Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zmutovaný koronavirus z norků by mohl odolat vakcíně. Británie zakázala vstup všem Dánům

Autor: ČTK, Mii - 
7. listopadu 2020
14:09

Británie s okamžitou platností zakázala na své území vstup cestujícím z Dánska. Reaguje tak na obavy ze zmutovaného kmene koronaviru na dánských farmách s norky, uvedla agentura Reuters. Dánsko po objevení zmutovaného kmene u norků již oznámilo nová, přísnější omezení pohybu a rozhodlo se vybít celou populaci norků, kteří jsou chováni pro kožešinu. Světová zdravotnická organizace (WHO) mezitím potvrdila, že nakažené norky již řešily i Itálie, Švédsko, USA či Nizozemí. Problematický je zejména fakt, že zmutovaný koronavirus je odolnější vůči protilátkám, tudíž může odolat budoucí vakcíně.

Británie reagovala na zprávu z Dánska ve čtvrtek rozhodnutím, že všichni příchozí z Dánska budou muset po příjezdu do izolace. Nyní, po získání dalších informací od dánských zdravotnických úřadů, zavedla úplný zákaz příjezdů z Dánska, s výjimkou dopravců a nákladu.

„Návštěvníkům přicházejícím do Británie z Dánska nebude povolen vstup do Británie,“ uvedl na twitteru britský ministr dopravy Grant Shapps. Toto rychlé rozhodnutí je podle něj reakcí na informace od dánských zdravotnických úřadů, které hlásí rozsáhlá ložiska koronaviru na norkových farmách. Britové nebo lidé s trvalým bydlištěm v Británii se budou moci vrátit z Dánska, budou se však muset izolovat spolu se členy domácnosti na 14 dní. Zákaz se bude znovu hodnotit po týdnu.

Experti, včetně odborníků ze Světové zdravotnické organizace (WHO), v pátek uvedli, že nic nenaznačuje tomu, že by nová varianta viru SARS-CoV-2, která se v Dánsku vyskytla u norků, byla nebezpečnější nebo se chovala jinak, než ostatní mutace. Přenosy mezi zvířaty a lidmi jsou však vždy znepokojivé.

Zmutovaný virus byl dosud v Dánsku odhalen u 12 lidí. Odborný ředitel dánského zdravotního institutu SSI Käre Mölbak zdůraznil, že tento vir není nebezpečnější než jiné koronaviry. Riziko ale spočívá v tom, že je odolnější vůči protilátkám. Dánsko se rozhodlo, že kvůli mutaci viru vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat chovaných na kožešinu. Důvodem pro rázné opatření je obava, že nyní vyvíjené očkovací látky by mohly být méně účinné. Dánové se kromě toho obávají, že by se jejich země mohla stát novým ohniskem pandemie.

Video  Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa