Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdo je muž, který by mohl nahradit Prymulu? Zachraňuje děti, pomůže teď nám všem?

Autor: David Polák - 
25. října 2020
05:00

Kdo nahradí Romana Prymulu (56, za ANO) na postu ministra zdravotnictví? Hlavním adeptem je uznávaný lékař a náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný (50). Co vše už dokázal a proč si ho premiér Andrej Babiš (66, ANO) zřejmě vybral? A jak ho bude vnímat veřejnost či politici?

Veřejnosti dosud jméno Jan Blatný není příliš známé. Přitom to byl on, který v pátek dopoledne jako jediný za Andrejem Babišem dorazil na Úřad vlády. „Ano, jdu na jednání s panem premiérem,“ sdělil Blatný a odmítl komentovat, jestli kvůli novému „fleku“. Za předsedou vlády pravděpodobně přijel z Brna, kde žije a pracuje. Blatný je hematolog, který se zaměřuje na léčbu dětí s poruchou srážlivosti krve. Je přednostou oddělení dětské hematologie a biochemie a zároveň ve Fakultní nemocnici Brno zastává post zdravotnického náměstka.

Zahraniční zkušenosti

Celý svůj profesní život se Blatný stará a pečuje o děti s hemofilií (poruchami krve - pozn. red.) a kostní dřeně. Jeho centrum v Brně, které jako primář vede, spolupracuje intenzivně s mezinárodními odborníky a nemocnicemi po celém světě, takže Blatný má evidentně bohaté zahraniční zkušenosti. Ty u možného nového ministra vyzdvihl sám premiér. „Je to velice dobrý kandidát, má mezinárodní zkušenosti,“ řekl Babiš, ale nechtěl potvrdit, že mluví právě o doktoru Blatném.

Nezastíní politiky

Podle politologa Jana Kubáčka by byla sázka na uznávaného lékaře pro premiéra dobrou volbou. „To, že to bude profesionál, klidný a do jisté míry nenápadný člověk, který je hlavně ochotný se obětovat, je pro politiky jednoznačně výhoda,“ řekl Blesku s tím, že tím pádem nezastíní vládní představitele jako premiéra Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka (41, ČSSD). Češi také podle něj mají rádi odborníky, i když je nijak více nemusí znát. Podle něj je důležité i to, že mu budou věřit lékaři a zdravotníci, jelikož bude pocházet z jejich prostředí.

Spolupráce na místě

Pokud Blatný nahradí Prymulu jako nový ministr zdravotnictví, tak podle politologa nelze očekávat nějaké házení klacků jeden druhému pod nohy. „Pánové jsou určitě profesionálové a jsou z oboru. Myslím si, že jsou schopni se respektovat. A druhá věc je, že oba si uvědomují vážnost situace a také to, že nyní není čas na rozmíšky, fungovat může jenom spolupráce,“ řekl Blesku Kubáček.

Prymulův exces

Současného ministra zdravotnictví Romana Prymulu přistihl deník Blesk ve středu před půlnocí, jak vychází z restaurace a bez roušky na pražském Vyšehradě. Podnik přitom měl být od 14. října v rámci jeho vlastních opatření proti šíření koronaviru zavřený. Setkal se tam mimo jiné se šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem (58). Za tento ministrův přešlap se proto premiér Babiš rozhodl Prymuly zbavit a dal mu vybrat. Buď odejde sám, nebo ho odvolá. Hlavní tvář boje proti covidu ale rezignovat odmítla, protože podle svých slov nic neprovedla. Předseda vlády proto navrhl prezidentu Miloši Zemanovi (76) jeho odvolání.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

V úterý za Zemanem

Babiš je přesvědčen, že hlava státu jeho návrh na odvolání Prymuly akceptuje a jmenuje nového ministra. S kandidátem se má Zeman sejít v úterý 27. října. Premiér vyslovil přání, že ve čtvrtek by nového ministra rád uvedl do úřadu.

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 27. října 2020 11:35 )

Prymula hraje o vakcínu. Každý den, kdy se mu podaří přiškrtit šíření viru znamená, že se víc občanu dožije vakcíny a vydělá miliardy. A potom se treprve nakazí, protože vakcíny mají účinnost 40% až 70%.

Omasta ( 27. října 2020 11:31 )

Tato pseudopandemie, která nesplňuje podmínky pro epidemii, je ukázkou nemyslícího davu, který kvůli nejmírnější nemoci století, žádá pro spoluobčany válečný stav a zákazy horší než za Hitlera.

Omasta ( 27. října 2020 11:11 )

Rozdíl mezi novým ministrem a odcházejícím Prymulou je v tom, že neprodává vakcíny. Nebude tedy usilovat, aby se občané nenakažení dožili vakcín, ale o to, co je proi nás lerpší: tj. zkracovat epidemii, urychlovat šíření nákazy. Zvýší kapacity nemocnic, aby pojaly více těžkých případů a když to řeknu škaredě, přiváděly ke smrti více chorých za den. Ať už to máme co nejdřív za sebou a může se spustit volný provoz, svoboda vycházení, nakupování, atd. Můsíme se chovat prátelštěji k dětem, mladé generaci. Otevřít školy všeho druhu, a přestat vyplácet sociální podpory, kteréí motivují lidi k nicnedělání.

dvorece ( 26. října 2020 07:53 )

Na otázku, proč stále mají ženy nízké důchody, když se dvě desítky let starají o děti - příští danové poplatníky, tedy o rodinu zdarma, prezident řekl, že je to uděl žen.

Takže v podstatě stejné jako v Polsku - omezení poláci chlapi odsouhlasili, že ženy nesmí jít na potrat ani v případš, kdy se má narodit postižené dítě a žena, matka se bude do konce života starat, což těm primitivům nedošlo. Nemám ráda ženy v politických funkcích, ale tam, kde se jedná o ženy, tam by být měly a to v převaze. Znásilněná s radostí bude rodit děti - to nevymyslíš ve 21 stol.

zirioges ( 25. října 2020 14:08 )

Naše zdravotnictví od roku 2002 spí?

Rozšíření SARS je první pandemií ve 21. století. Během několika málo měsíců po prvních onemocnění v provincii Guangdong (Čína) byl SARS zjištěn u 8098 osob a byl příčinou 774 úmrtí ve 29 státech na pěti kontinentech..
Je tragickou ukázkou významu letecké dopravy a mezinárodních styků pro šíření infekcí a přesvědčivým důkazem potřeby celosvětové koordinace protiepidemických opatření k jejich potlačení.
Tato zvláštní atypická pneumonie se prvně objevila v Číně v listopadu 2002. Během
února a března 2003 se rozšířila do Hongkongu a následně do Vietnamu, Singapuru, Kanady, USA a dalších států. Jejím původcem je nový koronavirus (SARS-CoV), mající odlišnou patogenitu pro lidi než jiné koronaviry, z nichž některé způsobují jen běžné nemoci z nachlazení. Přítomnost SARS-CoV v těle však není omezena jen na respirační trakt. Virus byl izolován z respiračních sekretů, stolice, moči a bioptických vzorků plicní tkáně nemocných. Dosud není jasné, zda se na závažném průběhu nemoci a jejím přenosu nepodílí také nějaké jiné faktory (mikrobiální, individuální). Sérologické přehledy naznačují, že dříve nebyl tento virus mezi lidmi více rozšířen. Spíše se zdá, že je to zvířecí koronavirus, který v nedávné době překonal druhovou bariéru zvířečlověk. Epidemiologické šetření prokázalo souvislost SARS s profesionální péčí o živá zvířata, s klecovým chovem zvířat co by zdroje exotické zvěřiny k přípravě kulinářských lahůdek čínské kuchyně. SARS-CoV podobné koronaviry byly zachyceny na jednom tržišti
divoké zvěře v provincii Guangdong z prodávaných cibetek (Paguma larvata) a mývalů
(Nyctereutes procynonoides). Ukázalo se také, že osoby podílející se na obchodu s divokými zvířaty mají častěji protilátky proti SARS-CoV než jiní trhovci nebo jiné osoby. Pokusně bylo prokázáno, že virus může infikovat také jiné malé savce jako jsou fretky a kočky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa