Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Zemanovo poselství bez roušky: Připomínal Husáka a setnul Hrušínského

Autor: Petr Holec - 
20. března 2020
10:16

Prezident Miloš Zeman to na poslední chvíli přece jen stihl. Když už se všichni ptali, kam se poděl v době největší krize země, zjevil se náhle aspoň na osm minut na Primě. Pravda, nebyl to úplný „fičák“, co by lidi nechal aspoň na chvíli zapomenout, že kvůli koronaviru nemůžou bez roušky ani před barák. Dynamikou projevu Zeman trochu připomínal pozdního Gustáva Husáka. V lecčems měl ale pravdu.

Ještě před dvěma týdny opozice podpořila vládní opatření proti nákaze a slíbila politický „mír“, záhy se ale vrátila k protibabišovskému „džihádu“. Zeman ji proto znovu vyzval k podpoře vlády, nebo aby jinak radši „po dobu karantény mlčela“.

Svým způsobem má pravdu: podobné krize skutečně nejsou nejlepším časem na převolební kampaň, protože jejich zvládnutí závisí na důvěře lidí ve vládu a její protikrizová opatření. A zvlášť, když jsme se jen během pár dnů ocitli bez běžných osobních práv a svobod.

Ne že by samozřejmě opozice neměla vládu, která nyní pochopitelně dělá chyby, i dál kontrolovat, jestli právě v krizi zůstává „příčetná“. Jenže téměř plošným znevěrohodňováním vládních opatření jen pomáhá tvorbě falešných a poplašných zpráv, jimž se znovu extrémně daří. Navíc by se opozice měla modlit, aby lidé díky koronaviru rychleji zapomínali. Když totiž vláda začala utahovat šrouby, obvinili ji něktěří opoziční politici, že u nás zavádí čínskou totalitu.

Teď ji naopak kritizují, že nás některých svobod začala zbavovat pozdě. Poukazují ale i na to, že kampaň jede i v těžkých časech pro změnu Andrej Babiš, který z některých tiskovek „odstřihl“ i věcného a pro někoho možná nečekaně výrazného Hamáčka.

Zeman miluje novináře a i tentokrát proto lidi vyzval, aby nečetli jejich komentáře. Pravda, koronavirus bohužel není hvězdným momentem některých komentátorů. Když jako první zachvátil Čínu a Babiš tam odmítl poslat roušky, napsal třeba komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych: „Dodejme, že u nás žádná epidemie koronaviru neprobíhá a stát dělá řadu opatření, aby ani nenastala. Babiš zřejmě sázel na sousloví pro naše lidi. Levná, populistická poloha. Jistě by byl stát mohl alespoň něco poskytnout, pak to rychle doplnit.“

Dnes mnozí komentátoři vládu kritizují za to, že žádná opatření nedělala a že z Číny nedokáže dostat ani ty roušky, které tam nikdy neposlala.

Video  Zeman bez roušky o koronaviru: Opozice ať raději mlčí a herci ať jdou do důchoďáků  - TV Prima
Video se připravuje ...

Zeman lidi správně varoval před dvěma extrémy: zaprvé, aby epidemii „nezlehčovali“, což někteří bohužel stále dělají a místo karantény chodí na pivo, čímž ji všem ostatním jen prodlužují.

A zadruhé, aby nepropadli „strachu a panice“. V souvislosti s tím prvním prezident (ne)jmenoval „jakéhosi divadelního principála“, jímž samozřejmě myslel majitele a šéfa Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského. Ten z koronaviru udělal obyčejnou chřipku a vládní zákaz akcí s více než sto lidmi si vyložil jako osobní likvidaci, což nebylo nejlepší načasování. A zvlášť, když se stejně jako některé muzikálové herečky nezapomněl hned zeptat, kdo mu to zaplatí.

Během osmi minut Zeman trefil některé věci, opravdový státnický projev, který by lidi v době bezprecentní zdravotní i ekonomické krize varoval a současně i burcoval, to ale určitě nebyl.

Přitom právě na to lehce „nadpozemského“ prezidenta máme – nebo aspoň podle ústavy. Navíc je paradox, že Zeman zrovna v takové chvíli mluvil pouze na jediné komerční televizi, když nám jinak svá moudra i na Vánoce pouští hned ze tří stanic najednou. Možná to ale prostě bere jako „ježíška“.

Zeman se loučil slovy „na shledanou v lepších časech“. A počínal si i poněkud rzporuplně. Po útoku na herce, novináře i opozici totiž vyzýval, aby se lidé měli rádi a projevovali lidskost, laskavost a vstřícnost. Zkrátka klasický  „laskavý“ prezident.         

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

george1957 ( 21. března 2020 18:19 )

Rentierskej,jestli máš koule,tak to napiš Babišovi - a veřejně,že je estébák a Bureš,ty hrdino! Tady se ty hospodský blbě rozepisuje š,tak mu to veřejně napiš do redakce Blesku,ať ti to veřejně otisknou,ať se tady příště můžeme pobavit,co jsi za blba,až tě dá k soudu,jelikož ty hňupe na ty svoje pomluvy nebudeš mít důkazy jako zatím všichni.A budeš potom naplákat,ty jelito,tak nám ukaž,jaký jsi geroj!Asi bude klid,že! Ty hrdino posraný!

george1957 ( 21. března 2020 18:11 )

Já,ale tebe ne,ty jelito.

george1957 ( 21. března 2020 18:09 )

Holec,ty mně ne TROCHU,ale ÚPLNĚ připomíná š vola!Toto to může,ty vole,otisknout akorát blesk.Běž k lopatě,tam budeš platnější!

nikolaev ( 20. března 2020 14:09 )

rantirenskej!! o hovně a takových jelit,obecných blbu,vyučených pitomcu jako ty!!!pozdravuj ženu!

panda82 ( 20. března 2020 14:03 )

ten je v karanténě nemůže vycházet j

Zobrazit celou diskusi