Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pilná Čaputová pod rouškou skrývá problém s muži. Izolovaný Zeman to slízl za Kuberu i Mynáře

Aktualizováno -
3. května 2020
10:35
Autor: ula, vr, vei - 
3. května 2020
05:00

Pandemie koronaviru je velkým testem pro všechny hlavy státu. Zatímco Miloš Zeman (75) tráví karanténu v Lánech a na veřejnosti a v médiích se objevuje velmi zřídka, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (46) kromě politiků přijímá lékaře, sociální pracovníky a na Svátek práce vyrazila navštívit tři firmy. Je pravdou, že Zeman patří kvůli svému věku do skupiny nejvíce ohrožené novým typem koronaviru. Politolog Lukáš Jelínek však přirovnal jeho lánský pobyt ke věži ze slonoviny. A Zeman to nyní schytává i za svého kancléře Vratislava Mynáře.

Miloš Zeman tráví karanténu v Lánech, oddělený od své rodiny, která pobývá v Lumbeho vile. Zpočátku směl k prezidentovi pouze kancléř Vratislav Mynář, ochranka a personál v podobě dvou žen z obce.

Později zavítal do Lán na návštěvu i premiér Andrej Babiš (ANO), vlnu kritiky ovšem vzbudila fotografie z jednání poradní skupiny v době, kdy platil zákaz shromažďování. U stolu se spolu s prezidentem tísnilo 12 lidí, mezi kterými byl např. vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) či ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Všichni měli sice nasazené roušky, ale o rozestupech nemohla být řeč. Diskuze vzbudily i pochutiny nakrájené na stole a talířky před hosty.

Zeman se spolu s rozvolňováním opatření osmělil a tento týden osobně popřál své ženě Ivaně Zemanové k 55. narozeninám. Na profilu prezidenta na sociální síti se objevilo foto, jak prezident objímá první dámu a ta si následně přivoní k velké bílé kytici. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček následně Blesk Zprávám potvrdil, že se Zeman vydá z Lán na Hrad. A při té příležitosti se uvidí i s dcerou Kateřinou.

Čaputová jmenovala novou vládu. A žije online

Je také pravdou, že politické dění u sousedů na Slovensku bylo v době nastupující pandemie dramatičtější. Po vítězném volebním tažení OLaNO miliardáře Igora Matoviče došlo na další oficiality. 

A tak už na začátku pandemie obletěly svět fotografie slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v roušce sladěné spolu se šaty, ve kterých jmenovala novou vládu vítězného Matoviče.

Prezidentka Čaputová jmenovala vládu premiéra Igora Matoviče (21. 03. 2020). Prezidentka Čaputová jmenovala vládu premiéra Igora Matoviče (21. 03. 2020). | Reuters

Do prezidentského paláce, bez ohledu na probíhající pandemii, postupně zvala Čaputová členy vlády, ale také lékaře, epidemiology i sociální pracovníky. Z bezpečné vzdálenosti pozdravila i seniory - s kým může, jedná online a jednání přenáší i na své sociální sítě.

Zatímco prezident Zeman vystoupil ve dvou projevech - v jednom bez roušky, v druhém, velikonočním, pak s rouškou - i v rozhovoru pro Blesk v pořadu S prezidentem v Lánech a následně rovněž na Primě a Frekvenci 1, aktivity Čaputové jsou ještě rozsáhlejší. Kromě projevů a rozhovorů Čaputová Slováky uklidňovala i v průběhu pandemie v řadě videí sdílených na facebooku či instagramu.

„Jsem sama a nejsem sama. Řekla mi v našem společném rozhovoru paní Eva Mosnáková, která vede Klub seniorů při Židovské náboženské obci. V té krátké větě zcela vystihla situaci, v níž jsme se ocitli. Přestože nevychází z domu, díky technice je stále se všemi v kontaktu. Září z ní pozitivní energie a je důkazem, že nakažlivá může být i dobrá nálada a optimismus, kterými pomáhá svým přátelům vrstevníkům překonat tyto chvíle, ve kterých se jim vynořují ty nejhorší vzpomínky z minulosti. A říká, že pokud chceme zachránit svět a každou živou bytost, která v něm žije, pak láska je jedinou odpovědí,“ napsala Čaputová na facebooku k jednomu ze svých dalších videohovorů. Vedle toho si v průběhu pandemie volala třeba i s papežem Františkem. Z okolí Čaputové však zní, že i jí současná situace a částečná izolace tíží.

Čaputová se však přesto snaží být konstruktivní. „V poslední době se velmi intenzivně zajímám o pomoc při řešení domácího násilí, protože izolace přináší jeho zvýšený výskyt,“ uvedla nyní Čaputová, která uspořádala online diskusi s odborníky „o tom, jaké podoby má násilí, kdo může pomoci, jak mají oběti postupovat a co se přesně děje, když zavoláte policii“ a v RTVS diskutovala na toto téma se slovenským policejním prezidentem.

Prezidentce chybí výjezdy do regionů. A partner?

„Zuzaně Čaputové chybí výjezdy do regionů. Mandát hlavy státu je také v tom, že může přinést energii, naději a sílu, a nyní to může dělat pouze online. To vnímá jako handicap,“ prozradil nový šéf vnitřní politiky Slovenska Dušan Jura slovenskému portálu Denník N.

Co však patrně Čaputové také chybí, je partner. Rozvedená matka dvou dcer do úřadu nastoupila po boku s umělecky nadaným fotografem, hudebníkem a básníkem Peterem Konečným, „prvým frajerem“, se kterým jí to ale začalo časem skřípat. Konečný byl již v minulém roce označovaný médii za přítele bývalého. A také při slovenských volbách byla Čaputová u urny sama - co se mužského doprovodu týče. Vyrazily s ní její dvě dcery Ema a Lea. O rýsujícím se novém partnerovi Čaputové zvěsti nekolují ani v koronavirové době.

 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová opět mezi lidmi Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová opět mezi lidmi | FB Zuzany Čaputové

Mezi zaměstnanci. Čaputová podpořila pracující

I na Slovensku se nyní rýsuje možné uvolnění opatření. Čaputová neváhala a již během Svátku práce vyrazila na návštěvu tří firem, aby se setkala s jejich zaměstnanci.

„Zvládáme boj s virem, nyní je potřebné, abychom naši pozornost více zaměřili na včasnou pomoc státu. Pandemie a zmrazení ekonomiky způsobily, že hodně pracujících lidí má obavy o svoje zaměstnání, o své příjmy a pracovní perspektivu,“ uvedla na svém facebooku Čaputová a požádala zaměstnavatele o solidaritu, aby se snažili udržet práci pro své podřízené.

Politolog: Čaputová vytěžila maximum

Jak uvedl politolog Lukáš Jelínek ve svém komentáři pro Český rozhlas, Čaputová vytěžila ze své role maximum, aby Slováky povzbudila, „i když chleba po jejích slovech nezlevnil“.

„Český prezident před kamery předstupuje, až když se všichni ptají, kde je mu konec, nebo když jej někdo vlivný ponoukne, jako o Velikonocích kardinál Dominik Duka. V době, kdy už platila přísná karanténa, posílal herce bavit klienty domovů pro seniory. Roušku si na televizní obrazovce navlékl až jako poslední,“ uvedl Jelínek k Miloši Zemanovi.

Prezident Miloš Zeman se sešel na pravidelné schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Prezident Miloš Zeman se sešel na pravidelné schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO). | reprofoto Twitter Jiřího Ovčáčka

Zemanovi přitížili Mynář i Nejedlý

Jelínek zároveň Zemanovi vytkl, že věty, kterými chce uklidnit veřejnost či poděkovat zdravotníkům, se ztrácejí v útocích na novináře nebo opozici.

„Není se čemu divit, že Pražský hrad připomíná palác ze slonoviny a nejčastěji o něm slýcháme kvůli prezidentovým spolupracovníkům,“ uvedl Jelínek v komentáři pro Český rozhlas, čímž naráží na neslavné přešlapy, jako je porušení karantény ekonomického poradce Martina Nejedlého nebo zabijačka v penzionu v Osvětimanech u Vratislava Mynáře. 

Kritiku Mynáře pak vyvolala i reportáž pořadu 168 hodin na ČT, ve kterém vdova po šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi Věra a dcera Vendula mluvily o tlaku na Kuberu před jeho lednovou smrtí. Tzv. čínský dopis, plný výhrůžek, dostal Kubera při hradním obědě u tabule, kde vedle Zemana nechyběl ani Mynář.

Mynář: K žádnému vydírání Kubery nedošlo

Prohlášení Mynáře pak na svém facebooku zveřejnila jeho manželka Alex. Mynář tvrdí, že „k žádnému vyhrožování či vydírání na nich (schůzkách s Kuberou) nedošlo“. „Rozumím citovému rozpoložení paní Kuberové, které odešel milovaný manžel a životní partner. Chápu proto, že některé věci vnímá z dnešního úhlu pohledu poněkud citlivěji, než jak se ve skutečnosti staly,“ míní Mynář.

„Mám na mysli třeba to, že pan prezident měl pana předsedu údajně uhodit holí po hlavě. Nic takového se nestalo – pan prezident v žertu naznačil poklepání holí. Ostatně, podívejte se na záznam z tiskové konference po schůzce obou nejvyšších ústavních představitelů, kde si z toho pan Kubera dělá legraci a je ve velmi dobrém rozmaru. Pan Kubera byl bohužel nemocný a svou nemoc nebral vážně,“ míní.

„Tvrzení, že jsem si měl ,objednat výhružný dopis z čínské ambasády', je zcela nepravdivé a falešné. Vykonstruoval jej Deník N s úmyslem očernit mě, pana prezidenta a Čínskou lidovou republiku. Nejsem advokátem Číny, ale dobré jméno mé i pana prezidenta budu hájit,“ dodal také Mynář poté, co Kuberova dcera Vendula v ČT tvrdila, že nátlak, kterému její otec před smrtí čelil a neustoupil, ho de facto stál život.

„Jaroslava Kuberu jsem znal od roku 2010 a tykali jsme si. Tykání mi nabídl on sám. Byli jsme spolu na pivu, vypili jsme si i nějakého toho "panáka". Jedinou neřest, kterou jsem s ním nesdílel, bylo kouření, protože já sám už dvacet let nekouřím. To, že o tomto našem vztahu nevěděla paní Kuberová, případně o jeho charakteru nabyla jiný dojem, je mi líto. Já jsem vztah nás dvou viděl tak, jak jsem popsal výše, a nemám důvod o tom lhát,“ dodal Mynář v prohlášení.

Kostka vytýká Zemanovi mlčení

Tajemník zesnulého Jaroslava Kubery, vedoucí sekretariátu předsedy Senátu Petr Kostka však míní, že Kubera neměl s Mynářem tak přátelské vztahy, jak Mynář líčil. Proti Mynářovu vyjádření se ohradil v DVTV. Kubera prý označoval kancléře za intrikána, Kostka proto míní, že se Mynář dopustil „kruté a zlé lži“, proti které by se Kubera ohradil, kdyby mohl. Tajemník míní, že se Mynář „schovává za respektovaného a mrtvého člověka“.

Kuberova rodina. Manželka Věra a dcera Vendula Vinšová. Kuberova rodina. Manželka Věra a dcera Vendula Vinšová. | reprofoto Česká televize/168 hodin

„Je to do jisté míry nepochopitelné a neuchopitelné,“ reagoval Kostka v DVTV na Zemanovo mlčení. „Pan prezident Zeman, když byl v Teplicích se rozloučit s panem předsedou Kuberou a stál před těmi ostatky, před tou rakví, tak byl, aspoň jsem to tak já četl, viditelně dojat, snažil se pokleknout, bylo to prostě určitě pro něho emotivně silné a bylo z toho cítit to, co říkal pan předseda Kubera, že oni byli partneři, oni se respektovali, nesouhlasili spolu v mnoha věcech, Kubera tvrdil, že on je pravičák a Zeman je levičák, špičkovali se. Ale respektovali se. A to jsem z toho cítil, že to pan prezident vnímá jako ztrátu. Proto nechápu to mlčení,“ pokračoval tajemník s tím, že by se Zeman dle něj měl nejasnosti pokusit objasnit.

„Pro mě je to o to nepochopitelnější, že pan prezident komentuje kde co, ilegální zabijačku tamhle někde, komentuje dokonce ruskou hudební scénu, vše komentuje, ale tady najednou je ticho, a já dodávám: Až mrazivé ticho,“ dodal Kostka.

Ovčáček: Prezident se vrací na Hrad

Vše ale jednou končí. Není jasné, zda mlčení prezidenta, které je mu vytýkáno, jisté však je, že skončí Zemanova izolace v Lánech. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka zamíří Zeman v úterý na Hrad. A setká se opět se svou rodinou.

„Nejkrásnějším dárkem bylo právě osobní setkání po době odloučení způsobené pandemií koronaviru. Osobní věcný dárek byl předán, ale nebudu prozrazovat, třeba to časem učiní pan prezident,“ uvedl Ovčáček pro Blesk Zprávy.

„Postupně se situace uvolňuje. Již příští týden v úterý pan prezident zavítá na Hrad, bude přítomen mše svaté v katedrále. Účast plánuje i jeho choť a dcera,“ prozradil však hradní mluvčí.

Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

oldedek ( 4. května 2020 12:54 )

"jisté však je, že skončí Zemanova izolace v Lánech..."

Už se prý strašně těší jak si vrzne se svojí starou Ivanou - myslím tím samozřejmě na housle - jeho stradivárky má právo ladit hlavně jeho Pochcáček ....

santikxauz ( 4. května 2020 00:57 )

Lituju Slováky,že si tu nesympatickou barbie zvolili.

joachimk ( 3. května 2020 22:35 )

Mon***, kolikrát denně slyšíš větu: Jsi pablb a ubožák, gumo!

nespokojeny ( 3. května 2020 21:13 )

Úroveň diskuse jako v pomocné škole nebo v hospodě 4. cenové skupiny před zavírací dobou.

ivoadler ( 3. května 2020 17:58 )

Čaputová nějak tloustne. Je vidět, že jí prezidentování svědčí. Zase se jednou na příkladu sousední země přesvědčíme, jak má vypadat správný prezident. Zeman se chová normálně. To občerstvení na nějaké té schůzi nemusel zrovna ventilovat, ale já bych účastníkům nějaké občerstvení také poskytl. Akorát bych zabránil vytrubování v tisku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa