Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Havlíček na inspekci v obchodech: Šikanu odmítá, z Ikey si vezl tašku hraček pro děti

Aktualizováno -
3. prosince 2020
22:54
Autor: ČTK, kal, Markéta Mikešová - 
3. prosince 2020
10:00

Od čtvrtka se v Česku uvolnila část zákazů a omezení kvůli pandemii covid-19. Po přechodu ze stupně 4 na stupeň 3 protiepidemického systému PES mohly například znovu otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Jedním z nich je i hojně navštěvovaný skandinávský řetězec s nábytkem IKEA - situaci a dodržování opatření zkontroloval dopoledne přímo na místě i vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). A nakoupil si plnou tašku hraček pro děti ve školce ministerstva průmyslu a obchodu. Havlíček pokračoval i do dalších obchodů. Svou čtvrteční tour pak dokumentovat na sociální síti.

Parkoviště bylo podle reportérky Blesk Zpráv plné,  a tak by vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) jen těžko hledal místo, kdyby chtěl zaparkovat mezi běžnými zákazníky. Nakonec ale jen přibrzdil před vchodem. Nutno nicméně dodat, že pobočka IKEA na pražském Zličíně sdílí parkoviště i s dalšími obchody. A kolony aut nejsou ničím neobvyklým. 

Zákazníci si tentokrát přijeli však hlavně pro vánoční stromky, to bylo zřejmé hned na první pohled. Velký zájem o zboží se sváteční tematikou potvrdili přitom i zástupci řetězce. Ten před svým vchodem umístil značky, vyzývající lidi k rozestupům. Vchod ohraničili zábradlím a na každém rohu byla umístěna dezinfekce. 

Havlíček: Zatím perfektní, chválím zákazníky

Vicepremiér se především chtěl na vlastní oči ujistit, že dochází k dodržování opatření. Celý obchod si pečlivě prošel, včetně sekce nábytku a doplňků, nevynechal ani zastávku v místní restauraci. Několik slov prohodil také se zaměstnanci, zajímalo jej, jak situaci zvládají. Všem poděkoval za práci v těchto složitých časech.

Celou návštěvu Havlíček hodnotil pozitivně - byl spojen s tím, jak k přísným hygienickým podmínkám řetězec přistupuje, potěšili jej i ukáznění zákazníci, kteří se nikde netlačili a nakupovali s rouškami. Obavy z návalů a dlouhých front se nenaplnily, byť IKEA na Zličíně se kolem 11. hodiny dopolední pohybovala na 80 procentech své kapacity. 

Video  Karel Havlíček v IKEA  - Markéta Mikešová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Zajímalo mě nesmírně, jakým způsobem velké obchodní domy budou řídit ať už fronty zákazníků, nebo jak se do obchodních domů všichni vejdou. Měli jsme trochu obavu, protože po sociálních sítích se začalo šířit, že lidé si berou dovolené a že dneska bude určitý útok na obchody. Zatím to vypadá, že je to více než v běžných nebo normálních dnech, ale není to nic úplně dramatického,“ popsal ministr obchodu a průmyslu svou návštěvu obchodu. 

Neměl prý nic, co by mohl vytknout. „Venku se fronty netvoří, musím říct, že i zde IKEA to zvládá na jedničku s hvězdičkou. Mají to perfektně připravené uvnitř. Dodržují se všechny režimy, které jsou, lidé jsou navigováni, ať už ve smyslu komunikace s personálem nebo frontového managementu. Podíval jsem se i do restaurace, já si myslím, že to funguje naprosto perfektně,“ byl spokojený.

„Jenom pro zajímavost, koho zajímají čísla, tak v tuto chvíli je zde zhruba 800 zákazníků z přibližně 1100-1200 možných, to je vlastně jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. A v těch úplně největších špičkách zde bývá 1600 zákazníků. Takže můžete říct, že pokud se bude dodržovat řekněme průměrný režim, tak by to mohlo být tak akorát tip top,“ pokračoval Havlíček.

V novém režimu až do Vánoc?

Ministr míní, že obchody by v tomto režimu mohly do Vánoc vydržet. „Ale je pravda, že IKEA je trochu vzorem,“ podotkl.

„Ono to není jen o tom, jaké se nastaví omezení a restrikce, ale i o tom, jak s tím pak provozovatelé dokážou nakládat a jak to dodržují (…) Musím smeknout i před našimi zákazníky, lidmi. Jak zatím vidím, tak jsou perfektní, všichni mají roušky, dodržují rozestupy a moc bych chtěl všechny poprosit, ať to vydržíme,“ pochválil Čechy vicepremiér.

Kdy dojde k další změně, zatím nechce předjímat. „Hrajeme o následující dny a týdny. Když to v těch následujících 14 dnech ustojíme, tak si myslím, že jsme z toho téměř venku,“ je přesvědčen Havlíček. Bude ale záležet na skóre systému PES. 

Nechceme nikoho šikanovat, dušuje se Havlíček

„Naším cílem není nikoho šikanovat. Není cílem vytvářet policejní stát,“ řekl k připravovaným kontrolám. Je dle jeho slov pravdou, že se budou muset zapojit policie i Česká obchodní inspekce (ČOI), protože je třeba, aby vše bylo dodržováno.

První hlídky vyrazily již dnes. Nebudou ale hned rozdávat pokuty, zatím by se možné přestupky měly řešit pouze domluvou.

Nakoupil hračky. A vyrazil do dalších obchodů

Havlíček si nakupování v IKEE i sám vyzkoušel. „Pořídil jsem zde hračky pro naší školku na ministerstvu průmyslu a obchodu,“ svěřil se na dotaz Blesk Zpráv. Chtěl jim udělat radost, protože děti zaměstnanců občas navštěvuje.

Havlíček následně vyrazil i do dalších obchodů, svou čtvrteční inspekci pak dokumentoval na sociální síti.

„I když to ze sociálních sítí vypadalo na ′útok na obchody′ a zákazníků je první den po otevření víc než obvykle, není to dramatické. Nejen IKEA na Zličíně či Hamleys Na Příkopě to po 6týdenní pauze zvládají skvěle a lidé dodržují, co je třeba. Díky,“ napsal k další zastávce pro změnu ve velkém obchodě v centru Prahy a tentokrát přímo zaměřeném na prodej hraček.

Vicepremiér Havlíček během svého inspekčního dne však vyrazil i do obchodů s drogerií či obuví.

A nenechal si ujít ani otevření řady malých obchodů ve velkých nákupních centrech na Smíchově či Náměstí Republiky.

„V naprosté většině prodejci i zákazníci opatření dodržují. Někde se nakupujícím vydávají karty s čísly pro kontrolu počtu, někde funguje sčítání elektronicky. Dobré nápady, díky,“ vzkázal vicepremiér.

 

Extrémní nápor na online obchod, hodnotí ředitel zavření

Ředitel zličínské pobočky IKEA Jiří Kuča se svěřil, jak probíhaly přípravy na otevření. „Připravovali jsme se rychleji než při první vlně, protože z první vlny jsme měli zkušenosti a transformace byla rychlá. Je to samozřejmě, jak říkal pan Havlíček, o proškolení zaměstnanců,“ uvedl Kuča. Vyzdvihl webovou aplikaci, kterou obchod zavedl – každý návštěvník si před cestou může zkontrolovat, kolik lidí se aktuálně v pobočce nachází. Tam, kde je to možné, řetězec instaloval ochranná plexiskla.

Přiznal, že musel kvůli aktuální situaci přijmout více zaměstnanců. Ne však na ohlídání opatření, ale pro online obchod. „Protože tím, že jsme byli zavření, tak všech našich 550 zaměstnanců jsme dali na online operativu, plus jsme nabrali ještě dalších sto, abychom stíhali nápory objednávek. I bohužel přesto se nám to nepodařilo tak, jak jsme chtěli, protože jsme nebyli schopni obsloužit kapacitu, která vznikla zájmem zákazníků,“ svěřil se Kuča.

Video  Ředitel IKEA Zličín Jiří Kuča  - Markéta Mikešová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zmínil také, že IKEA pravděpodobně nedodrží plánované hospodářské cíle. „Výsledky budeme teď přehodnocovat. Samozřejmě to, že jsme pět týdnů zavření, se nám projevilo v obratech. Nicméně i přes ten online jsme byli schopní držet zhruba 50 procent obratu v porovnání s minulou sezónou,“ popsal ředitel s tím, že online obchod se zvedl zhruba 12krát.

Pokud se zákazníci chtějí vyhnout návalu lidí, radí, aby do obchodu přišli mezi pondělím a středou. Ideálně v dopoledních hodinách, klid bývá zhruba do 16 hodin. A pro co lidé nejčastěji chodí? „Největší zájem byl ze začátku o kancelářské potřeby a stoly na vybavení pracoven doma. Potom samozřejmě když jsme ve Vánocích, tak už k tomu začíná chodit vánoční sortiment, stoly, židle, ložnice, to jsou naše evergreeny,“ uvedl Kuča.

Rozvolňování od čtvrtka

Otevřené mohou být nově už všechny obchody bez výjimky, ne jen prodejny základních potřeb. Nadále ale platí omezení počtu lidí v obchodě na jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Restaurace, které zatím mohly mít otevřené jen výdejní okénko, mohou otevřít v době od 6:00 do 22:00. Je ale omezen počet hostů. Bez omezení mohou otevřít nyní hotely a další ubytovací zařízení.

Mohou se nově otevřít také všechny provozovny služeb. V případě kadeřnictví, kosmetik nebo pedikúry a manikúry platí stejně jako v obchodech omezení počtu zákazníků na jednoho na 15 metrů čtverečních a povinnost dvoumetrových rozestupů mezi klienty.

Havlíček byl ve vládě jedním z propagátorů rychlého rozvolnění, původně zmiňoval přechod na 3. stupeň už k pondělku 30. listopadu. Nakonec se ale v neděli shodl s kolegy právě na čtvrtečním datu.

Video  „Letos raději bez Mikuláše.“ Havlíček v Blesku o rozvolňování: Otevřou obchody v pondělí?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Dnes se rovněž z obecného omezení kapacity hromadných akcí na šest lidí zvyšuje limit až na 50 lidí venku a deset uvnitř. Svateb a pohřbů se může nově účastnit až 30 lidí. Sportovní akce se mohou nově konat i amatérské, ale jak na profesionální, tak na amatérské sportovní akce nemohou přijít diváci.

Částečně mohou otevřít i muzea, galerie, knihovny, zoo či kulturní památky a také třeba herny a kasina. Naopak divadla, kina a koncertní sály nadále dovnitř lidi pustit nemohou. Kulturní akce se totiž i ve třetím stupni mohou konat jen bez diváků.

Školy se budou třetím stupněm pohotovosti řídit až od pondělí 7. prosince.

Zcela skončí noční zákaz vycházení. Dál ale platí třeba povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

veronika novotna ( 3. prosince 2020 19:44 )

Ty blbecku do práce chodím celou dobu.

mord ( 3. prosince 2020 14:38 )

Ano spravne sudruhu jeden z hlavních soudruhu ;-pracuje 16 až 18 hodin denně pro blaho vsech a přesto tento velký soudruh našel čas a přišel nakoupit mezi obyčejný lid všechny potěšil a ukázal, že je tak nějak lidový, že je jedním z nas je třeba ho ibdivivat

2222 ( 3. prosince 2020 12:18 )

Kdo je u vás pitomec ? Ať si tam je třeba nafurt, když se mu tam líbí.

panda82 ( 3. prosince 2020 12:10 )

cvičte venku, tam náhubek nemusíte, je to zdravé

2222 ( 3. prosince 2020 12:09 )

Tak rychle, všichni tam a honem, protože 4.1.2021, se to zase všechno zavře.
Je to jen dočasná záležitost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa