Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Británie se schválením vakcíny předstihla celou EU, očkovat chce 20 milionů lidí

Autor: ČTK - 
2. prosince 2020
09:30

Británie dnes jako první na světě schválila použití vakcíny proti covidu-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Dostupná má být od příštího týdne. S odvoláním na britskou vládu o tom informovala agentura Reuters.

„Vláda dnes přijala doporučení lékové agentury MHRA schválit vakcínu proti covidu-19 od Pfizeru a BioNTechu k použití,“ uvedl kabinet. „Vakcína bude v Británii dostupná od příštího týdne,“ píše se v prohlášení. Ministr zdravotnictví Matt Hancock dodal, že nemocnice jsou na přijetí očkovací látky připraveny.

Spojené království si u společnosti objednalo dostatek očkovací látky pro 20 milionů lidí, není však jasné, kolik jich země dostane do konce roku. Aby vakcína člověka ochránila, musí ji lékaři podat ve dvou dávkách s odstupem tří týdnů. Podle britské vlády jsou první na řadě zaměstnanci ve zdravotnictví a obyvatelé domovů pro seniory, dále by se vakcína měla podat starším lidem, píše AP.

Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Do jaké míry chrání před nákazou koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, zatím není jasné. Přípravek přitom podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky. V nejohroženější skupině starších lidí je účinnost 94 procent.

Nákup až 300 milionů dávek této vakcíny schválila už v listopadu Evropská komise a žádost o schválení mimořádného nasazení látky si firmy rovněž v listopadu podaly ve Spojených státech. Agentura DPA dříve uvedla, že Pfizer a BioNTech požádaly o registraci vakcíny i v Británii, Austrálii, Kanadě či Japonsku. Na vývoji dalších vakcín také pracují desítky firem po celém světě, britské úřady rovněž zvažují další látku od farmaceutické společnosti AstraZeneca.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 2. prosince 2020 10:42 )

Já to beru spíše, jako závěrečné kolo testování, kdyby náhodou soudruzi někde udělali chybu. Pak by to mohlo do Evropy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa