Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi šetří, kupují méně masa i mlsání. Expert: Brutální doba! A nedělní zákaz způsobí návaly

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
27. října 2020
05:30

Restaurace, služby, řada maloobchodů - to vše podléhá vládním opatřením a uzavírkám. Nyní přišel další zákaz, který se týká prodeje v neděli. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy však bude nyní klíčové, kdy budou moci provozovny znovu otevřít. K zákazu nedělního prodeje říká, že se lidé víc nahrnou do obchodů v sobotu a v pondělí. Navíc se dle Prouzy již nyní projevuje i to, že Češi více šetří, a to i na potravinách. Přestali třeba mlsat sladké a kupovat zahraniční produkty. Prouza také okomentoval problémy restaurací s rozvozem jídla.

Vláda v pondělí rozhodla, že maloobchodní prodejny budou muset být od středy do konce nouzového stavu zavřeny v neděli, další dny se do nich zákazníci nedostanou mezi 20:00 a 05:00 ráno. Nařízení se nevztahuje na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží.

Opatření se netýká prodejen ve zdravotnických zařízeních a restaurací, které budou moci jídlo prodávat prostřednictvím rozvozu.

Více lidí v obchodech v sobotu a v pondělí?

Zákaz prodeje v neděli a omezení provozní doby obchodů do 20:00 však podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy koncentraci lidí zvýší. Logiku by naopak mělo otevírací dobu prodlužovat, aby se počet lidí v obchodech rozložil, míní Prouza.

Do obchodů dle něj zamíří více lidí v sobotu, kdy se budou chtít předzásobit, a v pondělí, kdy budou zásoby doplňovat. „Jde o zkušenosti ze zemí, kde toto opatření bylo v minulosti zavedeno a na které opakovaně upozorňujeme,“ uvedl.

Ministerstvo zdravotnictví podle Prouzy také opakovaně potvrdilo, že obchody nejsou zdrojem nákazy a nakupování patří mezi bezpečné aktivity. „Naprosto respektujeme snahu vlády k zamezení šíření onemocnění, ale je pro nás překvapením, že vláda volí kroky, které mohou mít opačný efekt,“ řekl dále Prouza.

Vláda od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Výjimku mají potraviny, drogerie, lékárny, optiky, květinářství či galanterie. Fungovat nemohou až na výjimky ani služby. Nařízení by mělo platit do 3. října, tedy do konce nouzového stavu. Kabinet ale bude jednat o jeho prodloužení. To s obavami vyhlíží i restaurace, hospody a bary.

Video  Havlíček: Zakazuje se prodej v obchodech v neděli! Prymulu zděsila náplavka, omezení čekají i trhy.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Prouza: Brutálnější než na jaře

Restaurace jsou již téměř dva týdny kvůli vládním opatřením zavřené. Od minulého týdne musely své brány zavřít také maloobchody. Tento stav by měl platit právě do konce nouzového stavu. Jeho prodloužení je však reálné.

„Je to pro podnikatele výrazně brutálnější, než to bylo na jaře. Tam měli ještě rezervy a věděli, že mají před sebou hlavní sezonu, tedy tu letní. A ještě na jaře věřili, že je to na chvíli a jednou,“ uvedl Prouza pro Blesk.

Také obchodníci se potýkají s nebývalou krizí. Lidé totiž šetří a léto neposkytlo vhodnou finanční náplast.

„Má to setrvačnost. Bylo to vidět i na jaře. První víkend po otevření si spousta lidí koupila jen jeden dárek za odměnu, že to zvládli, ale už se nevrátili. Bylo vidět, že i stálí zákazníci - víme to podle věrnostních karet -  si nakupovali méně. Šetří i na potravinách,“ podotýká Prouza. Není to tak jen o pár týdnech uzavření, ale o několika měsících, než si lidé opět navyknout nakupovat.

Podle informací Blesk Zpráv prodej potravin klesl o 7 % oproti stejnému období v loňském roce. „S lockdownem vzrostla poptávka po mase, ovoci, vínu a pivu, ale pořád je to pokles. Lidé méně kupují sladkosti a sahají po levnějších variantách u ostatních potravin. Místo italských těstovin sahají po českých apod.,“ vysvětluje Prouza.

Maloobchody, služby, ale i navazující firmy, jako jsou dodavatelé či třeba prádelny, si nyní pokládají důležitou otázku: Zavřít, nebo „jen“ pozastavit činnost? „Říká se, že se jedná o dočasné uzavření, ale už nyní je to polovina měsíce, a pokud bude dočasnost do poloviny listopadu, tak ty obchody možná neotevřou vůbec. Vánoce totiž nebudou takové jako v předchozích letech, nebudou velké rodinné obědy. A pak přijdou každoročně nejslabší měsíce, tedy leden a únor,“ poznamenává dále expert.

Klíčové je tak pro živnostníky nyní to, kdy vláda znovuotevření obchodů povolí. „Všichni se upínají k termínu, kdy to skončí. To celkové omezení mohlo přijít dříve, už během jednání s ministerstvem říkaly svazy, ať se to zavře,“ poznamenala k tématu také generální ředitelka Asociace malých a středních živnostníků Eva Svobodová pro Českou televizi. Dodává ale, že ne všechny podniky krachují. Jedná se především o firmy poskytující spravování webových stránek, IT technologie či o donáškové služby.

Donáška restaurace nespasí

Maloobchody a poskytovatelé služeb se vrhli na alternativnější poskytování svých produktů. Buď se přesunuli do online prostředí, nebo se těsně před povinností zavřít krám rozhodli pro nonstop šichtu. Například majitelé barber shopů v noci ze středy na čtvrtek stříhali až do 5:55, aby nahnali alespoň část tržeb.

Restaurace si pak zatarasily dveře a otevřely jen tzv. okénko, odkud vydávají nápoje i jídlo. A právě k okénku Prouza láká lidi. „Prosíme, aby si lidé jídlo objednali a pak si pro něj došli. Rozvážkové a donáškové služby mají totiž velkou provizi,“ zmiňuje Prouza. Pro představu, firma dovážející jídlo si bere až 30% provizi. Z oběda za 120 korun si tak uzme i přes 30 korun.

Asociace hotelů a restaurací spolu s Asociací malých a středních živnostníků na to konto vyzvaly rozvozové a stravenkové firmy, aby svou provizi přehodnotily. Firma Sodexo už oznámila, že sníží od 3. listopadu na minimálně půl roku svou provizi na 3 %, podobně se vyjádřila i firma Edenred. Ta chce provizi snížit na 4,5 %.

Některé donáškové služby se ale brání. „U nás je provize na úrovni 30 procent. Velká část provize slouží k úhradě nákladů za logistiku. A ještě navíc dokážeme restauraci nebo podniku, který se připojí na platformu, přilákat zákazníky. Snížením provize by se v konečném důsledku stalo to, že bychom každou objednávku, kterou rozvezeme, jenom na té logistice dotovali,“ popisuje svůj postoj generální manažer pro ČR a SR společnosti Wolt Jan Foret.

Perverzní a nefér, stěžuje si Prouza

Restaurace a hospody ale mají alespoň možnost okénka. To některé služby nemají. Prouza navíc zdůrazňuje, že vláda nemyslí v kompenzačních programech i na další sortu podnikatelů - na navazující s pohostinstvím a službami.

„Ty podpůrné programy byly dříve plošně, nyní ale vláda říká, že je to jen pro ty, co uzavřeli. Na obchody je navázána spousta malých dodavatelů, kteří ale na pomoc nemají nárok, což je perverzní a nefér. Jsou to třeba prádelny, které praly hotelům a restauracím,“ poznamenává Prouza.

Vláda připravila několik programů pro podnikatele. Nově mohou žádat o dotaci na komerční nájem, jsou k dispozici speciální programy COVID - Ubytování a COVID - Lázně. Dále se také rozhodlo o prodloužení kompenzačního bonusu 500 korun na den za každý den uzavřené provozovny.

Video  Prymula zdůvodnil zákaz nočního vycházení a další novinky. Není to klasický lockdown, vzkázal.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

radsab ( 27. října 2020 11:39 )

To bylo též i vidět na silnicích, rozumný provoz...

villon ( 27. října 2020 08:23 )

Burešovcům ujel vlak a teď vršej zmatek nad zmatek. Příští pondělí zakážou nakupovat i v sobotu, pak v pátek atd.

manunu ( 27. října 2020 08:17 )

Lidé blázní a kupují zbytečnosti. Na velký nákup jezdíme jednou týdně ve všední den. Nenapadlo by mě jezdit nakupovat o víkendu a tahat děti po obchodních centrech. Každý má doma lednici a mrazák, tak 1 den bez nákupu vydrží. Mnohem lepší je vydat se s rodinou v neděli do přírody.

Jirik-ta ( 27. října 2020 08:12 )

Jirik-ta ( 27. října 2020 08:12 )

a co kdyby karanténa?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa