Někdejší místostarosta a radní Brna-střed ovšem od soudu domů neodešel. Proti jeho propuštění podal na místě stížnost žalobce Radek Mezlík. „Hrozí, že se vzhledem k vysokému možnému trestu pokusí uprchnout do zahraničí,“ namítl žalobce.

Krátce před svým zatčením v březnu minulého roku se totiž podle některých známých Švachula připravoval na možné okamžité vycestování do Turecka nebo Švýcarska. Část svých peněz a majetku stačil převést na matku, opustit Česko se mu ale včas nepodařilo.

Švachulu má hlídat náramek

Švachula, kterému hrozí až 15 let kriminálu, zůstane za mřížemi, dokud o stížnosti státního zástupce nerozhodne Vrchní soud v Olomouci.

Ve vazbě je údajný šéf zločinného spolčení 11 politiků, podnikatelů a úředníků již půldruhého roku. Soud mezitím vyslechl klíčová svědectví, neobává se proto, že by Švachula mohl již nějak na svobodě ovlivňovat svědky.

Soudkyně Jaroslava Bartošová rozhodla o Švachulově propuštění z vazby náhradou za povinnost nosit elektronický náramek. Pokud se na svobodu dostane, bude muset také odevzdat pas a týdně se hlásit u probačního úředníka.

Brno, uplácení plno

Žalobce olomouckého Vrchního státního zastupitelství Radek Mezlík poslal v první větvi kauzy známé jako Stoka před trestní tribunál 11 lidí a dvě firmy. Obžaloba má neuvěřitelných 135 stran.

Brněnská politicko-podnikatelská mafie měla v letech 2014 až 2019 ovlivnit zakázky v hodnotě 328 287 537 korun. Škody způsobené politicko-podnikatelským gangem Brna-střed pak dosahují závratných 49 324 877 korun.

VIDEO: Kauza Stoka je u soudu. ten obžaloval 11 bývalých politiků a podnikatelů, kteří měli ovlivňovat veřejné zakázky na brněnské radnici.

Video
Video se připravuje ...

Kauza Stoka je u soudu. ten obžaloval 11 bývalých politiků a podnikatelů, kteří měli ovlivňovat veřejné zakázky na brněnské radnici Jiří Nováček

Fotogalerie
10 fotografií