Ještě před pár lety existovalo Národní muzeum víceméně jen ve vzpomínkách těch návštěvníků, kteří do něj stihli zavítat před několikaletou rekonstrukcí. O to větší bylo v roce 2018 nadšení, když se muzeum po rekonstrukci v den výročí vzniku nezávislé Československé republiky otevíralo. Nyní jsou díky moderním technologiím možnosti zase o krok dál.

Jedinečnost okamžiku

„Národní muzeum se snaží být ve všech směrech otevřené jak svým návštěvníkům, tak i nenávštěvníkům,“ uvedl při představení inovace ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Snaží se být muzeem, které komunikuje a prezentuje se. Jelikož jsme se v minulém roce těšili rekordní návštěvnosti, rozhodli jsme se do muzea pozvat i ty, kteří to do něj mají třeba daleko, a to skrze aplikaci Street View od Google.“

Video
Video se připravuje ...

I když pocházíte z daleka, nebude od února nic složitého navštívit Národní muzeum alespoň virtuálně. Může za to rozšíření projektu Street View, který vyvíjí společnost Google. Google

Kdekoliv na světě si tak lidé na svých internetových prohlížečích mohou prohlédnout atrium, vstupní foyer, Pantheon i výstavní sály - doslova se projít celým muzeem. Podle mluvčí Google pro Českou a Slovenskou republiku Alžběty Houzarové je na virtuální prohlídce neocenitelné to, že fotografie do projektu vznikaly ve „vzácných okamžicích, kdy muzejní prostory byly čerstvě rekonstruované, ale ještě nebyly zakryté výstavními exponáty, takže dávají vyniknout vnitřním krásám muzea.“ Prohlédnout si lze prakticky všechna veřejně dostupná místa v muzeu, dokonce i ta, která se pro veřejnost teprve chystají.

Nezastavitelný rozvoj

Rozšíření projektu Street View o interiéry Národního muzea nadešlo v době, kdy Google mapy slavily 15 let existence. „Když se v roce 2005 začínalo, primárně používali lidé tištěné mapy. Původně Google udělal aplikaci pouze pro USA, až posléze se rozšiřovala po celém světě spolu s dalšími inovacemi, jako byla navigace nebo právě Street View,“ vysvětlil projektový manažer Google map Jaroslav Bengl.

Fotografie do aplikace se většinou sbíraly prostřednictvím vozidel, na kterých byly umístěny fotoaparáty a složitý počítačový systém, který fotografie nahrával a zpracovával. „Když jsme Street View zaváděli v Čechách, jako první na řadu přišla Praha. Ta má přitom spoustu nádherných lokalit, kam se autem nesmí, takže tehdy po pěších zónách jezdili naši pracovníci na více než 100 kilogramů vážících tříkolkách, na které se také muselo vejít veškeré potřebné vybavení. Dnes už k nafocení interiérů muzea postačil fotoaparát, stativ a malý batoh,“ usmívá se projektový manažer.

Složitost projektu podle něj spočívala především v časové náročnosti a zručnosti. Finance prý byly zanedbatelné. Většina prostor se fotografovala po nocích, kdy bylo Národní muzeum zcela vylidněné. Jedinou výjimkou byla kopule, která je od března loňského roku zpřístupněná veřejnosti. Tu pracovníci Google fotografovali ve dne, aby z ní zůstal zachován neopakovatelný pohled na Prahu.

Video
Video se připravuje ...

Takto probíhalo vytváření Street View v prostorách Národního muzea. Google

Co půjde na řadu příště?

Praha je bezpochyby jedním z nejkrásnějších měst na světě. Na tom se shodli i ředitel Národního muzea s projektovým manažerem Google Maps. Kam by v rámci rozvíjení této aplikace mohli pokročit příště? Jak se zdá, Pražský hrad, Národní divadlo nebo nová budova Národního muzea to nejspíš nebudou. Houzarová prozradila, že půjde o něco mnohem praktičtějšího.

Po bytu Jaroslava Foglara, Museu Kampa či detailně zachyceném Karlově mostě by podle mluvčí měly na paškál přijít dopravní uzly, díky nimž se lidé mnohem lépe zorientují při cestování po Praze. „Zjistili jsme, že uživatelé se hodně potřebují zorientovat na nejrůznějších nádražích a zastávkách,“ sdělila s tím, že možná tak na řadu přijde síť pražského metra. Nic konkrétního v tomto ohledu však dosud učiněno nebylo.

Street View

Jedná se o rozšíření aplikace Google mapy, která uživatelům umožňuje vertikální i horizontální panoramatické pohledy v mnoha městech. Lidé se díky nim mnohem snáze zorientují, protože si panoramaticky mohou prohlédnout reálný stav lokality. Službu Google zavedl poprvé v roce 2007, přičemž v průběhu let se služba rozvinula i na panoramatické snímky uvnitř objektů – tzv. Indoor Street View. Národní muzeum se v tomto ohledu přidalo v roce 2020 po bok takových institucí a budov, jako je Van Goghovo muzeum, Versailles nebo hrad Kilkenny v Irsku.

Fotogalerie
27 fotografií