Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Převratný objev Němců u koronaviru? Krevní testy mají předem odhalit těžké případy

Autor: mn, mav - 
4. prosince 2020
05:30

Stále se neví, proč u některých lidí koronavirus probíhá velice mírně, zatímco jiné může stát život. Němečtí vědci však teď přišli s objevem, díky kterému by mohlo být možné předem poznat, u kterých pacientů bude mít nemoc těžký průběh.

Na výzkumu spolupracovali badatelé z hned sedmi německých a nizozemských univerzit a tří dalších ústavů. Ti soustavně testovali krev 14 pacientů nakažených koronavirem ve fakultních nemocnicích v Kolíně nad Rýnem a Kielu. A vyplatilo se.

V jejich krevních vzorcích totiž našli megakaryocyty, buňky, které se obvykle nachází v kostní dřeni a vytvářejí krevní destičky (trombocyty). „Z dat, která jsme získali, je patrné, že u pacientů s těžkým průběhem covidu se megakaryocyty chovají abnormálně,“ řekla doktorka Neha Mishraová z Univerzity Kristiána Albrechta v Kielu. „Spolu s dalšími daty jsme byli schopni vytvořit jakýsi otisk prstu a sledovat je v čase,“ cituje ji server Deutsche Welle.

Podle jejího týmu totiž přítomnost megakaryocytů přímo v krvi signalizuje budoucí potíže s její srážlivostí, jež může vést k embolii. „Zvýšená úroveň megakaryocytů je projevem systemické zánětlivé reakce na covid-19,“ uvádí tým ve studii publikované v odborném magazínu Immunity. „Plicní a mozkové embolie jsou u covid-19 významnou příčinou úmrtí.“ To znamená, že pokud se v krvi pacienta objeví megakaryocyty, dá se předpokládat, že u něj těžký průběh nastane.

Vedle megakaryocytů se také v krvi těchto zkoumaných objevilo zvýšené množství nezralých červených krvinek (retikulocytů). To se děje při větším krvácení nebo onemocnění, kostní dřeň jich začne produkovat víc, aby se nahradila ztráta.

Pomocí krevních testů by tedy lékaři mohli být schopni už v počátku nemoci odhalit, zda bude závažná. Díky tomu by se na těžké případy mohli připravit s předstihem, čímž by se zvýšily pacientovy šance na přežití. Nový objev by tak mohl pomoci zachránit spousty životů.

Video  Bezpříznakoví senioři: „V domovech je jich většina. Nákaza se šíří o to rychleji,“ říká Horecký  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa