Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fronty kvůli plošným testům: Před problémy varovala i Čaputová. A volala si s Čechy

Autor: ČTK, simao - 
31. října 2020
08:33

Na Slovensku dnes začalo celostátní plošné testování obyvatelstva na koronavirus, které skončí v neděli večer. Podle prezidentky Zuzany Čaputové ovšem projekt není zejména kvůli chybějícímu zdravotnickému personálu řádně připraven. Potíže nemocnic řešila Čaputová i s řediteli českých zařízení v Prachaticích a Uherském Hradišti.

Vláda Igora Matoviče si od akce slibuje odhalení ohnisek nákazy a testovací týmy se snažila posílit i za pomoci Vídně a Budapešti.

Slovenské úřady chtějí v rámci celostátního testování zřídit na 4900 míst pro odběr vzorků. S jejich personálním obsazením má pomoci 50 vojenských mediků z Rakouska, Maďarsko slíbilo pomoc 200 zdravotníků.

Čaputová si volala s řediteli českých nemocnic

Prezidentka Zuzana Čaputová vedle toho tento týden mluvila o situaci kolem covid-19 s řediteli slovenských, ale i českých nemocnic.

„Česko a Slovensko musí držet při sobě i v těchto těžkých časech. To, čím procházíme, je v mnoha ohledech podobné,“ uvedla na facebooku. Na dálku se spojila s řediteli nemocnic v Prachaticích a Uherském Hradišti.

„Víme, že nemocnice jsou neuralgickým bodem úspěchu v pandemickém zápase. Posílit a chránit personál v nich, poskytnout zásoby ochranných prostředků, kyslíku, plicních ventilátorů a jejich personálu, dostatek testů k otestování každého pacienta, to znamená záchranu životů,“ podotkla Čaputová.

Účast na testech: Nepovinná, ale...

Účast v plošném testování na Slovensku není povinná, ale obyvatelé s negativním výsledkem testu by nově již nebyli omezeni zákazem vycházení.

Podle dřívějšího rozhodnutí vlády se výrazné omezení volného pohybu nebude příští týden vztahovat na obyvatele, kteří budou mít negativní výsledek testu na koronavirus.

Pokud se projekt nezdaří, zůstane podle premiéra Matoviče jen možnost zavedení celostátní karantény.

Testy nejsou řádně připraveny, varovala prezidentka

Čaputová v pátek v souvislosti s testy varovala, že testování zejména kvůli chybějícímu zdravotnickému personálu není řádně připraveno. Hrozí tak nedostatek kapacity na otestování všech zájemců. Hlava státu zároveň vybídla k přehodnocení podmínek zákazu vycházení.

Čaputová se sešla s náčelníkem generálního štábu slovenské armády i se šéfem samotného projektu plošného testování, které organizují ozbrojené síly. „Informovali mě, že z celkového množství potřebných odběrných týmů je připraveno zhruba 60 procent na oba víkendové dny. Uvedený stav je platný méně než 24 hodin před spuštěním operace,“ upozornila prezidentka.

Video  Čaputová o Česku a koronaviru: Situace je vážná, ale ne odstrašující  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

Podle Čaputové v pětimilionové zemi nebude možné otestovat statisíce zájemců. Prezidentka doporučila testovat jen na těch místech, kde to bude plně zajištěno, a změnit výjimky ze zákazu vycházení.

Na nedostatky při přípravě testování už dříve upozorňovali také představitelé zejména větších měst. 

Matovič po prezidentčině výzvě vyjádřil naději, že se do projektu zapojí ještě další zdravotníci. „Nadále důvěřujeme slovenským zdravotníkům a věříme, že obsazenost zdravotnickým personálem se dnes ještě výrazně zvýší,“ napsal na sociální síti Matovič, který již ve čtvrtek přislíbil zdravotníkům zvýšení odměn za pomoc při plošném testování.

Fronty na testy

Hodinu po začátku testování Slováků na koronavirus fungovalo podle ministerstva zdravotnictví 91 procent plánovaného počtu testovacích týmů.

Zahájení plošného testování však v sobotu provázely dlouhé fronty a další problémy. Už před oficiálním zahájením ojedinělé akce svého druhu v Evropě čekali zejména ve větších městech lidé v řadě, armádě se pak nepodařilo včas otevřít všechna testovací místa.

Úvodní fáze testování obyvatel starších deseti let se uskutečnila minulý týden ve čtyřech okresech na severu a východě země, kde se podařilo odhalit na 5594 nakažených. To představovalo bezmála čtyři procenta z celkového počtu téměř 141.000 otestovaných.

„Všude se momentálně tvoří dlouhé fronty na několik hodin, doporučujeme odložit příchod na odběrná místa na odpoledne,“ napsal ráno na sociální síti primátor západoslovenského města Hlohovec a poslanec parlamentu za vládní stranu Za lidi Miroslav Kollár.

Dlouhé fronty čekajících na testy hlásila slovenská média z různých měst po celé zemi včetně Bratislavy. Armáda odhadla, že za hodinu dokážou zdravotníci na jednom místě otestovat 35 lidí.

Ministr zdravotnictví: Nemocnice se nebezpečně naplňují

„Přijďte se nechat otestovat. Jsme v situaci, kdy je potřeba se semknout a zastavit šíření viru, který způsobuje onemocnění covid-19. Máme jednu z posledních příležitostí, jak dokázat zlomit křivku růstu počtu infikovaných a zastavit nápor na naše nemocnice, které se nebezpečně zaplňují,“ vzkázal Slovákům ministr zdravotnictví Marek Krajčí, který jako lékař spolu s chotí přišel pomáhat s testováním na jednom z odběrných míst ve slovenské metropoli.

montevideo ( 31. října 2020 16:20 )

Oni se v těch frontách plošně nakazí !

zirioges ( 31. října 2020 13:20 )

Světová zdravotnická organizace uklidňuje ČR ze vzniklé paniky a oznamuje, že
ročně se v ČR umírá na jiné závažnější onemocnění, mezi které patří:
1.Nemoci srdce 38 421 zemřelých za rok
2.Zhoubné novotvary 27 850 zemřelých za rok
3.Cévní nemoci mozku 8 429 zemřelých za rok
4.Diabetes mellitus 5 563 zemřelých za rok

Omezte sladkosti, cvičte, sportujte, věnujte se svým volnočasovým aktivitám, dodržujte životosprávu, pitný režim, nepřejídejte se, hýbejte se, sbírejte houby, zvyšte přísun vitámínů a hlavně neposlouchejte ty kecy o epidemiích.

frantacizek ( 31. října 2020 13:13 )

nerealistická čísla díky nízké míře testování..

frantacizek ( 31. října 2020 13:12 )

já v tom spíše vidím latentně marketing tohoto populisty, pač ta chybovost mu vykáže zcela jistě ještě uspokojivou míru nákazy, kdy de facto Slovensko má nerealistická čísla prakticky odpočátku. V této vlně pravděpodobně, aby se hlavně vyhnuli vypnutí ekonomiky, což by zvláště pro Slovensko tragicky závislé na automobilovém průmyslu, bylo ekonomicky smrtelné..

frantacizek ( 31. října 2020 13:10 )

Matovič testuje s testy, které vykazují třetinovou chybovost i u symptomatických pacientů a za negativitu u nich slibuje lidem volný pohyb. Ale cílem je odhalení ohniska nákaz.. No to mi hlava nebere, co je to za východisko. Ti chyboví z těch antigenních testů mu totiž vytvoří nová ohniska, jakmile je pustí na základě účasti na testování ven, vzhledem k prudké infekčnosti covidu. Co jste si to slovenští bratja zvolili za analytika..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa