Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zákaz vycházení v noci: Fiala tasil Prymulu v restauraci. A Rakušan zmínil problém obchodů

Aktualizováno -
27. října 2020
14:08
Autor: ČTK, for, simao - 
27. října 2020
10:03

Noční zákaz vycházení, který začne platit od půlnoci z úterý na středu, chápou i opoziční představitelé. Vít Rakušan (STAN) míní, že situace je skutečně krizová a podobná opatření jsou namístě, vládě však vytkl „salámovou metodu“ vyhlašování nových opatření a fakt, že se neřeklo, jak to bude s otevíráním škol. Petr Fiala (ODS) si rýpl, že noční zákaz byl schválen patrně kvůli nočním schůzkám v restauracích členů ANO. Narážel tím na zjištění Blesku ohledně noční schůzky Romana Prymuly s Jaroslavem Faltýnkem.

Vláda přijala nová opatření v boji proti koronaviru. Zákaz vycházení v době od 21:00 do 4:59, uzavření obchodů v neděli a každý den po 20:00 a třeba omezení farmářských trhů. To vše začne platit od středy minimálně do 3. listopadu, kdy končí nouzový stav, o jehož prodloužení však vláda požádá poslance.

Kabinet před časem ohlásil, že nařízení bude případně vyhlašovat vždy v pátek po vyhodnocení předchozích dnů. Naposledy opatření zpřísnil minulou středu. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly ale lidé neutlumili své kontakty a v zemi může být i 500 tisíc nakažených.

Rakušan: Noční zákaz je v pořádku

V případě omezení nočního vycházení přitom byly vyhlášeny i výjimky. Ty se týkají nejen cesty do práce, k lékaři, ale i ochrany zdraví či majetku a také venčení psů, a to do půl kilometru od domu. Podle Prymuly budou lidé případně muset prokázat, proč z domova vyrazili.

„Je to asi to nejviditelnější opatření, je to opatření, které skutečně, reálně omezuje nějakou základní svobodu lidí. Na druhou stranu, pokud jsme stále u toho reprodukčního čísla, které se pohybuje kolem 1,3, a když vidíme nervozitu, která vychází z reálné situace našich zdravotníků, tak je prostě bohužel namístě s takovýmito opatřeními přijít,“ uvedl v ČT Vít Rakušan (STAN).

Tisková konference před jednáním Sněmovny: Předseda STAN Vít Rakušan (27.10.2020) Tisková konference před jednáním Sněmovny: Předseda STAN Vít Rakušan (27.10.2020) | ČTK / Šulová Kateřina

Podle ODS je pak zákaz nočního vycházení nelogický. „Kdyby to byl apel, prosba na občany, tak tomu rozumíme. Ale pokud budou starostové, hejtmani, primátoři nuceni posílat strážníky městské policie nebo Policie ČR do ulic kontrolovat řidiče městské hromadné dopravy, kterého se někdo bude v deset hodin ptát: 'Opravdu jste řídil tu tramvaj?', to nám přijde jako mrhání jak finančními, tak lidskými prostředky,“ řekla poslankyně Jana Černochová.

Během tiskové konference poslaneckých klubů před jednáním Sněmovny Rakušan následně apeloval na lidi, aby opatření dodržovali. „I když okolo sebe vidíme špatné příklady, které nám dávají samotní členové vlády, když vidíme podivné schůzky po nocích v restauracích (…) Nejsou to vládní opatření, ale opatření, která mají chránit své blízké,“ poznamenal s tím, že by ale vláda neměla nová opatření jen svádět na pochybení obyčejných lidí. 

Rakušan na dotaz médií pak uvedl, že velmi neradi podpoří prodloužení nouzového stavu. „Určitě se dají nová opatření přežít, ale chybí nám základní odpovědi. Za největší chybu ale považuji, že vláda „zapoměla“ informovat o školách,“ dodal. 

Nařízení také počítá s tím, že firmy, které mohou, nařídí svým zaměstnancům práci z domova. Podle předsedy Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by ale nyní měla vláda s firmami úzce spolupracovat. „Víme, že v režimu HO může pracovat jen třetina firem. Chceme,aby vláda nabídla úzkou spolupráci, ať už na bázi konkrétní materiální pomoci nebo finanční motivace. Stát může dodat dezinfekci, ohranné pomůcky,“ komentoval nová vládní nařízení Jurečka během tiskovky před jednáním Sněmovny.

Filip: Není to tak bolestivé

„Já myslím, že je to spíš opatření, které je snáze kontrolovatelné a není tak bolestivé pro lidi, jako kdyby to bylo ještě víc omezené přes den,“ reagoval Vojtěch Filip (KSČM).

„Jsem přesvědčen o tom, že je to možné řešení. Je tam i výjimka pro venčení psů, tak jsem přesvědčen, že je to i k dodržení od občanů. Ten nárůst je opravdu hrozivý a myslím si, že ti, kteří to ještě nedávno zpochybňovali, už nemají tak radikální názory, že ta opatření jsou nějak drastická. Jsem přesvědčen, že je to věc, která může pomoci v tom omezení sociálních kontaktů,“ dodal v ČT.

Pekarová zapochybovala o existenci modelů

K opatřením se vyjádřila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová„Když je mám hodnotit, činí se mi to velmi složitě. Neznáme modely, ze kterých vláda vychází…jestli nějaké existují. Mám pochybnosti, jestli existují,“ uvedla na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny.

Podobně, jako i jiní poslanci, zkritizovala komunikaci vlády s lidmi. „Vláda vytváří dojem, že za to mohou lidé a ano, jsou lidé, kteří to nerespektují. Vláda ale ztratila důvěryhodnost a v troskách je autorita vlády,“ komentovala. Podle ní nedává nové omezení pohybu přílišný smysl. „Ven nemáme jít k čemu. Je tu představa, že budou lidé po deváté hodině někde popíjet, když už to nemohou delší dobu. Je to velmi chabě zdůvodněné,“ dodala.  

Tisková konference před jednáním Sněmovny: Poslanec Dominik Feri, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a poslanec Miroslav Kalousek (27.10.2020) Tisková konference před jednáním Sněmovny: Poslanec Dominik Feri, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a poslanec Miroslav Kalousek (27.10.2020) | ČTK / Šulová Kateřina

Fiala připomněl noční schůzku Prymuly a Faltýnka

„Noční zákaz vycházení je asi přijatý pro členy ANO, kteří se schází tajně po zavřených restauracích. Ostatní občané sedí doma, protože stejně nemají kam jít,“ rýpl si na twitteru šéf ODS Petr Fiala.

Narážel tím na kauzu, kterou otevřel Blesk a která brzy sesadí Romana Prymulu (za ANO) z křesla ministra zdravotnictví. Prymula byl ve středu pozdě večer přistižen na schůzce v restauračním zařízení, potažmo v salonku, a to i přesto, že podobné prostory mají být zavřené. Fotograf Blesku jej také přistihl bez roušky.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Vládní opatření nefungují a odhady se ukazují jako špatné. Proto se všechno pořád mění. Vláda už je zřejmě v absolutní panice. Mají vůbec data, podle kterých rozhodují? Jediná cesta je, abychom sami jednali odpovědně, chraňme sebe a své okolí co nejdůsledněji preventivně sami,“ pokračoval kriticky naladěný předseda občanských demokratů.

I Rakušan však k vyhlašování opatření jednu kritickou poznámku měl. Vláda dle něj nedodala jasný plán, za jakých okolností a po jaké době skutečně mohou přijít ještě přísnější opatření. „Obecnější otázkou je, zda má vláda přistupovat k řešení problémů touto salámovou metodou, kdy se vlastně týden co týden dozvídáme nová a nová opatření,“ podotkl v ČT.

Lidé se nahrnou do obchodů v sobotu?

Dalším opatřením je to, že obchody mohou otevřít nejdříve v 05:00 a zavřít musí ve 20:00. V neděli si lidé nenakoupí. Zákaz prodeje se netýká lékáren či čerpacích stanic. Na farmářských trzích bude možné prodávat jen potraviny, ne občerstvení.

„Já logice toho rozhodnutí rozumím, na druhou stranu mám drobné obavy z toho, zda to naopak nebude znamenat nějaký sobotní tlak na tyto obchody,“ varuje Rakušan.

Úřady, instituce i soukromé podniky by měly poslat své pracovníky na takzvaný home office, pokud je to možné. Lidé by tak měli víc pracovat z domova. Opatření mají platit do konce nouzového stavu. O jeho prodloužení požádá vláda Sněmovnu patrně v pátek.

Pekarová: Styďte se, teď děkujeme za pomoc

Sněmovna bude už dnes projednávat mj. souhlas s přijmutím pomoci  členských států NATO a EU. Vláda v tomto případě počítá s pomocí až 300 vojenských zdravotníků na dobu až 90 dnů.

Návrh podléhá schválení obou parlamentních komor. Zatím je dojednán příjezd 28 lékařů z USA, dorazit by měli koncem týdne.

Pro přijetí návrhu bude TOP 09, jak avizovala předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. „Pokud by toho byli naši ministři schopni, museli by se nyní stydět.  Na jaře, když krize v Itálii vrcholila, sami říkali, že máme málo a teď vidím, že se situace obrací a naštěstí jsou naši partneři, včetně Itálie, ochotni nám pomoci poskytnout. S velkým vděkem musíme přijímat,“ rýpla si předsedkyně do jarního rozhodnutí vlády, že neposkytneme materiální pomoc.

Video  Prymula zdůvodnil zákaz nočního vycházení a další novinky. Není to klasický lockdown, vzkázal.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajanene ( 28. října 2020 01:59 )

No to je výkvět opozice, jeden větší lempl jak druhý.

jajanene ( 28. října 2020 01:58 )

Nejvíc žvaní ti, co mají sami na hlavě máslo

jajanene ( 28. října 2020 01:57 )

Škoda by jí určitě nebyla.

janisek ( 27. října 2020 21:58 )

Tady je diskuze otevrena, ale na arogantního Suchoně ne! Katastrofa jak se navazel do toho lékaře!

Pekarovka ( 27. října 2020 17:28 )

Jojo, Pekarová nemá pořád data podle kterých se dělají opatření. Jó holka, stačí si přečíst zprávy na netu a tam máš hafo dat o koronaviru. I největší blb, vidí jak stoupají počty v nemocnicích a úmrtí a nemusí být ve vedení strany.Slabý článek TOPky tahle Pekarová, nevolitelná strana . bohudík...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa