Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozdávání metálů odloží asi i Čaputová. Slovenská prezidentka zmínila soucit s Českem

Video se připravuje ...
Autor: sab - 
28. října 2020
21:45

Na Slovensku obyčejný pracovní den, v Česku - alespoň podle prezidenta Miloše Zemana - nejvýznamnější státní svátek. Jak v rozhovoru pro stanici CNN Prima News řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, i ona by byla pro, aby se 28. říjen stal státním svátkem v její vlasti. Zatímco česká hlava státu do poslední chvíle nechtěla udělování státních vyznamenání odložit, Čaputová už nyní naznačila, že ceremoniál, který na Slovensku chystají na 1. ledna, kvůli koronavirové pandemii zřejmě odloží.

Slovenská prezidentka nechápe Česko jako odstrašující případ v tom, jak by se mohla vyvinout pandemie covidu-19 na Slovensku. V rozhovoru na stanici CNN Prima News řekla, že ji v souvislosti s Českem spíš napadá soucit a empatie k lidem, kterých se to týká. Slováci však podle ní situaci v Česku sledují a některá opatření i s ohledem na vývoj za hranicemi přijali o něco dříve než Praha.

Prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová řekla, že den, kdy v Česku slavíme výročí od vzniku Československa, vnímá i ona jako významný den. Zmínila, že i na Slovensku se polemizuje o tom, že by se 28. říjen stal státním svátkem.

„Já si myslím, že je to dobrá a velmi zralá úvaha,“ řekla Čaputová v rozhovoru s tím, že o tom uvažují tamní politici. „Předpokládám, že se to znovu dostane na stůl, když se situace trochu uklidní po pandemii,“ dodala a uvedla, že bude sama tuto myšlenku podporovat.

Na Slovensku je však zatím 28. říjen klasickým pracovním dnem. Koná se však pravidelně kladení věnců k památníku Československého státu v Bratislavě a k soše Milana Rastislava Štefánika.

V den českého státního svátku vystoupil prezident Miloš Zeman s projeve a po něm poskytla rozhovor i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. (28. 10. 2020) V den českého státního svátku vystoupil prezident Miloš Zeman s projeve a po něm poskytla rozhovor i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. (28. 10. 2020) | CNN Prima News

Vyznamenání možná odložíme, zmínila Čaputová

Státní vyznamenání se na Slovensku udělují na začátku roku, kdy slaví vznik republiky. Čaputová uznala, že možná bude čelit podobnému dilematu jako český prezident Miloš Zeman. Právě kvůli koronavirovým nařízením a kvůli obavám z šíření koronaviru musel Pražský hrad ceremoniál odložit. Nejprve se tomu ale snažil vyhnout a ceremoniál na Pražském hradě uskutečnit v omezeném počtu a s dodržením základních pravidel, jako jsou roušky a rozestupy. I od této varianty Zemana nakonec odradil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Čaputová vyznamenání udělovala zatím jen jednou a jak řekla, byl to nádherný ceremoniál. „Ta událost si zaslouží svoji krásu i v tom ceremoniálním významu slova a zároveň v této době, když máme jisté limity, ať už mobility nebo shromažďování lidí, tak si myslím, že ochrana životů a zdraví je jednoznačně přednější, a možná budu sama čelit tomu, že budeme tu oslavu odkládat na příznivější období,“ řekla prezidentka.

Rozsudek v kauze Kuciak respektuje, ale čeká na finále

Čaputová se v rozhovoru rozpovídala i o současné politické situaci na Slovensku. V zemi se stále řeší kauza vraždy novináře Jana Kuciaka. Zmínila, že rozhodnutí soudu bylo překvapivé, ale respektuje ho a není finální. Kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera i jeho známou Alenu Zsuzsovou v září soud nepravomocně zprostil obžaloby v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka.

Polemika je podle ní o tom, zda jsou nepřímé důkazy dostatečné. „Neobjevila se žádná podezření, že by to bylo korupční nebo korupcí motivované rozhodnutí,“ podotkla Čaputová s tím, že jde o právní názor soudu. Prezidentka také řekla, že doufá, že lidé neztratili důvěru ve spravedlnost. 

Video  Zuzana Čaputová s rodinou u voleb 2020: Doprovodily jí dcery Lea a Emma  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa