Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čechům vyrazí na pomoc američtí lékaři. V boji s covidem pomůže 28 vojenských specialistů

Aktualizováno -
21. října 2020
15:28
Autor: ČTK - 
21. října 2020
15:00

Do Česka příští týden dorazí na pandemickou výpomoc 28 vojenských lékařů z Národních gard Nebrasky a Texasu. Vybaveni budou vlastními ochrannými pomůckami, informoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na twitteru dodal, že pomoc nabídla americká armáda. „Jednáme o příjezdu 28 vojenských lékařů a zdravotníků, kteří mají zkušenosti s bojem proti covid z USA. Nyní dolaďujeme konkrétní detaily,“ uvedl.

Podle Metnara nyní ministerstvo připravuje oficiální pozvání. Mluvčí ministerstva Jan Pejšek ČTK řekl, že by do Česka měly přijet čtyři sedmičlenné týmy příslušníků Národních gard Texasu a Nebrasky s vlastním vybavením. „Dnes se v této věci uskutečnilo velké jednání zástupců ministerstva obrany a velvyslanectví USA v Praze, další budou následovat,“ řekl Pejšek. Je třeba podle něj doladit termín a způsob přepravy nebo například ubytování. Místo jejich působení bude především na ministerstvu zdravotnictví.

Prymula uvedl, že příjezd s americkým velvyslancem Stephenem Kingem dojednal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Po zaslání žádosti do USA přišla nabídka lékařů z Národní gardy. Američtí lékaři by měli být nasazeni v některém z nemocničních zařízení, kde bude nedostatek personálu. Pokud by byl zahájen provoz v polní nemocnici v Letňanech, působili by v ní.

Premiér Andrej Babiš (ANO) příjezd amerických doktorů zmínil v souvislosti se snahou vlády zabezpečit materiálně i personálně zdravotní péči. „Objednali jsme 2000 lůžek a děláme samozřejmě opatření, abychom zkrátka zabránili tomu kolapsu. Také se snažíme zabezpečit nějakou pomoc v zahraničí, přijede sem asi 28 amerických lékařů,“ řekl premiér.

Babiš odmítl, že Česko na jaře nepomáhalo epidemii zvládnout více postiženým zemím, zmínil například pacienty z Francie, kteří nakonec nedorazili. „Myslím, že v rámci Evropy jsme solidární,“ uvedl na dotaz novinářů. Jako příklad uvedl, že Česko nebránilo pracovat za hranicemi zdravotníkům jezdícím za prací do Rakouska a Německa.

O pomoci jednal Hamáček s velvyslancem USA od minulého týdne, uvedlo vnitro. O další pomoci podle mluvčí ministerstva vnitra Kláry Dlubalové jedná Česko na úrovni Evropské unie i Severoatlantické aliance. „Co se týká zpětné vazby u EU, vypadá to, že by nám mohla vypomoci ventilátory, spíše tedy vybavením,“ řekla Dlubalová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 21. října 2020 18:26 )

Čeští doktoři jsou v americkém zájmu roztroušni po světě, tak nám jich Donald pár poslal. Mohlo by jich být víc, ale ty v budoucnu nahradí tlupy "poradců" a okupační jednotky.

petr366 ( 21. října 2020 18:16 )

Laciné gesto. Ani se nedivím, že to domlouval ten tupoun Hamáček.

marcelinka007 ( 21. října 2020 17:12 )

Už mám toho strašení lídí C19 plné zuby. Za poslední půl rok mám dojem, že zmizely všechny nemoci (pro veřejnost) a jediné co na celém světě existuje je Covid, vstá­váme,­snídá­me,o­bědvá­me,ve­čeří­me, uléháme stále s Covidem. Jděte s ním uz do💩💩💩. Jsou tu horší nemoci, je tu plno nemocných, kteří potřebují daleko větší pomoc a péči, než Covid a ty necháváte v tichosti a bez pomoci umírat, na jejich péči a léčbu nejsou peníze. Je mi z naší vlády na blití🤮🤮🤥, jsem zdravotník, ale poprvé v životě bych se zpronevěřila přísaze, kdyby ti zmetci(vláda) potřebovali pomoc, poprvé v životě bych jim nepomohla... ale oni si pro sebe prosazují VIP výhody

frantacizek ( 21. října 2020 17:00 )

jestli už to není i v návaznosti na tu americkou leteckou základnu v Mošnově ;) S americkými vojenskými lékaři už to teprve vše zvládneme. žádný strach

drazor ( 21. října 2020 16:52 )

Pokud černého herce musí dabovat černoch, tak bílé lidi může léčit jen běloch. To je přece jejich logika, napadlo to ty omezence v USA, na nás teď je tvrdě to prosazovat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa