Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sestřička (†29) před smrtí nakazila virem tátu. Ten teď daruje plazmu s protilátkami

Autor: mav, ČTK - 
18. října 2020
13:27

Alan Mack (62) přišel kvůli pandemii koronaviru o milovanou dceru, ale místo aby se zhroutil, stal se z něj hrdina. Jelikož se od dcery také nakazil a neměl nejlehčí průběh nemoci, má teď ještě stále dost protilátek. Už poosmé byl darovat krevní plazmu, která může pomoci ostatním. Tak „štědrých“ dárců napočítal anglický zdravotnický systém NHS jen kolem dvaceti.

Rebecca Macková (†29) z Morpethu v severovýchodní Anglii byla zdravotní sestřička; dříve pracovala na dětské onkologii, poslední roky na telefonické poradně. Zřejmě se tedy v dubnu nenakazila od pacientů, ale komunitně. Brala to prý tehdy trochu přezíravě, jako „chřipečku“; domácí izolaci ale dodržela a zavolala rodiče, ať ji odvezou a nemusí městskou dopravou.

V autě se zřejmě táta s mámou Marion nakazili také. Marion zvládla covid bez příznaků, Alan si poležel doma. Zato Rebecca měla průběh těžký; v neděli 8. dubna si volala sanitku, dveře nechala otevřené – a zkolabovala. Záchranka už včas nedojela.

„Nechci, aby si těmi strašnými mukami musel procházet kdokoliv další,“ popisuje táta Alan. „Pomáhá nám, že můžeme darovat krev a vybírat na charitu. „Naposledy to bylo hodně emocionální, když jsem svůj příběh vyprávěl sestřičkám. Neznaly mě, do té doby jsem pro ně byl jen další anonymní dárce,“ svěřuje se na webu NHS. „Budu chodit, dokud mám hodně protilátek. Už dřív jsem daroval krev a dávat teď plazmu je taky v pohodě, žádný problém,“ říká o proceduře, při níž člověku vezmou přes litr krve (a zase vrátí, bez plazmy).

„Máte-li hodně protilátek, můžeme vás požádat o darování každé dva týdny, aby se získalo dost plazmy na druhou vlnu viru,“ uvádí na webu anglické zdravotnictví NHS. „Vaše tělo plazmu zpravidla nahradí za 24-48 hodin.“ Hned po darování člověk může celkem normálně fungovat, s výjimkou těžké námahy a řízení těžkých strojů – někomu se ten den může třeba točit hlava.

Pacienti, jejichž imunitní systém nevytváří dost protilátek, mohou pak darovanou plazmu dostat, aby jim pomohla s virem SARS-CoV-2 bojovat. V září takovou transfuzi dostalo 280 Angličanů, uvádí NHS. Zatím jde o experimentální léčbu, náležitá studie by mohla být hotova do konce roku.

Výzvy v Česku

K výzvám ohledně dárcovství plazmy u pacientů, kteří prodělali koronavirus, přitom dochází i v Česku.

„Prošli jste nákazou koronaviru? Darujte svou krevní plazmu, která pomůže v léčbě ostatních,“ vzkázal v pátek primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Krevní plazmu mohou osoby vyléčené z covidu-19 darovat jen po omezenou dobu. Podle primáře Petra Turka z Thomayerovy nemocnice v Praze je možné plazmu darovat 14 dní po uzdravení. „Časem ony protilátky vymizí. Musíme tedy rekrutovat nové a nové dárce,“ doplnil primář z ÚVN Miloš Bohoněk.

Vhodným dárcem rekonvalescentní plazmy je podle něho člověk, který prodělal onemocnění covid-19 s klinickými příznaky, jako je zvýšená teplota, bolesti hlavy, suchý kašel a dušnost.

Pro nás je důležité, aby dárce rekonvalescentní plazmy měl vytvořenou dostatečně vysokou hodnotu protilátek. A podle zkušeností víme, že pokud někdo měl klinické příznaky, tak ta protilátková odezva je vyšší,“ řekl primář. Dárce rovněž musí splňovat běžné podmínky darování krve. Mezi ně patří, že dárce musí být starší 18 let a mladší 60 let, bez závažné anamnézy a v dobrém zdravotním stavu.

Statisíce pro děti

Ale zpět k příběhu britské sestřičky. I její matka Marion se se ztrátou vypořádává dobročinně.

Na webu JustGiving založila sbírku na děti nemocné rakovinou v dceřině jménu: „Byla obětavá, zábavná a laskavá. Její smrt nás zničila, ale snažíme se z toho vyjít s nějakým pozitivem, protože to by si Rebecca přála. Jejím životním cílem bylo pomáhat ostaním,“ napsala Marion ke sbírce. Původní cíl dva tisíce liber dárci naplnili za den, tak ho zvýšili na 12 tisíc. I ten už byl o víc než polovinu překonán, v pondělí stránka hlásila na 19 tisíc liber (skoro 570 tisíc Kč).

TomasLB ( 18. října 2020 16:55 )

Dojemná pohádka, i slzu jsem uronil...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa