Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus udržel v křesle Vojtěcha, sjezd KSČM má odklad. Počká si i Babiš a Hamáček?

Aktualizováno -
6. listopadu 2020
14:20
Autor: Jakub Veinlich - 
5. listopadu 2020
05:15

Doba koronavirová zamotává hlavy také ve stranických sekretariátech. Už v dubnu měl být volební sjezd KSČM, pandemie ale řekla ne. A tak si komunisté mají zvolit nové vedení na konci listopadu. Jenže ani tento termín neklapne. A prodloužený mandát bude mít dost možná ze stejného důvodu i vedení ČSSD v čele s Janem Hamáčkem. Na novou volbu předsedy budou čekat snad také v nejsilnější sněmovní frakci – vládním hnutí ANO, kde chce mandát opět obhajovat Andrej Babiš.

Nejkomplikovanější z pohledu volby nového vedení to mají v táboře KSČM. Soudruzi a soudružky se měli sejít už v dubnu. Zasáhl ale covid-19 a vládní nařízení. A teď znovu. Sjezd, který má být v náhradním termínu 28. listopadu v Brně, neposvětili hygienici.

Komunisté čekají na verdikt hygieniků

„Nová opatření jsou daná do 20. listopadu. Pokud se něco změní nebo nezmění, jsou ochotni jednat,“ uvedl Filip na adresu hygieniků. Listopadové datum zmínil především proto, že do té doby bude v České republice trvat nouzový stav a s ním i spjatá vládní nařízení, mimo jiné i omezená možnost shromažďování lidí na jednom místě.

Blesk Zprávám pak Filip potvrdil, že vedení strany nadále pracuje na přípravách akce. Pro ČTK ale v pátek uvedl, že v listopadu sjezd KSČM nebude.

Poslední volební sjezd měli komunisté v dubnu 2018 v Nymburce, kam přijel soudruhy a soudružky pozdravit i prezident Miloš Zeman

Video  Zeman na sjezdu KSČM: Vyzval k pokání, připomněl Horákovou a další justiční vraždy. A děkoval za podporu  - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Komunisté by si měli zvolit nového předsedu po 15 letech. Od roku 2005 stojí v čele strany Vojtěch Filip, který funkci obhájil na sjezdech v letech 2008, 2012, 2016 a 2018 obhájil, a překonal tak mandát svého předchůdce Miroslava Grebeníčka, který komunisty vedl přes 12 let.

Filip, který je také s přestávkami 15 let ve vedení Poslanecké sněmovny, a stal se tak prvním polistopadovým komunistou s nejvyšší ústavní funkcí, se rozhodl dát svůj mandát k dispozici po několika prohraných volbách. 9. října oznámil, že už se o post předsedy KSČM nebude ucházet.

První debakl uštědřili komunisté v parlamentních volbách 2017, kdy získali nejhorší výsledek ve své historii od samého založení v roce 1921. Oproti volbám v roce 2013 získali komunisté před třemi lety jen 7,76 procenta hlasů a přišli tak o polovinu voličů. Strana má ve Sněmovně jen 15 poslanců, ale získala poměrně velký vliv. Na základě smlouvy s hnutím ANO totiž pomohla koaliční vládě Andreje Babiše, kterou poskládal s ČSSD, získat důvěru Sněmovny. Dodnes si kladou komunisté podmínky v klíčových hlasováních.

Video  Komunista Filip: Výsledek KSČM je pro mne velké zklamání. A jak se daří vážně zraněnému Kováčikovi?  - Facebook KSČM
Video se připravuje ...

Další nevalný výsledek si komunisté připsali také při volbách do Evropského parlamentu v roce 2019. KSČM tak přišla celkem o dva mandáty. Stranu v Bruselu a ve Štrasburku zastupuje jen Kateřina Konečná, která má ambici komunisty vést. Poslední volební rána přišla pro komunisty v letos při volbách do třetiny Senátu a také krajských zastupitelstev. Zatímco v roce 2016 získali komunisté v krajských zastupitelstvech 86 mandátů, letos dosáhli jen na 13 mandátů.

Právě po tomto volebním výprasku dalo vedení strany své funkce k dispozici a Vojtěch Filip oznámil, že už nebude post předsedy obhajovat.

Hamáček ještě váhá

Podobný směr volebních pádů nastoupila před několika lety také ČSSD. Její propad je navíc například v krajských volbách ještě strmější. Zatímco v roce 2016 získala 125 krajských mandátů, letos už jich má po volbách jen 28. Cestu pádu nastoupila sociální demokracie při volbách do Poslanecké sněmovny, kde má dnes 14 mandátů. Původně měla 15, ale Jaroslav Foldyna se přidal k SPD. Hlas jí před třemi lety dalo jen 7,27 voličů. V roce 2019 vypadli sociální demokraté z Evropského parlamentu a v Senátu nyní neudrželi ani vlastní klub a přidali se k senátorům za hnutí ANO. Se špatnými výsledky se ČSSD podobně jako KSČM vyprazdňuje také stranická kasa.

V tomto rozpoložení má vládní strana rozhodnout o svém vedení. Termín volebního sjezdu je zatím stanovený na leden příštího roku. Jenže i u sociálních demokratů řeší, jestli vůbec proběhne.

„Pro grémium ČSSD je prioritní prezenční forma stranického sjezdu, a to i za cenu posunu termínu. Plánovaný lednový termín považujeme v současné epidemiologické situaci za nerealizovatelný,“ nechala se slyšet mluvčí strany Eva Gregorová s tím, že sociální demokraté zvažují náhradní termín v březnu, nebo dubnu 2021.

Předseda ČSSD Jan Hamáček nechtěl po prohraných volbách odcházet z čela strany, aby ji podle svých slov rok před dalšími volbami - tentokrát do Sněmovny -nedestabilizoval. Zda bude chtít na nadcházejícím sjezdu kandidovat znovu na předsedu, ale v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy neuměl zatím říct.

„To si zatím nechám pro sebe,“ reagoval na přímý dotaz na konci října. „Teď mám myšlenky jinde. Minimálně chceme zvládnout ten listopad a pak se budu věnovat straně a sám sobě,“ doplnil s tím, že rozhodne i jeho fyzické a psychické rozpoložení. V té době byl Hamáček v karanténě kvůli pozitivnímu testu na koronavir.

Babiš přiznal, že nemá hnutí pod kontrolou

Svou pozici bude chtít obhajovat před delegáty sněmu také šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. „No určitě,“ reagoval Babiš po krajských volbách v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére na dotaz, zda bude chtít funkci předsedy hnutí obhajovat. Připustil ale, že hnutí, které sám v listopadu 2011 založil, nemá v současné době příliš pod kontrolou.

„Musíme si hlavně říct v hnutí, jak dál,“ není Babiš příliš spokojený.  „Sám jsem to hnutí vypustil a myslím, že některé krajské organizace nepracují tak, jak by měly. A musíme si o tom promluvit,“ připustil částečně i svou chybu. „To hnutí musí vygenerovat nějaké osobnosti - a tam myslím, že máme velké rezervy,“ dodal Babiš ve studiu.

Poslední volební sněm mělo hnutí ANO, které vzniklo z iniciativy Akce nespokojených občanů, 17. února 2019. A od té doby se problémy Babišovi nahromadily nejen v základně hnutí, ale také v samotném vedení.

Před krajskými volbami, kvůli situaci v brněnské buňce okolo korupční kauzy Stoka, ve které figuruje především bývalý místostarosta Brna – střed za hnutí ANO Jiří Švachula, odešel z postu místopředsedy a z hnutí úplně Petr Vokřál.

Babišovi došla také trpělivost s jeho dosavadní pravou rukou Jaroslavem Faltýnkem. Po té, co se ukázalo, že zorganizoval tajnou schůzku s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v  restauraci, která měla být podle vládních nařízení zavřená, vyzval Babiš svého prvního místopředsedu v hnutí, aby na tento post rezignoval. Ten to také hned udělal. Už dříve ale avizoval, že nebude tuto funkci v příštím roce obhajovat.

Nejistá je v hnutí také pozice místopředsedkyně Jaroslavy Pokorné Jermanové. Volební sněm v loňském roce moderovala v pokročilém stádiu těhotenství. Letos obhajovala post středočeské hejtmanky. Po té, co se ale ukázalo, že její manžel používal například krajské auto, nebo že podala trestní oznámení na zdravotnici, která kritizovala koronavirovou situaci, skončila Jermanová s hnutím ve středních Čechách až na třetím místě a odchází do opozice.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Dalšími místopředsedy hnutí jsou pak Richard Brabec, ministr životního prostředí, a Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny.

V příštím roce čeká volební sněm také hnutí Starostové a nezávislí. Termín volby nového vedení mají naplánovaný na polovinu března. Podle informací Blesk Zpráv zatím v hnutí s náhradním termínem nepracují. Stejně tak jsou v klidu i v ODS, kde chystají na příští rok jen programovou konferenci, kde by mohla strana představit své priority pro volby do Poslanecké sněmovny.

dalkz ( 5. listopadu 2020 11:10 )

Komunistická strana měla být zrušena nebo zakázána hned po roce 1989, na základě její činnosti v letech 1948 až 1989.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa