Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Kdo týrá psy, ubližuje pak i lidem,“ zuří Pospíšil. Majitele množíren chce ve vězení

Autor: Kateřina Lang - 
8. listopadu 2018
05:25

Novela trestního zákoníku, kterou prosazuje předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, má zpřísnit sankce za týrání zvířat a poprvé v historii mluví o nutnosti postihu pro provozovatele takzvaných množíren. Jedním z hlavních argumentů, o které se opírá, jsou také čísla ze zahraničních studií. Podle nich totiž až polovina sexuálních násilníků přiznala, že první, komu kdy v životě ublížili, byla zvířata. Pospíšil tím otevírá téma společenské nebezpečnosti psích tyranů. 

Bývalý ministr spravedlnosti a nyní europoslanec je přesvědčen o tom, že současná právní úprava na tyrany zvířat nefunguje. Například v říjnu Blesk psal o množírně koček v Neratovicích. Pachatelka by mohla dostat až pět let vězení, skončila ale jen s pokutou v řádech desetitisíců.

Nepodmíněné tresty pro tyrany

Kromě postupu policie a justice chce ale Pospíšil spolu se skupinou právníků a odborníků na ochranu zvířat prosadit definici slova množírna, tak, aby její provozování bylo konečně trestným činem.

„Dnešní právo neumí postihovat fenomén týrání zvířat a fenomén množíren. Ročně jsou podávány desítky a stovky trestních oznámení, ale za poslední dva, tři roky bylo pouze několik lidí odsouzeno k odnětí svobody podmíněně, jen jeden člověk je ve vězení. To každý musí cítit, že není adekvátní, vysvětluje předseda TOP 09.

Zbraně, drogy a množírny

Týrání zvířat v České republice neklesá, právě naopak. Podle Pospíšila i právničky Zuzany Rennerové ze spolku Animal Eye patří trestná činnost spojená se zvířaty k nejvýnosnějším obchodům. Tento business ročně vynese stejně jako například obchod s drogami, prostituce, nebo jiná závažná trestná činnost, dodává.

Prodej domácích zvířat je třetí nejlukrativnější nelegální činnost v Evropě právě po obchodu se zbraněmi a drogami. Bagatelizace tohoto tématu je velmi tristní, s ohledem na realitu a o s ohledem na to obrovské množství peněz,“ dodala Rennerová. Kromě toho souhlasí s tím, že Česko je množírenský ráj proto, že současné právo toto téma řeší nedostatečně.

Video Epicentrum: Na majitele množíren je právo krátké, musíme přitvrdit, říká Pospíšil - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kdo týrá zvířata, může v budoucnu zabít člověka

Podle studie amerických vědců, kterou přinesl do studia Jiří Pospíšil, začínají násilníci páchat trestnou činnost právě na zvířatech. Kvůli tomu, že jim často nehrozí vysoký trest, nebo nejsou potrestáni vůbec, mohou časem zaútočit na člověka.

Podle předložené studie amerických vědců Stephena Kellerta a Alana Felthouse 25 % vězňů se sklonem k agresivitě potvrdilo, že alespoň pětkrát za život týralo zvíře. 50 % násilných sexuálních zločinců a 25 % pedofilů pak také přiznalo, že v minulosti týralo zvíře. A číslo, které je opravdu alarmující, hovoří o tom, že v 88 % rodin, kde docházelo k týrání dění, se odehrávalo i týrání zvířat.

Pokud totiž agresor útočí na zvířata, je to jen předzvěst toho, že by v budoucnu mohl útočit na lidi, a tak je důležité, aby si lidé na takové útočníky dali pozor,“ říká Pospíšil.

Minulý týden proběhl další marný pokus o to, aby poslanci začali v 1. čtení projednávat návrh na novelizaci trestního zákoníku, která má přinést zpřísnění trestů za týrání zvířat. Dopadl ale zatím stejně, jako všechny předchozí. Poslanci jeho projednání odsunuli.

Sledujte sociální sítě Blesk tlapky a dostávejte o příbězích psů a koček informace z první ruky: Máme Instagram - ZDE, Facebook - ZDE a také YouTube kanál.

hejpockej ( 8. listopadu 2018 09:38 )

za to ze chce postihnout smejdy z mnoziren se tedy ja na pana Pospisila zlobit nebudu.

hejpockej ( 8. listopadu 2018 09:34 )

pokud udela neco pro zvirata, beru to.. Jsou jiny co taky vyvadeli v minulosti, a neudelali nikdy nic dobryho... takze panu Pospisilu fandim a pokud to prosadi, tak je borec Vsem ostatnim papalasum je evidentne bordel v mnozirnach ukradenej, tak aspon ze se nasel nekdo kdo snad udela poradek..

majojo ( 8. listopadu 2018 08:04 )

Pane Pospíšile, tím, že se náhle začnete bít za práva zvířat, to už nevylepšíte. Pravda, dojmete pár milovníků zvířat, ale to, co jste vyváděl v minulosti se s vámi potáhne dál, i když ke svým aktivitám přihodíte i péči o opuštěné stařečky a dětičky z děcáků.

sazava ( 8. listopadu 2018 07:17 )

Pospisil zuri na cmoudy nebot pro ne je pes neciste zvire - za to ho Kalda s Kcharlem nepochvali

Taurus70 ( 8. listopadu 2018 06:47 )

To je sice pravda Pospisile ale to by jsme museli zavirat i takove jako jsi Ty😠

Zobrazit celou diskusi