Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti se do škol 2. listopadu nevrátí, připustil Prymula. Možná tak první, druhá třída

Aktualizováno -
21. října 2020
16:36
Autor: ČTK - 
21. října 2020
14:15

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu připustil, že se první stupeň nevrátí 2. listopadu do škol, jak sliboval. Má podle něj prioritu, ale záležet bude na dalším vývoji epidemie covidu-19. Po jednání vlády uvedl, že by se mohli do škol vrátit nejdříve třeba jen žáci prvních a druhých tříd. Současný vývoj se dal očekávat, shodli se dnes předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý a předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi. Slibu ministra  podle svých slov již dříve nevěřili.

Školy kromě mateřských a speciálních jsou od 12. října uzavřené a děti se učí na dálku. Prymula dosud tvrdil, že 2. listopadu se bezpodmínečně obnoví prezenční výuka dětí z prvního stupně základních škol. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) naopak již dříve řekl, že pokud by se situace nelepšila, tak se ani mladší děti do škol vrátit nemusí.

„Bude nutné to posoudit v kontextu celé té situace. Může dojít k tomu, že budou do systému vráceny třeba jen první, druhá třída. Uvidíme podle dat, která budou k dispozici. Každopádně je to první priorita z hlediska otevírání opatření, která tady budou,“ řekl Prymula.

Podle Černého to vzhledem k vývoji není překvapivé. „Já jsem od začátku spíš měl pocit, že bude velký problém, aby se školy otevřely,“ řekl. „Já si myslím, že pan ministr Plaga říkal to, co odpovídalo poznatkům a zkušenostem. Myslím si, že pan Prymula z nějakého důvodu pravděpodobně říkal spíš zbožné přání,“ dodal.

Ředitelé s delším uzavřením počítají

Podle Sárköziho je komunikace vlády směrem ke školám i rodičům stále špatná. „Pomohlo by, kdyby MŠMT zřídilo web pro rodiče s přehlednými informacemi. Ministr Plaga by měl zřídit co nejdříve krizový tým, kde by zasedli zástupci školských spolků,“ řekl.

Podle něj zůstanou školy zavřené i v listopadu a ředitelé s delším uzavřením počítají. „Je třeba počkat, až výrazně klesne počet nově nakažených. Vláda by měla zvážit zavedení opatření i pro mateřské školy, které byly bohužel přehlíženy už na jaře. Zdraví a život jsou důležitější než prezenční výuka,“ uvedl.

Černý by nicméně považoval za rozumný kompromis, kdyby se do lavic mohli 2. listopadu vrátit aspoň nejmladší školáci. „Pokud se nemůže vrátit celý první stupeň, ať se vrátí aspoň první a druhé třídy. Určitě to má větší smysl u těchto dvou ročníků, než u těch ostatních,“ uvedl. „Z pedagogického hlediska je dobře, aby děti přišly do škol co nejdříve,“ řekl. Dodal, že ale chápe a respektuje, že ze zdravotnického hlediska je třeba hlavně zamezit šíření viru.

Koronavirus v Česku

Pro návrat do ostatních škol stanovil ministr už dříve jako klíčový ukazatel reprodukční číslo (R) na úrovni 0,8. Údaj udává průměrný počet dalších nakažených, kteří se infikují od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je nižší než 1, epidemie začíná slábnout. Současné číslo je podle ministra asi 1,36.

V úterý přibylo v Česku 11.984 potvrzených případů koronaviru, což je nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. V zemi je nyní více než 113.000 nakažených. Většina z nich má mírný průběh nemoci. Přibývá ale i hospitalizovaných a úmrtí. Vláda proto ve středu představila další výrazná omezení života v zemi. Od čtvrtka do konce nouzového stavu, který má být 3. listopadu, tak bude kromě jiného zavřena i řada maloobchodů a služeb.

Video  Prymula: Mýtů o koronaviru je celá řada. A kdo jej přenáší nejvíc? Mladí, nebo staří?  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 21. října 2020 20:02 )

Stres,který vytvářeli učitele ve škole byl pro děti škodlivější než online výuka,v téhle situaci není dobré děti do škol vracet,bláznění s rouškami a dezinfekci,chaos ve škole maximální,blbnutí s TV. Hudebkou,jedna velká traparna

jetuslunicko ( 21. října 2020 16:02 )

NO DALŠÍ CO MÁ PATENT NA VŠE !! VY BÝT VE VLÁDĚ, TAK JSME VŠICHNI BĚHEM VTEŘINY VYZDRAVENI, ZDÁ SE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa