Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brněnská klubová scéna v rozkladu: Kvůli opatřením krachuje 13 podniků najednou

Autor: jn - 
18. září 2020
13:23

Brněnským hudebním klubům hrozí definitivní krach. Poté, co již vloni zavřela navždy dveře brněnská legenda Mesrsey, pandemie covidu-19 posílá do existenční nouze 13 klubů, provozujících v metropoli živou hudbu.

„Chápeme obavy vlády z pandemie, ale nechápeme způsob, jakým omezení provádí,“ řekl Blesk.cz ředitel Kabinetu múz Martin Kozumplík. Kluby byly kromě jiného totiž prvními, kdo musel v republice zavřít a pak zároveň posledními, kdo mohl – byť na krátko – otevřít.

Kluby odmítají být spojovány s Techtle Mechtle

Poslední ránu jim zasadilo opatření vlády, která přikazuje ode pátku 18. září zavíračky o půlnoci a zákaz prodeje lístků na stání. Šéfové se shodují, že do dvou týdnů přijdou všichni „na buben“ a skončí.

„Koncerty rušíme. Nepřijde nám logické kličkovat a nějak švejkovat proti opatřením, která jsou namířena přímo proti nám. My ale nejsme Techtle Mechtle, což je bar s diskotékovou hudbou. My provozujeme kluby s živou hudbou,“ namítá Lukáš Stara z legendární Flédy.

Provozovatelé klubů zároveň cítí, že společnost zachvátila pochmurná nálada. „Nikdo nemá chuť jít se bavit se živou muzikou,“ řekl. Provozovatelé klubů zároveň odmítají mediální výpady, podle kterých za epidemií stojí právě oni. „Vždyť jsme byli celé léto zavřeni. Jak se mohl u nás někdo nakazit?“ ptají se.

Punkový koncert pro sedící na židlích v rouškách

Kapacita brněnských klubů je dohromady asi 4300 lidí, pořádají dohromady 2600 akcí ročně. Měsíčně prodají zhruba 20 000 vstupenek. Existenční potíže mají všechny – Fléda, Sono, Stará pekárna, Melodka, Metro Music Bar, Ponava, Eleven Club, Kabinet múz, Music Lab, Kafara, Vegalité, Alterna či ArtBar Druhý pád.

„V případě, že nám nepomůže ministerstvo kultury, všichni to můžeme zabalit. Je absurdní si myslet, že bychom do března otevřeli. Do té doby nám ale jedou náklady, které musíme platit. Budeme tedy muset propouštět, zavřít a zapečetit prostory,“ zdůraznil Kozumplík.

Jedním z posledních koncertů v Brně má být páteční vystoupení punkové kapely Peter Aristone. „To bude vskutku nevídaný postpunkový zážitek. Lidi budou muset na tuhle muziku sedět v rouškách na očíslovaných sedadlech kus od sebe,“ kroutí hlavou šéf Kabinetu múz Martin Kozumplík.

Živá hudba není fabrika na peníze

„Platíme nájmy majitelům domů, ti mají zase hypotéky. Domeček z karet padá,“ shodli se majitelé. Finanční rezervy, pokud nějaké byly, kluby rozpustily během letní odstávky.

Brněnští klubisté přitom nechtějí proplácet ušlý zisk. „Tak vůbec neuvažujeme. Potřebujeme jen nějak pokrýt náklady během karantény. Živá hudba není profitním byznysem ani fabrikou na peníze,“ zdůraznil Vít Kalvoda z klubu Ponava.

Provozovatelům vadí nepřipravenost a nekoncepčnost vlády. „Ta není schopna udělat vůbec nic. Jen nám zatrhla práci, která živí nejen muzikanty, ale v republice desítky tisíc lidí, zvukařů, osvětlovačů, grafiků, dramaturgů,“ připomněl šéf  Flédy Lukáš Stara.

Brněnské kluby proto naléhavě žádají vládu, aby podobně jako v Rakousku, Švédsku či Německu jim během karantény sanovaly provozní náklady. Takto získané peníze by šly do energií, nájmů a do zaměstnaných lidí.

VIDEO: Tiskovka premiéra Babiše a ministra zdravotnictví Vojtěcha o koronaviru.

Video  Tiskovka Babiše a Vojtěcha o koronaviru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa