Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Neveselý podzim“. Roušky v Česku se od října vrátí do MHD i obchodů, prosazuje Maďar

Autor: ula - 
13. července 2020
15:15

V některých částech Česka jsou kvůli vyšším počtům nemocných koronavirem povinné roušky - týká se to např. Kutnohorska nebo Karvinska. V Praze si i v létě musí nasadit roušku při vstupu do metra. Epidemiolog Rastislav Maďar v Epicentru Blesk Zpráv připustil, že povinné nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách a hromadné dopravě by se mohlo vrátit na podzim, nejen kvůli riziku nákazy covidem-19. Klíčový odborník z týmu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se za to přimlouvá.

„Je to můj osobní názor, myslím, že bychom se měli vrátit na podzim k nošení roušek ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě,“ řekl Rastislav Maďar v Epicentru. Konkrétně zmínil říjen s tím, že o této možnosti se ještě povedou rozsáhlá jednání.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vytvořil pracovní skupinu, která se bude věnovat přípravě na podzim, v pondělí zasedala poprvé. Právě ta zřejmě rozhodne o tom, zda si Češi znovu nasadí na podzim roušky. Návrh by měl prý projít širším připomínkováním i mimo ministerstvo zdravotnictví.

Strach ze zahlcení testovacího systému

Experti se obávají toho, že se situace může zhoršit kvůli nástupu dalších respiračních onemocnění. Ta se mohou objevit zejména s návratem dětí do škol. „Když si představíte, co nás může čekat, tak je to neveselé pomyšlení. Nemyslím, že by nás zahlcoval koronavirus, ale to, že splyne se sezónou respiračních nákaz a že těch stavů, které budou vypadat jako koronavirus, i když nebudou, bude obrovské množství,“ doplnil Maďar v Epicentru a vyjádřil obavu, že by se mohl zahltit testovací systém a možná i celá zdravotní péče.

Méně infekcí díky rouškám?

Roušky podle Maďara pomohly na jaře i při jiných onemocněních. „Letos zemřelo méně lidí na chřipku a bylo méně infekcí v krčních oblastech, protože lidé nosili roušky, dezinfikovali si ruce a dodržovali odstupy,“ vysvětlil epidemiolog a zdůraznil, že nasazení roušek není zásah do práv člověka, jako například zákaz vstupu. 

Že jsou roušky efektivní ochranou, uznala po dlouhých diskuzích i Světová zdravotnická organizace, mnoho zemí nyní přistupuje k zavádění jejich povinného nošení. Poprvé si například o víkendu nasadil roušku jejich velký odpůrce prezident USA Donald Trump.

„Stále ale platí to, že pokud na sobě cítíte příznaky nějakého onemocnění, měli byste zůstat doma,“ vzkazuje Maďar.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

revengeboy ( 14. července 2020 06:44 )

Chřipka i tady ta potvora je kapénková záležitost, takže ruce ano, ale vždy nos nebo ústa. Ale asi je to příliš složité k pochopení...

revengeboy ( 14. července 2020 06:43 )

Co to je "pokut"?

jirka68 ( 13. července 2020 19:29 )

Nacpěte si ty roušky tam kde končí záda vy buzíci.

barracuda.sro ( 13. července 2020 18:00 )

Běžte už z nějakýma rouškama do Ř.I.T.I ! Kdo chce ať si je nosí ,nějaký "Maďar" nám nebude poroučet !!Děláte z lidí OVCE. N.a.s.r.a.t.h.!!

jochen84 ( 13. července 2020 17:46 )

Roušku jsem nenosil a nosit ten nesmysl nebudu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa