Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmatek v rouškách: Lidi je chybně nosí i do hospod, naštvaní je ignorují. Co se nyní mění?

Autor: Redaktoři Blesku, ČTK - 
27. července 2020
05:02

Vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19 způsobila v Česku zmatek. Mnoho lidí si o víkendu myslelo, že roušku musí nasadit i v hospodách a barech, kde je více než sto hostů. Přitom nic takového povinné není. Vláda s ohledem na rostoucí počet nakažených od soboty v celém Česku opět zavedla povinnost nosit roušky na vnitřních organizovaných akcích nad 100 lidí.

Nová pravidla, která ve čtvrtek na překotné tiskovce vyhlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, ANO), začala platit během soboty, nejen hosté barů se v nich ale nevyznali.

„Večer jdu do centra na pivo a roušku asi budu muset mít, většinou je tam totiž více než sto lidí,“ myslel si chybně Petr Čermák (33) z Prahy.

Z nařízení jsou pak nejvíce rozčarováni hospodští, kteří již tak bojují s úbytkem hostů. „Je to nepřehledné. Hosté i lidi na ulici se mě ptají, kde se co může. Sám to pořádně nevím. Každý den se to mění. Chytrá karanténa je největší bouda na lidi, politici to nezvládají. Když se bude opakovat to co na jaře, tak snad radši zavřu,“ řekl Marcel Huml (46), provozovatel Grill baru Amerika v Chomutově.

„V nošení a nenošení roušek je teď takový zmatek, že už se v tom lidé moc nevyznají,“ doplnila majitelka plzeňské hospody ACW Saloon Petra Kadlecová.

S rouškou: Majitelka ACW Saloonu v Plzni Petra Kadlecová se šátkem S rouškou: Majitelka ACW Saloonu v Plzni Petra Kadlecová se šátkem | Foto Blesk - Romana Vébrová

Už na to kašlu!

Někteří Češi jsou nařízeními již tak rozčarovaní, že se je rozhodli ignorovat. „Roušku už rozhodně nosit nebudu, protože na jaře jsem si tak zničila šest párů kontaktních čoček. Nevěřím, že nošení roušek by bylo nutné a něčemu to pomáhalo,“ tvrdí Tereza Procházková (33) z Olomouce.

Lidé v Praze pak byli zmatení i z povinnosti nosit roušky v lékárnách či u lékaře, to však platí až od pondělí. „Vidíte, já myslel, že je to povinné už ode dneška,“ řekl Tomáš Novák (48).

Zahalené slavnosti v Ostravě

Jednou z mála tradičních akcí, které se i během koronavirové pandemie konají v Moravskoslezském kraji, jsou ostravské Letní shakespearovské slavnosti, které začaly v pátek.

Ačkoli se jednalo o venkovní akci, účastníci na nařízení hygieniků museli mít po celou dobu představení ve venkovním hledišti nasazené roušky. Povinná je i dezinfekce před vstupem.

S rouškami za kulturou: Letní shakespearovské slavnosti, které začaly na Slezskoostravském hradě (24.7.2020) S rouškami za kulturou: Letní shakespearovské slavnosti, které začaly na Slezskoostravském hradě (24.7.2020) | ČTK / Petr Sznapka

Na pohřeb s rouškou, do hospody bez

Od soboty je nutné ve vnitřních prostorech při organizovaných akcích nosit roušky i při svatbách či pohřbech. Od pondělí je pak v Česku omezena kapacita vnitřních akcí na 500 osob, nyní činí 1000 lidí. 

Limit maximálně 500 účastníků se týká veřejných i soukromých akcí konaných převážně ve vnitřních prostorech budov, ať jsou to akce kulturní, společenské či sportovní. „Opatření se netýká obchodů nebo restaurací,“ upřesnil minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Svolaná hromadná akce svolává lidi na jedno místo a pravidla určuje organizátor. Ten má na akci povinnosti a lidé musí nařízení dodržovat. Když ale jdete někam sám, nebo se skupinkou lidí, tak se přece můžete svobodně rozhodnout, jestli na to místo půjdete. Můžete si roušku vzít, můžete si sednout tam, kde těch lidí není tolik. Je to na vaší svobodné vůli,“ vysvětlil Blesk Zprávám rozdíl mezi organizovanou akcí s rouškou a návštěvou např. zahrádky restaurace bez roušky epidemiolog Rastislav Maďar.

„Co se týče roušek, na individuální návštěvu restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje,“ uvedl již na čtvrteční tiskové konferenci ministr Vojtěch.

Video  Adam Vojtěch na čtvrteční tiskové konferenci  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kde nosit roušky čtěte ZDE >>>

marmat ( 27. července 2020 18:48 )

xiioma v Česku NIKDY nenajde klid !!!
Frustrovaní a placení trolli
budou stejně jako ona, dále rejt do čehokoliv,co tato vláda/premiér/ ANO, udělá !!!
Jediná jejich "únikovka" je emigrace do rozvojové země,
kde se NIC takto "hnidopišně" neřeší ...jedině tam bude i její IQ v klidu !?

xiioma ( 27. července 2020 15:55 )

Jsi zlá a nenávistná ženská, přesvědčená, že tvůj názor je jediný ten správný. Ty chodíš na diskuze jen abys urážela lidi. Už na mě nereaguj!!!

xiioma ( 27. července 2020 12:03 )

... už jsi s tím trapná, vymysli si něco nového.

xiioma ( 27. července 2020 12:00 )

To se mýlíš, nevysmívám se sestrám, ani doktorům, já si jich velmi vážím. Směju se tomu chaosu. Celý projekt chytré karantény je jen komedie, která v podstatě přikrývá rezignaci na jakékoli řešení.., sám to Babiš přiznal.

xiioma ( 27. července 2020 11:23 )

... nevím jak ty, ale já v tom nejsem, ani sama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa