Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Praktický lékař z Plzeňska o koronaviru: Je to naprostá šílenost!

Aktualizováno -
4. listopadu 2020
10:49
Autor: zb - 
29. října 2020
11:38

Už při první vlně epidemie covid-19 na jaře se praktický lékař Vlastimil Kulda (69) ze Šťáhlav u Plzně nezastavil. To ale ještě netušil, co přijde na podzim. Od jara do září bylo tolik covidových nemocí, jako máme teď za půl dne, je to šílenost, říká.

Lékař teď volný čas prakticky nezná. Do práce jde brzy ráno a domů se často vrací v osm večer. To ho ještě čeká posílání e-receptů a papírování. Ordinovat začíná v sedm ráno, a už půl hodiny před tím nabírá u pacientů doma krev či dává injekce. Pak jede do ordinace a už začínají chodit pacienti.

Telefon zvoní pořád

Celkem je jich 60 až 70 za den. Z nich tak 35 až 40 dorazí osobně do ordinace. Zbytek jsou pacienti na telefonu. „Telefonáty jsme doslova zavaleni, nedají se regulovat. Pacient mi sedí v ordinaci a do toho mi zvoní pevná linka. Když je to závažné, pošlu ho na chvíli do čekárny. Vrátí se a už volá další. Během vyšetření jednoho pacienta mi volá osm dalších, do toho zvoní mobil a ještě někdo klepe na dveře. Je to často na mrtvici,“ svěřil se lékař.

Nemocný už každý druhý

Ještě na konci září byla za všech pacientů jen třetina infekčních. „Šlo o chřipku, respirační onemocněni a covid. Po odeslání na testy vyšel každý třetí pozitivně,“ řekl Kulda. Teď se poměr infekčních pacientů zvýšil.

„Už to není třetina, ale polovina, a už ne každý třetí, ale v posledních dnech každý druhý je pozitivní,“ vysvětlil lékař. Zbylí pacienti se dělí na dvě zhruba stejné části.

„První jsou ti s e-recepty, neschopenkami a kontrolami a pak jsou ti s bolestmi břicha či problémy s krevním tlakem,“ dodal Kulda.

Cesta koronaviru

Klasický případ šíření nemoci je, že nakažený teenager covid-19 přitáhne domů, nakazí rodiče a pak jde ještě navštívit babičku s dědou. „Nemusí být s nimi dlouho v kontaktu, stačí chvíle. Ten mladý často žádné příznaky nemá a nemoc se zjistí až u rodičů či prarodičů,“ vysvětlil Kulda. Lidé se navíc teď bojí přiznat, že mohou být nakažení.

O covidu už nemluví

Ještě na jaře lidé volali, doktore, mám koronavir. Teď jsou opatrní. „Řeknou, že je jim špatně, bolí je hlava, jsou unavení tak, že to ještě nezažili. Často uvádějí i ztrátu čichu. Ale o covidu nemluví. K tomu, že potřebují otestovat, je otázkami přivedu teprve já. Oni se toho lidé spíše bojí, že to mají,“ řekl Kulda.

Setkává se i popírači. „Už mi v ordinaci tvrdili, že virus neexistuje a celé je to výmysl,“ dodal lékař.

Stále v práci

Neexistuje, že by po skončení ordinačních hodin doktor Kulda vše zavřel, zamkl a šel domů. V pondělí a v úterý, kdy má i odpolední ordinaci, se vrací nejdříve kolem osmé večer. Zbylé dny končí místo v poledne až kolem třetí odpoledne.

„Pak ještě aspoň hodinu úřaduji doma, a abych stačil všechnu administrativu či poslat e-recepty, jdu do ordinace ještě i v sobotu tak na osm hodin,“ dodal.

Pacienty ve štychu nenechá

Mnozí lidé mají z nemoci velký strach. Doktor Kulda z ní má respekt. „Abych měl panický strach, to nemám, ale příjemný pocit to zrovna není. Kdybych byl mladý, tak to tak neřeším, ale už jsem věkem důchodce. Občas si říkám, neblbni, drž se trochu zpátky,“ svěřil se. I přesto své pacienty ve štychu nenechá a z boje v první linii proti zákeřnému viru neodchází.

Plošné testování?

Hodit ho na praktiky nevidí reálně. „Musel bych vypnout ordinaci a nic jiného nedělat. Nevím, jak by to vše probíhalo. Jen se sestrou to nezvládnu. Musel bych být oblečený do ochranného obleku, někdo musí člověka pozvat, jiný to zapsat, pak se musí odběr zpracovat. A teď, co s tím, když výsledek bude pozitivní. To bychom hned na místě psali neschopenky, nebo jak? Nikdo k tomu nic neřekl,“ uvedl Kulda.

Video se připravuje ...
Další videa