Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebezpečí v regálech? Pozor na pohozené roušky. „Virus na nich ulpí i dny,“ varuje expert

Autor: Nikola Forejtová - 
13. prosince 2020
05:30

Česko pomalu rozvolňuje a opětovně zase zpřísňuje. Co ale přetrvává a nejspíše ještě nějakou dobu přetrvávat bude, je nošení roušek. Ochrana před patogeny, jako je i koronavirus, bohužel mnohdy končí na nesprávných místech. Použité pomůcky, které jsou po splnění svého účelu biologickým a potencionálně nebezpečným odpadem, totiž lze najít v regálech obchodů, pohozené na parkovištích a na ulicích. Viry a bakterie na nich přitom mohou vydržet i několik dní.

Jako biologický odpad lze nazvat roušku, ale i rukavice či obleky. Tyto zdravotnické pomůcky jsou spalovány při více jak 1000 stupních a nakládat s nimi musíte při zvýšené opatrnosti. Škodlivé patogeny, včetně covid-19, totiž ulpívají na površích poměrně dlouhou dobu. 

„Virus na jednorázových rouškách vydrží 2-6 hodin. Důležité je, aby daná rouška vyschla, poté je již virus inaktivní. Přesto je třeba být při zacházení s rouškami na ulici, popř. v přírodě maximálně obezřetný a při manipulaci si vždy chránit ruce,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Klára Doláková s tím, že na materiálech vydrží i několik dní. 

Doláková hovořila o zacházení s rouškou, pokud ji uvidíme na ulici či třeba v košíku v supermarketu, na popud Blesk Zpráv. Použité ústenky jsou totiž stále častěji viděny na ulicích, kam je nezodpovědní lidé pohazují. Do redakce přišla i řada snímků od čtenářů, kde jsou roušky i v regálech obchodů.

Patogeny vydrží dny, ale záleží na počasí 

Samozřejmě se nelze bavit o tom, že každá pohozená rouška je nebezpečná. Infekce se ale skrze některé šířit může, a to nejen nového koronaviru.

„Nebezpečné mohou být, ale záleží na vnějších podmínkách, v jakých se pohozená rouška ocitá. Zdali svítí sluníčko, nebo je zima a vlhko. V závislosti na tom se pak ty patogeny rozkládají,“ informuje Blesk Zprávy virolog Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity.

Černý uklidňuje v tom, že naštěstí je virus SARS-COV-2 venku poměrně nestabilní. „Při optimálních podmínkách vydrží dva tři dny, pokud by se ale jednalo o rezistentní bakterie, tak tam mohou vydržet mnohem delší dobu,“ dodává.

Roušky na ulicích, v regálech i v moři

„Věřím, že naprostá většina roušek končí na ulici nedopatřením, nikoli bezohledností vůči svému okolí a pracovníkům úklidových společností,“ říká k nárůstu počtu roušek v ulicích Prahy tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana. 

Některé snímky ale nehovoří o tom, že by se použité ústenky ocitly na zemi, ale i na jiných místech čistě náhodou. Čtenářka Sára nalezla jednu takovou v obchodě s potravinami mezi regály. 

Roušku můžeme najít i volně v regálech Roušku můžeme najít i volně v regálech | Archiv Blesku

Infekce se může skrze roušky šířit na zaměstnance služeb, které zodpovídají za úklid, jak ale zdůrazňuje mluvčí Mana, dbají na bezpečnost. „Tady je podstatné, zda vůbec konkrétní oblast uklízí naše společnost. Pokud ano, tak naši zaměstnanci používají ochranné prostředky či pracovní nástroje zamezující přímému kontaktu. Navíc jsou naši lidé nabádání k větší obezřetnosti. Na provozovnách či ve vozidlech pak máme zajištěny desinfekce,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

V ideálním případě by ale roušky měly samozřejmě skončit v černé popelnici v igelitovém sáčku. Takto správně vyhození ochranná pomůcka pak putuje rovnou do spalovny, kde se energeticky využije. 

„V případě domácností v karanténě nebo s potvrzenou nákazou nemoci COVID-19 se netřídí a veškerý odpad se odkládá do směsného komunálního odpadu. Používají se dva pytle (zavázané), přičemž plastové pytle by měly mít minimální tloušťku 0,2 mm, aby se snadno neprotrhly,“ dodává k tomu také Doláková z ministerstva zdravotnictví.

Koše by se měly také dezinfikovat, aby na nich případný patogen nezůstal a nemnožil se s dalším odpadem v černé popelnici. 

Jak už bývá zvykem, tento odpad nekončí jen na ulicích. Už od začátku roku začaly roušky a jednorázové rukavice přibývat na pláži a v moři, především pak u Asie, kde ostatně i epidemie vypukla dříve.

Nyní podle neziskové organizace Ocean Conservancy skončí v moři za jeden měsíc na 129 miliard roušek a 65 miliard ochranných rukavic. „Je nutné si uvědomit, že odpadu v oceánech už bylo příliš mnoho před pandemií. Ta celou situaci ještě výrazně zhoršila,“ řekl britské BBC viceprezident organizace Ocean Conservancy Doug Cross již v červenci. 

Video  Klausovo „totální sobectví“. Epidemiolog o exprezidentovi bez roušky, „čipování“ a nedůvěře lidí  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa