Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékař pracoval 256 dnů bez přestávky kvůli koronaviru: Dojemná fotka obletěla svět

Autor: jel - 
3. prosince 2020
09:18

Snímek texaského lékaře Josepha Varona, na němž v nemocnici na Den díkuvzdání utěšuje plačícího pacienta s koronavirem, doslova obletěl svět. Lékař totiž pracoval 256 dní bez přestávky během pandemie nemoci covid-19. Pro CNN řekl, jak snímek vznikl, a popsal zoufalou situaci starších lidí, kteří leží v nemocnicích. Izolace je pro ně obzvlášť těžká. Mají pocit, že jsou sami, a nemají možnost si s nikým promluvit.

„Když jsem vešel do covidové jednotky, viděl jsem, že jeden starší pacient není v posteli, snaží se dostat z místnosti a pláče. ,Chci jen být se svou ženou', řekl mi muž. Tak jsem ho objal, ani jsem nevěděl, že někdo fotografuje,“ popsal smutnou situaci, která vedla ke vzniku snímku, lékař pro CNN. Dodal, že pacient se později uklidnil a přestal plakat, ale bohužel nebude moci vidět svou manželku až do té doby, než bude mít negativní testy a bude propuštěn.

„Je to velmi náročné. Představte si, že jste v místnosti, do níž lidé chodí pouze v oblecích, a s nikým nekomunikujete. Když máte štěstí, tak maximálně po telefonu. Když jste starší člověk, myslím, že je to pro vás ještě horší, protože se cítíte více osamoceni a izolováni,“ vysvětlil Varon, jak náročné to pro lidi může být. 

Dodal také, že si on i další personál snaží s pacienty alespoň trochu popovídat, ale bohužel mají tolik nemocných, že se u každého nemohou zdržet delší dobu. Počet osob hospitalizovaných kvůli covidu-19 je v USA stále vysoký, a v pondělí dokonce dosáhl rekordních hodnot. Lékař prozradil, že se obává, že zdravotnictví bude ochromeno a ve vysílání prosil lidi, aby dělali pouze to nejnutnější, byli opatrní, a vyhnuli se tak hospitalizaci. 

„Netuším, co mě udržuje v tom, abych pokračoval v práci, nevím, jak to, že jsem se ještě nezhroutil. Mnoho zdravotních sester z mého oddělení už se zhroutilo, často také pláčou uprostřed dne. Někdy je k tomu dožene právě takováto smutná situace, že pacient je zoufalý, protože chce vidět svou rodinu,“ popsal bezútěšný stav v nemocnicích Varon a dodal, že onen muž bude snad brzo propuštěn, protože jeho stav se zlepšil. Bitva s hrozným onemocněním však bohužel stále pokračuje.

Martin32 ( 3. prosince 2020 13:49 )

A proč teda v Rusku umírá denně tolik lidí, když mají tak ´´úžasnou,, vakcínu?

Martin32 ( 3. prosince 2020 13:47 )

Kdyby 256 dní nespal tak je mrtvý už dávno fake news.

aeraluna ( 3. prosince 2020 12:23 )

Onen lékař může z češtiny převzít čestný titul B.L.B. Jinak to komentovat nelze...

mord ( 3. prosince 2020 11:35 )

To je mrazive. Ukápla slza ale náš hlavní sudruh oligarcha zpracuje mnohem vic čau lidi

nemamradods ( 3. prosince 2020 10:23 )

Plesku,aby ses z toho Američana jednou ne*** jak mu lezeš do análu.Bez přestávky znamená jediné.Bez spán­ku,od­počin­ku,pro­tože spánek je přes­távka­.Kapiš­to!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa