Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nemocnice v Brně potřebuje kyslíkové přístroje pro covid pacienty: Lidé se skládají ve sbírce

Autor: jn - 
30. listopadu 2020
10:33

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně nutně potřebuje kyslíkové přístroje, které zachraňují pacienty s covidem-19. Vypsala proto sbírku, ve které za posledních 14 dní vybrala už takřka 300 tisíc korun!

„K léčbě nutně potřebujeme pořídit další přístroje. Léčba pacientů s covidovým zápalem plic je velmi náročná jak po odborné, tak po finanční stránce,“ řekl Jan Richter, lékař covidové jednotky. Dodal, že pacientům v této chvíli pomůže „doslova každá koruna“.

Během 14 dní mezi sebou lidé prostřednictvím veřejné sbírky vybrali 298 847 korun z potřebných 362 386 Kč. Do vlastních úspor sáhlo solidárně zatím 291 lidí.

Video  Nemocnice Milosrdných bratří v Brně vypsala sbírku na pořízení přístroje na léčbu pacientů s koronavirem.  - Nemocnice Milosrdných bratří v Brně
Video se připravuje ...

Za tyto peníze koupí špitál dva přístroje HFNO (High Flow Nasal Oxygen), který lidem bojujícím o život dopravuje větší množství kyslíku do plic. „Na jedno zařízení jsme schopni napojit dva pacienty týdně. Po odeznění pandemie bude přístroj sloužit u pacientů s jinými formami zápalu plic,“ plánuje lékař Richter.

Nemocnice není státní

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně není státní, ale městská. Musí proto na novinky moderní medicíny hledat kvůli nespravedlivě nastaveným úhradám za léčbu peníze často sama, právě i sbírkami. Nedávno zde úspěšně odrodila ženu v bezvědomí s těžkým průběhem covidu-19.

Brno, podobně jako řada měst či krajů, řeší ztráty jimi zřizovaných nemocnic tím, že jim posílají provozní dotace. Rozpočty obcí ale nejsou, zvlášť v současné době pandemie, nafukovací.

Starý systém přerozdělování

Za živořením městských či krajských nemocnic stojí nespravedlivé úhrady za lékařskou péči, které mají kořeny v 90. letech. Tehdy stát platil nemocnicím výkonově: Kdo hodně operoval, měl vysoké příjmy, kdo léčil úsporně, měl naopak méně. Později pojišťovny přešly na paušální úhradu. Tehdejší příjem nemocnic se zakonzervoval a navyšuje se jen o inflaci.

Ministerstvo zdravotnictví sice vloni zadalo svému Ústavu zdravotnických informací a statistiky zpracování katalogu hospitalizačních případů DRG Restart, ten je ale teprve ve stadiu sběru dat.

Rozdíl? Až 40 000 korun za stejný výkon

Když si kliniky přepočítají peníze na takzvanou individuální základní sazbu, což je úhrada za přepočtený hospitalizační případ, rozdíl mezi zařízeními je až 40 000 korun za jeden srovnatelný případ. Každá nemocnice je navíc za totožnou péči o pacienta placena od každé ze sedmi pojišťoven úplně jinak, rozdíly jsou i v desítkách procent.

joanna5 ( 30. listopadu 2020 11:52 )

tahaji z lidi penize, porad dokola - a nedej boha, kdyz se cloveku neco prihodi, tak nema na nic narok a chcipa s celou rodinou na zivotnim minimu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa