Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poradna Blesk tlapky: Ptejte se Jiřího Pospíšila na zákony a právo

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil  (Autor: archiv Jiřího Pospíšila)
Aktualizováno -
26. listopadu 2020
08:00
21. listopadu 2017
23:45

Jiří Pospíšil, europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti je vášnivý pejskař a také bojovník proti tyranům a množírnám. Zároveň byl předkladatelem novely trestního zákoníku, která zpřísnila tresty za množírny a týrání. Jiří Pospíšil je se svými právníky připraven zodpovědět jakékoli vaše otázky z oblasti práva a legislativy. Poradna Blesk tlapky bude dotazy pravidelně aktualizovat.

Online chat
Počet zbývajících znaků:
Dobrý den, je něco nového v případu lva Leona z pražských Vysočan, o kterém jste před časem psal?(Ludmila Zajíčková)
Bohužel ne. Věc sice není uzavřená, ale největším problémem je, že v ČR není žádné místo ani záchranné centrum, kam by se mohli šelmy chované v nevhodných podmínkách umístit a žít v důstojném a odpovídajícím prostředí. Nezvládnutou situaci kolem chovu šelem považuji za naprosto tristní. I proto jsem tento týden podepsal výzvu organizace Four Paws, která po Evropské unii požaduje zákaz obchodu s tygry a jejich částmi. Domnívám se, že situace okolo chovů šelem je natolik alarmující, že je nutné ji zregulovat i kvůli rozsáhlému nelegálnímu obchodu. Jak ukazují zjištění předních světových organizací na ochranu přírody a zvířat, a koneckonců i již odhalené případy, v rozsáhlém obchodu s tygry bohužel figuruje i Česká republika. Proto dlouhodobě usiluji o to, abychom tohle zbytečné zabíjení nevinných zvířat, které v léčbě slouží jen jako jedno velké placebo, zastavili. Situace s chovy šelem totiž zašla až příliš daleko a do velké míry se vymkla z rukou. Máme-li uchránit zvířata chovaná v zajetí, aby neskončila na černém trhu, i poslední zbytky tygrů ve volné přírodě, musíme se v EU sjednotit.
Dobrý den. Chtěli bychom malého pejska. Našli jsme si na internetu štěně jorkšíra. Paní se nám nabídla, že ho přiveze k nám do Brna, až pojede příští týden na nákupy. Dnes jsem mluvila se sousedkou, která mi říkala, že je to divné, ať si dáme pozor, abychom nenaletěli podvodníkovi, že štěně by mohlo být z množírny. Jak poznáme štěně z množírny?(Danuše Pokorná)
Podle toho, co píšete, bych se obával, že si opravdu pořizujete štěně z množíren. Mezi nejčastější praktiky množitelů patří nabídka, že vám štěně dovezou a předají na nějakém veřejném místě - nákupní centrum, benzinová stanice, ulice apod. Mimochodem, díky změnám v zákoně na ochranu zvířat proti týrání bude od příštího roku zakázán prodej nebo předání psa nebo kočky novému chovateli na veřejném prostranství a budou za to padat postihy! I proto bych si na Vás dovolil apelovat, abyste nikdy nekupovali štěňátko aniž uvidíte jeho rodiče a místo i prostředí, ve kterém žijí. Je také velmi důležité si ověřit, že si kupujete štěňátko ve věku, ve kterém již může být odděleno od svojí matky, tedy musí mu být více než 7 týdnů. Také pamatujte, že štěňata musí být označena mikročipem a to nejpozději do tří měsíců věku. Pokud přecházejí k novému majiteli dříve než ve třech měsících věku, musí v moment přechodu (prodej nebo darování) být již tímto čipem označena. Další důležitou věcí je, abyste pejska koupili vždy jen s řádně vyplněnou kupní smlouvou a se všemi doklady k pejskovi, a rovněž informacemi o očkování, nebo jeho parazitárním ošetření. Dejte také pozor na chování a vnější stav pejska - jak např. reaguje na zvuky a pohyby nebo přítomnost člověka. Pokud bude reagovat nepřiměřeně, nebo mít nekvalitní srst, zapáchat, mít v srsti parazity či výkaly, výtok z očí apod., toto vše jsou signály, které by Vás měly od koupě odradit. Doporučil bych vám si před koupí prostudovat tyto stránky: https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/nakup-zvirat/doporuceni-pro-nakup-psu-pres-internetovy-prodej/ Já osobně jsem zastáncem toho pořizovat si výhradně pejska s průkazem původu, pokud stojíte o nějaké konkrétní plemeno, nebo si adoptovat pejska z útulku, kde je spoustu krásných pejsků všech druhů, velikostí i věku. Sám mám dva pejsky s průkazem původu a než jsem si je mohl koupit, chovatelská stanice se mnou intenzivně komunikovala a chtěla ode mne vědět mnoho informací do jaké prostředí pejsci jdou a jak se o ně budu starat. A stejně tak jsem si já velmi důkladně ověřoval informace o chovatelské stanici, o jejích odchovech, o zdravotním stavu nejen štěňátek, ale i jejich rodičů, sourozenců a předků apod. Před koupí mezi námi proběhly dokonce i osobní návštěvy. Pořízení pejska beru jako velký závazek na mnoho let, a proto si myslím, že musí být uvážený a obě strany si musí být vědomi nejen té velké radosti, ale i zodpovědnosti, kterou sebou pořízení pejska nese.
V poslední době se hodně mluví o novém zákonu o ochraně zvířat. Co to konkrétně znamená, co bude zakázáno?(Věra Příhodová)
Za poslední dva roky se podařilo prosadit do zákonů mnoho dobrých věcí, které pomohou více chránit zvířata, zlepšit jejich životní podmínky a také přísněji trestat ty, kteří je týrají, a to díky novelizovanému trestnímu zákoníku, který se nám letos podařilo po dlouhém boji prosadit. Od příštího roku vstupuje v platnost novelizovaný zákon na ochranu zvířat proti týrání, který přináší: - zákaz klecových chovů slepic od roku 2027 - nová pravidla pro chov psů a koček a omezení jejich prodeje například na veřejných místech - zákaz drezury v cirkusech - zákaz odebírání mláďat šelem a lidoopů a jejich umělé dokrmování před odstavem - zákaz rozmnožování a dovoz vybraných druhů šelem na území ČR s výjimkou pro zoologické zahrady a mnohá další opatření, která mají pomoci v boji s nelegálním obchodem se zvířaty a jejich týráním.
Dobrý den, bydlím v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Je tady jeden hodně starý dům a v něm bydleli dva bratři a měli krásného vlčáka. Nyní je psovi 14 let a zůstal sám. Jeden bratr umřel, druhý je nemocný a byl dlouho v nemocnici, nyní je v domově s péčí, kde pes nemůže být. Pan snad ani nic nemůže chodit. V domě bydlí ještě jeden pán. Asi se o psa také nemůže moc starat. Pes má kolem sebe výkaly. Má možnost na minidvorek. Je hodně smutný. Potřeboval by na konec života péči. Ještě může na nohy. Jedna paní volala do útulku, prý se má postarat obec???? Je nám ho moc líto. Musíme mu žrádlo. Je smutný. Máte prosím nějakou radu. Děkuji Naďa Slabá nada.slaba@seznam.cz(Naďa Slaba)
Už dávno jsem přestala věřit ve spravedlnost a čím jsem starší, tím je tento můj pocit silnější,celý problém není v poslancích a jim podobných,ale skutečnost je taková, že lidi jsou v podstatě strašní sobci a materialisti. Jinak by se nemohly dít takové strašné věci s těmi ubohými zvířaty, co se dějí teď. Pořád se jenom o tom mluví a ti, co by mohli s tím něco udělat, tak si radši nechají zvýšit plat a přece se nebudou připravovat o svůj drahocenný čas řešením nějakých útulků, týráním zvířat, když jim z toho nic nezvýší jejich konta.Politici nás potřebují jen pro jejich volby, ale jinak na nás kašlou z vysoka.Bohužel vím, že se tento můj názor neotiskne,ale alespoň jsem si trochu ulevila.(anunaki)
Dobrý den, jaký je váš názor na zákaz klecových chovů, který nyní schválil Senát. Děkuji(Jana Blažková)
Klecové chovy jsou pro mne nepřijatelným příkladem zacházení s hospodářskými zvířaty. V minulém roce bylo v České republice chováno v klecových chovech více než 80% z celkového počtu téměř 5 000 000 slepic. Naprosto s Vámi souhlasím, že životní podmínky, ve kterých musí slepice žít, jsou strašné. Na podporu zákazu klecových chovů aktivně vystupuji nejen v Evropské unii, ale jejich zákaz jsem podporoval a pomáhal prosadit i v naší zemi. Včera se podařilo navzdory odporu velkých agropodniků konečně zákaz klecových chovů schválit v Senátu. To je opravdu důležitý krok k tomu,aby tyto chovy skončily a miliony slepic nestrávili celý život ve stresu v malé kleci. Je nezbytně nutné, abychom se konečně naučili ke zvířatům přistupovat s plným respektem a všem vytvářeli co nejlepší životní podmínky.
p.Pospíšile, alespoň touto cestou Vám skládám velkou poklonu, že jste se rozhodl bojovat s tímto problémem, kde jak se říká už není za 5 minut 12 ale myslím si,že už je i po 12 hod. ale i tak se to cení a budu doufat, že se tyto zrůdnosti omezí na minimum a že pachatelé dostanou co si zaslouží, kdyby záleželo na mně, trestala bych je jak ty mně tak já tobě. Když má někdo povahu zrůdy v lidské podobě, tak tam už stejně žádná náprava není možná, takže nejjednodužší by bylo je okamžitě bez milosti usmrtit a to ještě tím nejkrutejším způsobem, aby aspoň také užili.(renata macháčková)
mm
Co je podle vás "týrání"? Je to samotné provozování množírny? Už jen ten fakt, že je třeba 50 psů na malém prostoru, i když mají jídlo a vodu? (Milada Timová)
Dobrý den, paní Timová, děkuji Vám za otázku. V naší aktuální novele trestního zákoníku navrhujeme zavést nový trestný čin Chov zvířat v nevhodných podmínkách za účelem obchodu. Míří samozřejmě primárně právě na tzv. množírny. A my říkáme, že pokud někdo za účelem obchodu, ať už se ziskem či bez něj, provozuje množírnu, ve které zvířata žijí v nevhodných podmínkách a je s nimi nevhodně zacházeno, tak se jedná o formu týrání a takové jednání má být trestné. Nevhodné podmínky mohou mít různou povahu, nedostatek vody a krmiva, nedostatečný prostor či silně zane dban&eac ute; a špinavé prostředí, ve kterém zvířata žijí, odebírání mláďat příliš brzo od samice atd. atd. Věřím, že v případě schválení naší novely, budou provozovatelé množíren mnohem přísněji trestáni.
Pane exministře, co všechno chcete novelou trestního zákoníku zpřísnit?(Milan Dobčík)
Zdravím Vás pane Dobčíku, díky za dotaz. Naše novela trestního zákoníku má za cíl tři hlavní změny. Zaprvé zpřísňujeme sankce za všechny trestné činy spočívající v týrání zvířat, a to tak, aby za závažné případy týrání zvířat nemohlo dojít k tomu, že pachatel dostane jen podmínku, ale půjde do vězení. Zadruhé navrhujeme zavést nový trest "zákaz držení a chovu zvířat", a to až na dobu deseti let. Jde nám o to, aby pachateli, který bude odsouzen například k podmínce a k peněžitému trestu za týrání zvířete, dostal od soudu zároveň tento trest znemožňujícímu, aby si hned po příchodu od soudu mohl poÅ ™í ;dit nové zvíře a to opět týrat. A zatřetí navrhujeme zavést nový trestný čin zákaz chovu zvířat v nevyhovujících podmínkách za účelem obchodu, který má postihovat hlavně tzv. množírny. Věřím, že tuto naši novelu poslanci podpoří a pomůžeme tak zvířatům. Mějte se pěkně, JP
Dobrý den pane magistře, je zcela primitivní a skandální, že KVL ČR na svých stránkách veřejně podporuje krutost v cirkusech! Zvířata nemáme od pradávna pro zábavu, naopak živá (zejm. divoce žijící) zvířata nejsou klauni, a mučit je drezúrami a předělávat na člověka je čistě lidská ZHOVADILOST!!!!! Předpotopní a odporné názory představitele a některých idiotů KVL jsou nemravné a zvrácené!!!!!!! Měli by jim odebrát tituly!!!!!!! Pokud jsou placeni z našich daní, NESOUHLASÍM S TÍM a takové magory nebudu sponzorovat!!!!!!!! Děkuji Vám za pomoc zvířatům a přeji pěkné dny Mgr. Eva Neboráková(Eva Neboráková)
Dobrý den, paní Neborádková, děkuji za Vás dotaz a podporu. Osobně mám na využívání zvířat v cirkusech jiný názor než Komora veterinárních lékařů ČR a řekl jsem to opakovaně i v televizi. Myslím si, že do dnešní doby už nepatří držení zvířat v zajetí a jejich často velmi přísná až krutá drezúra jen pro potěšení a zábavu lidí. Ze stejných důvodů jako nyní podporuji zákaz exotických zvířat v cirkusech jsem například v loňském roce podporoval zákaz kožešinových farem. A to proto, že podle mě do 21. století nepatří, aby měl někdo byznys založený na držení zvířat v malých klecích a jejich usmrcení jen za úÄ elem to ho, aby si někdo mohl pořídit kožich. Je to otázka etická a já doufám v to, že naše společnost ušla od dob pradávných kus cesty a co mohlo být standardem dříve, už dnes neplatí. Přeji, ať se vám daří. JP

 

Video  Epicentrum: Na majitele množíren je právo krátké, musíme přitvrdit, říká Pospíšil  - Blesk TV
Video se připravuje ...

gejzovic ( 26. listopadu 2020 12:07 )

Tam byl asi rozvod,proto hledá jiné zdroje

Matos7 ( 26. listopadu 2020 11:33 )

Babiš na hrad

Matos7 ( 26. listopadu 2020 11:32 )

Vivat Babiš

bersimalinecka ( 30. listopadu 2018 13:00 )

no jo pán celé zeměkoule dokjonce ho v Plzni naučili i psí právo.Bravo.Kolik psů má doma on a jeho manželka????

anunaki ( 23. listopadu 2018 07:27 )

Dobrý den,ani nevíte jakou jste mi udělali obrovskou radost, když jsem se dnes dočetla v Blesku o chystané akci na pomoc týraným zvířátkům.Už dlouhou dobu se marně snažím s někým zkontaktovat nebo nějakým způsobem na tuto hrůzu veřejně upozornit. Chtěla bych, aby se lidé konečně probudili a přestali se pořád zabývat jen sami sebou a začali myslet také na zvířata co žijí kolem nás a hlavně s námi.Mnoho lidí asi neví, že i ta zvířata mají duši citlivou, cítí bolest, hlad, žízeň, špatně snášejí kruté zacházení a hlavně se neumí sami bránit a volat o pomoc. Prosím vás lidé mějte toto na paměti a začněte se chovat ke zvířátkům mile a s láskou. Zkusme třeba vytvořit takovou celorepublikovou sbírku peněz tentokrát ale NE na děti, postižené, důchodce apod. ale právě na ta naše zvířátka v různých útulcích a také lidi co se o ně s láskou starají, bez nich by to nemohlo fungovat, děkuji mnohokrát a ještě jednou vás prosím,lidé, nezapomeňte, čekají na vás.

Zobrazit celou diskusi