Vašík se milujícím rodičům narodil před čtyřmi lety. Na svět přišel předčasně a měsíc pobyl v nemocnici, vše se ale zdálo v pořádku. Záhy se ale začaly objevovat komplikace a zdálo se, že se Vašík nevyvíjí tak, jak má. Následoval kolotoč vyšetření, po němž se rodiče od neurologa dozvěděli diagnózu – Vašík trpí dětskou mozkovou obrnou, spastickou diparézou, což je nedědičné nepřenosné onemocnění, které vzniká poškozením mozkové tkáně a ovlivňuje vývoj motorických oblastí mozku v raném věku. Tehdy bylo Vašíkovi devět měsíců.

Rodiče začali hned pracovat na tom, aby se jejich syn vyvíjel v rámci možností co nejlépe. „Cvičíme od malička intenzivně Vojtovu metodu, a to i sedmkrát denně, jako doplnění k Vojtovce cvičíme Bobath metodu, jezdíme do lázní a chodíme plavat. S manželem hledáme stále nové možnosti, jak Vašíkovi co nejlépe pomoci,” říká Vašíkova maminka Michaela.

I přes svůj handicap je chlapeček, který je mentálně zcela v pořádku, obrovský bojovník – pohybuje se střídavým lezením a jeho touha se postavit a chodit je obrovská. Vašík chodí do speciální mateřské školy, kde má asistenci, kolektiv zdravých dětí je ale pro něj po psychické stránce obrovskou vzpruhou.

Pomáhá mu i mladší bráška, se kterým by si Vašík jednou rád zahrál fotbal. „Váša má hodně rád rukodělné práce, jako jsou tvoření, malování, lepení. Hrozně rád čte, miluje knihy a vyprávění příběhů. Také miluje vodu a plavání. Nejraději je, když se sejde celá rodina a vyrazíme společně na piknik,” popisuje maminka Michaela.

Pomohou rehabilitace

Rodiče by Vašíkovi rádi dopřáli intenzivní terapii v Neurorehabilitační klinice Axon, jejíž cena šplhá ke 100 tisícům. Pomoci mu má sbírka na portálu Donio.cz. „Na klinice budeme pracovat na zpevnění trupu a později bude Vašík cvičit chůzi na robotickém přístroji Lokomat,” vysvětluje primářka a zakladatelka kliniky Jarmila Zipserová.

Fotogalerie
10 fotografií