Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bude Zeman oddalovat odvolání Prymuly? Hrad zmínil vstřícnost, politologové se neshodnou

Autor: ČTK, sova - 
24. října 2020
06:05

Politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze nepovažuje za jednoznačné, že prezident Miloš Zeman odvolá ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), jak mu v pátek navrhl premiér Andrej Babiš (ANO). Očekává spíše průtahy. Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze se domnívá, že k odvolání dojde, ač loňská zkušenost s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) podle něj velí k opatrnosti.

„Pan prezident postupuje v dohodě s premiérem. Zvolený postup je maximálně vstřícný, optimální, plně odpovídá vzniklé situaci. Pan prezident nebude přispívat k mediální hysterii. Klíčové je, že díky řešení, které vzniklo v Lánech, není nikterak ohrožen boj s nebezpečnou pandemií,“ uvedl na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček po schůzce premiéra s prezidentem v Lánech.

Podle Josefa Mlejnka z katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ale průtahy už začínají tím, že podle premiérova vyjádření bude nový ministr zdravotnictví nejdříve ve čtvrtek. Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně si nemyslí, že by se kauza Staněk opakovala.

Video  Babiš o konci Prymuly: Zemanovi předložil návrh na nového ministra zdravotnictví  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Babiš předložil v pátek v Lánech Zemanovi návrh na Prymulovo odvolání. Ministr předtím odmítl vyhovět žádosti předsedy kabinetu, aby sám rezignoval kvůli fotografiím při odchodu z restaurace. Babiš hlavě státu navrhl Prymulova nástupce, Zeman by se s ním měl sejít v úterý. Premiér doufá v to, že ve čtvrtek ho bude moci uvést do úřadu. Jméno kandidáta, kterého hlavě státu navrhl, neprozradil. Nicméně podle webu Lidovky.cz jde o Jana Blatného, náměstka brněnské fakultní nemocnice.

Podle Mrklase Babišovo vyjádření zakládá důvod pro řadu otázek. „Proč prezident neodvolal ministra Prymulu ihned? Proč nejmenoval ihned nového ministra? Proč se má s kandidátem na ministra sejít až v úterý? Jsme v krizové situaci a nemáme ani den na prodlevu. Z toho tedy usuzuji, že to vůbec není jednoznačné a očekávám spíše průtahy. Vlastně již to samotné odložení skoro o týden je v naší situaci průtahem. Doufejme, že posledním,“ napsal ČTK.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Prezident mi vyšel vstříc, dostal jsem termín“

Zkušenost z odvolávání ministra Staňka velí k opatrnosti. Přesto se domnívám, že prezident nakonec pana Prymulu odvolá a jmenuje nového ministra. Ale o něčem svědčí už to, že harmonogram případné změny počítá se jmenováním až ve čtvrtek, zatímco při jmenování pana Prymuly to bylo vyřešeno do druhého dne. Současná situace by si zrovna v případě tak klíčové pozice, jakým je ministr zdravotnictví, zasloužila spíše flexibilnější postup,“ sdělil ČTK Just.

Loni při návrhu na Staňkovo odvolání Zeman krok několik měsíců odkládal s argumentem, že mu ústava neukládá žádnou lhůtu, ve které má konat. Babiš se nyní průtahů nebojí. „Prezident mi vyšel vstříc, já požádal dnes o termín a okamžitě jsem ho dostal,“ řekl. Situace kolem Staňka nemá podle něj se současnou nic společného. Podle článku 74 ústavy člena vlády odvolává prezident, jestliže to navrhne předseda kabinetu.

Prezident Miloš Zeman přivítal v Masarykově pracovně předsedu vlády Andreje Babiše. (23. 10. 2020) Prezident Miloš Zeman přivítal v Masarykově pracovně předsedu vlády Andreje Babiše. (23. 10. 2020) | Twitter Jiřího Ovčáčka

Zeman držet Prymulu v takové situaci nechce, míní Kopeček

Podle Kopečka se dá z Babišova vyjádření opatrně vyvodit, že prezident je k odvolání vstřícný. „Samozřejmě, není to oficiální postoj prezidenta, takže je dobré to brát s trochou opatrnosti. Ale i tak si nemyslím, že by se tu opakovala kauza Staněk, tj. několikaměsíční zdržování při odvolávání ministra. Podle mne se v tom hodně promítá fakt, proč k odvolání ministra má dojít, tj. kvůli destrukci důvěry v ministra poté, co porušil karanténní opatření, která sám prosadil. Navíc k tomu došlo v situaci, kdy jsme zjevně uprostřed nejhorší krize v polistopadové historii Česka,“ poznamenal na dotaz ČTK.

Zemanovi podle Kopečka záleží na vlastní veřejné reputaci. Tím pádem držet v takové situaci Prymulu dlouhodobě v úřadu nechce, protože by to poškozovalo i jeho, míní. „Navíc podle mne má prezident pořád zájem na dobrých vztazích s premiérem Babišem, byť toto je jen jeden z faktorů v jeho uvažování, a příliš velkým zdržováním by mu opravdu hodně komplikoval situaci,“ doplnil.

Průtahy začínají. Ale proč?

Zjevně ale podle něj nebude Prymulovo odvolání a jmenování nového ministra tak rychlé, jako v září výměna Adama Vojtěcha (za ANO) za Prymulu. „Za jiných okolností by to nevadilo, nicméně teď to není šťastné vzhledem k situaci s pandemií. Mít týden, kdy končící ministr zdravotnictví už ztratil autoritu, je dost problematické pro přijímání jakýchkoliv opatření, nebo i vynucování těch stávajících. Navíc bude nějakou dobu trvat, než se Prymulův nástupce zorientuje v úřadu - pokud to tedy není někdo přímo z ministerstva zdravotnictví,“ dodal Kopeček.

„Průtahy už vlastně začínají. Podle premiérova vyjádření v Lánech po jednání s prezidentem bude nový ministr zdravotnictví nejdříve ve čtvrtek, tzn. skoro za týden. Vzhledem k tomu, že zuří epidemie, jde o neúnosně dlouhou dobu,“ napsal ČTK Mlejnek.

cepp ( 24. října 2020 19:25 )

Nejdříve jej musí vyznamenat a až poté ho odvolá......snad?

gejzovic ( 24. října 2020 11:59 )

tim to nahráli opozici ty nato čekali,tluč hubove možna v tom mají prsty

CHYBULE ( 24. října 2020 11:08 )

Pane prezi­dente,­neod­volá­vejte Prymu­lu!!!!­!!!!Po­kud nastoipí na jeho místo dětský lékař,tak tam může být i Hřib i ten je Mudr.Prymula ,pokud by to naklesalo měl asi ještě přísnější opatření v záloze a toho se Babiš bojí,protože jemu nejde o lidi,ale o polit.body.Vždyť i on sám odjel v létě na Krétu a nás nabádal,abychom byli doma.Když padni komu padni,tak i on by měl nést za své chování následky.Proto neodvolávejte Prymulu,děkuju.

Michal Snobl ( 24. října 2020 10:44 )

Zeman odvolá Prymulu za porušení toho co nakázal. Sám říkal do práce a rovnou domu.
Odvolá Babiše ze si neumí udělat pořádek rebelující vlády.
Odvolá sám i sebe zato že neposlouchá a blbne na starý kolena. Hradní pán a takovej bordel pod sebou,jak na hradě tak pod hradem.Jeste že je na Lánech a řeší hauslihovar.
Prymulu neodvolá jedině že mu povolí ceremoniál na hrade aby ho mohl ocenit.

Anifa ( 24. října 2020 10:39 )

Odvolávat v této době ministra zdravotnictví a vlastně i vládu, je trestuhodné. Je odporné i házet jí klacky pod nohy a rozeštvávat lidi. Toto by se mělo řešit po krizi.Nevím, co někteří chcete? Teď volby, několikaměsíční dohadování o koalici, boj o koryta??? Zatím se tu vše zhroutí. Fiala premiér,Bartoš ministr zdra­votnic­tví,Ra­kušan ministr financí, Němcová prezidentka....???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa