Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Proč armáda nevyužije prázdnou nemocnici v Těchoníně? Důvodů je několik

Autor: VaB - 
20. října 2020
05:20

Proč není aktivován Těchonín? Proč se místo toho staví polní nemocnice v Letňanech? Tyto a podobné dotazy se objevují na twitteru pod příspěvky Armády ČR. Co je to tedy ten Těchonín a proč by se vládě nevyplatila jeho aktivace?

Těchonín je malá obec v okrese Ústí nad Orlicí a žije v ní 579 obyvatel. Její velkou zajímavostí i lákadlem je tamní nemocnice, Odbor biologické ochrany - Těchonín. Jde o velmi přísně střežené specializované zdravotnické zařízení Armády ČR.

Jedná se o komplex několika budov, jedna z nich má na střeše obrovský heliport pro těžké vojenské vrtulníky. Je to jediné specializované centrum, které má Armáda a Česká republika k dispozici. Neslouží jen vojákům, je zde i pro potřeby občanů.

Hlavní úkoly

Mezi hlavní a stěžejní úkoly OBO Těchonín patří izolace nositelů nebezpečných nákaz a zabránění jeho následného šíření v populaci. Dále pak identifikace, stanovení diagnózy a navrhování dalších opatření.

Není to ale jen o izolaci. Ve specializované nemocnici pak dochází i k léčbě nakažených a k biologickému obrannému výzkumu. Všichni pracovníci v takovou chvíli pracují ve žlutých velkých oblecích. Ty je chrání před nakažením.

„Součástí Odboru biologické ochrany (OBO) Těchonín je specializovaná infekční nemocnice pro izolaci a léčení osob se zvláště nebezpečnými a exotickými infekcemi na úrovni stupně biologického zabezpečení BSL 3 a BSL 4 (Biosafety Level 3, 4) s laboratořemi pro diagnostiku vybraných biologických agens,“ popisuje Armáda na svém webu s tím, že zařízení poskytuje i izolačně-karanténní kapacity pro vyšetření vojáků po návratu z mise.

OBO je zároveň i součástí integrovaného záchranného systému (IZS), do kterého patří policie, záchranná služba a hasiči. Dále slouží jako výcvikové, výukové a školící středisko.

Riziko přenosu? Minimální

Jelikož jde o speciální zařízení, musí mít i speciální požadavky a vybavení. Nemocnice má proto nejvyšší stupeň biologického zabezpečení. Riziko přenosu z nakažené osoby na personál, nebo dokonce i mimo nemocnici do populace, je prakticky nulové.

Video  Těchonín, tady se bojuje proti ebole.  - Jan Jedlička, Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

„Takové zabezpečení nemá k dispozici žádná jiná nemocnice v České republice. Oproti běžnému zdravotnickému zařízení se tak výrazně snižuje riziko, že by kvůli obavě z vlastní nákazy (nebo případné nákazy svých rodinných příslušníků) odmítl personál o pacienta pečovat,“ doplňuje Armáda ČR.

Nemocnice má proto ve vybavení vysoce specializované filtroventilační a odpadové systémy. Ty tak zabraňují tomu, aby se infekce šířila mimo areál.

Proč není aktivován?

Čísla nakažených koronavirem v Česku prudce stoupají, nemocnice začínají být přeplněné. Nově v Letňanech vzniká polní nemocnice. Lidé se ale ve velkém ptají, proč není Těchonín jako specializované centrum aktivován.

Důvodů to má několik. Armáda ČR na svém twitteru uvedla, že kapacita nemocnice je okolo 150 lůžek. To je v době, kdy máme tisíce nakažených, velmi málo.

Problém by byl i v tom, že by se do nemocnice muselo stáhnout 200 osob. Ty jsou ale v současné době v jiných nemocnicích, kde pomáhají. Armáda se proto rozhodla, že lékaře zatím nechá na místech, kde jsou potřeba.

Dalším minusem je i fakt, že nemocnice nedisponuje tolik potřebnými lůžky s plicní ventilací. I přesto ale nikdo z personálu tajemné nemocnice nezahálí. „Odborníci z Těchonína momentálně pomáhají v civilních a vojenských nemocnicích, kde jsou jejich schopnosti maximálně využity,“ uvádí v komentářích na twitteru. V případě potřeby je možné Těchonín aktivovat za 12 hodin.

amalka5853 ( 20. října 2020 10:55 )

Proč neubytují nakažené s mírnými příznaky do škol, když jsou stejně prázdné????....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa