Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Josef se bojí o své oko, operaci mu kvůli pandemii odložili. Nemocnice posílají vzkaz

Autor: Nikola Forejtová - 
11. dubna 2020
05:00

Velká část ambulantních vyšetření a operací byla kvůli pandemii odložena. Smůlu měli ti pacienti, u kterých nešlo o akutní úkony. Nejčastěji se jednalo o ortopedické zákroky. Janě (48) měli takto rovnat kůstky na prstech u nohy. Její operace sice počká, ale hůře je na tom Josef (27), který má v plánu už téměř neodkladnou operaci oka. Podobně jsou na tom tisíce dalších lidí. Nemocnice ale pro ně mají dobrou zprávu, jak zjistily Blesk Zprávy. Díky zlepšující se situaci s onemocněním covid-19 plánují své brány opět pomalu otevírat všem pacientům. Že nemocnice budou postupně najíždět na běžný režim, řekl i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který slíbil do týdne plán.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím, aby omezily tzv. zbytnou zdravotní péči. Od 17. března tak musely špitály rušit a posouvat plánované operace, ale i ambulantní vyšetření, které se nepovažují za akutní. „Potřebujeme, aby se nemocnice soustředily jenom na koronavir,“ odůvodnil tento krok premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády. Nemocnicím tím dal dva dny na to, aby zmíněné zákroky odložily.

Jedním z neakutních pacientů je i Jana, ta se měla objednat na operaci, kde jí narovnají kůstky na prstech u nohou. „U mě to ale nespěchá, mohu jít klidně až v prosinci,“ řekla Jana Blesk Zprávám. 

„Myslím, že typické jsou právě ortopedické operace, ale utlumená je i endoskopie. Máme ale 50 pracovišť a každé má jinou povahu. Nutno pak dodat, že nejsou odloženy výkony, které by znamenaly bezprostřední ohrožení života. Člověk s mrtvicí nebo kardiologickým problémem na operaci půjde,“ upřesňuje Blesk Zprávám tiskový mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

„V meziročním srovnání jsme nyní na 42 procentech operací, pokles je tedy 58procentní. Co se týká ambulantních výkonů, v březnu jsme na 66 procentech ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, nicméně vzhledem k ustanovení opatření v polovině března lze očekávat, že v tomto měsíci klesneme pod 50 procent,“ vypočítal pro Blesk Zprávy vedoucí odboru komunikace Nemocnice Na Bulovce Filip Řepa. 

Josefovi posunuli zákrok o dva měsíce

Dalším z řady neakutních pacientů je i Josef. Tomu byl loni odstraněn sklivec a nahrazen silikonovou tamponádou. Ta se ale musí vyndat a nahradit plynem. „Můžu to mít maximálně rok, to bude v květnu. Pak mi hrozí různý věci, od zákalu až po ztrátu zraku,“ svěřil se Josef Blesk Zprávám. 

„Měl jsem jít 16. března ráno na operaci. V den nástupu mi ale volali, ať nikam nejezdím, že potřebují doktory jinde (...) Zavolali mi tak za pět dní a posunuli mi zákrok o dva měsíce. Což je pro mě nejzazší možný termín. To už to musí jít ven,“ dodává. 

Josef není sám, komu může oddálení operace uškodit. Odborníci a zdravotnictví varovali před tím, že větší škody než covid-19 může napáchat zanedbání péče ostatních pacientů. Zmiňují například ty pacienty, kterým se může stav natolik zhoršit, že po uvolnění opatření už nebudou schopni zákrok podstoupit. 

Opatření se vyplatila, míní experti

Opatření se ale podle expertů vyplatila. „Opatřeními se povedlo nezahltit zdravotnictví a jednotky intenzivní péče mají dost kapacit a rezerv,“ zmínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na středeční tiskové konferenci.

„Podařilo se zastavit nekontrolované šíření koronaviru. Můžeme se pomalu začít připravovat na postupný a kontrolovaný návrat k normálnímu životu,“ dodal ministr, který se opíral o data, která ukazují pozitivní trend pro Čechy. Současná predikce k počtu nakažených totiž mimo jiné počítá s tím, že budeme mít koncem dubna „pouze“ 11 tisíc infikovaných. Původně se počítalo s více jak 14 tisíci. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) | ČTK/Kamaryt Michal

„Šetřil se tím personál, který byl zapotřebí jinde. A šlo i o bezpečnost pacientů. Je zbytečné, aby se člověk vystavoval riziku nákazy – ať už z pohledu pacienta, ale i zdravotníka samotného,“ konstatoval také mluvčí FN Olomouc Fritscher. Právě nemocnice v Olomouci byla jednou z prvních, které toto opatření zavedlo. 

A nyní bude FN Olomouc, ale také například FN Ostrava tato opatření pomalu rušit. „Teď to akorát řešíme. Žádný pevný termín dát nemohu, ale vedení nemocnice to aktuálně řeší. Určitě o tom vydáme rozhodnutí,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí nemocnice Petra Petlachová. „Teď je přesně ta doba, kdy by se to mohlo vracet do normálu vzhledem k tomu, že má pandemie křivku takovou, jakou má. Měla by se tak pomalu - což zdůrazňuji - obnovovat péče o neakutní pacienty v plném rozsahu,“ uvedl také Fritscher.

Ministr zdravotnictví na středeční tiskové konferenci avizoval, že příští týden představí plán pro nemocnice, který se bude týkat právě návratu do běžného režimu. 

Oslovené nemocnice se shodují na tom, že to bude návrat velice pozvolný. Do té doby budou ale nadále přicházet o peníze. Regionální nemocnice mají podle hejtmanů velké finanční ztráty, které podle nich bude potřeba v nejbližší době řešit s ministerstvem zdravotnictví a se zdravotními pojišťovnami. Nemocnice tratí kvůli útlumu výkonů a kvůli nákladům spojeným s péčí o pacienty, jak informovala Asociace krajů ČR. 

Hrdinové bitvy s koronavirem: Fotky zdravotníků po celodenním boji v nemocnicích Hrdinové bitvy s koronavirem: Fotky zdravotníků po celodenním boji v nemocnicích | Facebook/Twitter/Instagram

Dagmarka118 ( 6. ledna 2021 20:55 )

Mojí mamce hrozí rakovina děložního čípku,oběhala si všechno předoperační vyšetření,při cestě domu ji jen přišla strohá sms,že se operace odkládá,není možné se dovolat,podotýkám že mamce je 75let,to pak jako napíšou,že zemřela na covid?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa