Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Brity čeká tvrdý lockdown. A Johnson se snoubenkou po boku promluví k národu

Aktualizováno -
31. října 2020
20:34
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
31. října 2020
17:25

Britský premiér Boris Johnson (56) poprvé společně se svou snoubenkou Carrie Symondsovou (32) vystoupí v těžkých časech bok po boku v televizním vysílání. Na obrazovkách se objeví v rámci předávání cen Pride of Britain, kde pochválí zejména britské zdravotníky, konkrétně pak sestřičku a ošetřovatele, kteří se na jaře starali o premiéra, když v nemocnici bojoval s koronavirem. K proslovu dojde v době, kdy má Británie již přes milion nakažených od začátku pandemie a chystají se nová tvrdá omezení. Vláda navíc v sobotu potvrdila, že v Anglii zavede měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Snoubenci Johnson a Symondsová poděkují Jenny McGeeové a Luisovi Pitarmovi z Nemocnice sv. Tomáše v Londýně, kde na počátku dubna ležel premiér, další velké díky bude směřovat do porodnice, kde 29. dubna přivedla Symondsová na svět prvního potomka páru, syna Wilfreda. Pro premiéra je to už šesté dítě, pro Symondsovou první.

„Jsou naprosto skvělí,“ nechal se Johnson se Symondsovou, které doma láskyplně přezdívá „vydřička“, slyšet v upoutávce. Premiér se rozhodl McGeeovou a Pitarmu nominovat na ocenění. Pořad bude odvysílán v neděli 1. listopadu, informoval list Daily Mail.

Premiér Boris Johnson se snoubenkou Carrie Symondsovou Premiér Boris Johnson se snoubenkou Carrie Symondsovou | Reuters

„Jako rodina máme být za co vděční“

Kancelář premiéra v Downing Street číslo 10 zveřejnila fotky z natáčení, Symondsová předvedla svůj smaragdový zásnubní prsten v hodnotě 906 tisíc korun, oblékla k tomu ladící smaragdově zelené šaty. Čerstvá maminka doslova zářila, zatím není jasné, zda dvojice v rámci vysílání ukáže i malého syna. „V těch nejtěžších časech pokračujete a dál nám všem poskytujete péči. Jen díky vám tu Boris stále je, jen díky vám jsme pyšní rodiče našeho malého, sladkého chlapečka,“ prohlásila Symondsová.

„Jako rodina máme být za co vděční státnímu zdravotnickému systému NHS a nikdy nepřestaneme být vděční,“ dodala. „Přesně tak. Také vám chci poděkovat, hlavně naprosto úžasnému týmu z Nemocnice sv. Tomáše, který zachránil můj život. Je jich tam spoustu, ale na tuto cenu bych chtěl konkrétně nominovat Luise a Jenny,“ navázal na svou snoubenku Johnson.

Britové nyní očekávají, jaká další opatření Johnson kvůli rapidnímu šíření koronaviru přijme. Podle všeho uvažuje o zavedení přísných celonárodních protiepidemických restrikcí, jež by mohly začít v Anglii platit příští týden.

Deník The Guardian napsal, že premiér ustoupil tlaku odborných poradců. O nových opatřeních má informovat na tiskové konferenci naplánované na pondělí. Británie má z evropských zemí nejvíc mrtvých s covidem-19. Podle statistiky Univerzity Johnse Hopkinse tam s covidem-19 zemřelo 46 319 lidí a od začátku epidemie se nakazilo již přes milion lidí.

Johnson a jeho záchrana Vánoc

Součástí chystané uzávěry bude podle britských médií omezení provozu obchodů jenom na ty, které prodávají nezbytné zboží. Provoz bude zachován ve školách, jeslích a na univerzitách, napsal list The Times, podle nějž se o detailech stále jedná.

Uzávěra má platit od čtvrtka do 1. prosince. Johnson podle médií ustoupil poradcům ve snaze „zachránit Vánoce“.

Johnsonův úřad zatím tyto informace nepotvrdil. Vláda restrikce vyhlašuje v Anglii podle zasažení dané oblasti a má je rozdělené do tří stupňů. Skotsko, Wales a Severní Irsko rozhodují o protiepidemických opatřeních samostatně.

Koronavirus v Británii Koronavirus v Británii | Reuters

Vzkaz pro popírače

Člen vládního vědeckého poradního týmu Calum Semple v sobotu 31. října řekl, že se virus nekontrolovatelně šíří mezi obyvateli všech věkových skupin. „Popíračům, kteří nevěří v druhou vlnu, říkám, že druhá vlna (nákazy) už je. A na rozdíl od té první, kdy jsme měli uzávěru k ochraně části společnosti, tato vlna se teď šíří napříč všemi věkovými skupinami,“ řekl.

Reuters píše, že nové restrikce budou znamenat pro ministra financí Rishiho Sunaka i pro centrální banku zvýšení už tak velké podpory britské ekonomice. Na jaře se propadla o rekordních 20 procent a snaží se z toho nyní zotavit.

Nejvyšší, třetí stupeň restrikcí, znamená zákaz setkávání lidí z různých domácností, uzavření hospod a barů, zákaz pořádání svatebních hostin a vyhýbání se cestování ze svého bydliště. Podle listu The Times se zvažují ještě přísnější regionální opatření, ale ministři zatím dávají přednost celonárodnímu postupu.

zirioges ( 31. října 2020 21:23 )

Britové neblbněte.
Světová zdravotnická organizace uklidňuje ČR ze vzniklé paniky a oznamuje, že
ročně se v ČR umírá na jiné závažnější onemocnění, mezi které patří:
1.Nemoci srdce 38 421 zemřelých za rok
2.Zhoubné novotvary 27 850 zemřelých za rok
3.Cévní nemoci mozku 8 429 zemřelých za rok
4.Diabetes mellitus 5 563 zemřelých za rok


Omezte sladkosti, cvičte, sportujte, věnujte se svým volnočasovým aktivitám, dodržujte životosprávu, pitný režim, nepřejídejte se, hýbejte se, sbírejte houby, zvyšte přísun vitámínů a hlavně neposlouchejte ty kecy o epidemiích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa