Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Paralýza kulturního života kvůli koronaviru: Pražská muzea a galerie tratí miliony, některým hrozí likvidace

Autor: diz - 
2. prosince 2020
07:15

Kultura v hlavním městě je kvůli koronaviru paralyzovaná. Kina, divadla, galerie či muzea – to vše je od října z důvodu nařízení vlády uzavřeno. Jsou instituce, které se o svou existenci bát nemusí, většinou ty státní a obecní. Na druhou stranu, pro řadu soukromých muzeí je už druhé nucené uzavření prakticky existenční. Jak se s následky hodlají popasovat?

Problémy kvůli koronaviru zažívá například Národní muzeum, které právě po čas podzimu a nadcházející zimy připravilo unikátní výstavu Sluneční králové. V rámci jejího konání se očekávala jednak mezinárodní pozornost, ale také co možná největší sezónní návštěvnost. Nebývá zvykem, aby Egypťané půjčovali tisíce let staré artefakty z vykopávek do cizích států. I z toho důvodu byl konvolut vystavených předmětů pojištěn na částku přesahující miliardu korun.

Zapovězený vrchol roku

„Příjmy ze vstupného a pronájmu prostor tvoří víc než 30 % celkového rozpočtu Národního muzea. Muzeum navštívilo v roce 2019 více jak jeden milion návštěvníků. Už teď víme, že pokles návštěvnosti a celkových tržeb bude oproti plánovanému rozpočtu cca 60 %. Ztrátu tak předpokládáme minimálně ve výši 50 milionů Kč,“ uvedl na dotaz Blesk.cz ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V Národním muzeu byla zahájena obří výstava Sluneční králové o starověkém Egyptě. V Národním muzeu byla zahájena obří výstava Sluneční králové o starověkém Egyptě. | Blesk:Robert Klejch

Muzeum zažívalo krušné časy i na jaře, kdy muselo být zavřené. Z toho důvodu ředitel doufal, že finanční rány zahojí právě výstava Sluneční králové, kterou za měsíc podle něho navštívilo více než 25 tisíc návštěvníků. „Je o ní velký zájem,“ připouští ředitel. Je otázkou, v jaké míře si ji návštěvníci ještě užijí. V muzeu by měla končit 7. února příštího roku. „O možnosti prodloužit výstavu Sluneční králové intenzivně jednáme s egyptskými partnery,“ sdělil Lukeš.

Propastnou ztrátou trpí také Muzeum Města Prahy (MMP). „Celková roční návštěvnost činila v loňském roce 1 534 588, letos je to do konce října necelých 520 000 návštěvníků,” uvedla mluvčí Martina Hoffmanová.

Existenční problémy

Zatímco Národní muzeum zřizuje ministerstvo kultury, respektive MMP hlavní město Praha, soukromé galerie a soukromá muzea se leckdy potýkají s vážnými existenčními problémy. Ty potvrdil například předseda Nadace Jana a Medy Mládkových, která zřizuje Museum Kampa, Jiří Pospíšil.

Pokud by tato vlna koronaviru byla poslední, tak přežijeme,“ vyjádřil se. „Obavy mám ale z toho, jak dlouho tato situace potrvá a zda je či není poslední. Pokud muzeum zůstane zavřené i na jaře příštího roku, čekají nás existenční problémy.“ Muzeum je z podstatné části závislé na příjmech ze vstupného, eventuálně na příjmech z přilehlé restaurace a menšího hotelu, které nadace také spravuje. To vše je ale kvůli vládním nařízením uzavřené.

Na pomyslném srázu finanční propasti také stojí soukromé holešovické Muzeum her. „Jsme financování výhradně ze vstupného, a když vstupného nevybereme dostatek, tak to musím já, potažmo firma dotlačit z jiných aktivit,“ odpověděl majitel muzea Čeněk Cibien. „Roční návštěvnost je v tisících osob, letos jsme očekávali dle vývoje za poslední roky a první dva měsíce tohoto roku rekordní návštěvnost v desítkách tisíc návštěvníků. Letos jsme se z minusových čísel měli dostat do kladných a to se nám v lednu i únoru povedlo.“ Pak ovšem přišel koronavirus a s ním spjatá omezení, které se na rozpočtu citelně podepsaly.

Video  V Muzeu her, které provozuje Čeněk Cibien, nehrozí, že byste se utloukli nudou. Hraní je zde totiž nejen dovoleno, ale dokonce pro co nejautentičtější zážitek je to v podstatě nutnost.  - David Zima
Video se připravuje ...

Ztráty jdou do milionů a je to pro nás likvidační,“ uvádí Cibien, jehož muzeum se na rozdíl od jiných nemůže zatím spoléhat ani na pomoc v podobě dotací od státu, tak jako jiné instituce. „Jsou zde dvě roviny – první, ztráty na ušlém zisku, a druhá, aby se uhradily náklady na provoz. To je to, co nás zajímá, abychom nemuseli platit za něco, za co nemůžeme. Tady už to není jen o riziku podnikání, tady tvrdě zasahuje vláda a její opatření,“ myslí si majitel, který se na podporu unikátního muzejního konceptu snaží vybrat peníze prostřednictvím Startovače.

Jen tak tak

Jiné soukromé instituce se snaží kompenzovat příjmy z jiných zdrojů. Třeba galerie Kvalitář na Senovážném náměstí, která se už devět let specializuje na prezentaci architektonického interiérového designu. „V roce 2019 jsme uspořádali 10 výstav, v letošním roce jen pět, takže i pokles návštěvnosti bude zhruba poloviční,“ sdělil spolumajitel galerie Marek Habr s tím, že letos poprvé dostala galerie příspěvek od ministerstva kultury. Její provoz je financován z vlastních zdrojů – prodeje umění, designu a také ze zakázek architektonického studia.

Video  Výstava Benedikta Tolara v galerii Kvalitář na Senovážném náměstí.  - David Zima
Video se připravuje ...

Vícezdrojový model financování má rovněž staroměstská galerie NoD, která se zaměřuje na nejnovější trendy v současném výtvarném umění. „Výrazným zdrojem galerijního rozpočtu jsou veřejné státní a městské grantové programy, důležitou roli hrají také soukromé partnerské společnosti z komerčního sektoru,“ odpověděl kurátor galerie Pavel Kubesa. Také tam odhadují pokles návštěvnosti zhruba o 50 %.

„Nejzásadnějším negativním činitelem byl výpadek příjmů naší soukromé partnerské společnosti, která z příjmů z gastronomických provozů pomáhá spolufinancovat chod Galerie NoD,“ uvedl dále Kubesa. Finanční ztráty se galerie pokusí kompenzovat vládními podpůrnými programy a mzdovými úsporami. Na růžích ustláno nemá ani MMP. „Zatím jsme ve stadiu kvalifikovaných odhadů,“ odpověděla mluvčí Martina Hoffmanová. Podle ní bylo nutné například odřeknout z finančních důvodů například velkou výstavu k výročí bitvy na Bílé hoře.

Dosavadní ztrátu hradíme částečně z prostředků fondů naší organizace, částečně z finančních zdrojů, které nám dosud poskytl zřizovatel, který zároveň přislíbil pokrytí ztrát do konce roku,“ dodala s tím, že za loňský říjen objekty MMP navštívilo přes 130 tisíc návštěvníků, většinou zahraničních turistů. Za letošní říjen návštěvníků bylo jen 8 451, převážně Čechů.

Umělci umělcům

Uzavřenými galeriemi a muzei ovšem netrpí jen tyto instituce, ale také vystavující umělci, kteří přichází o různé zakázky, či možnosti prezentovat svou tvorbu, často i za nějaký ten finanční obnos. „Problémy spjaté se stagnací uměleckého provozu se pomalu stávají urgentními a ekonomické predikce na další rok nejsou o nic pozitivnější, a to v Čechách i v zahraničí,“ míní historička umění a galeristka Lucie Drdová, jejíž galerie se nachází na Žižkově.

Právě na podporu umělců založila Drdová spolu s Janou Bukvovou nadační fond, pod nímž zahajují projekt „Umělci umělcům“. Půjde v něm o aukci, jejíž výtěžek pak bude rozdán mezi umělce. „Jde o projev vzájemné solidarity mezi autory, který někteří z nich vnímají jako společný hlas umělecké komunity. Aukce je koncipována tak, aby její výtěžek z padesáti děl od renomovaných českých umělců byl rozdělen v poměru 80 % pro autory dražených děl a z 20 % přerozdělen formou sociálních stipendií umělcům v tíživé životní situaci.“

Vše špatné?

Aby se ale v důsledku koronaviru nehovořilo jen o negativech s ním spjatých, řada institucí po čas nedobrovolné pauzy nezahálí a své prostory opravuje či vylepšuje, nebo připravuje alternativní programy pro veřejnost. „V průběhu uzavření institucí jsme prostor galerie využili k realizaci on-line projektů,“ uvedl Kubesa z Galerie NoD. Třeba tamní divadlo spustilo tzv. NoD Academy, v rámci které se streamují přednášky předních odborníků. Kubesa dále prozradil, že galerie připravuje i několik venkovních instalací.

Marek Habr z Kvalitáře sdělil rovněž, že se galerie nyní více zaobírala možnostmi internetového světa, zejména v rámci prezentace umělců a jejich práce v ateliéru. Nezahálí ani MMP,  Museum Kampa či Národní muzeum.

„Fungujeme de facto v normálním režimu, proto plánované rekonstrukce a údržba objektů běží dle schválených plánů. Po dlouhých měsících průtahů, způsobených odvoláváním neúspěšných uchazečů, se Národnímu muzeu podařilo uzavřít všechny smlouvy s dodavateli potřebné pro zhotovení nových stálých expozic v Historické a Nové budově Národního muzea,“ sdělil Michal Lukeš. Také tato výkladní skříň české kultury zprostředkovává veřejnosti virtuální prohlídky výstav.

Rozvinuli jsme řadu nových on-line aktivit a intenzivně pracujeme na jejich rozšiřování,” sdělila za MMP Hoffmanová. „Snažíme se co nejvíce posunout muzeum do virtuálního prostoru a přibližovat tak návštěvníkům naše sbírky, výstavy a další činnost touto cestou.  Nově jsme začali připravovat krátká videa na sociální sítě a webové stránky a připravujeme i on-line přednášky, které budou do budoucna zpětně přístupné.”

Blýská se na lepší časy?

Dosud jsou muzea a galerie, podobně jako divadla, kina, ale i restaurace zavřené. Je tomu tak z důvodu, že se Česká republika nachází ve čtvrtém stupni protiepidemického systému PES. Ve čtvrtek 3. prosince se ovšem situace má změnit, a otevřít by se měly v omezených možnostech jak restaurace, tak i galerie či muzea.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa