Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předčasný porod, nevyvinuté plíce a krvácení do mozku: Viktorku čeká milionová operace

Autor: chal - 
9. října 2020
05:20

Viktorka je už od narození zvyklá bojovat. Narodila se předčasně s nedostatečně vyvinutými plícemi, krvácela do mozku, má mozkovou obrnu, kvůli které je upoutaná na invalidní vozík, a trápí ji těžká obrna. Právě kvůli té by měla podstoupit operaci, ovšem rodina ji musí zaplatit z vlastní kapsy. Rozhodně nejde o levný zákrok, účet za zákrok činí přes 1,5 milionu.

Viktorka se narodila předčasně s nevyvinutými plícemi, což předurčilo její následující život. Aby přežila, museli jí lékaři dodávat kyslík přístroji, což ovšem způsobilo krvácení do mozku. Diagnóza nezněla vůbec dobře – mozková obrna, mentální i fyzické postižení. „Naštěstí jsem skromná a spokojila jsem se jen s tím fyzickým,“ popsala Viktorie s nadsázkou pro crowdfundigovou platformu Donio.

Kvůli svému hendikepu si dívka rychle zvykla na pravidelné cvičení. Pohybovat se však mohla jen díky elektrickému vozíku. Nedostatek pohybu přinesl další potíže. „Tím, že jsem byla sedící a přesouvala se jen na vozíku nebo rukou mého táty, tak se moje klouby nevyvíjely správně. Přišly první bolesti a v osmi letech i moje první operace bederních kloubů,“ zavzpomínala Viktorie. V deseti letech jí pak byla diagnostikována skolióza, která jí činí nejakutnější problémy.

Viktorie s rodinou žije už 13 let v Irsku. Tamní zdravotní systém ale není její situaci zrovna nakloněný. Čekací doba na operaci skoliózy je příliš dlouhá. Jeden z lékařů jí dokonce řekl, že operaci nepotřebuje, protože skolióza nemá vliv na její orgány. S tím ale mladá žena nesouhlasí.

„Sama vím moc dobře, že skolióza umí nejen ohnout záda, ale i odebírat kyslík z mých plic, vyvinout tlak na moje srdce a vzít chuť do jídla a ukradnout úsměv z tváře,“ vysvětlila Viktorie, proč chce operaci podstoupit. Věří, že se její zdravotní stav zákrokem zlepší. V současnosti je upoutaná na invalidní vozík a váží jen 32 kilogramů.

Situaci by mohla zlepšit operace na Ortopedické klinice ve Fakultní nemocnici Brno. Věc má ale háček. Rodina musí zákrok zaplatit z vlastní kapsy. Částku přesahující milion a půl ale nemá šanci dát dohromady. Proto se obrátila na platformu Donio. Cílem je nyní vybrat milion a čtvrt, zbytek se už povedlo vybrat v rámci sbírky v zahraničí.

Pokud vše půjde dobře, měla by Viktorie zamířit na operační sál už počátkem listopadu. Proto je ale potřeba požadovanou částku vybrat co nejdříve. Pomoci může každý.

 

Video se připravuje ...
Další videa