Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ani koronavirus Zemana nezastaví? Prezident poletí do Číny, v karanténě už skončil Tvrdík

Aktualizováno -
3. března 2020
20:38
Autor: ČTK, Mii - 
3. března 2020
19:58

Prezident Miloš Zeman pojede v dubnu na summit středo- a východoevropských zemí do Číny. Jeho účast Pekingu potvrdil jeho kancléř Vratislav Mynář, řekl pro server Seznam Zprávy ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Zemanovi blízcí spolupracovníci včetně Jaroslava Tvrdíka navštívili Čínu minulý týden, skončili kvůli tomu v karanténě. 

„Pan prezident účast na summitu 17+1 potvrdil. Předpokládám, že bude ale také záležet na vývoji epidemie koronaviru,“ napsal ČTK v SMS Petříček.

Pražský hrad v úterý nechtěl otázku Zemanovy účasti na summitu komentovat. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nejprve ČTK během dne sdělil, že k čínské cestě nemá nyní žádné sdělení. Na Petříčkovo vyjádření později reagoval slovy, že až bude chtít Kancelář prezidenta republiky „oznámit informaci týkající se jakékoliv zahraniční cesty, učiní tak sama, a nikoliv prostřednictvím kohokoliv jiného“.

Připravuje se společné prohlášení

Summit 17 východoevropských a středoevropských zemí s Čínou by se měl v Pekingu konat v polovině dubna. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka přípravy i nadále běží, a to navzdory epidemii koronaviru, se kterou se Čína potýká. Prostřednictvím velvyslanectví pozvané státy připravují text společného závěrečného prohlášení. Termín konání podle Jindráka čínská strana dosud nezpochybnila.

Za Českou republiku Čína na summit pozvala Zemana. Prezident v lednu ale oznámil, že na summit nepojede, za jeden z důvodů svého rozhodnutí označil chybějící čínské investice v Česku. O zastoupení požádal vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Později Mynář řekl, že Zeman by mohl své rozhodnutí změnit, pokud by čínští zástupci byli během dubnového summitu 17+1 ochotni uzavřít s českými podnikateli smlouvy na konkrétní projekty.

O tématu poté zástupci Hradu jednali s představiteli čínské ambasády či firmy CITIC Group, která v České republice investuje. Výsledkem jednání bylo podle informací ČTK vybrání několika projektů, které by mohly být v blízké budoucnosti realizovány. Jedním z nich je příslib dalšího financování fotbalového klubu Slavia Praha.

klapky_na_ocich ( 3. března 2020 23:22 )

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

cervena_sedma ( 3. března 2020 23:02 )

Počkat, ale to není žádná investice ve státním zájmu. To jede jen patolízalsky pro prachy svým kámošům. To nemá s prezidentováním nic společnýho. Dělá on teď vůbec něco pro stát? To jsou jen fotky z oběda, kdy mu přes pyžamo natáhnou oblek a pak zase dlouho nic. To je hodně drahej prezident.

animka ( 3. března 2020 21:52 )

Jo! Je to "frajer". Ať jede!!!

e.lesanova ( 3. března 2020 21:41 )

No, vzhledem k tomu, že i v ohnisku nákazy už se vše vrací do starých kolejí, není třeba dále panikařit, což samozřejmě "obchodníkům se strachem" vonět nebude... Nebýt mediální masáže, tak si ani nevšimneme, že okolo nás prošla jiná chřipka než ta "naše"

zdenekksevratiI ( 3. března 2020 21:20 )

Asi tam poletí spáchat sebevraždu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa