopak u lékařů či v domově důchodců na opětovném podání nesejde. „Kdyby člověk nedorazil na druhou dávku, bude částečně imunitní. Nebude to ale ochrana dlouhodobá. Samozřejmě je možnost dojít na druhou dávku se zpožděním,“ dodává.

Experti: Na druhu nesejde

Nutnost druhého dostaveníčka u lékaře je asi jedinou nevýhodou první vakcíny. Obě očkovací látky mají stejný účinek. „Já se domnívám, že nevadí, že si nemůžeme vybírat. První vakcína, která dorazí, bude založena na přenosu RNA, to je ta, co musí být chlazená v -80 stupních. Tato vakcína je mimořádně vhodná pro seniory, a to je ta první skupina, co má být ochráněná,“ uvedl k tématu také Ladislav Machala z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce během online diskuze Vakcína proti covid-19. A co dál?

Machala, stejně jako Bílková, zdůraznil, že na druhu nesejde. On osobně by si ale vybrál právě tu první, která na český trh dorazí. „Druhá vakcína je založena na adenovirovém nosiči. První je složena z lipidových částeček, zjednodušeně se dostane do těla posel, který spustí imunitní reakci, potom se spustí výroba virového antigenu (…) U té druhé by mohla být účinnost limitovaná, jelikož se lidé už mohli s adenovirovými nosiči potkat, mohlo by tak dojít ke zkřížení,“ dovysvětlil Machala.

Pro představu. V případě druhé vakcíny je možné, že tělo bude reagovat na povědomou situaci. Senioři mají tak větší šanci, že k tomu dojde, jelikož se jejich tělo už setkalo s řadou nemocí. Nutno podotknout, že je vždy nutné se o druhu vakcíny pobavit s ošetřujícím lékařem.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zatímco Machala by si zvolil první druh, Bílková zmiňuje, že ona sama by nevěděla, jaký druh se pro její imunitu hodí. „Jako molekulární bioložka a imunoložka bych sama nevěděla, která z těch dvou vakcín, jež budou na našem trhu, je lepší. Určitě bych nespekulovala, kterou bych si měla vybrat a kterou ne (…) Jedná se o vektorové vakcíny a ten efekt i rizikovost je minimální,“ dodává Bílková.

Dobrovolné a hrazené

Okolo vakcín se v minulých dnech strhla velice živá diskuze ve Sněmovně. Ministr Jan Blatný (za ANO) se totiž pokusil prosadit zákon, který zajistí, aby byly vakcíny hrazené ze zdravotního pojištění. Zákon Sněmovnou prošel, a to včetně bodů o nákupu a distribuci. Vakcíny zakoupí stát na základě objednávky Evropské unie.

„Hlavním cílem tohoto návrhu je zakotvení nároku pojištěnce na úhradu očkovací látky a provedení očkování z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Upozorňuji, že pokud by k navržené změně nedošlo, dá se mimo jiné očekávat, že by zájem o jeho podstoupení mohl být významně nižší, než tomu bude v případě, kdy bude z prostředků veřejných rozpočtů hrazen, jinými slovy - kdy bude pro jednotlivé pojištěnce bezplatný, bez nákladů,“ podotkl Blatný.

Zájem je nicméně poměrně vlažný už nyní. Podle dosavadních průzkumů o očkování uvažuje jen polovina Čechů. Stát přitom přislíbil dávky pro 5,5 milionu lidí. Cílem vlády je naočkovat 60-70 procent obyvatel, čímž by se téměř dosáhlo kolektivní imunity. Očkování pak bude zcela dobrovolné.

Očkování si podle expertů zasluhuje masivní kampaň. Měli by podle nich mluvit celebrity i členové vlády. Mezi prvními se ozval poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). Někdejší primátor Prahy a povoláním gynekolog upozornil, že se sám nechá očkovat. „Doufám, že i řada dalších lidí to udělá dobrovolně,“ podotkl 76letý poslanec, který upozornil, že vzhledem ke svému věku může mít obecně s očkováním větší problémy než mladší lidé.

lucie13 ( 14. prosince 2020 17:11 )

jenže ti filutové moc dobře vědí, co to je za hnůj, proto to bude “zadarmo”, aby zas někteří lidé měli pocit, jak ušetřili..
Jsem sama chronicky nemocná, tak ze sebe dobrovolně pokusného králíka dělat nenechám. Když se na něco ptám doktora, tak přijde standardní odpověď, že na to ( vedlejší účinky léků, které beru, v kombinaci s jinými léky či potravinovými doplňky nebo alternativními postupy )neexistuje uznaná lékařská studie.
V Rakousku probíhá “dobrovolné” testování, zatím šlo něco přes 2 milióny a v průměru 0,38% pozitivně testovaných. Pozitivně testovaný neznamená nemocný. 0,38% z 8,9 Mio obyvatel je něco přes 33.000 teoreticky pozitivních. Kolik jich onemocní doopravdy, že musí k lékaři? A to je důvod očkovat milióny lidí?
Vymývání mozku funguje, včera mi řekla 4 letá dcera, když jsem se chystala jít ven, “mami nechoď, rádio říkalo, že máme být doma”.
A v Rakousku se již uvažuje, že se třeba u nových zaměstnanců v nemocnici bude kontrolovat jejich očkovací průkaz. Tak to bude s tou dobrovolností ?!? Zatím ale těžko proveditelné, v pohraničí by mohli bez Čechů zavřít polovinu firem, ti inženýři, které sem pustila Merkelová zatím pracovní trh nezachránili
Ale pokud tenhle cirkus nikdo neutne, tak dobrá orwellovská budoucnost pro naše děti / vnoučata

krapotkin ( 14. prosince 2020 15:54 )

Takže, Čecháček, jako druhořadý ovčan EU dostane zase to, co němečtí fašisté a francouzští nacionalisté odmítnou ? Bude to jako s dvojími potravinami.

alumno ( 14. prosince 2020 11:42 )

Statistiky neznám, ale jen já mám ve svém okolí dva lidi, kteří měli COVID 2x - jedna je zubařka a měla ho podruhé po zhruba 3 měsících, druhá je důchodkyně (ale chodí ještě do práce na částečný úvazek a žije v domě se dvěma dalšími generacemi) a ta ho měla podruhé po necelých 5 měsících. U té zubařky byl podruhé lehčí průběh, u seniorky naopak horší, ale žije.

alumno ( 14. prosince 2020 11:39 )

Tak poradit se s lékařem musíte před podáním jakékoliv vakcíny, včetně třeba tetanovky, očkování proti klíšťové encefalitidě apod. Protože kdo má potíže s imunitou, může mít s jakoukoliv vakcínou problém.

alumno ( 14. prosince 2020 11:37 )

Mezi vakcínami samozřejmě rozdíly jsou a je to snadno dohledatelné, jen člověk nesmí hledat v českých médiích, ale jít do médií států, kde už se očkuje. Třeba ve Velké Británii už přišli na to, že vakcína od spol. Moderna má o dost víc nežádoucích účinků než Pfizer. U Pfizeru zase zjistili, že by ji vůbec neměli dostat lidi, co mají lékové a potravinové alergie (což je ovšem spousta lidí, z nichž mnozí o tom ani nevědí).
Já sama doteď nemám jasno, zda se nechat očkovat. Pokud bych to udělala, tak jenom kvůli svému okolí, abych přispěla ke kolektivní imunitě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa